China

Peggy is in China. Hieronder volgt een kort verslag van haar. Ze heeft mij een aantal foto’s gestuurd en daarvan heb ik er dertien gekozen voor de weblog. Vandaag laat ik de eerste zes foto’s zien en morgen de rest.

Toen ik hier in China aankwam regende het een paar dagen. Daarna ben ik op pad gegaan. Mijn eerste trip was naar TONGU. Een klein Miao dorpje, ergens in de bergen. Daar maken de vrouwen hele mooie farmerpaintings. (foto 1) Een van de vrouwen is een kleine beroemdheid hier in Guizhou. Ze is veel in Shanghai geweest voor een tentoonstelling van haar schilderijen. Ik ben daar met de motor geweest. Daarna ben ik met een Chinese vriendin naar haar dorpje geweest in de omgeving van SHIDONG. Eerst heel vroeg met de bus naar Shidong en dan twee uur lang met de boot naar haar dorp. Daar heerlijk gegeten en toen weer terug met de boot naar Shidong voor de wekelijkse markt. Heel veel mensen daar en ik heb er knippatronen en zijdegarens op de markt gekocht. (foto 2) Aan de oevers van de rivier waren mensen bezig de katoenen stoffen te koken en te kleuren. (foto 3) Daarna op de grond te drogen. (foto 4) Hierna ben ik naar een ander familielid geweest om te zien hoe ze de katoenen stoffen glanzend maken door er urenlang op te hameren. (foto 5) Ik heb daar de nacht doorgebracht. In een guesthouse heb ik geslapen. Naast het toilet was het varkenshok. Er was geen water en licht. Dus het was wel een beetje uitkijken waarop je trapte en naast mij het geknor van het grote roze varken…!! Mijn volgende trip was naar West-Guizhou, SUOGA. Dat stond hoog op mijn lijst. Het was wel een behoorlijk eind van Kali. Eerst met de bus naar Guyjang, dan de bus naar Anshun en dan een andere bus naar Liuzhi en ‘at the end’ heb ik een taxi gehuurd om Suoga te bereiken, want er reed geen bus meer. Suoga is een bijzonder dorpje. De mensen lopen daar nog in hun traditionele kostuums rond. Ze hebben hele grote hoofden. Extra haar! Ik heb in het guesthouse geslapen. Een van de mooiste vieuws in China en doodstil…. echt fantastisch!!!!! De volgende dag naar het dorpje. Dat dorpje is tot een levend museum gebombardeerd. (foto 7, 8 en 9) Echt een belevenis. De volgende dag heb ik een taxi gehuurd om me direkt terug te laten brengen naar Anshun. Daar heb ik ook nog een Batikfabriek bezocht. (foto 10 en 11) Ik keek mijn ogen uit. Ik heb wat batiks gekocht en in Suoga wat kinderkleding…!!! Een vruchtbaar geheel. Mijn volgende trip was naar LANGDE. Een soort Volendam voor de groepen toeristen. Weer op de motor. Heerlijk fris en wat een prachtige omgeving. Ik wist dat er een groep in aantocht was. Normaal ontwijk ik ze altijd, maar ik wilde graag wat foto’s maken. En ik wilde de Miao vrouwen zien dansen en de mannen spelen dan op hun bamboefluit. (foto 12 en 13) Normaal als ik ergens alleen in een dorpje kom dan wordt er totaal niet voor mij gedanst. De mensen kijken mij alleen maar raar aan en denken dan… WAT EEN VREEMDE OUDE CHINEES LOOPT DAAR ROND !!!
15 gedachten over “China

 1. @Peggy en Berthi, bedankt dat jullie ons weer laten meegenieten!
  Prachtig om weer een kijkje in een andere cultuur te mogen nemen!
  Ien Rappoldt vertelde tijdens een lezing dat er met indigo geverfd word, de planten laten ze in grote vaten met water rotten als ik ’t me goed herrinner. (@BERTHI, een afkorting voor je ABC-lap–> IIRC = If I Recall Correctly)
  Op het naïve schilderij zie ik ook tonnen met water, 1 helder en 1 blauw gekleurde…, maar misschien is ’t wel heel iets anders…! Je kunt er van alles bij verzinnen zolang je ’t juiste verhaal niet weet.
  Ik vind ’t wel erg mooi!
  :o)

 2. Zeer boeiend verslag. Wat fijn dat we via dit blog en de foto’s en tekst van Peggy kunnen zien wat mensen aan de andere kant van de wereld aan het doen zijn o.a. op textielgebied

 3. Mooi verslag! Als ik dit zo lees voel ik me op de buddy-seat van de motor meereizen.
  En wat een gedoe om een rol stof te verven en te spoelen, te spoelen, te drogen op de keien; dat gaat hier toch een stuk eenvoudiger tegenwoordig.
  Ik verheug me op de vervolgfoto’s, las al een stukje van het verhaal.

 4. Interessant verslag met mooie illustrerende foto’s. Het hameren om de stof glanzend te krijgen, hoe bedenk je zoiets!
  Kijk al uit naar de foto’s van morgen!
  Berthi, dank!

 5. De farmer painting is prachtig!!!
  Wat een werk moeten deze mensen leveren, zullen ze nog voldoening hebben in het eindresultaat.
  Op Amager doen ze dat blauwen met indigo en glanzend maken ook. Maar daar door er met een houten rol/bol overheen te wrijven.
  Wel een van de mooiste kleuren blauw.
  Mooi verslag en heldere/duidelijke foto’s.
  Ik heb weer een goede indruk gekregen van een andere cultuur.
  Bedankt daarvoor!!!

 6. Wat een leuk reisverslag. Eerlijk gezegd geniet ik liever mee met andermans china-verhaal dan dat ik er zelf heen hoef, maar zo wordt het voor ons thuis wel lekker meegenieten! De methode van kalanderen zoals “anoniempje” beschreef is me bekend, het werd ook wel met een bepaald soort gladde steen opgewreven, leuk om nu ook een andere methode van glans opbrengen te leren.

 7. bedankt bedabkt peggy en berthi voor ik naar :bedje veren: ga nog even wat moois zien. wel te rusten

 8. Gisteren zat ik na een zeer vermoeiende dag weer bij Arte en reisde mee met een jonge man en zijn vrouw en zwager in hun vrachtwagen met slaapplaatsen aan boord , dwars door China ! Via Arte ( Frans/Duitse TV zender ) kan ik nog ‘best verre reizen maken . Ik dacht toen wanneer zou Berthi weer eens nieuws hebben van Peggy en zie daar , nog meer China op één avond .Alle foto,s bekeken en verslag gelezen en weer volop genoten .

 9. Wat een mooi verslag van een boeiende reis, de foto’s geven een mooi beeld erbij, hoe lang zal dit nog zo bestaan.??
  Op een regiodag van het Gilde, gaf Ien Rappoldt een lezing , ik zal er foto’s van op mijn log zetten de volgende keer. :o))

 10. Wat een mooi verslag. Ik wil ook zo graag naar China. Als het huis verkocht is, wil ik mezelf (en lief) geven. Ik vraag me af of ik dan ook zulk soort dingen kan vinden, of dat Peggy bijzondere contacten heeft of misschien Chinees spreekt, of wellicht zelf Chinees van oorsprong is.

 11. @yvonnep, ze is half Chinees, half Indisch!
  Op eigen gelegenheid zal het vrij moeilijk worden om dit allemaal te vinden. Peggy reist vanaf haar 50e in haar eentje door Azië. Nu is ze 65 en heeft veel ervaring. Bovendien is ze heel avontuurlijk ingesteld. Ze heeft zich nog nooit in laten enten en is nog nooit ziek geweest.
  Ze spreekt een beetje Chinees. Soms heeft ze een tolk bij zich.
  Wat ze goed kan is handelen…. dat is toch wel handig als je in China bent.
  Wat vervelend dat het huis nog steeds niet verkocht is. Moet in het najaar toch lukken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *