Lekker in mijn vel

Lekker in mijn vel is de titel van de nieuwe expositie die te zien is in Het Museum van de Vrouw te Echt. Bont staat centraal op deze expositie.

Vervolgens lees ik in Dagblad De Limburger:
… De tentoonstelling is bedoeld om de cultuurhistorie van bont in de mode te belichten. Het museum wil zich niet mengen in de gevoelige discussie over bont. Over dierenleed, de zeehondenvangst en de fokkerijen. Over het verdwijnen van de Barbarijse leeuw of Kaspische tijger als gevolg van de handel in pelzen. Eigenlijk zegt Annie Schreuders er liever helemaal niets over; de eerste ‘vervelende reacties’ heeft ze al geïncasseerd. Laat het duidelijk zijn: het museum richt zich puur op de populariteit van bont in de mode van de afgelopen anderhalf eeuw, en dat is nou eenmaal een onomstoten gegeven. Naast een scala aan bont- van antieke perzianer mantels tot een hippiejasje van kalfshaar en nep fun fur– is er ook aandacht voor andere dierlijke materialen: huid en veren. Tasjes en pumps van struisvogelleer, een poederdoosje van reptiel, waaiers en boa’s van aigrette- of paradijsvogelveren. …

Na het lezen van het artikel in de krant heb ik genoeg informatie gekregen om te weten wat de bezoeker te wachten staat. Je zult mij dan ook niet tegen het lijf lopen op deze tentoonstelling.

29 gedachten over “Lekker in mijn vel

 1. Bij de term “fun fur” ga ik “over mijn nek”.
  Het enige fun fur is levend fun fur!
  Ik zou nu linkjes kunnen plaatsen…
  Maar ik zal jullie de aanblik (voorlopig) besparen.
  @Berthi,
  Ik kom lekker naast je zitten.
  Kijken hoe de “discussie” gaat verlopen.
  :oP

 2. Bont is “prachtig”, maar ik draag het niet.
  Wel vind ik dat de volkeren die nog dicht in de natuur staan het nuttig mogen gebruiken. Wanneer ze de dieren humaan doden. (oeps, start ik nu een discussie!!!).

 3. Ik begrijp Annie Schreurs niet, als je zo’n tentoonstelling op zet weet je toch dat dat reacties gaat oproepen en dan houdt je liever je mond er over?

 4. Ha, wat toevallig Berthi, ik ga daar óók niet heen!
  Dan komen we elkaar misschien wel elders tegen… vrijdag in Den Bosch?

 5. @Juul, gezellig dat je naast me komt zitten, maar wat let je om af en toe een regel of twee te tikken!? Heerlijk afreageren tegen het beeldscherm!
  Dan ben ik nu maar eventjes gaan googelen en het verbaast me hoeveel bontjassen, al dan niet met een nertskraag te koop worden aangeboden. Als kind vond ik een bontjas al eng. Durfde er amper naar te kijken, laat staan aan te raken. En van de nertskraag begreep ik helemaal niets! Als een kleine ukkepuk stond ik er met open en verbaasde mond naar te kijken.
  Dan toch maar een paar linkjes:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Madammen_met_een_bontjas
  http://www.biteback.be/library/detail_art.php?artid=107
  http://www.lyricsdownload.com/urbanus-madammen-met-een-bontjas-lyrics.html
  http://www.bontvrij.be/
  http://www.bontvoordieren.nl/nieuws.php

 6. @Lies, de komende dagen heb ik veel op mijn programma staan, maar wie weet lukt het me om toch even naar Den Bosch te komen!

 7. IK GA DAAR LEKKER OOK NIET HEEN, HOEWEL IK MIJ MIJN VADERS WINTERJAS KAN HERINNEREN, DIE HAD EEN BIONTVOERING EN DAT WAS IN DE WINTERSE KOUDE KERK ZOLKKER OM MIJN HANDEN IN TE WARMEN, MAAR DAARNA GEN BONTJES MEER

 8. Mijn moeder had een zwarte bontjas vroeger en nog een losse vos (mèt kop en poten), die ze als kraag op een “gewone” jas kon dragen. Die vos lag in een sloop in de grote klerenkast op onze gang boven. Doooooodsbang was ik, als we op strooptocht naar pepermuntjes in de colberts van mijn vader, die kast openden. Later heeft een nicht van me alle beestenvellen meegenomen. Ik kan me indenken dat het wel warm was, zeker in die steenkoude kerken vroeger en dan tijdens de 3 nachtmissen achter elkaar, als je urenlang zat te vernikkelen! Maar er zijn nu betere manieren om warm te blijven.

 9. ik heb niets met bont, vind het zelfs niet mooi !! maar idd heeft het vroeger wel zijn functionaliteit gehad om als mens zijnde te kunnen overleven in barre tijden… maar in deze tijd hebben we toch andere middelen tot onze beschikking…….

 10. Ik voel me tegenwoordig heerlijk in de neppertjes. Maar einde 70er jaren heb ik wel een jasje gehad van konijnenbont, (heerlijk warm) en ik vond het toen zo sjiek??????
  Wel vond ik het raar dat de mensen die zo’n jasje droegen uitgejouwd werden en het later ook echt niet meer konden dragen (ik had er zo hard voor gespaard) Deze mensen vonden het echter geen punt om in kersttijd in de lange rij te wachten bij de poelier voor een heerlijke konijnenbout Als dat konijn dan toch zijn jas uit moest doen waarom mochtik hem dan niet dragen? Ik moest er weer niet aan denken om konijnenbout te eten. Eigenlijk toch erg krom allemaal.
  Groetjes Henny

 11. hallo Berthi,
  Ik zal nooit bont dragen, ben er echt op tegen dat dieren om hun huid worden gedood. Toch ben ik wel van plan naar de expositie te gaan. Het vakmanschap en de varieteit van de tentoongestelde items spreekt me erg aan. Een bezoek aan het museum is geen statement over het wel of niet goedkeuren van bont, toch?

 12. Heerlijk hé zo’n discussie….
  Ik vind het vreselijk en doodeng dat bont!!!
  Mijn oma had vroeger ook bontjassen en van die vreselijke dingen om haar nek met kop en poten eraan!!!
  Volgens mij had zij een nertsenjas ofzo iets….een jas waar wel 50 van die beestjes voor gebruikt moesten worden…Vreselijk!!! ¦-(

 13. Ik ga een beetje mee met Henny: het is vaak moeilijk een grens te trekken: koeievel mag wel (er worden op dit moment schitterende tassen van aangeboden),konijnenbont kan soms en nerts mag niet. Heeft het niet veel meer met de leefomstandigheden van het dier in kwestie te maken, voor het werd verwerkt? Nog een vraag die bij me opkwam: mag je bontjassen die in de tweedehandswinkel liggen gebruiken, of moeten we die allemaal weggooien? Een kennis van mij bekleedt een stoel met de lievelingsbontjas van haar oma (echt waar: wordt prachtig)zo heeft ze een prachtige herinnering aan oma. Maar had ze de jas eigenlijk weg moeten doen…?

 14. @Froukje, vaak is het een beetje dubbel.
  Als kind had ik al niets met bont en vond het eng. Daarom zal je mij ook niet op de tentoonstelling zien. Via google heb ik vandaag een groot aanbod van tweedehands bontjassen voorbij zien komen. Hoe oud zijn deze jassen? Moet je deze nu inderdaad wegdoen? Dat geldt natuurlijk ook voor het bont dat op de expositie te zien is. Moeilijk.
  Ik vind het knap dat een kennis van je een stoel kan bekleden met de lievelingsbontjas van haar oma. Ik zou het niet kunnen. Ik wil daarom ook niet oordelen voor een ander.
  Gelukkig is er tegenwoordig veel materiaal te koop dat heel warm is voor de winter. Trouwens, we hebben niet meer zo’n strenge winters als vroeger. Of staat er misschien eentje op de tocht?
  Het is vreselijk om het dierenleed te zien en dat alleen om hun vacht. Dat mag absoluut vandaag de dag niet meer gebeuren!!!!!

 15. @Berthi, lange (na)zomers schijnen inderdaad strenge winters op te leveren, eindelijk weer een Elfstedentocht?!

 16. @Maaike, het zou geweldig zijn als er een Elfstedentocht gaat komen. De laatste is alweer zo lang geleden!

 17. Mijn oma, mijn tante en mijn moeder hadden bontjassen. Het was eind jaren 50, begin jaren 60. Mijn oma was vroeger een dienstbode en de vrouw van een timmerman. Arbeidersklasse. Mijn tante en mijn moeder waren haar dochters. Voor hen was die bontjas een symbool van verworven welvaart. Ze konden zich zo’n jas permitteren. Net als een gouden ketting en een gouden horloge. Het is in feite nog niet zo heel lang dat we bont verwerpen. Omstreeks 1977 begon de antibontlobby krachtiger te worden. Dat is dus nog geen 30 jaar.
  Ik zou misschien wel naar zo’n tentoonstelling gaan omdat het bontjassen zijn die er toch al zijn. Ik vind bont namelijk wel erg mooi. (duikt weg voor allerlei vliegende objecten 😉 Maar het is discutabel en die mevrouw Annette heeft natuurlijk boter op haar hoofd. We zijn trouwens niet de enigen die het hierover hebben:
  http://www.jeugdsentimenten.net/2005/11/30/bontjes/

 18. * staat op van haar stoel naast Berthi, en wandelt naar ’t volgende logje toe, de filmpjes van levend gevilde dieren onderweg weer opbergend… *

 19. Ach Berthi,
  ik dacht: ik moet lekker in m’n vel blijven zitten vandaag, i.p.v. uit m’n vel springen van woede…
  Maarrrrrr…, ik had de video’s in de aanslag mocht ’t uit de hand gelopen zijn…
  ;o)

 20. Voor mij geen bont . In de oorlogsjaren heb ik een tijdje een mantel gedragen , van een vriendin van m,n moeder . Die werd voor mij passend gemaakt . Maar er zat een bont kraagje op , hu wat was ik blij dat ik die jas met dat enge kraagje niet meer hoefde te dragen .
  En hoe is het met de schapenvachtjes , zoals er vroeger graag “baby op vachtje” foto,s gemaakt werden .

 21. Juul, kom maar weer achter Berthi vandaan, het valt allemaal best mee. Veel verstandige opmerkingen hier !!!!!
  Ben blij dat je de ‘enge’ filmpjes niet laat zien !! :-)).

 22. @Marian’ne m. en Wilma,
  Sttt, stil maar, de films zijn al opgeborgen en de kast zit op slot.
  :o)
  (maar ik heb de sleutel, voor als men denkt dat bont WEL kan…, alleen dergelijke mensen durven zulke films niet te begrijpen en te bekijken, en ik wordt daar k*tsmisselijk van…, net als jullie waarschijnlijk ook)
  Einde discussie wat mij betreft, ik weet ’t al lang genoeg.
  En voor wie blind wil zijn voor dit dierenleed: #$&%#&%#!!!
  :oP

 23. Waarom voor bont te kiezen:
  -Mensen eten vlees en dragen leer, tel het aantal dieren dat een mens eet en leed toebregt en leg het af tegen het aantal dieren dat in 1 jas gaat. Of wel de bontjas is insignificant, doe niet hypocriet en geef de dieren zolang ze leven een goed leven en dank ze voor hun prachtige vel.
  -Bontjassen gaan wel 100 jaar mee
  -Bontjassen zijn niet mode gevoelig (met uitzondering van de mode gezet door de anti bont campagnes!)
  -Bontjassen vervuilen daarom het milieu minder
  -Bontjassen zijn mooi, warm, zacht, echt… en zels sexy (als je er een fetish voor hebt zoals ik)
  -Het is een schande dat Peta de 1000enden gedoneerde bontjassen vernietigd, ze kunnen zo veel langer mee! SCHANDE… geef ze desnoods weg aan mensen die er van houden en om geven!
  Daarom… Kies eenmalig voor bont en draag het zalig….

 24. ben ik het helemaal mee eens anoniem mail me een keer kunnen we er over kletsen.

 25. bont is mooi en super erotisch liepen er maar meer vrouwen in een bontjas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *