Wilhelmien van AarleVandaag een log van Ineke:
Al weer enige logjes geleden vertelde Berthi over de tentoonstelling in het voormalige Karthuizerklooster in Roermond. Daar zag zij voor het eerst het werk van naaldkunstenares Wilhelmien van Aarle uit St. Oedenrode. Omdat mijn huis nu elk moment uit zijn voegen kan barsten van alle spullen die ik bewaar voor “je weet maar nooit”, maakte ik afgelopen dagen weer eens wat opruimrondjes. Op diverse plekken staan tijdschriftenordners met bladen, uitgescheurde artikelen uit de krant enz. Ik trof ook een stapeltje Steek/Handwerken bladen aan en in het maart 1982(! ja, ja, wie wat bewaart…) nummer stond een artikel over de toen nog zeer jonge bakkersvrouw Wilhelmien van Aarle en haar methode van werken. Ze tekent een Anton Pieck-werk na op ruitjespapier, dan op groter ruitjespapier en daarna met textielcarbon op de ondergrondstof. En dan gaat ze borduren. Aan het werk “de bakkerij” heeft ze 9 maanden geborduurd (in de vrije uurtjes, want ze werkte ook nog in haar eigen bakkerswinkel, samen met man Gijs). In het bakkerij-borduurwerk zijn 230 strengetjes splijtzijde in 50 kleuren verwerkt! In de Efteling ontmoette ze Anton Pieck en is er een foto gemaakt. Commentaar van Wilhelmien: “Ik voelde me vereerd om met die grote meester samen op de foto te mogen.
Zo’n kans krijg ik nooit meer!” De tijd is voortgeschreden en nu is het een eer om met Wilhelmien op de
foto te mogen…
Ineke

9 gedachten over “Wilhelmien van Aarle

 1. Wat geweldig dat je nu net deze Steek/Handwerken hebt gevonden. Het grappige is dat ik dit nummer ook nog heb. Ik bewaar eveneens veeeeeel teveeeeel!

 2. Moet dat artikel ook eens opzoeken in die al jaaaaaaaaaaaaaaren bewaarde handwerkbladen.En Juul bedankt voor de tip van Schijndel, ons Judith woont er vlakbij , kan er even binnenlopen als ik mag oppassen .

 3. Ik herken haar en haar werk niet direct(nog niet helemaal wakker?),(ben ook niet zo Anton piekerig), maar ze zal ondertussen wel ander werk maken ook.
  Ik vind het heel knap wat ik hier boven zie, schilderen met naald en draad!

 4. @Berthi: Als je je nergens voor interesseert, hoef je ook niets te bewaren. Wij komen nooit achter die bekende geraniums, te veel te doen, te zien, te onderneman, te … enz.
  @Juul: Dank voor je link, een goede aanvulling! Ik wil er zeker even gaan kijken.
  @Marcella: nee, ik ken Wilhelmien v. Aarle niet persoonlijk. Kwam haar -na Berthi’s logjes- weer “tegen” tijdens mijn opruimwoede.

 5. ik herkende het ook direct, dat artikel heb ik ook! leuk om terug te zien en leuk om opnieuw over haar te lezen.
  mijn tijdschriftenverzameling rijst wel m’n ‘hok’uit. elke keer verzin ik weer nieuwe plekjes, maar het wordt nu toch wel echt vol.
  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *