Fashion DNA II

Op 1 augustus 2006 schreef ik in deze log over Fashion DNA. Afgelopen zaterdag was ik in Amsterdam om op de valreep deze bijzondere, modern vormgegeven expositie te gaan zien. In De Nieuwe Kerk is niet voor een vaste route gekozen, dat ideaal is als het druk is. Toch gaan de meeste bezoekers bij binnenkomst rechts af om te beginnen bij het onderdeel sport. Direct zie je wat de opzet van de tentoonstelling is: oud en nieuw naast elkaar. Videoschermen laten aanvullende beelden zien van de onderwerpen: sport, verzorging, onder- en bovenkleding, doop, trouwen en begraven. Ik heb schitterende 17e, 18e, 19e en 20e eeuwse kleding, accessoires en voorwerpen gezien. Van de verschillende 17e eeuwse handschoenen was ik onder de indruk.

Wat me zaterdag op viel was het zeer gemeleerde gezelschap van bezoekers: jongeren en ouderen. Beter dan dit kan je je niet wensen. Dit beloofd veel goeds voor de toekomst!

Vervorming
Lange tijd was het aanleren van een goede houding een wezenlijk onderdeel van de opvoeding: rechte rug, , borst vooruit, kin omhoog. Ter oefening werd op de rug een lineaal in de kleren geschoven. Daarnaast werden meisjes geacht hun ontluikende vrouwelijke vormen te verhullen en, als het kon, te onderdrukken. Het stijve ‘rijglijf’ of korset was daarvoor het aangewezen hulpmiddel. De rug werd kaarsrecht, de schouders gingen naar achteren en de borst kwam vooruit. Het korset beperkte natuurlijk drastisch de bewegingsvrijheid, maar dat werd gezien als voordeel: een vrouw van stand moest zich rustig bewegen. Dat kon zij ook, omdat haar personeel het werk voor haar deed. Hoewel men zich al vrij snel bewust was van gezondheidsrisico’s, bleef het korset -ook voor mannen- eeuwenlang in gebruik. Pas in de tweede kwart van de twintigste eeuw verdween het definitief. In de jaren tachtig werd het korset herontdekt als bustier, maar nu als deel van de bovenkleding.

20 gedachten over “Fashion DNA II

 1. Oh gut Berthi, ik ben lekker aan ’t verdwalen op ’t net…
  ;o)
  Leuke “zijweg-dingen” kom ik weer tegen…
  Ik was via Google op zoek naar de link van mijn oude “quilt-corset”, maar kon niet zo snel op de juiste naam komen, en googelde dus wat in ’t wild…
  En dan vind je vaak leuke “dingen”…
  Ik duik wel even in de kast voor m’n “quilt-corset”…
  Tot zo…, of tot morgen…>>>>>>>>>>>
  ;o)

 2. Achter in de kast, onder diverse kersepitzakken e.d. lag dit:
  http://softexpressions.com/software/notions/posture.htm
  http://www.mageyes.com/bodyrite.htm
  Om je houding te helpen verbeteren, loop je dus met een zak zand op je rug…
  Als je maar “genoeg” pijn hebt, ja dan doe je dat dus…
  Dit boek vind ik ook erg prettig:
  http://www.lostquilt.com/ProtectTheQuilter.html
  Ook een hele prettige site trouwens om wat langer rond te neuzen…
  Ik sla bij het binnenkomen van een museum/tentoonstelling ook meestal rechts af.
  Daar is ook al eens onderzoek naar gedaan…
  ;o)

 3. Nu ga ik weer lekker verder verdwalen…
  ;o)
  hmmm… zal ik “de zandzak” bij de hand houden?
  :o)

 4. Zandzak weer achter in de kast onder de pittenzakken, en een boekweitkruidenzak gePROPT…
  Leeg halen van een kast is één ding, alles er weer in krijgen is: “a work of ART”…
  Ik vond nog twee leuke houten sleutelhangers (bijtje en lieveheersbeestje) en een speldenkussen (bijenkorfmodel) terug…
  LOL
  :o)

 5. PHHHUUU, ik krijg geen adem als ik zoiets zie. Ben blij dat ik in een ‘lossere’ tijd leef. Hoe ‘vak’ kundig het ook gemaakt is !!
  Mijn moeder droeg nog wel een corcet in de jaren 60 als onderkleding. En die zag er niet zo sierlijk uit.
  Mooie tentoostelling Berthi !!

 6. @Juul, overal is toch een oplossing voor te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is op internet te vinden en te koop!
  Ik zal er wel overheen lezen, maar zie nergens staan dat het gevuld is met ‘zand’.
  De ‘bodyrite’ kost slechts $33,95.
  Ineens ga ik vanzelf kaarsrecht achter de pc zitten!:))
  Wat is er weer veel te zien op de laatste link die je geeft.
  Ik heb geen moeite om een kast leeg te halen, maar om het weer zo terug te leggen zodat alles weer netjes past… is een vak apart. Mijn kasten liggen bomvol en het past slechts op één manier!
  Goed dat je soms onverwachte vondsten tegenkomt…. geeft het leeghalen van je kast extra voldoening!!

 7. Leve de vrouwenbeweging uit die tijd die de reformkleding, waar vrouwen zich beter in konden bewegen, hebben doorgevoerd! Zij hebben ervoor gezorgd dat het strakke corset verdween.
  Marianne

 8. Heel veel jaren geleden ging ik met mijn dochter van toen 3 en zoon (1) naar de markt. Dochter was daar al vaker geweest, zoon in buggy mocht voor het eerst mee en krijgt uitleg van dochter: “Kijk, en hier verkopen ze gympakjes”.
  Ze droomde van “op gym gaan” net als de buurmeisjes… Ik denk niet, dat er veel van die “gympakjes” op gymles gedragen zijn!

 9. Wat een tijd moet dat geweest zijn, regelrechte keurslijven! Met dat woord blijft er tenminste nog wat van dat ‘oude’ hangen. Ook niet te vergeten het zwangerschapscorset, mijn moeder vertelt dat je zo’n zwangere buik vroeger helemaal niet showde, maar in een corset verstopte!

 10. Misschien een raar verhaal, maar als tiener (1969) werkte ik in de Hema op de zaterdag, op de ondergoed afdeling. Er hingen hele rijen corsetten met voorgevormde cups. In die jaren waren hier de net gearriveerde buitenlandse werknemers. Die keken hun ogen uit, en regelmatig zag ik een van deze mannen in de cups knijpen.
  Maar raarder was de Hollandse man die met een oude, niet zo’n frisse, onderbroek nieuwe onderbroeken kwam kopen. De oude had hij meegenomen voor de maat. Als 15 jarige wist ik toch niet zo veel raad met dit soort mannen, bloos, bloos !!! Ik was dan ook blij toen ik overgeplaatst werd naar een andere afdeling.

 11. ik vind het wel sexy, zo’n ding 😉
  zou het erg vervelend zitten ?
  je hebt er wel een mooi figuur in
  hm..
  ik ga er misschien toch maar eens eentje passen in een winkel

 12. Op het Q.prikbord kwam ik dit tegen .Mooi om te bekijken .Prachtige foto,s van de Quilt expo , van het Quiltersgilde in Rotterdam , vorige maand gehouden .
  Wie er niet is geweest kan er toch nog wat van zien .
  http://www.wilmakarels.nl/tentoonstelling-2006.php
  En het corsetje van hierboven , dat is toch momenteel weer in de mode ?
  Maar dan als toevoeging op bovenkleding .
  We zagen het bij laurentien op Prinsjesdag .

 13. Het zal vreselijk hebben gezeten denk ik!!!
  sssttt….ik vind het al vreselijk als de bh een beetje strak zit!!! ssssssstttt

 14. @Berthi,
  er zit IMHO zand in de zak, dat staat er misschien niet, maar ik heb ‘m thuis…
  (weliswaar niet opengeknipt, máár het voelt als zand…)
  Mijn kasten kunnen ook alléén maar door mij gevuld worden, mannen kunnen niet zo praktisch/creatief “proppen”…
  Altijd weer een rampje als manlief de afwasmachine-inhoud in de kastjes probeerd/t te ruimen…
  ;o)
  @Marian’ne,
  ik heb als bijbaantje vroeger (17/18jr.oud) bij V&D als vliegende kiep gewerkt, ik heb daar zodoende op veel verschillende afdelingen gewerkt…, je leert zo nog eens wat “dingen” (grote juwelen verkopen voor op ’t toneel, kleding netjes opvouwen ;oP), en ook op de lingerie afdeling, en bij het herenondergoed…, inderdaad…, ik stond ook geregeld met een rood hoofd…
  Mannen…
  *Ü* GÊNANT *Ü*
  Zouden “de meiden van tegenwoordig” daar nog last van hebben? ;o)
  @Gerrie,
  Op het internet kom ik ook nog weleens op weblogs, waarvan de schrijfster haar eigen corsetten maakt, het schijnt dat je voor goede baleinen in Italië moet zijn…
  En inderdaad het corset als mode artikel, want de schrijfster is superslank!
  :o)

 15. @yvonnep, leuk… ik wens je alvast een hele fijne zondag. Dat gaat vast lukken.
  Kunnen we op je blog lezen hoe je het vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *