Maxelant


Gisteren werd ik verrast door leuke post van Jenny en Mienke. Zelfs aan toepasselijke postzegels was gedacht! Allereerst de post van Mienke. Zij stuurde een artikel, hoedenshow in museum De Buitenplaats in Eelde, uit Dagblad van het Noorden:

….. Heel even is het stil na de teleurstellende mededeling van kunstenares Maxelant. “U komt voor een hoedenshow, maar er kómt geen hoedenshow”. De honderden bezoekers fronsen hun wenkbrauwen. Wat nu? De voormalige lerares Engels uit Roden vervolgt: “Ik ben geen hoedenmaakster. Ik ben opgeleid als beeldhouwer. Ik geef vorm aan een idee”. Dan zet de muziek in en komen de mannequins tevoorschijn. Mét hoed. Dus toch een hoedenshow. In een uur tijd krijgt het publiek zo’n tweehonderd hoofddeksels te zien. Ze zijn allen gemaakt volgens hetzelfde principe: de Band van Möbius. Volgens dit principe wordt een ring, voordat hij gesloten wordt, éénmaal gedraaid. Het resultaat is dat bij de hoeden de binnenkant overloopt in de buitenkant, een fenomeen dat ook in de tekeningen van Escher is te zien.
De 64-jarige Maxelant (“de achternaam doet niet ter zake, ik ben een Harmsze maar getrouwd met een Janssen en dan kom je in zo’n identiteitscrisis van ‘wie ben ik eigenlijk’ “) heeft zo haar eigen mijmeringen bij de hoeden, die ze stuk voor stuk zelf heeft gemaakt op haar naaimachine. …..
Maxelant studeerde in 2003 af aan kunstacademie Minerva. Tot die tijd was zij lerares Engels op een middelbare school in Leek. …..

De hoeden zijn te bezichtigen in het atelier van Maxelant: OK Noordzijde in Groningen. Ze variëren in prijs van 40 tot 220 euro.

19 gedachten over “Maxelant

 1. Zelf houd ik helemaal niet van hoeden maar als het dan toch moet…
  Het is al stukken beter dan de hoeden waar een halve fruitschaal op ligt!!

 2. Hoedje op -hoedje af –
  Welke zal ik kiezen , ik denk de eerste rechts .
  De hoeden die we hier laatst zagen vond ik wel mooier , hoewel dit wel kunstig in elkaar zit .

 3. De laatste keer had ik het over de hoeden van Carina van ’t Hof:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/07/hoed_van_t_hof.html
  Carina maakt praktisch al haar hoeden met de hand en Maxelant kiest voor de naaimachine. In Dagblad van het Noorden stonden 15 foto’s van haar hoeden. Ik heb er slechts drie gescand! Persoonlijk vind ik de meest linkse hoed ook de mooiste.
  In HzG hebben de Möbius sjaals al eens gestaan.

 4. Heel kunstig, ik vind hoeden zo ingewikkeld om te maken, lijkt mij.
  En mooi dat iemand een nieuwe carriere begint, hoop op die leeftijd ook nog zeer creatief te zijn :-)).

 5. Hele aparte hoeden, waar je er op prinsjesdag vast weer een aantal van terugziet, want zó dik zijn de hoedenzaken niet (meer) gezaaid.
  Mij zul je er nooit mee zien; ik heb een grondige hekel aan “iets” op m’n kop. In de verpleging vond ik dat witte kapje al een onding en de zwart kanten mantilla in de kapel op kostschool belandde ook héél dikwijls om mijn schouders.

 6. Beste Berthi,
  Ik probeer een heel verhaal aan je te schrijven maar op de een of andere manier lukt dat niet.
  Kennelijk ben ik net zo geimponeerd door de band van Mobius als jij.
  De ruimte is beperkt, maar stuur me je emailadres. Maike de Vries.

 7. Prachtige hoeden van Maxelant! Apart en oh zo vrouwelijk. Wat heb je toch een leuke site Berthi.

 8. Hoi Carina,
  Leuk om weer iets van je te horen. Ik ben al een poosje niet meer in Arcen geweest. Zodra de zon zich weer meer van de goede kant laat zien, kom ik bij je aan en je collectie hoeden bewonderen!

 9. Hallo Carina,
  Het is baijna 30 jaar geleden dat je mij voor het laatst hebt gezien/ gesproken.
  Ik vind hoedjes razend leuk en ik denk dat ik aan kom.
  Tot dan
  Groetjes Ellen

 10. @Ellen Teunissen, en nu vind je haar via internet terug na 30 jaar!? Dat is toch heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *