Parley Nikrim


Bij deze advertentie hoort de volgende tekst:

Breiwol in de wasmachine? We horen u denken: “Dan zal ’t wel van dat namaak spul wezen”. Maar wat ziet u hier boven? ’t Wolmerk. Dus geloof deze blijde boodschap nu maar: Zuiver wollen breisels hoeft u niet meer met de hand te wassen. Want Parley past een procédé toe dat breiwol volledig bestand maakt tegen wasmachinegeweld. Parley Nikrim heet die wol. Diep van kleur, luchtig, soepel en zalig zacht – zo gaat ’t de wasmachine in. En precies zo komt ’t er ook weer uit. Krimpen? Is er gegarandeerd niet bij. Vervilten? Idem dito. Alles wat u ’t liefst met echte wol breit, kan nu met echte wol. Ook kinderkleren. Leuk nieuws om door te vertellen aan uw vriendinnen. In de wasserette bijvoorbeeld.

65 gedachten over “Parley Nikrim

 1. Berthi, je hebt weer wel een heel mooi plaatje gevonden, ik hoop dat het voor iedereen waar is als je wol gebruikt, dat er niets meer krimpt in de wasmachine.

 2. Geweldige foto!
  Uit welk land komt ie?
  Parley Nikrim betekent dat zoiets als Parley “Krimpnie” (grapje)?

 3. Die foto komt me heel bekend voor , waar zag ik dit eerder ?
  Nou ik doe nagenoeg geen wasjes meer met de hand , mij te moeilijk .Ik kan niet zolang staan .
  En tegenwoordig hebben we toch wel een speciaal programma op de wasautomaat .
  Ik noem dat een programma kindje- wiegen !
  En zo wordt je was met zorg gedaan .

 4. Leuke foto…Wassen op de hand??? In het verleden wel eens gedaan…kleuren die doorliepen en gebreide truien die 2x zo groot werden!!!

 5. Wassen met de hand?? Ik niet. Alles wat in de wasmachine bedorven wordt was niet geschikt om hier te ‘wonen’. “Natuurlijke selectie” zullen we maar denken. Alhoewel….we net in Ierland 2 truien van casmirwol hebben gekocht. Ze zijn bedoelt voor mijn man maar misschien pas ik ze wel na een wasbeurt!Haha

 6. De link van Juul aan het borduurraam , prachtig, zelf heb ik wel eens mee gedaan in een klein plaatsje in America, bij vrouwen die iedere week met elkaar quilten en dan het nieuws aan elkaar doorvertellen, erge leuke ervaring, daar zaten ze met nog meer mensen erom heen, ik vond het heel moeilijk zo te quilten, toen hadden wij net de naaldentrekker hier en zoiets hadden ze nog nooit gezien, zij trokken de naald door met rubber rondjes.

 7. In januari kocht ik op een boekenmarkt het boek: ‘Practische bibliotheek voor de vrouw’. In dit boek vond ik afgelopen weekend bovenstaand reclameblaadje. Ik geniet altijd als ik in boeken allerlei verrassingsbriefjes tegen kom. Tegenwoordig stop ik zelf ook allerlei knipsels en briefjes in boeken.
  Het lijkt me een Amerikaanse afbeelding!
  Juul, mooie afbeelding.

 8. Op de Site van de dag van het Quilt-prikbord zag ik een dezer dagen zo,n leuke foto van quiltende dames rondom een groot quiltraam . Ik dacht bij Petra Prins , maar daar was het blijkbaar niet . Ik kan het niet terug vinden .
  Want het leuke was ze zaten voor een winkel op de stoep echt in een drukke winkelstraat . Ik dacht toch dat het in ons eigen landje was . Zo dat ik de foto die Juul aanwees bekeek , he zoiets zag ik pas nog . Wie zag het ook , dat Quilten langs de straatkant ?

 9. Gerrie, ik heb quilten geleerd op zo’n groot quiltframe. Met twaalf mensen aan twee frames. Het was een cursus van Esther Miller bij the Windmill, twee dagen achter elkaar 8 uur per dag quilten. We bleven daar slapen. Het was prima vol te houden en onder het quilten vertelde Esther over haar leven als Amish meisje.
  Ik kan me goed voorstellen dat andere quiltwinkels nu ook les geven in quilten aan een frame en dat men dat bij warm weer buiten zet. Ik hoop dat iemand de foto nog terug vindt

 10. Eén van de leden van onze bee verhuisde en vond op haar zolder een pakket met “allemaal houten balkjes en latten”. Pas jaren later, toen ze was gaan quilten, zag ze, dat het een Japans bouwpakket voor een quiltraam was. Dit was door de vorige bewoners gewoon achtergelaten. Wij hebben er nog niet mee gewerkt, maar dat gaat binnenkort gebeuren. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal zijn.

 11. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt voor de foto waar Gerrie het over heeft. Wie, o wie weet deze foto te vinden?
  Ineke houd je ons op de hoogte?

 12. Aangezien ik dol ben op natuurlijke stoffen, (wollen vesten en truien, katoenen of zijden blouses) en helaas ook mijn man, en zoon heb besmet (katoenen overhemden, cashmere of lamswollen truien) is er bij ons veel handwas en strijkwerk. (Zucht)
  Ik heb vroeger ooit wel “machineproof” wollen kleding in de machine gedaan, maar het kwam er toch niet zoals ik hoopte (!!) weer uit. Dus daar waag ik me liever toch niet aan. Better be safe than sorry, wel meer werk maar dat moet dan maar. Dochterlief wordt niet meer thuis “bewassen” en koopt zelf steeds vaker gemakkelijker spullen, die wel in de machine kunnen.

 13. @ Berthi, Een quiltraam is een groot houten raamwerk, dat gebruikt werd en wordt om de 3 lagen (patchwork top, vullaag en achterkant) van een quilt “door te pitten”, te quilten dus. Dit is het doorrijgen met piepkleine steekjes (liefst 12 steekjes per inch!) van die 3 lagen, zodat de 3 lagen aan elkaar vast komen te zitten. Dat doorrijgen kun je rechttoe, rechtaan doen, maar je kunt er natuurlijk ook een mooi kunstwerkje van maken.
  De Amish leefden heel sober; sombere, eenvoudige kleding enz. maar in hun quilts konden ze zich uitleven.
  Zo werden ook de sociale contacten aangehaald (en stevig geroddeld!), want het quilten gebeurde met meerdere vrouwen aan het quiltraam. Er werd dan ook samen gegeten en soms werden er achter elkaar vele quilts doorgepit in een paar dagen.
  De foto, waar Gerrie het over heeft, heb ik niet gezien, helaas. Maar hierboven bij Juul’s link kun je zo’n quiltbijeenkomst (=bee) zien.

 14. @Marian’ne… *Ü*
  Het is heeeeeeeeeeeeeeel errug…. *Ü*
  …maar de hele tijd denk ik, als ik jouw reactie zie…
  …lekker mee-eters breien en hup in de wasmachine!!!”
  *Ü* sorry *Ü* ROTFLOL *Ü*
  (quote:”Ja Leuk he, lekker meeeeeeters breien en hup in de wasmachine!!!”)
  ROTFLOL :oD *Ü*

 15. @Juul, dank je voor de zoektocht naar de foto. Het kan niet missen of het moet deze foto zijn die een gezellige sfeer uitstraalt!!
  Toen ik vanmorgen de reactie van marian’ne m zag, las ik in eerste instantie ook mee-eters!:))

 16. Ja Juul dat istie ! Bedankt , nu is de rust bij mij weergekeerd !
  Ik moet er eigenlijk ook een beetje om lachen want ik had het over een drukke winkelstraat en op de foto is geen kip te bekennen alleen de quiltende dames .
  Maar ik zie wel een geparkeerde auto en ergens een fiets neergezet .
  Maar toch bizonder zo dat quiltgebeuren op de stoep . Wat zou toch die ene dame rechts vooraan doen .Ze zit niet recht voor het quiltraam .
  Ze zit dwars op de stoel en wat heeft ze daar voor lange stok , wat doet ze toch ?
  En waar zijn de andere dames van de bee , er kunnen best nog meer mensen een handje uitsteken om te quilten .
  Misschien is het binnen bij de deur voor de dames erg druk en maar wachten. . .

 17. O ja he Berthi ben jij hier ook ?
  Dat vergat ik nog , ik had hetzelfde .
  Meeeee- – eters gelezen .
  Ik snapte er eerst ook niks van .
  Alles is weer opgelost .

 18. @Gerrie, het quiltraam heeft geen “eigen” poten, maar rust op het 2e dwarsstukje in de rugleuning van 4 stoelen. Die mevrouw moet dus wel zo “ongelukkig” op die stoel zitten, anders tuimelt het raam op straat. Ik vermoed, dat zij quiltdraden in naalden aan het steken is, zodat de quiltende dames snel door kunnen werken.

 19. Nou heb ik nog eens de foto goed bekeken .
  Want ik wil echt weten wat die vrouw toch doet .Maar als je goed kijkt zit er bij die boom nog een dame en daar is ook iets langs .
  En wat zit die ene vrouw tegen de muur gedrukt , ze kan zich amper bewegen .
  De middelste moest zo nodig een matje onder haar voeten . En aan de muurkant van het frame zie je een schraag .
  Dat lange geval aan de andere kant is dat een onderdeel waarop het zaakje rust ?
  Het zal wel een een geinproviseerd quiltraam zijn .

 20. @Berthi, ’t was geen zoektocht hoor, ’t was gewoon de eerste waar ik aan dacht, en gelukkig gelijk de goede! :o)
  (scheelt me weer een zoektocht LOL)
  :o)

 21. @Gerrie, volgens mij doet de mevrouw op de hoek een draad in de naald…
  LOL ;o)
  En net zoals Ineke ook al zag, het quiltraam (gemaakt van 4 latten) rust op twee hoeken op oa de stoel waarop deze mevrouw zit.
  Dit is de “ouderwetse manier van doen”, eigenlijk “moet” hij op 4 stoelen rusten, maar hier hebben ze aan de winkelzijde schragen gebruikt.
  :o)

 22. Bedankt allemaal voor het meedenken !
  Ik wil graag alles altijd weten , hoe zit dat toch in elkaar . He he ..

 23. @Gerrie, ik was er weer eventjes tussenuit. Moest weer wat anders regelen.
  Het heeft toch wel iets om zo heerlijk buiten te quilten.
  En het quiltraam staat zo prachtig primitief opgesteld. Zou deze foto in de afgelopen zomermaanden gemaakt zijn? Toen kwam er toch ook geen kip op straat als het niet nodig was?
  Al met al is het een mooie foto met een verhaal! Zou er geen informatie bij de foto geplaatst kunnen worden?
  Gelukkig, Juul! Bespaart je tenminste weer enige tijd uit! Kan je besteden aan nieuwe informatie bij elkaar te scharrelen.

 24. “ouderwetse manier van doen” vervangen door:
  “traditionele manier van doen”…
  Dat “klinkt” aardiger! LOL
  :o)

 25. @Berthi,
  nee hoor, LOL, maar ik vond deze foto al jaren geleden op de “oude” website van deze winkel, en heb ‘m toen bewaard omdat ik ‘m ook zo leuk vond. :o)

 26. he, he zit bij dochter achter de pc, wat een verhalen.
  Nou ook niet echt smakelijk he, zo mijn logje lezen :-)).
  J. omdat ik alleen mijn naam had ingetypt krijg je dat te zien.

 27. @Marian’ne,
  bedankt, dan is dat raadsel ook weer opgelost! ;o)

 28. @Juul, dan moet ik eerst les krijgen in het quilten!! Het zou toch zonde zijn als ik de quilt ga verpesten!:)
  Trouwens wel een leuk om met z’n allen aan een quilt te werken!

 29. @Berthi, ’t is ook een beetje ver voor jou, maar wel een leuke “traditionele” manier om ’t quilten onder de knie te krijgen!
  En ’t “verpesten” zal ook wel meevallen!
  ;o)

 30. Er zijn trouwens nog meer quiltwinkels in Nederland waar je met elkaar aan een goede doelenquilt kunt werken!
  :o)

 31. Ik denk dat dar redelijk snel te leren is, het Quilten op zich. maar de mooie motieven verzinnen lijkt mij lastiger en veel werk. aan zo’n tafel zitten lijkt mij wel vermoeiend, zo voorover gebogen. Bij Dr. Quin zag je dat ook regelmatig zo’n (roddel) groepje :-))).

 32. Ik blijf hier plakken…
  ROTFLOL
  Ik ga even wat anders doen…
  doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  ;o)

 33. LOL welke?
  De nieuwsbrief?
  Gewoon even geduldig wachten…
  Of via de winkel-site…
  :o)
  Doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 34. Jawel, de link is wel aanklikbaar!
  Ooit, ga ik nog eens een quilt maken! Staat pas enkele jaren op mijn LIJST!:))
  Zo, nu moet er even vandoor!! Houdoe!!:))

 35. Samen quilten is heeeeel erg leuk , maar ik heb toch altijd moeite met dat geroddel! En ik hoewel ik al stukjes aan elkaar zet vanaf 1987 kan niet eens quilten en zou bij zo’n groep heel snel uit de toon vallen.
  Heerlijk gegeten , pannenkoek [shoarma ] en ijs toe , calorieen genoeg binnen voor 2 weken! 😉
  Groeten van Marlies

 36. @Marlies,
  Quote: “Samen quilten is heeeeel erg leuk , maar ik heb toch altijd moeite met dat geroddel…”
  Welk geroddel? ;oP
  Ik heb al bij veel groepen gezeten…
  Heb ik geen last van gehad. Het was/is juist altijd erg gezellig!
  Gewoon gelijk de kop indrukken als iemand zou beginnen…
  :o)

 37. Zat vanochtend met zoon even te kijken naar ouderwetse amerikaanse zwart-wit film op Z@pp, zit daar een mevrouw te breien aan een lange sliert en heeft het over “krim”, is dat de naam van de sjaal die ze aan het breien is of betekent het wat anders? Of is mij iets ontgaan dat al lang bekend is???

 38. @Mienke, ik heb bij google gezocht op Parley Nikrim… niets gevonden. Waarschijnlijk bestaat dit wolmerk niet meer. Het is een oude advertentie…..jaren ’60?!

 39. @Berthi,
  Het was een oud filmpje, tenminste van veertig jaar geleden. Zal kijken of ik de titel kan achterhalen. Vond het wel toevallig!

 40. en wat voor mensen die zoals dit persoontje overgevoelig zijn voor wol, om niet te zeggen (licht) allergisch? wij blijven toch mooi steeds verstoten van alle wollen spulletjes, steeds maar breigaren in katoen, acryl, en zo, maar nooit echte wol.
  de mooiste kleuren voor truitjes, mutsen, kousen zijn van echte wol.
  maar als ik iets van echte wol aandoe, en na een minuutje of 10 of 15 in het beste geval, en ik ga dan naar een dokter, die zegt zo op het eerste zicht, je hebt mazelen, of rode hond,
  en jeuken en kriebelen dat zulke kleding doet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *