ZwangerschapskorsetGisteren plaatste Irma de volgende reactie:
“… Ook niet te vergeten het zwangerschapskorset, mijn moeder vertelt dat je zo’n zwangere buik vroeger helemaal niet showde, maar in een korset verstopte!”
Laat ik nu zo’n zwangerschapskorset in de kast hebben liggen die gedragen is in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

29 gedachten over “Zwangerschapskorset

 1. Oh wat erg om je daar in te moeten hijsen en zo de hele dag te moeten bewegen. Gelukkig dat dat is afgeschaft. Wel leuk dat je zoiets in je bezit hebt en dat ons kunt laten zien!
  Jeetje die sjarretels ook nog! Nylons die altijd veel te kort waren in die tijd. Ik weet nog dat ik zo naar de MMS fietste met nylons aan en door weer en wind.
  Marianne

 2. Ik heb nog even wat knip en plak (pik)werk op ’t internet gedaan…, ik was weer afgedwaald…
  pssst … en eigenlijk zat ik te slapen achter de pc….. LOL
  Last van je zwaarder wordende buik? Knoop er een felgekeurde en steungevende doek om!
  Een doek om je buik staat niet alleen leuk, hij geeft je dikker wordende buik ook wat extra steun.
  Als je last hebt van bandenpijn is het verstandig om even rust te nemen. Je kunt een warm bad nemen voor het slapen gaan of een warme kruik. Verder kun je de buik ook ondersteunen met een band of een buikdoek. Deze moet je alleen niet te veel dragen want, dan worden de spieren die de baarmoeder op zijn plaats houden lui. Hiermee wordt bedoeld dat de spieren niet getraind worden om zelf de baarmoeder op zijn plaats te houden.
  Het is aan te raden in periodes van snelle groei de huid extra te ondersteunen met bijvoorbeeld een extra stevige beha, een elastische panty of buikdoek. (tegen striae)
  Een gewone buikband is eigenlijk alleen voor de sier. Wil je echt steun hebben dan vraag je de verkoopsters om een speciale steunband die je helpt een dag staand door te komen.
  Is het gevaarlijk om een steunband de hele dag te dragen?
  Wij adviseren, zodra je klachten krijgt, de band te dragen. Wel wijzen we je erop de band alleen te dragen als het echt nodig is. Zodra je veel zit of weinig hoeft te lopen is het misschien verstandig de band niet te dragen zodat je je eigen spieren en banden ook hun werk kan laten doen.
  http://www.maternite.nl/PAGINAAS/buikbanden/buikbanden.htm
  Klik hier ook even bij “lingerie” aan de linker kant, voor de moderne versies…
  Motto van deze tijd:
  Camoufleer je buik niet, maar wees trots op je buik!!!
  Verder Google.
  :o)

 3. pssst, ’t gaat hier natuurlijk wel om zwangere buiken…
  * huppelt schuddebuikend weg *
  ;o)

 4. O dear, ben met alles te laat :-)))).
  Dit is wel een heel massief ding hoor, zat dat nou een beetje lekker.
  Afgelopen week met schoondochter hadden we het over de sluitlakens, die je vroeger na je bevalling ‘moest’ dragen. Dat was toch wel fijn, eng wanneer je de inhoud van je buik zo naar links of rechts voelt vallen. Nu mag dat juist ‘niet’ meer.

 5. In de jaren 70 maakten wij toch ook nog ‘echte’ positie kleding. Wijde jurken, zodat je de buik niet zag. Tegenwoordig wordt juist het accent op de zwangere buik gelegd met leuke gekleurde banden.

 6. Oh gruwelijke gruwel! Moet je toch niet aan denken om in zo iets te moeten lopen!!! Alhoewel ik de zwagerschapsmode van tegenwoordig ook niet alles vind , een mens hoeft zicht helemaal niet te schamen als zij zwanger is , maar die blote zwangere buiken met die uitpuilende navels …brrrrrr!
  Groeten van Marlies

 7. Deze mevrouw heeft één of twee zwangerschappen gehad! Het lijkt me een vreselijk ding om te dragen. Gelukkig dat er tegenwoordig anders over de ‘zwangere buik’ wordt gedacht en ook veel meer aandacht krijgt. De link van Juul laat het al zien.
  Ik ben het wel met Marlies eens dat er tegenwoordig vrouwen zijn die doorslaan door té korte truitjes te dragen. Dat hoeft nu ook weer niet!
  Er is vast en zeker wel een middenweg te vinden!

 8. Tijden veranderen .
  Er is steeds weer iets nieuws .
  Ik heb met alle bovenstaande toestanden geen enkele ervaring .
  Vroeger probeerde men alles zolang mogelijk verborgen te houden .
  Tegenwoordig huppelt men van zielevreugd en hup daar gaat het shirtje omhoog om te laten zien of er al wat te zien is . . .
  Heel lang geleden reisde ik met mijn zus naar Utrecht om haar uit te zwaaien , ze ging voor lange tijd naar Zwitserland .
  Ik maakte er een lang dagje Utrecht van .
  Ging inkopen doen , en kocht een mooie lap stof . Liet een aantal metertjes afmeten en ging dankbaar met m,n aankoop naar huis .
  De lap , een mooie groene kleur bleef maar in de kast liggen en weer vele jaren later zou het een heerlijk wijde zwangerschaps- jurk worden voor zusje lief . Die inmiddels getrouwd in Duitsland woonde .
  Ik had er plezier in om verschillende mogelijkheden te bedenken , zodat de jurk er steeds weer anders uit zag .
  Ik weet niet alles precies meer , maar ik dacht een of enkele losse afknoopbare kragen , een strik en of jabot .
  Als ik het wel heb had ik zo,n 7 ideeen bedacht .

 9. @Gerrie, nu je dit verteld kan ik me herinneren dat mijn moeder tijdens haar laatste zwangerschap in 1966 twee jurken had, waar verschillende losse kragen bij waren. Volgens mij had ze die jurken laten maken. Was het toen misschien gebruikelijk om op deze manier een zwangerschapsjurk te veranderen? Je wilde er niet teveel geld aan uitgeven, het was tenslotte toch maar tijdelijk!

 10. O jeetje, weer zo’n martelwerktuig. En terwijl ik dit typ, hoor ik op de radio over het proces van de vrouw, wier man niet wist dat ze 4 keer zwanger geweest was. Zou ze ook…? denk je dan. Luguber allemaal, dat wegstoppen.
  Maar het “kijk mij eens” van nu vind ik ook weer wat over the top. De gulden middenweg, maar waar loopt die?

 11. ik ken sluitlakens en corsetten nog uit die tijd, en vond het een verschrikking. Als l0 jarige moest ik, omdat ik een dikkerdje was ook al een corset aan. dat werd gepast in volle glorie in V en D Ik weet niet waarom ik niet heb geprotesteerd, deden we niet in die tijd,

 12. Vreselijk!!!
  Dat zit toch vreselijk zo’n ding!!!
  Toen ik zwanger was, was het mode om in een tuinbroek te lopen.
  Je zag de zwangere buik wel maar niet zo overdreven….dit vonden mijn ouders eigenlijk al helemaal ongepast!!!

 13. @basje, wat moet jij je als 10-jarige ongelukkig gevoeld hebben!
  @Wilma, tuinbroek….leuk. Ik heb er zelf nooit eentje gedragen. Ik dacht/vond dat het niet bij me paste!:)

 14. Twee weken voordat onze oudste geboren werd gingen we op maandagmorgen trouwen. Onze ouders waren erbij en ze waren supertrots!
  Oeh wat waren m’n a.s. en ik zenuwachtig,….Ik had een ’trouwjurk’ aan, koningsblauw en hij viel in allerlei plooitjes langs m’n ‘buikje’, gelukkig droeg ik geen corset,….
  Tuinbroeken heb ik altijd graag gedragen. Mijn man was er niet echt gecharmeerd van, maar o wat zaten ze lekker.
  Het sluitlaken is weer in opkomst, als een kraamvrouw het fijn vindt, doen we een laken strak om haar heen, dat geeft steun, alleen bij de toiletgang,….tja uit met dat ding.

 15. Berthi , nog even over de jurk met vele mogelijkheden en lekker wijd om het buikje een beetje te verbergen .
  Het is een tijdje in geweest om degelijke jurken te dragen , het was voor tijdelijk en dan kon je er steeds een beetje anders uit te zien .
  Mode bladen kwamen ook met de nodige patronen . Ik maakte die jurk in 1967 .

 16. @Gerrie, 1967 en 1966…. waarschijnlijk praten we over dezelfde stijl jurk. Grappig dat dit nu door jouw reactie bij mij naar boven komt.
  Allerlei beelden zie ik voor me. Fijn dat je deze reactie plaatste.
  Zo is het voor mij toch elke keer weer een leuke verrassing… wat voor reacties zullen er nu weer geplaatst worden op mijn log? Op deze manier blijft het bloggen heel boeiend. Voor mij en de lezers!

 17. @Ingrid, wat zal jij je koning te rijk hebben gevoeld op je trouwdag!!
  Wordt het sluitlaken weer intensief toegepast of is het in opkomst? Wie adviseert dit? Ik ben er al weer een poosje uit!:))

 18. Berthi ik denk dat het weer in opkomst is.
  Ik zal één dezer dagen ééns voor je in mijn vakbladen duiken. Ik meen dat vorig jaar een stel kraamverzorgende in opleiding hun scriptie over het sluitlaken hebben gedaan. En, maar dat weet ik niet zeker, dat er een moderne variant op gemaakt is,…

 19. ja het was niet leuk maar tegenspreken was er bij mijn moeder absoluut niet bij Gewoon doen wat er gezegd werd. vragen of je het wilde nenenennen het vreslijk voelen hierover is¨pas veel later gekomen, toen ik wel “eigenbaas ” was

 20. @Igrid en Berthi,
  Bij mijn knip en plak(pik)werk op ’t internet kwam ik inderdaad ook info over het wéér opnieuw gebruiken van het sluitlaken tegen.
  :o)

 21. Wat leuk die foto!
  Ik weet zeker dat mijn moeder in 1964 nog zo’n ding heeft gedragen, misschien als 1 van de laatsten.
  Zo zwanger als ik nu ook ben, ik wil echt niet ruilen met die tijd!

 22. Berthi, maak je geen zorgen. ik heb minder leuke ervaringen overwonnen ik heb het heel goed overleefd gelukkig

 23. @ Yvonnep, ik weet niet hoe dat zit, maar vind het jammer voor je.
  Ik weet wel dat je heel veel invulling in je leven hebt waar je ons deelgenoot van maakt !! Dat is mooi om te lezen/zien :-)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *