Tweeëntwintig keer ‘geniet’Voor ieder gezin had ik een klein cadeautje gemaakt als herinnering aan mijn 50e verjaardag. Het cadeautje moest iets te maken hebben met mijn belangstelling: handwerk en textiel. Tevens vond ik het belangrijk dat er een link gelegd werd met de lagere school.
Het idee was snel geboren. Het werd weer eens tijd om iets met een zakdoekje te gaan doen.
Genieten van het leven vind ik erg belangrijk. Dus verving ik mijn initialen door het woordje ‘geniet’ en borduurde dit op het zakdoekje. Het aantal stuks linnengoed dat je in bezit had, werd vroeger aangegeven door het getal 6 of 12 of 24 of 48 te borduren. Een andere mogelijkheid was te merken van 1 tot en met 12, bijvoorbeeld. De laatste manier koos ik voor mijn zakdoekjes. Chinese borduurzijde gebruikte ik als borduurgaren.

Onderstaande tekst kwam op een klein kaartje te staan en daarna stopte ik het tussen het zakdoekje.

Vroeger was het gebruikelijk om je linnengoed te merken met je initialen. Ik heb mijn initialen
vervangen door het woordje ‘geniet’. In de eerste klas van de lagere school begonnen de meisjes met het borduren van de rijgsteek. Ik heb gewerkt met Chinese borduurzijde dat in augustus 2006 gekocht is op de markt in Shidong, provincie Guizhou in China.

Het lijken twee zakdoekjes te zijn, terwijl het er maar één is. Vroeger vouwde men het linnengoed op deze manier zodat het twee keer zoveel leek. Om het historische met het hedendaagse te verweven heb ik gekozen voor een moderne verpakking: een cd-doosje.
De oplage is 22 stuks!

Berthi 15 oktober 2006Nummer 1 was bestemd voor mijn ouders, nummer 2 voor mijn schoonmoeder en nummer 22 voor mijzelf. Nummer 22 is een Smithgetal

27 gedachten over “Tweeëntwintig keer ‘geniet’

 1. Wat origineel en wat een werk! Vandaar dat je liet doorschemeren dat je weer snel ging borduren. Erge leuke herinnering zoiets!
  Dat heb ik ook gelezen dat bij de initialen ook een getal stond vroeger. Wat ontzettend leuk dat je dat zo hebt verwerkt! Verleden met heden gecombineerd met dat cd-doosje!
  Je verdient geen 10 maar een 11 😉 !!! Idee-techniek-uitvoering…
  Ik vang ook een glimp op van een borduurwerkje aan een oud borduurschaartje?

 2. WAT LEUK! :o)
  Een heel erg leuk idee!
  Ik ga proberen of ik dat stuk van ’t Smithgetal kan lezen, zonder (brei)dyslexie…
  Cijfertjes gaan voor mij “dwarrelen”…
  ;o)
  @Marianne AKA Libracat,
  Goed gezien!
  Dat “borduurwerkje” is een fobje, hier lees en zie je meer erover:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/08/post.html
  :o)

 3. ik vind het ontzettend origineel, hoe bedenk je het toch ? en dan zo mooi geborduurd !

 4. Ontroerend!!!
  Wat een lief en waardevol kado!
  Idee erachter, gebruik van materialen, opvouwtechniek en verpakking. In een woord
  GEWELDIG ORIGINEEL!!!!!!!!!!!!!!

 5. Wat origineel bedacht, leuk de uitleg erbij. Dat het zo leuk in het cd hoesje past. Een hele eigentijdse vorm voor een stukje traditie !!!
  Echt JIJ !! :-))).

 6. @ Berthi, wat een leuk hebbeding! Dit zal ongetwijfeld gekoesterd worden en wie weet waar het nog toe leidt!

 7. wat een grandioos idee, en zo mooi uitgewerkt, De vouwmethode doe ik nog altijd met de zakdoeken van mijn man, bij een uniform hoorde dat , vond ik en nu is het uniform al jaaaaren weg, maar opbouwen doe ik nod altijd zo,

 8. Wat een mooi cadeautje, een erg leuke herinnering aan jouw verjaardag. Even een vraagje: was het ook gebruikelijk om in rijgsteek te merken? of leerden de meisjes na de rijgsteek kruissteekjes en gingen ze daarna pas merken?

 9. @Marcella, het was niet gebruikelijk om in rijgsteek te merken. Later leerden de meisjes de andere borduursteken. Voordat ze konden ‘merken’ moesten ze het borduren goed onder de knie hebben. Binnenkort komt er een logje over gemerkt linnengoed. Dat ligt al klaar.
  Het linnengoed ‘merken’ werd gedaan met de:
  platsteek, nestelgatsteek of kruissteekjes.
  Ik heb voor de rijgsteek gekozen omdat dit als eerste werd geleerd en ik vond het op een klein zakdoekje er mooier uitzien.
  Het is al met al nog best veel werk geweest. De structuur van het zakdoekje is erg fijn geweven. Ik moest goed opletten om op de juiste stofdraad te blijven. Ik had het zonder loep geprobeerd, maar dat ging niet zo goed. Vandaar dat ik bovenstaande stellage in elkaar gefröbeld had! En… het werkte prima!

 10. Nou Berthi, er is wel werk gemaakt van je verjaardag. Met recht een heel heuglijke dag voor jou en je familie en vrienden!
  Een doordacht en origineel cadeautje!
  Zal mijn natuur- en wiskundige man vanavond je log over de Smith-getallen laten zien! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar ben dan ook “een talenkind”, zoals de kostschoolnonnen het noemden.

 11. @Ineke, ik ben benieuwd of je man de Smithgetallen kent. Bij toeval kwam ik hier achter.
  Voor manlief was het nieuw!

 12. Smith-getallen????? Huh , wat moet ik me daar bij voorstellen?????
  Marlies

 13. Berthi super!!! Wat een orgineel idee om dit passende cadeautje mee te geven…
  In België is het heel gewoon om met een feest, geboorte, bruiloft e.d een cadeuatje mee te geven…. Hier in Nederland doet niet iedeeen dat terwijl het zo leuk is om te doen!!!
  Ik kijk uit naar het log over het merken van linnengoed en naar het log over de post van….. natuurlijk!!! :o)
  Een vindingrijke stellage heb je gebouwd!!!

 14. Wat een geweldig idee .
  Vraagt iedereen natuurlijk hoe kom je op dit idee . Maar ideeen groeien meestal , is mijn ervaring . Nu is mijn vraag heb je een lange groeitijd nodig gehad ?
  En de letters zijn zo mooi eenvoudig van vorm , maar in z,n geheel zo passend bij elkaar . Het deed me eerst een beetje denken aan Shasiko Quilten .
  Wel een secuur werkje alle steekjes mooi even groot en keurig in het gelid .
  Je hebt er een mooie herinnering van gemaakt .

 15. @Gerrie, het idee om een High Tea te geven kwam in augustus pas. In september had ik het klaslokaal voor de High Tea gereserveerd. Daarna moesten eerst de kaarten bedacht worden. Dat kon niet missen of het zou mijn foto uit de eerste klas van de lagere school worden. Linksboven in de foto had ik een gaatje gemaakt, om daarachter de tekstbriefjes met de uitnodiging en de routebeschrijving te doen. Dit maakte ik met een ‘eyelet’ : http://www.fnf.nl/index.php?mod=content&id_pmn=14 ,vast met behulp van een speciale tang. Als een waaier kon je schuiven met de briefjes.
  De uitnodigingskaarten had ik ongeveer half september verstuurd. Daarna is vrij snel het idee ontstaan om een zakdoekje op deze manier te borduren. Het lastigste was om een juiste verpakking te vinden. Dat idee kreeg ik pas 1,5 week voor mijn verjaardag. Ik liep bij de winkel Action rond om te zoeken naar een leuke verpakking. Plotseling viel mijn oog op een plank met een heleboel cd-doosjes en toen wist ik het… dat moest het worden. Het historische met het hedendaagse.
  Iedereen was heel enthousiast over het zakdoekje. Gisteren lag er alweer een leuke bedankkaart in de brievenbus. Het is absoluut de moeite waard geweest om er zoveel tijd en energie in te stoppen!!
  Ik krijg op de meest vreemde plaatsen en momenten ideeën.
  Heel verrassend.

 16. Berthi, heb mijn man meteen bij binnenkomst je Smithgetallen laten zien. Hij is gepromoveerd natuurkundige (met scheikunde en wiskunde), maar had van Smithgetallen nog nooit gehoord.
  Leuk hè, dat je een soortement van “vakidioot” nog het nodige kunt bijbrengen!
  Wat gezellig, dat “ze” zo attent zijn om te reageren op je cadeautje. Ik zie je zitten glimmen 😉

 17. Berthi, heb mijn man meteen bij binnenkomst je Smithgetallen laten zien. Hij is gepromoveerd natuurkundige (met scheikunde en wiskunde), maar had van Smithgetallen nog nooit gehoord.
  Leuk hè, dat je een soortement van “vakidioot” nog het nodige kunt bijbrengen!
  Wat gezellig, dat “ze” zo attent zijn om te reageren op je cadeautje. Ik zie je zitten glimmen 😉

 18. wat leuk en wat lief van je!
  en feliciteerde ik je al?
  een virtuele verjaarszoen.
  ga heel veel goede jaren tegemoet!

 19. Berthi welbedankt voor je uivoerige uitleg .
  Ik zag je bezig met alles . En je kunt wel zeggen dat het een enorm succes is geworden . Plezier hebben met het denkwerk en uitvoering vooraf en dan je fijne verjaardag vol verrassingen . Inmiddels zijn we al weer een paar dagen verder en nog steeds zitten wij hier samen mee te genieten .

 20. Wat vind ik dit weer allemaal leuk. En ook je verhalen. Het ziet er ook zo mooi en zo zorgvuldig gemaakt uit. Schitterend.

 21. @Astrid, dat is balen…. alle nummers zijn al vergeven!
  Het is erg leuk om te horen/te lezen dat de zakdoekjes zo in de smaak vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *