Schilderen met naald en draad


Mijn moeder maakte dit borduurwerk in 1952. Ze borduurde platsteekjes op ongebleekt katoen. Het borduurwerk is één keer gewassen waardoor het katoen iets lichter is geworden. De techniek die mijn moeder gebruikte is te vergelijken met dat van Wilhelmien van Aarle, waar ik in deze log over schreef.

40 gedachten over “Schilderen met naald en draad

 1. @Berthi’s moeder,
  U “moet” echt uw naam er nog op borduren, zodat de juiste borduurster in de toekomst de lof krijgt, want dat verdient u!
  Vooral de bloemen en blaadjes vind ik erg mooi!
  :o)

 2. @Berthi,
  Stellen de vogels jou en je ouders voor?
  1 x raden welke vogel jij bent…
  ;o)

 3. Moeder van Berthi, wat MOOI, van mij krijgt u een 10, gelukkig dat uw dochter deze creativiteit ook heeft, leuk dat het bewaard is gebleven.

 4. wat ontzettend mooi !!! en wat goed dat dit bewaard is gebleven, al 54 jaar lang !!!

 5. Wat mooi en wat een schitterende kleuren!
  Fijn dat je het ons laat zien op je weblog.
  Het kan wat mij betreft zo in een boek over borduren of hangen in een museum.

 6. Wat knap gemaakt, en zo kleurrijk. Jou moeder is ook echt een handwerk liefhebster he!!
  Ik lees wel eens over zijde schilderen, zouden ze dan zoiets als dit bedoelen ?

 7. Alle lof gaat naar de moeder van Berhi..schitterend!!!
  (Ben het wel met Juul eens: Nog wel even de naam eronder)

 8. MMMMMMMOOOOOOOOIIIIII!!!!!! Geef je mam een GROOT compliment , ook van mij Berthi.
  Tjonge , ik ben er stil van , het is gemaakt toen ik als baby nog in mijn wiegje lag!
  Hoe groot is het werkstuk? is het ingelijst of zo? Waar heeft het gelegen omdat de kleuren er nog zo mooi uitzien?
  Is het met dmc gemaakt of met wol?
  Oei wat een nieuwsgierigheid!
  Fijne dag alllemaal , hier in Ede is het op dit moment heerlijk zonnig!
  Groeten van Marlies

 9. Dit is toch wel het echte werk hè, erg mooi!
  Tegenwoordig borduurt de naaimachine er lustig op los, maar die kan hier mooi niet tegenop!
  Dit handwerkje is heel mooi bewaard gebleven, ik heb verschillende half vergane afbeeldingen op kinderlakentjes e.d. Waarschijnlijk door het gebruik gesleten.

 10. Jaren heeft het als pyamazak gediend, daarna is het als kussen gebruikt en nu heeft mijn moeder het ingelijst. Voordat ze het liet inlijsten, kwam het eerst in een sopje terecht en daarna borduurde ze er 1952 (het jaar waarin ze dit borduurde) op. Haar naam is ze vergeten. Ze moet maar een naamkaartje achterop plakken.
  Ze borduurde met twee draadjes DMC. De afmeting is 41x33cm. Mijn moeder had van een collega het strijkpatroon gekregen.
  @Juul, mijn ouders zijn in 1955 getrouwd en ik heb een oudere broer!:)
  Dat kleintje in het midden is wel een pittige!:)
  Mijn reden om mijn haren altijd zo kort te laten knippen….. staat lekker pittig!:)))))

 11. Wat leuk en nog zo gaaf bewaard, terwijl het toch al meerdere functies gehad heeft!
  Je moeder is wel “van alle handwerkmarkten thuis”. Ook een geweldige vraagbaak natuurlijk als je zelf op een probleempje stuit.
  Ik hoop, dat ze je nog lang tot steun kan zijn!

 12. Strijkpatronen, die zaten vroeger weleens in de Margriet of de Libelle, ik heb er een paar lang bewaard waar een leuk alfabet op stond, ik ben benieuwd of ik ze nog kan vinden en of ze nog bruikbaar zijn. Mooi werkstuk van je moeder! zo zie je maar weer dat borduurwerk veel minder kwetsbaar is dan wij weleens denken 😉

 13. @Marcella, ik vraag me af of het borduurgaren van DMC toen beter was dan van nu. De kwaliteit en kleur is na het wassen hetzelfde gebleven.
  Wat is de ervaring van de borduursters van nu met het DMC garen? Bij het borduren van de herinneringszakdoek vorig jaar gebruikte ik ook DMC garen. Ik borduurde met twee draadjes DMC in de kleur blanc. Vaak brak het draadje bij het laatste stukje borduren af. Ligt dit aan de kleur die ik gebruikte of wordt het DMC garen op een andere manier samengesteld/gemaakt? Graag hoor ik jullie borduurervaringen met het DMC garen!

 14. Ik heb geen ervaring met het breken van borduurgaren.Wel een vraag : heb je nog meer van die mooie werkstukken van je moeder?
  Weet je dat ik best jaloers ben op je , allereerst omdat je je moeder nog hebt en dat ze je de genen van mooi handwerken doorgegevn heeft.
  Ik heb mijn moeder nooit gekend , zij stierf toen in een baby van 18 maanden was , en ik ben altijd jaloers op moeders en dochters [mijn schoonmoeder heeft er 5 , en gelukkig voor mij ook 1 zoon en die is al 35 jaar van mij!!!!!]
  Marlies [gaat nu lekker naaien!]

 15. @Marlies, in een lade heb ik een gedeelte van haar linnenuitzet dat bewaard is gebleven. Zij borduurde dit heel mooi met de platsteek. Zal ik ook nog eens laten zien. En…. ik heb nog een aantal breiwerkjes uit mijn jeugd, die ze voor mij gebreid heeft. Dat zal ik waarschijnlijk meenemen naar Rotterdam.
  In ieder geval gaat de breirol van 10 meter mee naar Rotterdam.
  Heel triest voor je dat je moeder zo jong is overleden.

 16. @Marlies,… het mooie handwerken en de brede belangstelling van je heeft je moeder zeker aan jou doorgegeven!!

 17. @Berthi,
  Sorry dat ik zonder nadenken (en vooral zonder te rekenen!) typte dat jij ’t kindjes-vogeltje zou kunnen zijn!
  Nu (op een normaler tijdstip) kan ik me natuurlijk wel weer voor m’n hoofd slaan…! Sorry, sorry! *Ü*
  Het is ook zo’n pittig kind, en die “ouder”-vogels zie je ’n beetje wanhopig worden van ’t gek-WEB-bel. ;o)
  Een erg leuke afbeelding!
  Ornithologisch klopt ’t natuurlijk van geen kanten (twee Ara’s met een kakatoe-adoptie-kind? enz.), maar ik moet glimlachen als ik naar dat kleintje kijk! :o)
  Over ’t DMC-garen, hoelang is je draad?
  Nooit langere draden gebruiken dan de lengte van je onderarm (zonder hand)!
  Als je met metaal of b.v. Whisper garen werkt moet je draad zelfs nog korter zijn.
  Ook de kwaliteit van (’t oog van) de naald kan meespelen.
  Verschuif je geregeld tijdens het borduren de draad, zodat niet de hele tijd het zelfde stukje dmc in het oog zit?
  Welke steek gebruik je: borduur je alsof je “rijgt”, of steek je van boven naar beneden in de stof (de stab-stitch).
  Zelf heb ik geen last van breuk.
  Een te lange draad (!), die steeds op de zelfde plaats in ’t oog v.d. naald blijft is de meest voorkomende kwaal van draad slijtage.
  IMHO :o)
  Ook in de was blijft ’t goed. :o)

 18. Oh ik zou best mee willen naar Rotjeknor , maar ik vrees dat het bij “willen ” zal blijven!
  Ja het maakt me eigenlijk steeds nieuwgieriger naar hoe mijn moeder was , ze was nog geen 30 toen ze stierf en ik weet heel weinig van haar , in haar familie wilden ze niet over haar praten omdat ze dan weer zo overstuur raakten en ik durfde op een gegeven moment niets meer te vragen. Dus ja ik ga er maar van uit dat ik mijn handwerkgenen van haar heb , mijn vader was ook creatief , kon mooi zingen en heeeeel goed dammen!
  Marlies

 19. Bij ’t borduren van de zakdoek slijt de draad nog iets harder omdat de stof geen gaatjes hefft, en de draad dus nog iets meer weerstand ontmoet bij ’t door de stof heen trekken…

 20. @Marlies,
  sorry dat ik door je heen typte, ik zag jou reactie pas later.

 21. Ik probeer mijn draad niet te lang en niet te kort te houden. Op de zakdoek borduurde ik de steelsteek en voor merklappen borduur ik altijd met één draadje DMC in kruissteek. Ik gebruik de methode alsof ik ‘rijg’, zoals jij beschrijft, Juul.
  Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik de kruissteekjes niet zo los wil hebben, waardoor ik soms de draad iets te strak aantrek. En ik kan me voorstellen dat de draad bij dikkere stof, zoals de zakdoek, sneller breekt/slijt. Tot nu toe heb ik mijn borduurwerk nog nooit uitgewassen.

 22. Ik borduur eigenlijk alles met DMC garen omdat ik hele dozen vol heb!! De draad breekt niet zo gauw totdat je inderdaad een te lange draad hebt. Zelf ben ik ook een sneeuwpopje aan het borduren met Fuzzy stuff…hiervan gebruik ik hele korte draadjes. Hetzelfde als met whisper eigenlijk. Ik vind dat soort garens vreselijk om mee te borduren maar het eindresultaat is zo leuk!! Groetjes Wilma

 23. Ik heb ook in steelsteek op quiltkatoen (Redwork) geborduurd, en dan borduur je inderdaad “rijgend”, maar ik had geen breuk of extra slijtage, wel gebruik ik een korte draad, en verschuif ik m’n draad in ’t oog geregeld.
  :o)

 24. Ik heb een groot pakket van Beatrix Potter, waarbij je met een enkele draad DMC borduurt op 11 draads Permin-linnen. Het is me al regelmatig gebeurd dat de draad bijna doorgesleten is. Ik heb geen relatie kunnen ontdekken tussen kleur of lengte van de draad. Soms gebeurt het gewoon wel, maar soms ook niet.
  By the way… het borduurpakket nadert zijn voltooiing en na drie verhuizingen en 17 jaar zitten er wel wat vlekken in, helaas. Weet iemand een goede manier om het te wassen? Even zomaar in een sopje zetten durf ik niet.

 25. in aanvulling op Juul nog het volgende: het maakt ook uit hoe je de draad door het linnen trekt, doe je dat rustig met kleine stukjes tegelijk of ruk je hem in één keer door het linnen. Het slijt ook wat sneller bij stopjes omdat je dan meer steken tegelijk door het linnen trekt. Sommige mensen gebruiken een klontje bijenwas waar ze de draad een keer doorhalen. De kleur wordt er ook wat voller van en het pluist wat minder, vooral bij stopwerk en redwork heb je dat soms.
  wat kleurechtheid aangaat ik heb een aantal borduurwerken ingelijst in de zon hangen en die zijn na 15, 20 jaar nog steeds mooi van kleur.

 26. @Mienke,
  Permin linnen is wat hard, Zweigart is b.v. veel fijner/zachter (maar niet slap) om op te borduren. IMHO ;o)
  Als je de randen hebt omgeslingerd of gezigzagt, kun je het gewoon wassen in een fijnwas middel. Goed uitspoelen en kort centrifugeren of eventueel het teveel aan water tussen handdoeken eruit “drukken”.
  Nooit wringen! ;o)
  Aan de achterkant strijken terwijl het werk op een handdoek ligt zodat je de kruisjes niet helemaal platstrijkt.
  Ik heb veel (baby)spullen geborduurt die ik gewoon tot op 60C in de wasmachine/centrifuge/wasdroger heb gepropt en dat bleef altijd prachtig! ;o)
  Ook het merk (en de maat) v.d. borduurnaald (ook de maat van ’t oog) kan een oorzaak zijn van wel of geen breuk.
  :o)

 27. @Juul,
  Dank je wel voor de tips!
  Zal bij het volgende borduurwerk ook rekening houden met het linnen.

 28. @Mienke,
  Doe je ’t wel op de hand!?!?!
  Ik weet niet of dat duidelijk was…
  ;o)

 29. Over naalden gesproken , ik heb in het voorjaar naalden gekocht met een glazen oog , speciaal voor glimmergarens , zodat de draad niet zou breken -misschien zijn er voor borduren ook van die glazen- ogen-naalden te koop.
  Marlies

 30. @Marlies,
  OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!
  GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAFFFFFFFFF!
  Waar, hoe heten ze, enz.????????
  :o)

 31. Ik ga voor je kijken Juul , als ik de thee op heb [met een taartje uit de doos van Gerrie].
  Marlies

 32. @Marlies,
  Heel erg fijn!
  Maar doe ’t rustig aan, ik ga t.v. kijken en borduren. ;o)
  ’t Hoeft niet gelijk! :o)

 33. Gevonden , in het naaikistje wat altijd naast mijn stoel staat! De naalden zijn van het merk TUUT TUUT Madeira Metallic , voor de goede orde dit zijn dus naaimachinenaalden , maar wie niet waagt wie niet wint! Madeira zal vast een homepage hebben , JUUL , jij bent zo zoekerig , dus als je uitgeborduurd bent : be my guest , maar wel bijtijds naar bed hoor!
  Marlies [gaat lekker tekenen]

 34. Dank jullie voor al de informatie. In het vevolg zal ik opletten om een niet te lange draad te nemen en niet in één ruk de draad er doorheen te halen. Een goede naald gebruik ik altijd.
  Het zijn kleine dingen, maar van belang!

 35. @Marlies,
  Heb jij met de hand geborduurd met machine naalden…???
  Oh hellup! ;o)

 36. prachtig! ik koop steeds vaker handgeborduurd textiel in kringloopcentra e.d. Ik vind het steeds zo sneu dat een met liefde geborduurde doek zomaar verfrommeld in een bak ligt. Gelukkig wordt er met het borduurwerk van je moeder zorgvuldiger omgesprongen.

 37. Dit borduurwerkje is 1 jaartje ouder dan ik, maar het ziet er een stuk frisser uit! 🙂 Moeder van Berthi: het is prachtig én exotisch. Die papagaaien vind ik wel een bijzondere keus.

 38. erg mooi, de vogels…, it’s so mexican, colourfull

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *