Swastika

Naar aanleiding van de reactie van Sylvie bij de log: ‘Hakenkruis’ op breiwerk taboe, laat ik deze lotussschoentjes met ijzeren nagels voor de sneeuw zien. Aan de achterkant zie je het geborduurde ‘gelukskruis’. Deze schoentjes zijn uit de late Qingdynastie (1644-1911), afkomstig uit de provincie Anhui in het midden en oosten van China. Ze zijn geborduurd in de verboden steek met de acht taoïstische motieven die de acht onsterfelijke symboliseren. Dit waren mythologische figuren die elk hun eigen verhaal hadden en beschermheilige van een beroep of item.

15 gedachten over “Swastika

 1. Eigenlijk hebben de kruizen een hele mooie betekenis….maar vooral de mensen die de oorlog hebben meegemaakt zullen dat niet willen en kunnen zien. Wat ik ook weer kan begrijpen. Er kleeft voor hen en hun kinderen toch een hele andere betekenis aan dit kruis. Zelf zou ik daar niet zo’n probleem mee hebben maar voor de mensen in mijn omgeving zou ik dit kruis ook niet snel gaan borduren!!

 2. Wat een ontzettend mooie schoentjes, met het hakenkruis dat, zoals Wilma ook zegt, een mooie betekenis heeft. Maar die betekenis is wel helemaal aan gort geholpen. Zo jammer.

 3. Het hakenkruis dateert inderdaad al van heel veel jaren geleden. Ook de indianen in Noord en Midden Amerika gebruikten het eeuwenlang als versiering op hun textiel en leer.
  Er zijn ook patchwork quilts uit midden 1800 bewaard, waar het hakenkruis als blokmotief op voorkwam. Maar begrijpelijk wel, dat onze ouders en onze generatie er niets meer van wil weten, nadat de nazi’s het tot hun “logo” hadden gekozen en de neo-nazi’s van nu het nog als hun symbool misbruiken.

 4. Wat een mooie schoentjes!
  Nog een vraagje Berthi, hoe groot zijn die schoentjes? En voor wie mannen, vrouwen of kinderen?
  Misschien is deze vraag wel eerder aan bod geweest, maar ben je zelf in China geweest en vanwaar deze voorliefde?
  Jammer dat zo’n eeuwenoud internationaal teken zo misbruikt is dat het gebruik ervan iedereen – terecht – afschrikt, terwijl de oorspronkelijke betekenis zo mooi is.

 5. Beste Berthi,
  kun je me helpen aan je Noorse wanten die een weblezeres vol bewondering noemt?
  En wat is de website van Mia voor de warme wol?
  Dank, E.

 6. Mooie schoentjes, hier is het symbool heel duidelijk te zien.
  Maar nu wij er anders over zijn gaan denken zijn er voor ons nog zo veel meer andere mooie symbolen te gebruiken in ons handwerk.

 7. Meid wat veel berichten ineens!! Ik kan je amper bij houden!
  Jammer dat Hitler het hakenkruis zo’n vreselijke betekenis heeft gegeven. Het heeft van zichzelf zo’n goede betekenis en ook in diverse culturen. Ik ben bang dat we daar nooit meer van af komen.

 8. Meid wat veel berichten ineens!! Ik kan je amper bij houden!
  Jammer dat Hitler het hakenkruis zo’n vreselijke betekenis heeft gegeven. Het heeft van zichzelf zo’n goede betekenis en ook in diverse culturen. Ik ben bang dat we daar nooit meer van af komen.

 9. @Emmy, ik neem aan dat jij de wanten bedoeld die je bij deze log hebt gezien:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/11/breiwerk_uit_le.html
  Ik heb deze vorig gekocht bij Constance. Zij stond op de Landelijke Weefdag. Zij was vorig in Letland geweest. Volgens mij had zij maar één paar wanten. Mocht ik haar adres vinden dan zal ik je dat sturen.
  Waarschijnlijk bedoel je de breiwol van deze log:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/02/nomotta.html
  Als je op de naam Mia klikt,dan kan je haar een email sturen.
  Ik kan haar website op dit moment niet vinden, maar op de website van Jessica Tromp staat haar telefoonnummer:
  Tel. 077-3544371

 10. @Mienke, de afmeting van deze schoentjes:
  12,5 cm lang en 7,5 cm hoog. Deze lotusschoentjes waren voor de vrouwen en meisjes. Ik heb één paar lotusschoentjes die nog kleiner zijn. Die zijn van een ongetrouwd jong meisje geweest. In Handwerken zonder Grenzen (zie mijn website) nummer 125 heb ik een artikel over de lotusschoentjes geschreven.
  Ik ben zelf nooit in China geweest. Altijd was er bij mij al de belangstelling voor andere culturen, vooral voor het textiel. De Miao vrouwen uit China maken volgens mij één van de mooiste handwerken. Vandaar mijn voorliefde voor China.

 11. Dank je Mary voor de reactie. De landelijke weefdag is inderdaad op 18 november in Ede, de Reehorst. Jammer genoeg valt dat samen met de eerste landelijke SnB-dag. Ik zou ook op de landelijke weefdag staan, maar had al eerder toegezegd voor de SnB-dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *