Ode aan Rembrandt


2006 is uitgeroepen tot Rembrandt jaar en Jottum brengt een hommage aan deze grootse kunstenaar. In de collectie kom je prachtige stoffen tegen met een speciaal ontworpen dessin waarin fragmenten van tekeningen van Rembrandt voorkomen. Ga beslist even op hun website kijken naar de prachtige kleding.

51 gedachten over “Ode aan Rembrandt

 1. Het kan vandaag niet op ,( maar eigenlijk is het al morgen ), zoveel moois als er te zien is .Wat een prachtige foto serie .
  Al die lieve kindertjes in hun schattige kleertjes . En al die mooie kleuren , garneringen , strookjes en borduursels .

 2. Wat een laaaaaaaaang filmpje!
  :o)
  Prachtige kleren, maar waarschijnlijk errug duur(?) en enigszins onpraktisch om over een hek in een weiland te klimmen, LOL…
  hmmm
  …o.a. te koop bij: JORIS & JUUL , JUUL&JUULTJE…, hmmm, leuke namen hebben sommige winkels toch…
  grumpfff…
  ;o)
  Ik hield wel geregeld “m’n hart vast” bij ’t bekijken v.d. foto’s…
  … en deze foto kan IMHO ECHT niet, let op de rolschaatsen:
  http://jottum.fra-pant.nl/(24jfdo552frj0045pyeny5rj)/images/collection/jot_49.jpg
  Let hier ook even op “Granny’s” gehaakte plaid:
  http://jottum.fra-pant.nl/(24jfdo552frj0045pyeny5rj)/images/collection/jot_40.jpg
  OT
  Heb je ook zin om zo’n kleed te haken?
  Google, en hier staan alvast een heleboel patroontjes, maar er zijn nog veel meer sites over te vinden, en ook zijn er gezamelijke Granny square-haakprojecten, leuk om restjes wol te verwerken:
  http://www.crochetpatterncentral.com/directory/6in_squares.php
  Salamander heeft voor restjes wol ook een leuk idee, op 3-10:
  http://wollieland.web-log.nl/wollieland/
  OK, weer terug naar ons onderwerp…
  Las je dit al…:
  http://jottum.fra-pant.nl/(24jfdo552frj0045pyeny5rj)/stage.aspx?page=8ecb390d-4638-435d-af2e-c7abd166b529
  Ik blijf er een dubbel gevoel over houden.
  Erg veel moois(echt!)…, máár…(waarschijnlijk toch alleen voor een speciale gelegenheid, b.v. een bruiloft?)
  …er is altijd wel een maar…, of meerdere “maars/maren”… (wordt het ook echt helemaal en geheel in Nederland GEMAAKT, en niet alleen het ontwerp?)
  http://jottum.fra-pant.nl/(24jfdo552frj0045pyeny5rj)/stage.aspx?page=35880f1d-f608-4409-a056-2b6a5d8aafc1
  LOL, nou gooi jullie mening/gedachten/wetenschap maar in de groep…
  Hoe kleden jullie (als dit van toepassing is) jullie kids? (Of jezelf, want er komt ook een dames-kleding-lijn…)
  Die van mij: spijkerbroek, t-shirt, trui.
  :o)
  @Berthi,
  Wéét ik veel…, en… inderdaad prachtig.
  ;o)

 3. pssst, het maakt mij natuurlijk niet uit OF het in Nederland wordt gemaakt, zolang het maar niet in “TE lage lonen landen” en, dan dáár ook nog door kinderen gemaakt wordt.
  En ook de “zogenaamd” goede(?) fabrieken in b.v. China waar meisjes van 16 als moderne slavinnen behandeld worden vallen hier onder!
  Heb je die docu-films ook gezien?
  Google-de Google!
  Het word me te laat nu!
  Jullie mogen.
  ;o)

 4. … even nog…
  Deze gedachten komen op, omdat zulke bewerkelijke kleding niet: “niet duur”, in Nederland gefabiceert kan worden…
  …zeggen “ze”…

 5. Ik zei al, ik hield geregeld m’n hart vast bij het zien van de foto’s en ’t filmpje…
  Maar ik blijf aan de gang hier…
  Doeiii.
  LOL
  :o)

 6. Leuk Juul, jij geeft weer een hele leuke dimensie aan het stukje van Berthi ! en ook weer leuke sites ! zo blijf ik aan de pc gekluisterd……… maar wat betreft het kleden van de kids: ik kleedde ze wel met de mode mee en zeker ook practisch. Ik vond het altijd wel belangrijk dat ze er leuk uitzagen (dit komt mede door mijn eigen ervaringen: ik mocht de oude kleding van mijn 2 oudere zussen dragen en ik was ook nog een nakomeling …. liep iederen op school met een broek, moest ik een rokje aan!)

 7. Juul wat heb je weer veel werk verricht .In een sneltreinvaart heb ik al het een en ander bekeken . Ik ben het met je eens er zijn bij deze mooie foto,s veel kanttekeningen te plaatsen . het zijn plaatjes van kinderen , die lieve smoeltjes .De kleertjes vind ik prachtig , maar zeker niet om lekker in te ravotten . De ateliers waar het allemaal gemaakt wordt ?
  De Red Sweaters , dat was ook nieuw voor me . Goed dat we van alles op de hoogte blijven .
  Er is weer veel om over na te denken !
  Ik denk dat de discussie vandaag wel weer goed op gang zal komen .
  Het meisje op de tafel tussen het servies en dat lieve baby,tje vlak voor het haardvuur , dat is een zeer slechte presentatie .
  De Granny plaid is prachtig en jij hebt er nog meer ideeen voor gevonden .
  Zeker leuk voor restjes wol .En zoiets kun je net zo groot maken als je wilt .
  Je kunt kiezen van omslagdoek tot plaid .
  En mijn kleding stijl ?
  Super klassiek , past bij mijn leeftijd .Maar thuis een heel gemakkelijk shirtje , wat lekker zit . Je moet in je kleding kunnen wonen !

 8. Prachtige plaatjes van brave kindertjes. De mijne waren niet zo voorbeeldig…Als wij vroeger met zoonlief naar een feest of receptie gingen, zetten we hem met zijn oude plunje in de autostoel en werd hij 2 minuten vóór het receptieadres omgekleed. Foto’s graag meteen nemen, want binnen 5 minuten had hij wel weer een modderpoel gevonden, daar had (en heeft) hij een feilloos instinct voor!
  Juul, dank voor al je link-werk! Ga ik eens op mijn gemak naar kijken straks.
  Die “afghan” gehaakte dekens, daar moet er hier nog ergens één van op zolder liggen. Je ziet maar weer: nóóóóíit iets wegdoen!!!

 9. En voor je het weet is er een uur omgevlogen om alles te bekijken!!!!!! Vanmiddag toch naar de film: “Into great silence”,leven in de Grande Chartreuse, het klooster van de Kartuizer Orde in de Franse Alpen. Even helemaal “verstillen “denk ik .

 10. Berthi, ik vind het schitterend! prachtige foto’s, mooie koppies en beeldschone kleertjes, voor mij genoeg om lekker en schaamteloos te genieten van dit moois, ik laat het tobben over de achtergrond graag aan anderen over 😉
  We zeggen niet voor niets: kleren maken de man – of in dit geval- het kind. Het merendeel van de kleertjes is goed draagbaar tot en met de baby-lijn toe. De rembrandtserie is erg theatraal, ik vraag me af of een doorsnee kind dat aan wil naar school 😉 Toen ik zag wie de maakster van dit moois is begreep ik ook de achtergrond:
  http://www.frankgroothof.nl/
  voor mij bepaald geen onbekende: toen mijn kinderen klein waren begon hij met zijn opera’s: met de plaatselijke muziekschool hebben we wat uitstapjes georganiseerd naar het theater. Ik heb die voorbereid in de muziekschoolkrant door de leerlingen (en hun ouders 😉 in een serie artikelen wat bij te brengen op opera-gebied. Leuke tijd en erg leuke en creatieve man, die Groothof
  Wat het maken van die foto’s betreft, er is ook een heleboel te manipuleren met (digitale) foto’s tegenwoordig. Ik ga er van uit dat een moeder haar baby echt niet vlak voor een open vuur zal willen leggen. Misschien is het vuur niet echt, is het er later aan toegevoegd of heeft men met de afstand gemanipuleerd waardoor het lijkt alsof het kindje “lekker” warm ligt; geloof niet alles wat je ziet 😉 En dan nog: we willen allemaal weleens lekker aan een kroonluchter hangen toch? in de tijd van Pippi Langkous waren de ouders nog bang dat het navolging kreeg thuis en dat viel erg mee kennelijk, ik heb er nooit iets over gehoord.
  die schoentjes had mijn dochter ook 😉

 11. @Juul, de foto waar de baby en de ‘open haard’ op te zien is, is volgens mij een nep open haard!
  Het meisje met de rolschaatsen levert een prachtig plaatje op! Natuurlijk, zou ik zeggen, begrijpt iedereen dat dit niet gewoon is!!!
  Ik ben het met je eens dat dit geen kleren zijn om in te ravotten, dat konden de kinderen in vroegere tijden ook niet die gekleed werden als kleine volwassene!!
  Maar voor de komende kerst bijvoorbeeld vind ik het heel toepasselijke en mooie kleding.
  Je moet maar op het idee komen om op deze manier een ode aan Rembrandt te brengen. Daar viel ik met name op om dit vandaag op mijn blog te plaatsen.
  Een aantal jaren geleden kon je op t.v. een blik werpen in hun woonhuis. Toen was de zolder, meen ik, helemaal ingericht om daar kleding te maken. Maar hoe dat nu zit?????
  Ze heeft de kinderen met hun prachtige kleding op een originele manier gefotografeerd en de ideeën vind ik geweldig. Als Eline jonger was zou ik zeker voor een bepaalde gelegenheid zo’n jurk kopen.
  Voor mijn kinderen heb ik altijd gemakkelijke kleding gekocht die modieus waren.
  Thijmen vindt het tegenwoordig ook belangrijk om leuke, hoeft niet duur te zijn, kleding te dragen die hij zelf kan uitzoeken.
  Mijn kledinglijn???? Die ken je Juul!:))))
  Hoe je die moet omschrijven?? Geen idee!:))

 12. @Gerrie, onder de red sweaters (op Salamanders weblog) staat ’t stukje over de restjesdeken.
  Hoewel je met een rood restje natuurlijk ook een Red sweater kunt breien (en opsturen), er staat zelfs een patroon bij dat ik nog aan durf…
  :o)

 13. Berthi,een nieuwe hobby ? kijken òf en hoe foto’s gemanipuleerd zijn? ik zie een “raar randje” tussen baby en openhaard links, ik denk aan twee op elkaar geplakte foto’s 😉
  nog een raadseltje de kroonluchter: wat zie je en vooral…wat zie je niet?

 14. @Marcella en Berthi,
  Quote van mij:
  “ik kan op de foto de AFSTAND en het er wel of niet (aanwezig) zijn van een glasplaat niet inschatten…
  Maar doe dit NOOIT thuis”
  ’t was gewoon een goedbedoelde raad hoor.
  ;o)
  En…
  De website is ook voor kinderen bedoeld, en die doen misschien wel “dingen”…
  Tussen ’t servies rolschaatsen misschien?
  ;o)
  @Marcella,
  Ik tob dan wel in jouw plaats over de leefomstandigheden van anderen op deze planeet, die niet zo gefortuneerd zijn om de quote “de kleren maken de man of in dit geval het kind” te kunnen gebruiken…, die blij zijn als ze met iets in hun maag kunnen slapen…
  En ja ik vind deze kleding ook prachtig, maar zie er geen kind mee in de klas zitten, of op ’t schoolplein en in de zandbak spelen…
  (Misschien in Bloemendaal?)
  ;o)

 15. @Marcella,
  … hmmm, over een “nieuwe hobby” wat dacht je van een gallery met “enge” foto’s?
  Hier heb je er alvast nog één, (wie volgt?):
  http://jottum.fra-pant.nl/(gqacclawqe4lh4v5oetud0ug)/images/collection/jot_68.jpg
  de gracht achter de kids is zeker ook nep???
  En de koude stenen onder de kleine ook?
  Er stond een wereldkampioen sprint op de korte afstand bij…
  Aan de rand v.d. brug hing een vangnet…
  Het kleintje zat met een nu weggepoetst tuigje vast…
  Nou ik dacht ’t niet…
  Net zo min als dat “rare randje”, dat is gewoon van het plateau v.d. open haard.
  IMHO
  :o)
  Héérlijk we hebben weer een DISCUSIE!!!
  LOL
  Nu jullie weer…
  Ik kom later wel weer terug…
  … als ’t nog mag…
  ;o)

 16. Heerlijke foto’s van beeldige kinderen in fraaie jurkjes… enne, Juul, is er veel op gefaket hoor!

 17. Hohoho Juul, niet zo snel je (voor)oordelen spuien, je legt me nu dingen in de mond die ik niet beweerd heb.
  quote: “ik laat het tobben over de achtergrond graag aan anderen over ;)”
  Ik had het over de achtergrond met betrekking tot jouw suggestie over kinderarbeid bij deze kledinglijn. Niets meer en niets minder!
  Degenen die zich schuldig maken aan kinderarbeid en andere ellende op dat gebied in lage lonen landen zijn met name de grote bedrijven.
  Kun je me garanderen dat een goedkoop “grote winkelketen”-hemdje nu juist niet door kleine kinderhandjes gemaakt is? of erger nog dat voor de produktie van de katoen geen kinderarbeid is ingezet?
  Ik vraag me in alle redelijkheid af of het lonend is voor mevrouw G om haar relatief kleine collectie kinderkleertjes daar te laten maken; het kost erg veel geld om de organisatie daar op poten te zetten en die investering moet op de een of andere manier terug komen.
  kortom de logica: het is exclusief, prijzig en voor de grote beurs DUS er wordt uitgebuit ontgaat me.
  Juul, de realiteit is dat voor het geld van elk boek dat wij kopen, voor elk lapje linnen wat wij “zomaar” gebruiken, voor het geld van elke maand internet die wij “wegsmijten” ergens anders op de wereld een kindje te eten had gehad.
  Het is niet aan mij om over anderen te oordelen, maar om mijn eigen keuzes te maken en mijn eigen hart daarin te volgen.

 18. @Héhéhé Marcella, (variatie op “Hohoho Juul”) LOL
  (OT: M’n moeder zei altijd “ho, dat zeg je alleen tegen paarden…”)
  Ik leg je géén “dingen” in de mond hoor…
  :o)
  Niet bewust tenminste…, ik “werk/speel” alleen met wat me aangereikt wordt…
  ;o)
  En ik speelde met wat jij zei over dat schaamteloze genieten, het tobben, enz…
  O ja…, én die (subtiele) knipoog voor die anderen… ;o)
  De quote van jou:
  “Berthi, ik vind het schitterend! prachtige foto’s, mooie koppies en beeldschone kleertjes, voor mij genoeg om lekker en schaamteloos te genieten van dit moois, ik laat het tobben over de achtergrond graag aan anderen over 😉
  We zeggen niet voor niets: kleren maken de man – of in dit geval- het kind. Het merendeel van de kleertjes is goed draagbaar tot en met de baby-lijn toe.”
  Dat heb je echt getikt…
  ;o)
  …tikkie…
  Nou jij weer…
  ROTFLOL
  ;o)

 19. psst,
  ’t was niet mijn bedoeling om de suggestie op te wekken dat DEZE kleding door kinderarbeid wordt gemaakt.
  Nu leg jij mij woorden in de mond.
  ;o)
  Ik vroeg me alleen ’t één en ander af…
  Ik weet dat een dicussie lezen en typen moeilijker is dan een echte gesproken discussie, en dat je de intonaties niet kunt mee typen…
  “Hohoho Juul,… niet zo snel je (voor)oordelen spuien…”
  Dat klink óók niet zo aardig…
  :o)
  En dus zitten we gelijk… “Hup…, op de kast!”
  ;o)
  Wil je een (((knuffel)))?
  :o)

 20. buiten al deze discussies om, de kleding is prachtig.
  echte kleding waar mijn grote kleine meid ’s zondags in rond loopt.:)
  maar de rest van de week dus niet:S
  daarvoor is ze teveel een buitenkind.
  ik ben ook niet zo merkbewust.
  mijn zusje komt wel vaak in zulk soort winkels, ik niet.
  of ik maak zoiets zelf, of ik zoek iets goedkopers.:P)

 21. Vandaag was ik wéér op pad en lees nu de discussie pas.
  Heel goed hoor!!
  De foto van het meisje, op de reling van een brug staande, vind ik heel eng. Daar ben ik het met je eens, Juul. Eens stonden wij met Thijmen, toen hij ongeveer dezelfde leeftijd als dit meisje had, ook bij zo’n zelfde soort bruggetje. Om eerlijk te zeggen vond ik het doodeng en hield ik hem goed vast.
  Eigenlijk zouden we de ontwerpster aan het woord moeten laten voor het verhaal achter deze kleding. En dan natuurlijk hopen dat je een eerlijk antwoord krijgt op alle vragen.
  Ik vraag me ook af hoe het met de goedkopere kledingmerken zit? Waar laten zij hun kleding maken? Ik vermoed dat je vaak geen betrouwbaar verhaal/antwoord krijgt.
  Nog niet zo lang geleden stuurde ik een email naar Didi. Het onderwerp was de Miao rok die ik onlangs op mijn weblog heb laten zien.
  Ik mailde het verhaal van de verkoopster en vroeg om meer uitleg. Nooit gekregen!!!!!!
  Kunnen wij hier een conclusie uit trekken???
  Maar desondanks vind ik de ‘familie’ Groothof zeer creatief! En…. je kunt altijd bijleren!

 22. Quote:
  “Eigenlijk zouden we de ontwerpster aan het woord moeten laten voor het verhaal achter deze kleding. En dan natuurlijk hopen dat je een eerlijk antwoord krijgt op alle vragen.”
  Helemaal mee eens…
  :o)
  Vraagje:
  Is de ontwerpster ook de eigenares van Jottum? Of is zij slechts één van de Jotten die voor Jottum (c.q. Klaasje Klos) werkt? (sinds 1996)
  quote: “Jottum! Eerlijkheid uit Nederland”.
  ;o?
  (…weet je nog van dat eilandje met breiende oma’s?)
  Ik ben ook benieuwd of je nog van DiDi hoort…
  :o)

 23. @Juul, de ontwerpster is volgens mij ook de eigenares.
  …weet je nog van dat eilandje met breiende oma’s… Ja natuurlijk!!
  Interessante en leuke discussie!:)
  Ik geloof er niet meer in dat ik nog antwoord zal krijgen van Didi.

 24. Ik heb 1,5 week geleden een mail naar een Kolos in OZ gestuurd, ook nooit(?) meer wat gehoord…
  Manlief snail-mailde pas al 2x met Sanoma, ook nog steeds geen sjoege…
  Sommige bedrijven voelen zich ver boven “de gewone mens” verheven…
  SANOMA = ’n KOLOS = :oP ,grrr, brrr, jakkie!
  ;o)
  Vandaar ook een beetje m’n Felderhof scepsis…
  ;o)

 25. @Marcella, dank je voor de interessante link. Die ga ik één dezer dagen eens uitgebreid lezen.

 26. Ben even bezig geweest met lezen en linken volgen. Best schandalig zoiets -schonekleren- goed dat ze dit onder de aandacht brengen.
  Marianne

 27. OT,
  maar hier kun je in Nederland terecht voor biokleding e.d., en ja, dat doe ik dus wel eens. Maar nooit genoeg… ;o)
  We eten wel zoveel mogelijk biologisch, maar kleding kopen is wat lastig… ook qua maat/model…
  Hé, maar ik vind kleding kopen sowieso LASTIG! pffft!!!
  http://www.biologica.nl/eko-gids/list_dir.phtml?text22=ekogids&text23=textiel
  http://www.sari-textiel.nl/
  http://www.wereldwinkelzierikzee.nl/rappa.htm
  http://www.greenpeaceshop.be/overOns.cfm
  http://www.fair21.com/
  Google…
  ;o)

 28. Hé… ik kijk net naar “beneden”…
  Draag ik een… EKO-shirt!
  LOL
  ;o)

 29. @Juul, dank je voor alle boeiende links. Winkelen is niet één van mijn hobbies. Ik ga doelgericht kleding kopen. Voor ‘biokleding’ (mooi woord) is het lastig als dat niet in je buurt te koop wordt aangeboden. En kleding via internet bestellen bevalt me helemaal niet!

 30. … ik (kleding)winkel net zo…
  …lapjes en draadjes kopen daar en tegen…
  Geen enkel probleem!
  :o)

 31. Hoe is het mogelijk…. dezelfde tijd…0:47!:)
  Geintje moet kunnen! LOL
  En het was nogwel Rembrandt wat me zo aansprak in deze kleding!
  Op naar de volgende discussie!!??:)

 32. Een interessant nieuw discussie onderwerp voor vandaag!:) Als je inmiddels van de log van gisteren bent bekomen, kijk dan snel!!!:)

 33. Het is altijd weer spannend hier!
  Welke kant gaan we vandaag weer op…
  LOL
  :o)

 34. Hallo Berthi
  Zoals je weet bekijk ik zo af en toe je website en weblog, want er is altijd wel iets verrassends. Zelfs voor een niet handwerkende fotograaf.
  Zo zag ik dit keer dit bericht van 8 oktober. Deed me onmiddelijk denken aan een prachtige tentoonstelling van Erwin Olaf die ik dit voorjaar in het Centre Ceramique zag. Kijk maar eens naar
  http://designmatcher.com/nl/agenda_detail.php?agendaID=676
  Groeten
  Jan

 35. Hallo Jan,
  Leuke link! Ik ga morgen je website weer eens uitgebreid bekijken. Misschien heb je nieuwe foto’s toegevoegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *