DongxiInmiddels ken ik Sylvie alweer een poosje. Zij heeft veel belangstelling voor textiel, met name Chinees textiel. Vandaag is Sylvie mijn gast en schrijft zij een interessant verhaal over een Chinees mutsje. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan haar mooie website.

Borduurwerk heeft een zeer lange geschiedenis in China. Al op heel jonge leeftijd werd een Chinees meisje de kunst van het borduren aangeleerd. Vele vrouwen konden niet lezen of schrijven maar met naald en draad vonden zij een manier om hun wensen uit te drukken. Vrouwen van de hogere klassen spendeerden veel tijd aan hun borduurwerk. Hun leefwereld was beperkt tot hun eigen huis, en met de vele bedienden die voor hen werkten hadden ze weinig anders te doen. Zij borduurden de kledij voor zichzelf, hun echtgenoot en voor hun kinderen. Ondergoed, schoenen, kragen, rokken, jasjes, kortom alles wat men aan had werd versierd met kleurrijke afbeeldingen overladen met symboliek.
Zelf heb ik nu al meer dan vijf jaar een antiekhandel met Chinees textiel en hoewel ik bij elk item vol bewondering ben voor het fijne handwerk, word ik nog steeds het meest vertederd door de kledij gemaakt voor baby’s en kleine kinderen. De moeders konden zich in deze handwerkjes helemaal uitleven en de liefde voor hun kroost straalt van deze stukken af. Werkelijk alles wat het kind droeg of bij zich had werd versierd met symboliek die het een veilige en grootse toekomst toewenste. Een voorbeeld hiervan is dit hoedje dat dateert uit de laat 19de eeuw. Het lijkt op een kroon en werd gedragen op feestelijke gelegenheden en voor Nieuwjaar. Het is een type arendhoed met naar boven opgeslagen vleugels die de arend in zijn vlucht moet voorstellen. Het is de wens om de top te bereiken en in China betekent dit dus de wens om een hooggeplaatste mandarijn te worden. Het verlangen van deze moeder voor haar kind, in dit geval een zoon, om het ver te schoppen in de maatschappij wordt nog eens extra benadrukt door de mandarijn met paard die op de achterzijde afgebeeld staat, want alleen ambtenaren met een hoge positie mochten paardrijden.
De lotusbloem vooraan is een Boeddhistisch symbool en verwijst naar zuiverheid. In gouddraad werd de kroon verder nog versierd met vleermuizen. In het Chinees wordt het woord “vleermuis” FU (foe) uitgesproken, een ander woord met dezelfde klank betekent geluk. Vandaar dat vleermuizen worden gebruikt om geluk uit te beelden. Verder zien we op de kroon achteraan nog het karakter voor “lang leven” . Visjes staan symbool voor overvloed. Onderaan werd het hoedje versierd met beelden uit het dagelijkse leven, vader en moeder in een tuin met bloemen uit alle seizoenen.
Deze jongen heeft ongetwijfeld alle kansen gekregen om te slagen in het leven. Nu is zijn hoedje nog getuige van een stukje geschiedenis, een verdwenen cultuur en …… de liefde van zijn mama.

Sylvie Van Sompel
Dongxi


19 gedachten over “Dongxi

 1. Sylvie, ik ben sprakeloos, en nog steeds niet uitgekeken op je mooie website.
  Telkens denk ik: dit is prachtig, en dan klik ik weer op iets anders, en dan is dat ook weer zo mooi.
  Wat hebben die vrouwen mooie dingen gemaakt!
  :o)
  Bedankt!

 2. Boeiend. Daar heeft de textiele kunst net zo’n aanzien als de schilderkunst denk ik. Prachtig hoe ze werken met de symboliek.
  Bedankt voor dit stukje kennis.

 3. op de vroege zaterdag even de mail bekijken en dan natuurlijk even langs Berthi en dan…….blijf je googlen en kijken, wat een practigwerk en dat zo veel nog is goede staat te zien is !!!

 4. Zet ik de PC aan en even langs Berthi. Op het eerste gezicht denk ik, bij het zien van de hoofdtooi: wat is dit voor vreemd werktuig?
  Dan ga ik lezen en val van de ene verbazing in de volgende. Wat een werk, zo mooi die details en wat fijn, dat het zo deskundig uitgelegd wordt. Want wat moeten vissen nu op een hoed?
  En het besef, dat waar ook ter wereld, moeders alleen maar het beste willen voor hun kind en daarvan dromen en daaraan werken vanaf de dag dat ze geboren zijn.
  Weer een heel aparte log, dank voor dit kijkje in een totaal ander stuk van dezelfde aardbol.

 5. Mooi verhaal, mooie foto’s, mooie web-site, dank je wel Sylvie en Berthi !!!
  Het verhalende borduren geeft een mooi beeld van de geschiedenis weer, en de symboliek daarbij maakt dat helemaal kompleet.

 6. De symboliek die bij het mutsje hoort vind ik mooi. Als ouder wil je toch dat het je kind goed gaat?
  En als je dan naar het borduurwerk kijkt…
  Mooi log weer!

 7. Voor de goede verstaander: het is geen “mooi log weer”, het is veel te lekker om binnen te zitten!
  Er moet staan: “mooie log weer” 🙂

 8. Mooi mutsje zeg , ik zie toch een kind niet meer met zoiets lopen , alhoewel-tegenwoordig hebben kinders ook vaak mutsen en petten op , soms vind ik ze leuk , soms vind ik het net verkleden volwassenen.
  Ander onderwerp : nog leuke mooie dingen gedaan/gezien gisteren op monumentendag???
  Wij wel , we zouden eerst naar een vriendin in Prinsenbeek gaan , dat ging niet door , we zijn ’s middags lekker naar Lunteren gegaan waar onze jongste zoon vrijwillig leerlingmolenaar is , het was er zo heerlijk , lekker zonnig en de molen was mooi versierd en draaide lekker op de wind , schitterend dat geklapper van de zeilen! Iets minder was dat er iemand aan het grasmaaien ging , gelukkig voor ons was dat onding al snel kapot en werd het toch heerlijk stil , er was redelijk veel bezoek , met veel kleine kinders die soms de stap maar net konden maken van de ene tree naar de andere , er was een jongetje die zielsgraag naar boven wilde , maar papa had hoogtevrees , een van de vrijwilligers heeft het kind toen meegenomen , mijn zoon vertelde het was alsof ik er zelf weer voor het eerst stond ,dat kind stond zo te genieten! Hij is al meer dan 20 jaar helemaal lijp van molens , maar zijn ma gaat ook voor geen goud omhoog , pa gelukkig wel en ik krijg ze vaak maar moeizaaam weer mee naar huis , komende week neemt pa een snipperdag en gaan ze , voor de zoveelste keer naar de Zaanse schans.
  We hebben een nieuwe digi en kunnen nu weer lekkker foto’s maken , de Doesburgermolen -in Lunteren dus – staat er gekleurd op.
  Groeten van Marlies

 9. @Marlies, wat heb jij een fantastische dag gehad gisteren. Leuk om te lezen. Wat was het boffen met het mooie weer. En vandaag idem dito!
  Morgen komt er een log dat voor een gedeelte over de Monumentendag gaat. Met foto’s, uiteraard.

 10. Leuk Marlies!
  Maar dit weekend niet voor mij.
  Expres niet, want ik houd niet van drukte.
  Nou krijg ik vast te horen wat ik allemaal nog meer gemist heb…
  LOL
  :o)

 11. Jaha en het mooiste heb ik nog niet eens verteld : lekker wol gekocht , ik haak een das voor mijn ega van geitenharensokkenwol en zgn Noorse wol , verschillende kleuren , simpele stokjes, Voor mezelf ga ik ook een “sjaal ” haken [als iemand nog een simpel patroon heeft ik hou me aanbevolen ] , dikke verloopwol , pen nr 5 , dus grote stappen gauw thuis! Het breien lukt me dus van geen meter met die zielige schoudertjes van mij , het haken gaat me beter af en sneller ook , ik weet niet of het een andere tecniek is , maar het geeft iets sneller resultaat , mooi meegenomen…toch????? Verder heb ik mijn geld nog uitgegeven aan een flink aantal mooie planten -maar geen chocolade gekocht! 😉
  Marlies

 12. @ Juul ik hou ook helemaal niet van drukte , maar NIEMAND kan mij weghouden bij mijn kind , om die bezig te zien als hij zich helemaal in zijn element voelt , d.w.z. op de molen en het liefst zo hoog mogelijk! Ik kan er nog steeds niet naar kijken als hij er in of uitklimt , en dan ook nog met van die zweedse muilen aan , geen helm op , dat is not done voor een molenaar , “wij zijn geen watjes” , ik heb wel eens gezegd nee als je uitglijdt helpen duizenden kilo’s watjes je niet meer op de been , geen praten tegen hoor , hij is allang volwassen en ach die molens , ik zag een geborduurde lap [vergeten foto te maken , dom dom dom!!!!] met allemaal molens en er stond ook ;wij zijn blij als de winden waaien , anders kan de molen toch niet draaien!!!!
  Marlies

 13. Marlies jij had een mooie dag, en wat een interessante hobbie/werk heeft je zoon. Mooi ook dat er een molen beschikbaar is, want het is een heel geliefd vak tegenwoordig. Net als schaapherder, had het ook alletwee willen worden, maar in onze jeugd waren die dingen bijna weg. Nu wordt het weer teruggehaald en gewaardeerd. Dus, een stukje cultuur bewaard en doorgegeven!!!
  Een sjaal haken, prachtig ben benieuwd naar het resultaat.
  En ja als moeder mag je altijd aan de kant staan met pijn in je buik en NIETS zeggen :-)))).

 14. Bedankt voor alle enthousiaste reacties en als iemand van jullie ooit naar Brugge komt ben je van harte welkom. Dan laat ik je dat mooie borduurwerk graag eens zien. Groetjes, Sylvie

 15. Wat een geweldig log.Hou ook van oude spulletjes en heb ook een kleine verzameling art deco keukenhanddoeken met geborduurde initialen en toevallig heb ik ook een oud poesieboekje uit de 19 de eeuw.Wat leer je via het bloggen toch veel gelijkgestemde zielen kennen.

 16. @Nicky, leuk dat je een kijkje komt nemen en een reactie plaatst. Misschien vind je het leuk om regelmatig mee te praten!!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *