Abc… van Mienke


Hierbij ook een voorproefje van mijn ABC, een ABC-tje kan ik het niet noemen (50×70). Het is een merklap uit 1852 geborduurd in een enkele kleur blauw, mijn lievelingskleur. Het borduurgaren is Blomstergarn. Het is een kant en klaar pakket, dus echt creatief is het niet!! Het pakket is van Permin en heet Sampler 1852.
Waarom de keuze voor deze merklap?

Deze merklap is voor mij het vastleggen van een periode. Deze is nogal heftig geweest: het overlijden van mijn moeder, nu bijna een jaar geleden, het uitzoeken en opruimen van allerlei spullen daarna. In juni heb ik vrij onverwacht een ingrijpende operatie ondergaan waarvan ik lang moest herstellen.

Ik kan onder het borduren lekker denken, of naar mooie muziek luisteren. Het is fijn dat de merklap in een enkele kleur is, zo kan ik ook ’s avonds doorborduren (licht), daarnaast werkt het lekker makkelijk, hoef niet allerlei tekentjes te ontcijferen! Ik zal regelmatig de vorderingen per foto sturen en hoop in december mijn ABC een heel eind af te hebben.

Nu ik het nog eens nalees staat het er allemaal zo ernstig, maar zo is het niet bedoeld, het is juist zo ontspannend!

30 gedachten over “Abc… van Mienke

 1. @Mienke, dit ziet er al prachtig uit!! Ik kan me heel goed voorstellen dat het borduren je veel ontspanning geeft na zo’n ingrijpende periode. Haast je vooral niet…. tijd genoeg. Alle Abc-tjes hoeven niet tegelijk op de blog geplaats te worden.

 2. O, nu heb ik hem ook al gezien! Dit is een erg mooie merklap…. ik heb deze al eens geborduurd gezien, maar dan in het rood.

 3. @Mienke,
  ik ben eerst de kast ingeduikeld of ik dit het zelfde pakket (en daar is niks mis mee toch!) is als ik ook heb, maar nee, een andere…
  Toen heb ik ook even gegoogeld!
  En wauw(!), dat gaat héél erg MOOI(!!!) worden!
  :o)

 4. @Mienke,
  Heb je zelf voor ’t Blomstergarn gekozen?
  In mijn (o.a. blauwe) Perminpaketten *Ü* , zit DMC en volgens de gegoogelde Permin 1852 zit er daar ook DMC in ’t pakket.
  Ik heb nog nooit met Blomstergarn gewerkt, en werd er nieuwsgierig naar, vandaar dat ik ’t nakeek.
  Pas was ik dankzij één van de andere ABC-ers ook al op de site van Blomstergarn. ;o)
  In één kleur borduren is inderdaad heerlijk rustgevend, en je kunt alsmaar doorgaan!
  Ik vind ‘m super!
  :o)

 5. Mienke, wat mooi! En wat bijzonder dat het borduren (en ook ander handwerken) zoveel functies in een heeft: Afleiding, ontspanning, nadenkmogelijkheid, verwerking en nuttig (want je houdt er een mooie lap aan over). Het werkt therapeutisch.
  Succes verder met maken en met het met plezier kijken naar je vorderingen.

 6. Erg mooi, Mienke. Na zo´n ingrijpende periode is het heel fijn dat je een beetje rust vindt met het borduren van deze merklap!! Veel succes met het borduren…

 7. Mooi Mienke, mooie kleur en mooi patroon.
  Straks is het een waardevolle herinnering aan je moeder. Het is fijn dat wij onze gevoelens/emoties kwijt kunnen in onze handwerken.
  Een keertje ‘ernstig’ zijn hoort er ook bij :-).

 8. Mienke, Ik kan me goed voorstellen hoe je gevoelens zijn bij het borduren van deze lap en toch lekker ontspannend. De merklap zal een waardevolle nagedachtenis zijn.
  Groetjes, Jeanny.

 9. Ooh, wat wordt dit mooi!
  Eenvoud is en blijft toch kenmerk van het ware…
  Goed, dat je door borduren tot rust komt.
  En wat gek toch, dat de een ontspant van een bepaald handwerk, terwijl het duizenden anderen juist tot wanhoop kan drijven. Zo zie je maar weer: “de” mens bestaat niet, ieder heeft haar/zijn eigen manier van denken en doen.
  Ai, het is nog wat vroeg voor gefilosofeer! Eerst koffie.

 10. Alweer een hele mooie, fijn dat je zo lekker zit te borduren. Het is inderdaad een soort van therapie.
  Dit roep ik altijd als ik zit te borduren.
  Zal ook even googelen om te zien hoe hij eruit ziet als hij af is.

 11. @Juul
  Het Blomstergarn zat standaard in mijn pakket. Ook ik ben even gaan googelen en kwam het pakket tegen met Blomstergarn op http://www.charmant.nl Daar zag ik ook merklap Simone, die mij in de beginjaren ’90 tot wanhoop heeft gedreven!
  @Berthi
  Het Blomstergarn is van katoen, het glanst niet. Het werkt op zich wel fijn, al moet je oppassen voor pluizen. Ik las in een borduurboek dat het snel vuil wordt!? Na het borduren berg ik mijn werkje elke keer op in een doos, hopelijk blijft het zo schoon. Ook was ik steeds mijn handen voordat ik ga borduren, ja ja…
  Het is geen bewuste keuze om met dit garen te werken, toch wordt het wel mooi vind ik!
  @Allen
  Dank voor jullie fijne reacties!
  Enne…ik heb nog twee fouten “verbeterd”, zoekplaatje!!

 12. Volgens mij wordt dit een mooie merklap , ik ben benieuwd hoe het eruit ziet als het klaar is , ik ga niet zoeken maar wacht af tot ie afgeborduurd is MIENKE.
  En op deze manier je gedachten op een rijtje zetten , je emoties een plek geven , nou ik denk dat dat de slechtste manier nog niet is!
  Marlies

 13. @Mienke,
  Bedankt voor de link, en je reactie, ik volg met belangstelling je Blomstergarn belevenissen! :o)
  (Gebruik niet te lange draden, om ’t pluizen zoveel mogelijk te voorkomen.)
  :o)

 14. Eindelijk eens iemand die ook met het Blomstergaren aan het borduren is, ik vind het heerlijk werken, niet te lange draden gebruiken, ooit allerlei wilde bloemen er mee geborduurd en dat was erg mooi. Jouw ABC(merklap)ziet er prachtig uit en met alle gedachten die er in zitten, gaat het een bijzonder stuk voor je worden.
  Succes nog met het verder borduren
  Bij het Quiltgebeuren in Brielle verkopen ze de hele collectie.

 15. wat een mooie lap. Ik heb ook veel met blomstergarm gewerkt grof linnen en dubbeledradegn Gebruik wel een wasbolltje voor antiplis. r is een gevaar blomstergarn is natuurgeverfd en kan verschrikkelijk doorlopen succes i ga de website opzoeken,

 16. de betreffende sampler hangt aan de muur Gemaakt inm1989. Ik hen in de cartouches de namen van onze wederzijdse ouder gemaakt en de namen van mijn kinderen Op de achterzijde van de lijst een lijstje mt de diverse geboorte- en overlijdensdata van de grouders , de kinderen staan er ook op niet de aangetrouwde en de kleinkinderen, die moeten wachten op de volgende lap is goed om zo bepaalde zeken te verwerken asl stekende komen de gedachten op , en werken in i kleur is erg vreidnelijk

 17. Weet je wat grappig is? Ik tikte bij Google “sampler 1852” in, en vond ‘mijn’ borduurpakket, maar ook op e-bay een in 1852 geborduurde Abécédaire en nog een andere geborduurde met dierfiguren en een schitterende bloemenrand met rozen op http://www.samplings.com/catalog/SnyderSusanna.
  Of hadden jullie dit al gezien? Vond het zo leuk, driemaal in 1852.

 18. Kleine aanvulling, je moet in de rechterkolom de naam van Susanna Snyder aanklikken, dan zie je haar borduurwerk.
  Trouwens nog veel meer oude werken, en wat een prijzen!

 19. @Mienke, de merklap van je link had ik nog niet gezien. Deze site van M. Finkel & Daughter is mij wel bekend en de prijzen zijn mij ook bekend!!

 20. De prijzen (* grote grijns *) lekker aan je erfgenamen laten zien…
  ;o)

 21. psst…, dat red misschien weer borduurwerk van de container of kringloop…
  :o)

 22. Ik hoop niet dat ik nu iets stoms heb getypt, dan was ’t echt niet zo bedoeld, hoor.
  (soms moet ik eerst denken, en dan typen…)
  :o(

 23. Mienke , prachtig . Heel mooie kleur en zo fijntjes . Ik hoop dat je er met veel genoegen aan mag werken . We moeten er geen haastwerk ervan maken , lekker ontspannend bezig zijn .
  Ik vind het altijd zo fijn om de naald door de stof te laten glijden .
  En we doen het immers voor ons eigen plezier , al is iedereeen hier natuurlijk heel erg benieuwd hoe het allemaal worden zal .
  Vanmiddag maakte ik enkele proefsteekjes .
  Voor mij is het weer een nieuwe start met borduurwerk . Ik weet niet meer hoelang het geleden is dat ik mijn laatste steekjes maakte .
  Ik moet wel met een loep werken .

 24. @ Gerrie, dat heb je prachtig verwoord!
  Ik werk ook met een loupe hoor.
  Ik wens je heel veel plezier met het ABC-borduren.
  :o)

 25. Hallo,
  Ik ben ook een liefhebber van blomstergaren. Heb het pakket ook in huis. Verder borduur ik graag pakketten van Haandarbejdets Fremme. Dit merk borduurt alleen maar met blomstergaren.
  gr. Judith

 26. Hoi Mieke,
  Wat leuk, ik heb deze merklap ook gemaakt! Mijn oude buurvrouw heeft het orginele pakket ooit (jaren 80) bij een blad (ariadne?) besteld, met het linnen. Ik heb jaren later haar patroon gekregen en toen ik 20 was ben ik begonnen. Ik heb er drie jaar over gedaan (tsja), maar hij is heel mooi geworden en ik heb hem toen in laten lijsten. Ik heb trouwens rood mdcgaren gebruikt. Het was een lekker werkje! Ik hoop dat jou lap je ook zo veel plezier bezorgt, het heeft bij mij tot gevolg gehad dat ik nog meer lappen ben gaan maken.
  groetjes van mama lieveheersbeestje.

 27. Wat een mooie kleur gebruik je Mienke,een bijzondere merklap wordt het en blijft het ook ,omdat je bij het maken bepaalde gedachten had,dat blijft er dan altijd aanhangen,vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *