Handwerk- en quilttentoonstelling


Op de foto zie je het Maria drieluik van de heer Maasen en de heer Meyer.

In de historische Caroluskapel aan de Swalmerstraat 100 te Roermond is er van 17 tot en met 20 augustus 2006 een handwerk- en quilttentoonstelling. Deze is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Gisteren boekte ik een retourtje Roermond. Wat een prachtige lokatie voor een expositie en wat heb ik veel gezien. Om maar wat te noemen: merklappen van Jan Houtman, heel veel andere merklappen, quilts, borduurwerken, kantklossen, hardanger etc. Jeanny is elke dag aanwezig om enthousiast over haar handwerken te vertellen. Uiteraard is er een gedeelte van haar werk te bewonderen. Tevens liet Jeanny haar Abc- lapje zien waar ze mee bezig is. Mooi, bijzonder en ontroerend. Ik werd er stil van. Volgende week komt er een log over haar speciale Abc.

Op deze expositie zag ik voor de eerste keer het werk van Wilhelmien van Aarle uit St. Oedenrode. Zij is één van de weinige naaldkunstenaars van Nederland. Wilhelmien schildert met naald en draad. Met fijne steken worden taferelen van beroemde geschilderde kunstwerken tot in de perfectie nagemaakt op stof. Ik was zeer onder de indruk van haar werk. Ik fotografeerde Moeder Theresa.

Hieronder volgt een kleine impressie van de expositie. Moeder Theresa van Wilhelmien van Aarle, quilt met rood-blauwe bloemenmandjes, 240x170cm, van Marlou Roeleveld-de Ligt. Een detail van een folklore tafelkleed van mevrouw Ruyten. Little quilts of love en de quilt Vlisco sampler van Mien Boerekamp.

30 gedachten over “Handwerk- en quilttentoonstelling

 1. Berthi, bedankt dat je ons laat meegenieten! Ik zou graag gaan kijken, maar ’t zal waarschijnlijk niet gaan lukken…
  Mooi! Het is allemaal zo mooi!
  @Jeanny ik ben zo benieuwd/t naar het logje met je verhaal!
  @Mien, leuk om de Vlisco quilt gezien te hebben, het blok met ’t schaap vind ik ’t leukste, denk ik, maar eigenlijk zou elk blok aanklikbaar moeten zijn… :o)
  @Berthi, ik kan m’n ogen niet meer open houden, weltrusten, en tot morgen/later vandaag!
  :o)

 2. Leuk om mee te mogen genieten ! En zo ontzettend knap en indrukwekkend zoals Moeder Theresa is neergezet ! En van Mien weet ik dat ze ontzettend veeeeel maakt. Roermond is voor mij iets te ver, ik ga vandaag de andere kant op, naar Dronten…

 3. Wat een prachtige werkstukken .
  Fijn om zo even mee te genieten .
  Maar Juul waar zie je toch dat blok met een schaap ?
  Of is het misschien een zoekplaatje . . .

 4. Berthi, je hebt een zeer aantrekkelijk verslag gemaakt van je bezoek en zeer mooie foto’s.
  Groetjes, Jeanny.

 5. Berthi, Een heel mooi verslag van deze bijzondere tentoonstelling. Er is zo veel te zien en de lokatie is schitterend.Gr Mien

 6. Goed, dat je toch tijd kon vrijmaken om erheen te gaan. Mij lukt dat helaas niet (zit er ook weer een stuk verder vandaan) en dat betreur ik zeer! Zeker nu ik je foto’s zie. Hoog niveau van de tentoongestelde werken, dus dat was genieten geblazen. Fijn, dat je ons een beetje bij de hand meeneemt!

 7. Leuk dat we mee mogen genieten. Wat een mooie foto’s. Daar kan je vo+gens mij wel een dag zoet zijn!!

 8. Mooi en zo knap al dit handwerk !!!
  Je zou zo niet kunnen kiezen, het drieluik vind ik bijzonder en het folklorische detail springt er uit. En nu weet ik ook wat Mien Boerenkamp maakt, mooi!
  Ben benieuwd naar het Abc van Jeanny.

 9. Bedankt dat je ons mee laat kijken. Roermond is voor velen van ons net te ver voor een dagje uit, helaas. Ik zou er ook graag heen heengegaan zijn. Zo kijken we toch nog mee. Leuk een logje over Jeanny’s Abc.

 10. dat was even genieten geblazen. bedankt voor de fotos en info. roermond is te ver jammer

 11. Wat prachtig allemaal.
  Helaas is Roermond een beetje erg ver weg, maar op deze manier genieten we mee.
  Groeten Elza

 12. Oh wauw wat een leuke log vandaag! LQoL , borduren , ander quiltwerk , bedankt Berthi voor de leuke foto’s!!!!!!
  Aju van Marlies

 13. Gelukkig dat je zulke mooie foto’s kan maken , want daardoor genieten wij allemaal mee. :o)))

 14. Het fotograferen was een hele klus. Slecht licht en vaak een weerspiegeling door de mooie glas in lood ramen. En ik wilde zonder flitslicht fotograferen. Ik moet wel zeggen dat de quilt van Mien Boerekamp absoluut niet zonder flits gefotografeerd kon worden. Veel donkere stofjes en de quilt hing op een donkere plaats. Dubbel op.
  Al met al ben ik toch een beetje trots op de foto van de drieluik (zelfs Matthijs, die heel kritisch is, vindt dit een mooie foto) en de foto waar moeder Theresa op staat. Waarschijnlijk heb ik van beide handwerken elk zo’n 20 tot 25 foto’s genomen. Bij de drieluik kwam soms teveel, soms te weinig zonlicht en het borduurwerk van moeder Theresa zit achter glas ingelijst, extra moeilijk. De weinige mannen die op de tentoonstelling aanwezig waren, kwamen zeer belangstellend informeren of het fotograferen wel lukte. Het is immers een lastige ruimte. Deze heren waren met hun vrouwen naar de expositie gekomen, maar hadden meer interesse in het fotograferen. Ik viel op een gegeven moment wel op door het langdurige fotograferen en de hoeveelheid foto’s die ik maakte.
  Overigens wil ik het fotograferen beter onder de knie krijgen en dan moet je gewoon veel foto’s maken.
  Fotografie vind ik prachtig! Misschien moet ik in de toekomst, als ik meer tijd heb, daar maar eens meer tijd in gaan stoppen!
  Fijn om jullie positieve reacties te lezen. Ik heb er vrij veel tijd ingestopt.
  Vandaag was weer een dag van veel interessante informatie en veel moois bekijken. Ik ben de hele dag op pad geweest voor HzG!
  @Juul, dat was weer laat!:) Er komt volgende week toch een leuke log voor je….. en misschien ook voor de andere lezers. Maar in het bijzonder voor jou! LOL

 15. Berthi, het is fantastisch gedaan hoor, je hebt talent!!! Zeker mooi om daar in door te gaan. En je hebt goede leermeesters bij de hand :-)).
  Ben nu ook nieuwsgierig naar de rest hoor!!

 16. @Berthi, nou ben ik toch wel heel erg nieuwsgierig! :o)
  Volgende week zei je, hè…, hmmm, … en de eerste dag van de nieuwe week is de zondag…, hmmm…
  ROTFLOL
  ;o)

 17. Ik ben al een paar keer naar dat folkloreborduurwerk gaan kijken; ik vind de kleuren zo mooi. Leuk dat je je nu ook op de fotografie gaat storten 😉

 18. @berthi,
  Fijn dat je ’t al vast verteld! LOL ;o)
  @Marcella,
  Ik vind dat ook zo’n lief patroontje!

 19. @Marcella, ik vond het folklore tafelkleed ook erg mooi. De kleuren en de motieven. Er stond Burda bij…. misschien dat het in één van de nummers van het afgelopen jaar heeft gestaan!

 20. Ja, dat folkloreborduurwerk vind ik prachtig! En die onderste quilt. Zo hee… en in de foto daarboven die oranje quilt. Moeder T. kan me minder bekoren. Technisch is het natuurlijk superknap, maar verder dan dat kom ik niet. Berthi, wat geniet ik toch van dit soort logjes. Dank je.

 21. Oh, nee, nu MOETEN de Burda’s (welke…? waarschijnlijk de kruissteek Burda’s?!) weer uit de kast… LOL mag ik dat delegeren…
  ;o)
  Nu naar Mary >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 22. Ik ben pas van dat soort plaatjes tegengekomen, zal ik eens zoeken J.
  Heb een hele map met knipsels (sommigen uit 1954) van een mevr. bij de 2e hands boekenzaak vandaan !!

 23. @Marian’ne,
  doe je ’t rustig aan, misschien herkent iemand ’t patroontje wel zonder te zoeken.
  * kijkt hoopvol naar ’t beeldscherm *
  ;o)

 24. Hoi, wat fijn om te zien dat je een stuk hebt geplaatst over onze tentoonstelling. Gelukkig was het deze keer weer een groot succes. Ruim 1000 bezoekers weer en dan heb ik de school kinderen die zijn geweest nog niet meegeteld. Hopelijk mag ik jullie allen over 3 jaar weer begroeten. En voor degene die de afstand te ver vonden. Jammer, maar ik heb ook mensen uit Hoorn, Alkmaar en nog vele andere plaatsen die echt aan de andere kant van het land waren mogen begroeten.
  Groetjes Nathalie Hendriks.
  p.s. we zijn het nummer van de Burda aan het zoeken ik zal het jullie laten weten als we deze hebben gevonden.

 25. Hoi Nathalie,
  Bedankt voor je leuke reactie. Als je het nummer van de Burda hebt gevonden zul je zeker heel veel lezers er blij mee maken.
  Alvast bedankt voor de moeite die je wilt nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *