Heerenveen


Het NK-Snelschaken, afgelopen zaterdag in Heerenveen, werd geopend door Ed Nijpels. Terwijl Thijmen in rap tempo (5 min. p.p.p.p) vele partijen moest spelen, ging manlief Heerenveen verkennen op deze monumentendag.

Ernst Willem van Haren en Catharina Douma van Oenema, de zeventiende eeuwse bewoners van Oenemastate (De Heerenkamer) vertelden over hun leven en de geschiedenis: in Oenemastate over de beschildering van het plafond (1663). Deze plafondbeschildering is van belangwekkende kunsthistorische betekenis met als centraal gegeven een mythologische voorstelling van de oorlogsgod Ares in zijn strijdwagen. Oenemastate was lang een grietmanshuis, van waaruit het in 1934 opgeheven Schoterland werd bestierd. De fundamenten zijn ouder dan de leeftijd van de plaats Heerenveen (1551). Het voormalige grietmanshuis bleef tot 1828 privébezit, daarna werd het raadhuis. In 1951 kwam het monumentale pand in rijkshanden als belastingkantoor en sinds 1992 is het weer privé-eigendom (een project-ontwikkelingsmaatschappij).

De stadswandeling leverde onderstaande plaatjes op.


Antje I is een sleepboot


Heerenveen ontstond in 1551 als een veenkolonie, de oudste van Nederland. In het dichtbevolkte Holland was de turf schaars geworden en daarom moest er turf worden gestoken in Friesland.

Om turf te steken werden veel arbeiders gebruikt uit Westfalen. Ze kwamen in het voorjaar naar Nederland om te werken onder andere als hannekemaaiers (grasmaaiers). De arbeiders waren arm maar hadden toch stofjes, kleding en gereedschappen nodig. Daarvoor zorgden andere Westfalen die als marskramers naar Nederland trokken.
Op den duur vestigden de marskramers zich in winkeltjes. De eerste winkeltjes ontstonden op de Lindegracht (zie foto), in wat nu Heerenveen is.
Bekende Westfalen die zich in Nederland vestigden waren onder anderen de families Vroom, Dreesmann, Brenninkmeijer (C&A), Witteveen, Lampe, Peek, Cloppenburg.

15 gedachten over “Heerenveen

 1. De mannen samen op reis! Gezellig!
  :o)
  Snelschaken en fotograferen.
  @Thijmen, 5 min. p.p.p.p!!! Tjonge!
  En ook nog zo’n lange reis!
  @DH van Berthi, de foto van Antje 1 was even een “hersenkraker”, soms zie ik ’t niet direct! ;o)
  Tja… Westfalen…, stoffen…
  Op m’n speurtocht n.a.v. je log verdwaalde ik weer eens heftig, en vond o.a. dit…
  …”fijndoeks poep”? Tja de nieuwsgierigheid was gewekt, en bij mij viel ook ’t kwartje niet gelijk, het geheim zat in de komma, lees er “alles” over als je zin hebt…
  http://www.antiqbook.nl/boox/steu/15831.shtml
  Ook verkeerd ingeslagen zijpaden leveren soms leuke links op:
  http://www.nickelmagazine.org/index.cfm/ci_id/14962.htm
  Maar eigenlijk was ik op zoek naar stoffen…
  http://www.westfalenstoffe.de/main.php?target=prdkt_druckstoffe1&lang=de&userid=924df6b9c03bb637c4f2f3d15cabadd0
  …een mooie site voor stofliefhebbers…
  Het best te bekijken via de Duitse taal, want anders mis je b.v. de vele gratis patronen…
  b.v.
  http://www.westfalenstoffe.de/main.php?target=wandquilt_amsterdam&lang=de&userid=924df6b9c03bb637c4f2f3d15cabadd0
  Ook de speeldoos-eend en de schorten zijn erg leuk!
  Klikken kan bovenaan, en links, en voor je ’t weet ben je een hele tijd zoet…
  Vooral als je ook nog elders over het net rondhuppelt en afgeleid word, weltrusten/goedemorgen, ik brei er ’n eind aan…
  Zijn er ook Friezen in de zaal?
  (voor ’t echte nieuws…)
  ;o)
  En wees vandaag, net als altijd, lief voor elkaar.
  De wereld maak je samen…
  :o)

 2. Hé wat leuk, zo leer ik weer wat van een plaats in ‘mijn’ Fryslân!! Hoe heeft je zoon gespeeld??
  En toen ik de reacties las, zag ik al aan al die linken dat dat een reactie van Juul moest zijn en dat was ook zo. Vanavond die maar even bekijken

 3. Interessant verhaal, zwaar leven in het veen. Ik woon ook op oude veengrond, wij zakken nog steeds langzaam weg.
  Maar het heeft zich ontwikkeld tot een ‘vruchtbaar’ gebeuren.
  Antje !!?, heb ik die gemist.
  Thijmen heeft niet veel tijd gehad om de omgeving waar te nemen en meneer Nijpels.

 4. leuk verhaal Tijmen respect, Ik kan niet eens de stukken uit elkaar houden ,laatstaan spelen. Jammer dat ik de liks van Juul niet kan openmaken,wie vertelt me hoe dat wel moet???

 5. Hallo Berthi.
  Marian’ne m is er ook een zeg!!
  Laat ik mij weer overhalen om mee te abc-en. Het is toch weer ongelooflijk!! De tijd is nog maar kort dus je moet van mij geen abclap verwachten van 2 meter. Kun je mij vertellen hoe ik mij opgeef??
  Nu ga ik snel stoppen want ik moet dus nog een abc bedenken!!
  Groetjes Wilma.

 6. Hoi Wilma,
  Hartstikke gezellig dat je met ons projectje meedoet. Het gaat er niet om wie de grootste lap borduurt. Je mag overigens ook een andere handwerktechniek nemen dan borduren. Het belangrijkste is dat we er plezier in hebben en dat we straks een leuk overzicht krijgen van alle verschillende Abc-tjes. Ik ga strakjes je naam toevoegen in het rijtje en de rest van deze reacties lezen. Ik moet nu dringend andere zaken gaan regelen.
  Tot later!!!

 7. @Juul, ik had overwogen om de foto waar de sleepboot Antje I op staat, als zoekplaatje te doen. Ik had eerst een test gedaan bij de familieleden, maar zij zagen vrij snel wat het was,dus….. te eenvoudig!:)) Nu ik lees dat je het niet direct zag, moest ik toch wel lachen!
  Wat een mooie stoffen….. en hollandmotieven (wandquilt) zijn weer helemaal in!!
  Antiqbook… komt bekend voor.!:)
  @Basje, zo moet de link van westfalenstoffe het wel doen:
  http://www.westfalenstoffe.de/main.php
  Links is er een zoekbalkje waar je een woord in kunt tikken. Tik eerst wandquilt in en op de volgende pagina klik je wandquilt Amsterdam aan. Zo kun je ook druckstoff intikken. De rest wijst zich dan vanzelf.
  @Tijm, het was de eerste keer dat Thijmen aan het NK Snelschaken meedeed. Thijmen is meer iemand van de lange partijen. Hij had het best goed gedaan. Er werd volgens het Amsterdamse systeem gespeeld. Dat wil zeggen dat er eerst voorrondes werden gespeeld en daarna in verschillende finalegroepen. Thijmen kwam in de derde finalegroep (er waren er vijf in zijn leeftijdscategorie) terecht. Hij behaalde 6,5 punten uit 7 wedstrijden, waardoor hij eerste werd in deze groep. Zijn prijzenkast werd aangevuld met een plaquette uit Heerenveen. In het totaalklassement, van zijn leeftijdscategorie, werd Thijmen 19e van de 43 deelnemers. Een mooie prestatie. Zeker voor iemand die het snelschaken niet zo goed onder de knie heeft.
  Voor de liefhebbers:
  http://www.snelschaken.nl/wt_Eindstanden2006.php

 8. Nou Tijmen, goed gedaan joh! Ik snap echt helemaal niks van deat spelletje. Berthi, leuk zeg die site van de Westfaalse stoffen. Ik heb er de afgelopen winter twee quilten van gemaakt. Jou man viel met zijn neus dus in de boter in Heerenveen! Leuk die drachten en ook de foto’s van de stad zijn erg mooi geworden. Groetjes Marijna

 9. Hé Tijmen, leuk een serie potjes schaken in het hoge noorden. Zo komen je ouders nog eens ergens:) Maar wel lastig voor jou, snelschaak is niet zo jouw ding, toch?
  Berthi, leuk dat je vertelt over die Duitse marskramers, die het hier zo ver geschopt hebben. Mijn ouders vertelden altijd, dat ze in de oorlog kaartavondjes hadden met goede vrienden, waar de families Brenninkmeijer en Lampe geëvacueerd waren. En ook na de oorlog bleven de families nog lang contact bewaren met de evacueer-adressen. In het huis van mijn ouders zaten ook vele evacués en een aantal daarvan was op hun 50-jarig huwelijksfeest. Zo leuk, mijn moeder was al aan het dementeren, maar die mensen herkende ze stuk voor stuk.

 10. @Basje en de anderen, sorry!
  De firma houd blijkbaar direkte links tegen…
  Op de Duitse site, klik op ideenbörse in de bovenbalk voor de patronen, daar aangekomen staan de patronen aan de linkerkant.
  HTH
  @Berthi, dit is er weer één! ;o)
  HTH
  Hope That Helps ~ Ik hoop dat het je geholpen heeft.
  ~ = plm. / ongeveer
  :o)

 11. @Thijmen,
  Gefeliciteerd!
  :o)
  @Berthi,
  Ik had al zo’n idee, bij Antje 1!!!
  LOL
  ;o)

 12. Ja, zwaar leven in het veen… ging Publieke Werken van Thomas Roosenboom daar ook niet over? Hoe dan ook, prachtig boek. En wat een leuke foto’s van die mensen in kostuum!

 13. In het Haarlems Dagblad van vandaag stond een uitgebreid artikel over het snelschaken. Leuk vond ik dat! Natuurlijk was het vooral omdat een Haarlemse jongen het toernooi gewonnen heeft in zijn leeftijdsklasse.

 14. @Lies, heel goed van het Haarlems Dagblad dat ze er een uitgebreid artikel aan besteedden. Het schaken mag best meer aandacht krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *