Abc… van Maaike


Deze merklap ben ik van ’t zomer begonnen na de oproep van Merkwaardig om een Biedermeiermerklap te borduren. Hij is geborduurd met verschillende kleuren DMC Variations en vormt voor mij een mooie oefenlap om te kijken hoe ik dit garen het mooist borduren vind. Je kunt namelijk kruisje voor kruisje borduren en daarmee een snel en duidelijk zichtbaar effect hebben of eerst een rij halve kruisjes maken en die op de terugweg afmaken waarbij je minder effect ziet. Deze merklap is lekker fris met de gebruikte kleuren, ik word er elke keer weer vrolijk van als ik er naar kijk al baalde ik eigenlijk al in het begin van deze merklap omdat mijn achternaam niet goed uitkwam. Als ik vooraf mijn naam had uitgeteld was dat niet gebeurd, ’t is dus mijn eigen schuld. Bovenin staat een alfabet zoals met de Biedermeiermerklappen ook het geval is, onderaan mijn naam. Tot nu toe is het vrij eenvoudig met de gekozen figuurtjes al zit er wel een betekenis achter. Bovenaan een vlinder en een roos, ik houd van allebei en voor dochter Famke wil ik volgend jaar of een rozenmerklap of een vlindermerklap maken. Links onder een haas en in het midden een kat, herinnerend aan de huisdieren die we dit jaar kwijt zijn geraakt, in het hoekje de appel en de peer, verwijzend naar een fruitteeltbedrijf drie kilometer buiten ons dorp waar ik altijd kilo’s appels haal voor warme appelmoes, alsof ik weer bij mijn moeder aan tafel zit. De appels op de merklap komen natuurlijk bij dit fruitbedrijf vandaan, tegen de tijd dat je dit leest, zijn ze verwerkt tot appelmoes…

32 gedachten over “Abc… van Maaike

 1. @ Maaike, LEUK !!!! Inderdaad fris van kleur en een mooi alfabet. Het heeft juist wel zijn charme wanneer het niet perfect op maat is. Lastig borduren het Biedermeier borduurwerk, de dichte patronen. Komt toch heel leuk uit met dit garen.
  Moest je er ook af en toe mee smokkelen, wat ik gedaan heb om de goede kleurverhouding te krijgen.
  (lekkere appeltjes, maar snel van die doek af !!!)
  Ben benieuwd hoe het zal worden.

 2. @Maaike, leuk dat je een foto en uitleg hebt gestuurd van je Abc in wording. Het zijn mooie warme tinten en motieven met een symboliek!

 3. @Maaike,
  Hij wordt al héél erg mooi! Ik ben zeer benieuwd hoe hij verder gaat worden!
  Leuk zoals je het garen vertikaal in de haas en horizontaal in de kat hebt gebruikt.
  :o)
  Als je je naam niet goed gelukt vindt, haal ‘m dan uit joh, en doe ’t gewoon opnieuw, anders blijft ’t maar “knagen”…
  IMHO
  ;o)

 4. Maaike, waty een gezellig lapje is dit. Mooie kleuren en leuke betekenissen staan er op. Het ziet er dan ook anders uit dan de standaard kleuren (rood of blaauw!)Wel sneu van de dieren die jullie moesten missen dit jaar.

 5. Wat een lieve lap. Ik ben niet zo thuis in borduren dus weet niet wat Biedemeierborduren inhoud, maar mooi vind ik het wel!!
  Laat je het ABC zien op 18 nov. Maaike?

 6. Wat hebben we al veel ABCeetjes gezien .
  Prachtig ! En het is steeds weer nieuw en andere kleuren , mooi borduurwerk .
  En in al die merklappen komen zoveel verhalen verwerkt door de mooie symbolen .
  Ik zit alweer te mijmeren , alleen de verhalen uitgeschreven straks dat vormt al een boekwerk(je)!

 7. Maaike, noem jij dit een oefenlap ? ik vind hem er mooi uitzien, een beetje fruitig !! en je naam? dat vergeet je een volgende keer echt niet om eerst uit te gaan tellen…. ben benieuwd naar het eindresultaat

 8. Maaike, heel mooi!! Leuk om het verhaal erachter te lezen….Een oefenlap….nou deze oefenlap mag straks een bijzonder plaatje krijgen!! Heel mooi!!

 9. @ allemaal, wat een lieve reacties, bedankt!! Ik ben er eerlijk gezegd stil van want ja, dit is bij mij dus een ufo geworden omdat ik nog niet helemaal weet wat ik er van vind, wel fris en mooi van kleuren maar ook een beetje standaard wat betreft een alfabet bovenaan, naam onderaan, netjes een randje er om heen al hoort dat allemaal bij een Biedermeiermerklap. Het borduren met dit garen bevalt in elk geval, ik heb er niet mee gesmokkeld omdat ik het kleurenverloop wel interessant vind. Rechtsonder net naast het randje van de merklap staat overigens mijn merkteken, een sleuteltje, dat was ik nog vergeten te schrijven. Nogmaals bedankt voor alle lieve reacties en ik hoop dat er nog heel wat leuke ABC-tjes volgen, zoals we ook al heel veel gezien hebben, het is leuk meegenieten op deze manier!

 10. maaike. ik vind de naam helemaal niet storen, vooral doordat de staart van de kat er tussen hangt. mooie lap ik heb ook altkd problemen omd enaa presies daar te krijgen, waar het zou moeten

 11. Wat weer een prachtig lap.
  En een mooi verhaal erbij.
  Geweldig om jaloers op te worden
  groeten ELza.

 12. mooi! jouw lapje! en lief, de symbolen verklaard.
  leerde weer wat bij, want ik borduur het verlopende garen tot nu in rijtjes, maar vond het effect niet zo spectaculair, weet nu hoe het wél moet.
  dank je wel

 13. Leuk wordt deze ook , ben zo benieuwd hoe de anderen allemaal worden!
  Ik vind bij deze merklap vooral de rand onder de letters mooi , ik zou daar best een close-up van willen zien! Werk er maar lekker verder aan Maaike!
  groeten van Marlies

 14. Mooie merklap! Sierlijke rand en de figuurtjes, zeker met je uitleg, mooi gekozen.
  Succes met verder borduren!

 15. @Ineke, gezellig dat je er weer bent. Ik ben benieuwd naar je verhalen. Je hebt vast veel gedaan en gezien!

 16. Prachtig, Maaike! Fijn om het verhaal erachter te lezen. Toch prachtig dat achter elke lap weer een verhaal zit, geeft een extra persoonlijke waarde aan het werkstuk.

 17. wat een leuk merklapje weer! het leukst blijft toch de afwisseling en de verschillende keuzes die gemaakt worden.
  zelf ben ik heel bescheiden gebleven in m’n uitvoering en keuze, gewoon een patroontje.
  Berthi, nog van harte voor Eline’s propedeuse, altijd fijn als de kinderen het ‘goed doen’.
  groetjes

 18. Wat een leuke merklap wordt dit! En ook zo heerlijk fris van kleur.
  Ik vind het wel knap van je om hier met een nieuw garen te experimenteren. Goed gelukt hoor!

 19. @Anoniempje, ;o)
  Ik heb ook “gewoon” een pakketje geborduurd hoor, alles mag!
  :o)
  @Marian’ne m.
  Een konijn als huidier, een haas als patroon.
  Staat in t stukje.
  ;o)

 20. @ Marian’ne, Juul heeft wel gelijk hoor, ik had een konijn als huisdier maar die is in januari overleden net toen we op vakantie waren, toen we thuis kwamen lag er een briefje op tafel: Maaike niet schrikken hoor maar… Onze roodharige kater Koekie is op de eerste avond dat hij buiten mocht na zes weken streng binnen blijven vanwege verhuizing aangereden vlakbij huis. Heb ik opgehaald bij een boer uit de diepvries – had ‘m bewaard voor als de kadaverophaaldienst langs kwam, hij had Koekie zien liggen en meegenomen zodat alle scholieren die later langs de weg zouden fietsen hem niet zouden zien. Opvolger werd Kees, ook een roodharige kater van de boerderij van de boer van de diepvries, zes weken bij ons en op de laatste dag van de schoolvakantie verdwenen, net toen er naast ons huis een grote bouwkraan werd opgehaald. Het bouwbedrijf heb ik gebeld maar de chauffeur heeft ‘m niet aangereden, waar Kees wel is, weten we niet. Af en toe worden we gebeld dat er een rood katje op een boerderij is gesignaleerd en ga ik kijken of ’t m is maar herken maar eens een kat die vier weken weg is nadat ie slechts zes weken bij je is geweest. Gelukkig hebben we er nog twee over.
  Voor wie het lezen nog heeft volgehouden tot zover nu het goede nieuws: bovenstaande merklap is geen ufo meer maar een wip. Hij ziet er alweer helemaal anders uit dan op de foto. Het zal nog wel even duren voordat hij af is omdat ik nu bezig ben met de afronding van vier bijna-af-merklapjes maar dat komt wel. Bedankt in elk geval voor alle lieve reacties, die zijn ontzettend inspirerend in mijn geval!

 21. @Maaike,
  Het blijft een lege plek, en zeker als je niet weet hoe, en wat er gebeurt is.
  Misschien nog een klein poesje erbij borduren, gewoon ter herinnering.
  Het is heel goed mogelijk dat ’t kleintje door iemand met de beste bedoelingen is meegenomen, en daar nu in huis woont…
  Ook klimmen kleine katjes wel eens IN een auto, en reizen zo mee naar…???
  Het niet weten…, dat blijft moeilijk!
  “Gelukkig” heb je wel ontdekt wat er met je andere kat (en het konijn) is gebeurd, en heb je van hen afscheid kunnen nemen.
  Ik wens je veel sterkte.

 22. Dit stukje is gewoon ter algemene informatie, voor alle katten eigenaren.
  Ook als een kat een halsbandje met naam draagt is dit niet altijd afdoende…
  De halsbandjes, of de onderste helft van ’t adreskokertje worden nl. nogal eens verloren.
  Chippen is een oplossing, maar nog niet bij iedereen bekend.
  http://www.dierenbescherming.nl/nieuws.php?id=1422
  http://www.dierenbescherming.nl/content.php?gid=5&pid=2&sid=4
  http://www.dierenchip.nl/
  En op 7 en 8 oktober a.s. zijn het weer de open asieldagen…
  http://www.dierenbescherming.nl/load/
  Ga er eens kijken.

 23. oh,… nog ter aanvulling…
  Halsbandjes nooit strak omdoen!!!
  Een kat kan zich er aan ophangen, er moeten altijd twee vingers tussen kunnen, en het liefst een veilig halsbandje dat afgaat bij klemzitten, b.v. geheel van elastiek, of met een stuk elastiek er tussen.
  Ophanging blijft echter ook hierbij een risico…
  http://www.proanimal.nl/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=169
  http://www.dierenwebshop.nl/product_info.php/products_id/3860
  Hier staat nog wat info over katten buiten laten lopen…
  http://www.mainecoon.nl/nl/demainecoon/buiten.php
  HTH

 24. Maaike, wat sneu zo van de katjes en het KONIJN. (ik heb te snel gelezen zoals gewoonlijk). Mooi je (lange) toelichting te lezen.
  Goed dat je aan het lapje verder bent gegaan. Doe je die nu op de 3 afmaakdagen of op de extra dag ook :-)).
  Vind ik zo’n leuk systeem, en het geeft resultaten !!!!
  Juul, sorry ???? (malle meid)
  Onze hond heeft een chip van de fokker gekregen. Naamplaatjes/kokertjes inderdaad altijd weg. Zal eens zijn weg loop verhaal vertellen op mijn blog, huiveringwekkend brrrr. (let op MM houdt van aandikken !!)

 25. @Juul, dank je wel voor de tips! Ik denk dat ik er inderdaad nog een klein poesje bij borduur, eentje die zich verstopt in het gras of zo. Toen Koekie aangereden werd, hebben we meteen twee jonge katers genomen dus ik denk niet dat er nog een katje bij komt op dit moment, misschien volgend jaar.
  @Marian’ne, voor het afmaken van deze vier merklappen heb ik weer een ander systeem: rouleren. Elke merklap heeft zijn eigen probleem waarom hij nog niet af is, op het stoplapje moet ik nog drie stopjes maar daar moet ik even rust en ruimte voor hebben en die heb je met een peuter en kleuter overdag over de vloer niet. Bij de andere merklapjes gaat het meer om een momentopname, wat het belangrijkste is wat er nog op moet. Ik heb nl. nog weleens de neiging om op het allerlaatste van de merklap dus als hij bijna klaar is, nog tien dingen te bedenken die er nog op moeten. Je begrijpt dat dat funest is voor de oorspronkelijke opzet als je die tien dingen er nog op gaat zetten ook. Als ik de merklap even laat liggen, weet ik dat beter of heb ik een oplossing bedacht waardoor ik toch alles kwijt kan. Aan een andere merklap werken is ook motiverend, is borduren eigenlijk niet altijd motiverend?

 26. @Maaike, handwerken in het algemeen is motiverend, rustgevend, creatief denken etc.!
  Bij mij moet een merklap altijd ‘groeien’. Al doende ontstaan de ideeën en hoe de indeling van de lap moet worden.
  En het verrassende vind ik hoe het resultaat zal zijn.
  Ik begin gewoon en zie wel hoe de lap zich verder ontwikkeld. Heeft iets spannends.

 27. @ Berthi, ik ben het helemaal met je eens, het leuke van het niet vooraf weten van hoe de merklap er uit ziet is ook dat het spannend blijft! P.S. Je hebt me met het weblog van 2-10 geinspireerd voor weer een motiefje op de Biedermeiermerklap, het einde komt ook hier al in zicht!

 28. @ Maaike,leuk dat het zo wil vlotten en je weer schik in het lapje hebt. Ben benieuwd hoe het wordt. Ik werk ook zoals Berthi zegt. Zomaar ergens beginnen en dan maar zien wat er komt. Dan blijft het spannend. Wel in mijn hoofd een plannetje qua stijl en kleur.

 29. Heb ik deze berichtjes gisteren zomaar over het hoofd gezien…
  Gelukkig vond ik ze nu!
  :o)
  @Marian’ne,
  Ik ben benieuwd naar je honden-avonturen-griezel-verhaal… brrr, lijkt me eng!
  :o)
  @Maaike,
  Een klein poesje dat zich in ’t gras verstopt, wat vind ik dat een mooie uitbeelding van wat er gebeurt is, dat moet je zeker doen.
  Ik borduur van de hak op de tak, en pak (of begin) steeds een ander werkje.
  *Ü*
  En er komt maar af en toe ééntje af…, daarom was het ABC-en voor mij een goede stok achter de deur om iets af te krijgen…
  ;o)

 30. @Maaike, wat leuk om te horen dat je door de log van 2-10 weer op een idee bent gekomen.
  Ik krijg altijd ideeën door om me heen te kijken, tijdschriften te bladeren en winkels te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *