Abc… van Majo

Jaren geleden kwam ik in het boek Samplers from the Victoria and Albert Museum een witwerklap uit de 17e eeuw tegen met een alfabet in cutwork. Ik was gelijk verliefd. Blij verrast was ik dan ook toen ik bij Nostalgic Needle een patroon van een witwerklap tegenkwam met een alfabet in cutwork, geïnspireerd door dezelfde witwerklap uit het Victoria and Albert Museum. Omdat ik de techniek nog niet kende begon ik met de letters A tot en met F om te kijken of ik het wel leuk vond. Met als resultaat dat ondertussen het hele alfabet erop staat. Cutwork kan je in het Nederlands vertalen met Sneewerk. Je haalt zowel horizontaal als verticaal draden weg en vult de ontstane gaten weer op met naaldkant (verkorte uitleg, want er komt iets meer bij kijken). Omdat de gaten heel wat groter zijn dan bij het bekende Marker Sneewerk, gebruik je een borduurring als hulpmiddel. Geen eigen ontwerp dus, maar van een patroon gewerkt. Handig vooral bij het maken van de letters, je kan je daardoor goed concentreren op de techniek. Nu ik de techniek onder de knie heb, worden de verdere vullingen naar eigen inzicht ingevuld, evenals de laatste regel die het jaartal 2006 krijgt en mijn initialen.

Nu nog even hard werken om hem dit jaar nog af te krijgen.
Majo

27 gedachten over “Abc… van Majo

 1. @Majo, ik ben zeer onder de indruk van dit Abc! Knap werk en prachtig gemaakt!!
  Heb jij enig idee of deze techniek in Nederland veel toegepast wordt?

 2. Ik ben het wel eens tegengekomen in boeken, maar nog nooit in het echt gezien. Dit is ECHT borduren met de naald nadat je de stofdraden hebt weggehaald. Daar doe je zeker wel lang over, het lijkt me erg arbeidsintensief, maar ja dat is meestal met handwerken. Het is wel erg leuk om een techniek toe te passen die je niet meer zoveel tegenkomt.
  Wat ga je in die onderste rijen borduren?

 3. @Majo,
  Hij wordt prachtig! :o)
  Ik vind het zooooooo knap gedaan!
  Het wegknippen v.d. stof, is IMO: brrrrrrrrr!
  * neemt haar virtuele petje af *
  Ik vraag me af wat je met de randen rondom gaat doen? Borduur je daar nog iets?
  Maak je ajb niet te zenuwachtig over de eind(=streef!)datum!
  Dit moet je rustig afmaken, en niet gaan haasten, dan gaan je vingers nl. trillen…
  ;o)
  Dat geld/t trouwens voor alle deelnemers, hou het ajb gezellig, ga niet stressen, het is werk voor je zelf en geen wedstrijd.
  In 2007 kun je er ook aan verder gaan, lees “de regels” maar…
  Eigen risico nr. 2…
  LOL
  ;o)
  @Marianne AKA libracat,
  Wat er in de onderste rijen komt…?
  Lees ’t onderste stukje van het logje nog maar eens.
  ;o)

 4. ik vind het schitterend en zo intensief !! mijn complimenten Majo ! hoeveel tijd gaat er in 1 letter zitten ?

 5. Zoiets heb ik nog nooit gezien.Wat ontzettend mooi!!!!
  Knap werk en bijzonder dat je zo de techniek je eigen gemaakt hebt!

 6. In antwoord op de vraag van Berthi. Nederland kent natuurlijk wel sneewerk en dan vooral in Marken en in Friesland. Maar de gaten zijn kleiner. In het boek Letter voor Letter staat een mooi Fries voorbeeld op pagina 108.
  Denemarken kent Baldyring (een van de vormen van het Hedebo witborduurwerk), maar daar zijn de gaten ook relatief klein. Het udklips Hedebo kent wel grotere gaten maar werkt niet op aftelbare stof waardoor de vormen veel vrije worden [http://www.grevemuseum.dk/mnt-hvid.htm). Foto’s zijn niet zo duidelijk.
  En verder is er Reticella, met zijn geometrische vormen (http://www.white-works.com/reticella.htm).
  Kenmerk van al deze technieken is dat ze nog een basis in de stof hebben.

 7. Mary,
  Het maken van de letter in naaldkant duurt ca. 1 1/2 to 2 1/2 uur afhankelijk van de grootte van de letter. Overigens gaat het wel steeds sneller!
  Het meeste werk zit eigenlijk toch in het maken van het raster, dus eerst de zegeling maken (patted roll, platsteken over drie draden met 3 losse draden tussen stof en steek zodat hij wat dikker wordt en je er makkelijk je draden in kan afhechten), dan de draden afknippen en uittrekken. Je laat hierbij enkele draden staan waar je ’tralies’ mee weeft (in het Marker borduurwerk noem je die de lommerdjes).

 8. Majo, geweldig knap gedaan. Jij bent de ‘strijd’ aangegaan, mooi hoor.
  Doodeng om in de stof te knippen lijkt mij.

 9. wat mooi:))))))
  er zitten ook verschillende hardanger steken bij.
  het lijkt me heel precies werk. nog niet eens het wegknippen alswel het naaien/borduren.
  ik bedoel hierbij het niet te strak aantrekken van de borduurdraad.
  knap staaltje werk hoor.:))

 10. wat ontzettend mooi en knap! ik heb altijd het idee dat ik geen tijd heb om een nieuwe techniek te leren, maar dit vind ik echt heel mooi! als iemand me dit kon leren…
  leuk, die afwisselingen in abc’s.
  groetjes
  anneke

 11. @Majo, ben jij die Majo?! Als dat zo is, ben ik echt benieuwd naar de verzameling handwerk die nog verder achter jou schuilt, dat moet geweldig zijn! Dit werk is in elk geval geweldig en heel erg apart! Succes met de laatste letters!

 12. Oh wat is dat MOOI!!!!!! GROOT compliment voor jou Majo! Ik kende dit ook niet , maar het is wel wis en zeker een nadere kennismaking waard.Wordt dit altijd in wit gedaan?
  Ik had me grandioos verslapen vanmorgen , maar nu ben ik helemaal wakker!
  Marlies

 13. Majo…wat is dit mooi!!!
  Ontzettend knap.
  Wat een werk.
  Knap dat je deze techniek je eigen hebt gemaakt!!!
  :o)

 14. Prachtige techniek .
  En heel mooi om dit aan te durven .
  Het is telkens weer een grote verrassing wat er gemaakt wordt .
  Fijn ook dat er weer een mooie link gegeven is . We zijn bijna niet meer van de PC weg te slaan .
  En al dit moois stuurt mij ook weer richting boekenkast . . . .

 15. wat een prachtig en origineel ABC!!
  het is jammer dat de dagen maar 24 uur hebben.

 16. Prachtig, Majo! Ik ben ook gek op witwerk. Volgens mij heeft dit het het meeste raakvlakken met Reticello. Ik ben zelf op het moment bezig met Pointe de Saxe, ik pruts met een groepje van vier samen en je moet veel zelf uitvinden om tot een leuk resultaat te komen en het kost ook aardig wat tijd om het een beetje onder de knie te krijgen. Maar ik vind het léuk!

 17. Marcella ik kijk uit naar je Pointe de Saxe !
  Ook zo,n mooie techniek .
  Indertijd de St.Goed Handwerk gaf er veel aandacht aan . De laatste jaren is dit allemaal een beetje in de vergetelheid geraakt .
  Dit is voor mij weer een reden om mij met enige spoed richting boekenkast te begeven .

 18. huh? ‘k dacht; ik geloof het gewoon niet…
  monnikken(nonnen?)werk!
  prAchtig! dat je dat kunt.. petje af!

 19. zat nog wat te kwijlen bij jouw nostalgische naald 😉 ik beheers alleen de kruissteek in enige mate ;-(

 20. Oooh, wat een prachtig handwerk!!
  Het lijkt me heel erg leuk om zo’n ‘nieuwe’ techniek jezelf eigen te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *