‘Hakenkruis’ op breiwerk taboe

Onderstaand bericht las ik vanmorgen in het Algemeen Dagblad.

RIGA
Letse vrouwen die wollen wanten breien ter ere van de NAVO-top in november, hebben de opdracht gekregen om bij hun huisvlijt één bepaald folkloristisch symbool te vermijden omdat het overeenkomt met een hakenkruis.
Het symbool, het Letse donderkruis of vuurkruis, is bedoeld om kwaad af te wenden. Het teken, dat staat voor vuur, leven, gezondheid en voorspoed, is heel gebruikelijk op Lets breiwerk.
De 4500 paar originele wanten zijn een presentje voor deelnemers aan de NAVO-bijeenkomst, die in november zal plaatsvinden in de Letse hoofdstad.

6 gedachten over “‘Hakenkruis’ op breiwerk taboe

 1. In China wordt het “hakenkruis” ook vaak gebruikt in handwerk. Daar noemt het “het gelukskruis”, het symboliseert het oneindige, 10.000 keer. Gecombineerd met een ander gelukssymbool verkrijg je zo 10.000 keer geluk. Wanneer klanten in de winkel komen en ze zien dit “gelukskruis” reageren ze verrast tot verontwaardigd. Begrijpelijk natuurlijk. Een woordje uitleg maakt alles duidelijk, maar kopen doen ze het wel niet. Ik heb ook een Chinees meubelstuk waarin die swastika’s verwerkt zaten. Eén iemand heeft er ze uitgesneden, maar het is nog altijd zichtbaar dat ze er ooit zaten. De negatieve betekenis zal nog wel heel lang ons denkbeeld beïnvloeden.

 2. Ja, ik denk dat het is zoals Sylvie beschrijft. Ik zou willen dat we zo’n symbool vrij van de oorlogsbetekenis kunnen zien, maar dat lukt niet. Ik snap ze dus wel van de NAVO… wat heb je aan het geven van een cadeautje dat iedereen gegeneerd wegmoffelt?

 3. @Sylvie, in mijn verzameling heb ik sneeuwlotusschoentjes met het ‘gelukskruis’.
  Ik zal ze vandaag fotograferen en later op de dag op mijn weblog plaatsen.

 4. In de oudheid was dit al een bekend symbool, net als het peace teken en veel gebruikt. Ik heb ze op verschillende oude borduurpatronen gezien. Het is toch zo dat wanneer je het kan vermijden je het niet koopt of gebruikt. Het is nog steeds te geladen denk ik en misschien nog wel een taboe.

 5. De Letse dames zullen best nog andere folkloristische motiefjes kunnen breien!
  Letland heeft toch ook te lijden gehad van de nazi’s in WO II, dus dan begrijp ik eigenlijk niet goed, dat ze juist dit motief kiezen voor hun breiwerk voor uitgerekend de Navo-top. Kennelijk is het daar niet zo beladen na ’45 als hier.
  Goed, dat ze gewaarschuwd werden, het was anders toch zonde van alle moeite geweest.

 6. Quote:”De Letse dames zullen best nog andere folkloristische motiefjes kunnen breien!”
  @Ineke,
  Zo denk ik er ook over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *