Post uit China

Onlangs kwamen er ‘bound feet lotus shoes heels’ vanuit Hong Kong naar Nederland. Ze komen uit de provincie Guizhou en dateren van circa 1930. Deze lotus shoes heels zijn nooit gedragen. Dit is aan de zolen te zien en het lint dat nog keurig op een rolletje vast zit. De lotus shoes heels werden over de lotusschoentjes gedragen als men bijvoorbeeld ging ‘wandelen’. Wandelen met lotusvoeten is niet eenvoudig. Je kunt het beter schuifelen noemen.


De lotusschoentjes en heels werden door de vrouwen zelf gemaakt. Het borduurwerk voor beide schoentjes werd op één stuk zijde gemaakt en daarna zorgvuldig uitgeknipt. De zolen konden kant- en klaar gekocht worden als lagen van katoenen vulling of de vrouw maakte ze zelf van katoen dat vochtig werd gemaakt met stijfsel van rijst of tarwe. Daarna werd het in de zon gelegd om te drogen en te harden. De zolen werden versterkt door het doorstikken van de lagen over de hele zool waardoor er mooie gequilte geometrische versieringen ontstonden. Speciale houten tangen in de vorm van vliegende vogels werden gebruikt om de naald door de dikke lagen van de vulling te trekken.

51 gedachten over “Post uit China

 1. Gelukkig dat ze nooit gebruikt zijn!
  …en ook nog mooie postzegels!
  :o)

 2. Het zijn kunstig vervaardigde “schoentjes”, maar eigenlijk ook weer martelwerktuigen. Toch te triest voor woorden, dat je met die verminkte voetjes nog op “heels” moest rondschuifelen, omwille van het schoonheidsideaal. En we leren maar zo weinig, want zet je tv aan, lees de bladen (nu bij Nouveau een hele bijlage) over de plastische ingrepen omwille van “het” schoonheidsideaal… Maar hier zit een hele geldmakerij achter, dat kun je van die voetjes toch moeilijk zeggen.

 3. Zoiets moois voor zoiets wreeds.
  Ik geloof dat lotus voetjes niet meer voorkomen tegenwoordig, dat maakt zo’n paar slofjes een kostbaar bezit.

 4. Heel mooi handwerk voor inderdaad iets heel naars. Ik heb zelf moeilijke loopvoeten en voel het gewoon, brrr.
  Ik vind het vogeltje echt heel vrolijk en fleurig !! Is leuk op een tasje of zo :-)).

 5. @Juul, misschien is de eigenares van deze heels nooit de deur uitgeweest. Dat maakt het nog triester. Vandaar dat ze nog als nieuw zijn. Ik vind het heel belangrijk dat deze schoentjes bewaard blijven. De nieuwe generatie moet telkens de geschiedenis van de lotusvoet verteld worden. Hoe bizar het ook is!
  @Lies, na 1911 was het verboden om de voeten in te binden. Uiteraard is het moeilijk om dat van de ene op de andere dag niet meer toe te staan. Op dit moment leven in de provincie Yunnan de laatste vrouwen met lotusvoetjes. Zij zullen inmiddels tussen de 80 en 100 jaar zijn. Als deze vrouwen zijn overleden wordt het hoofdstuk voetbinden van ruim duizend jaar afgesloten.
  In het verleden was het in China verboden om hier over te schrijven. Maar nu zie je langzaam boeken op de markt komen met dit onderwerp.
  @Ineke, de mannen keken als eerste naar de voetjes van de vrouwen. Hoe kleiner de voetjes, hoe rijker iemand was. Je kon immers niet werken met zeer kleine lotusvoetjes, je hoefde geen geld te verdienen. En met grote voeten kon je niet trouwen. Het schoonheidsideaal was de gouden lotusvoet, niet langer dan 7,5 cm. Was de voet tussen de 7,5 cm en 10 cm, dan sprak men van zilver. Maar was de voet nog groter dan had men het over ijzer!
  In feite hebben we niet veel geleerd. Tegenwoordig wordt er veel ‘verbouwd’ aan een vrouwenlichaam om het ideale schoonheidsbeeld te krijgen! En ook nu zie je dat er vrouwen zijn die te ver gaan. Het verschil met vroeger en nu is, dat de vrouwen zelf hiervoor kiezen en de lotusvoetjes was geen vrije keuze. Vanaf de leeftijd van circa 4 jaar werden de kindervoetjes ingebonden.

 6. het was een wreedheid die niet te beschrijven is. , maar dat borduurwerk fungeerde dan misschien als pleister op dem zere voet, en dan nog zwelf de zolen maken brbbrbrbrb

 7. Het is me toch wat zoiets bestaan heeft, je kan je toch niet voorstellen dat je dat je kinderen aandoet. Hoe komen zulke wrede gedachte toch op zulke mooie versieringen het past niet bij elkaar

 8. Hoe hebben ze dat borduren dan gedaan gekregen? Ik meen dat behalve hele kleine voetjes ook hele lange nagels gewensd waren. Maar misschien ben ik abuis.
  Groetjes van Ingrid.

 9. @Lous, voor de geschiedenis moeten we ver terug gaan. Volgens de Chinezen stamt het voetbinden uit de 10e eeuw, gebaseerd op een keizerlijk vermaak. Keizer Li Yu eiste dat Yaoniang, die prachtig kon dansen, haar voeten in stof wikkelde zodat ze op halve manen leken. Zij moest op een speciaal lotuspodium dansen.
  Vaak zit er veel symboliek achter de geborduurde motiefjes. Een paar voorbeelden:
  pioen staat voor welvaart, bijen voor veel nakomelingen, vlinder (veel gebruikt motief) voor huwelijksgeluk.

 10. Nou Berthi, even je link bekeken, en ik vermoed, dat deze dame nooit bedden hoeft te verschonen! En als ze ze lakt, heeft ze toch een potje nagellak voor één avondje uit nodig, denk ik zo. Ik vind het eigenlijk een beetje griezelig gezicht, zie hem afbreken, bah.

 11. wat een wreedheden zo op de vroege ochtend, ik zag het logje vanmorgen al maar ik moest eerst weg. Kort na het artikel in HzG zag ik toevallig op een brocante twee paar van die schoentjes staan. Ik realiseerde me toen pas hoe klein ze waren. De gedachte aan een dergelijke verminking haalt voor mij de schoonheid van het handwerk weg.
  Het is m.i.in kwelling te vergelijken met dingen als vrouwenbesnijdenis nu, ook daar zijn de slachtoffers nog kinderen die de rest van hun leven dagelijks ernstig pijn blijven houden aan de verminking.

 12. Iezig hoor , die ingebonden voetjes , heb het op tv gezien en werd er echt akelig van , gelukkig is dat achter de rug en nu doen we onszelf weer andere wreedheden aan met die opgespoten lippen en zo zodat je gezicht er permanent uitziet alsof er een heel leger wespen feest heeft zitten vieren op en bij je mond!!!!
  Marlies

 13. Ik denk wel dat er een verschil is tussen onze vrije wil nu voor het schoonheids ideaal, en het JUK van traditie !!

 14. @Berthi, ik lag vanacht in bed nog over deze “schoentjes” te denken, misschien is degene voor wie ze bedoeld waren wel overleden voordat ze gedragen konden worden, of heeft ze ze bewaard voor “ooit”, een speciale gelegenheid die nooit kwam…
  Allerlei scenario’s passeerden de revue…
  :o)
  @Ingrid,
  Via Google kan ik wel ’t e.e.a. over lange Chinese vingernagels vinden, ze waren een teken van rijkdom en macht en het was maar goed dat handenschudden geen gewoonte was… LOL, verder nog wat plaatjes, o.a. deze onduidelijke foto van een laatste keizerlijke douairière genaamd Cixi:
  http://www.bcc.cuny.edu/other/wach/topic5/cixi1.gif
  Deze 19e eeuwse zilveren vingernagelbeschermers uit China:
  http://www.anythinganywhere.com/commerce/relic/chin-pat-2en.jpg
  http://www.sdmart.org/dragonrobes/1966_154.html
  (ook leuk om te verzamelen? Op E-bay stonden er ook nog wat…) brrr ;o)
  Een spotprent:
  http://www.straightdope.com/art/2006/060428.gif
  @Marcella, Ik dacht ook gelijk aan de hedendaagse vrouwenbesnijdenis praktijken, net als toen in China, waarom doen ouders hun kinderen zoveel leed aan? Waarschijnlijk door de druk v.d. samenleving, er zijn inmiddels dorpjes in Somalië waar men doet alsof een meisje besneden is, met alle poespas erom heen…
  De volgende stap is dat het ophoud!!!
  Goede voorlichting is een must!
  Zomaar wat overdenkingen…
  Met ons allen kunnen we een bijdrage leveren aan een betere wereld, door minder snel een oordeel over iemand te hebben.
  Ik heb de afgelopen tijd veel geleerd…
  Via het internet kun je soms hele leuke vriendschappen opbouwen met mensen die je nog nooit hebt gezien, IRL zou je deze mensen soms vanwege hoe zij eruit zien niet op hun waarde schatten…
  Door met hun te schrijven, hun stukjes te lezen, leer je hun innerlijk een beetje kennen.
  Je ziet niet dat hun neus scheef staat, dat ze jong, oud, dik of dun, te kort of te lang zijn…
  Je ziet niet dat ze arm of rijk, modieus gekleed of in oude jeans en blote voeten achter hun pc zitten.
  Wanneer je de mens achter de pc dan IRL ontmoet ken je de persoon al een beetje, en kijk je voorbij het uiterlijk.
  Ik vind deze ervaringen verijkend en erg leerzaam, want onbedoeld hebben we vaak een oordeel over iemand via z’n uiterlijk.
  Ik denk dat in veel gevallen liposuctie, het opspuiten van rimpels, borstvergrotingen, e.d. dingen toch ook via een druk v.d. samenleving waarin de vrouwen leven gebeurt, en van hoe zelfbewust ze zijn.
  By the way, ik zie er dus niet uit volgens sommige standaards, en dat zal me lekker worst zijn… ROTFLOL
  :o)

 15. Juul, en ik vind je een harstikke leuk wijf :-)))). (pssst..ik voldoe ook niet aan de ideaal beelden).
  Zit nu met blote voeten in mijn ouwe kloffie….

 16. Kleine aanvulling nog, ik heb ook mensen via ’t internet ontmoet die er IRL prachtig uit zien, maar waarvan ik via ’t internet een kijkje in hun denkwereld heb mogen nemen, waardoor ik ze in’t echt nooit als m’n vrienden zou willen hebben, ondanks hun mooie uiterlijke vertoon.
  Dat is ook een leerzame ervaring geweest.
  :o)

 17. Psst Marian’ne, ik weet hoe jij eruit ziet! ;o)
  LOL
  En je bent tof hoor! :o)
  Ik zit ook in m’n oude jeans, t-shirt en Birckenstocks!
  LOL

 18. De aanvulling moet eigenlijk omgedraaid worden… of zoiets…
  ;o)

 19. Gatsiebakkie , die lange nagels , hartstikke onhygienisch – en hoe deed men dat met eten , de toiletgang en andere intieme zaken??????
  Marlies

 20. Deftig !!! LATEN doen :-)).
  J, de tand des tijds heeft hier ook toegeslagen hoor, en wat dacht je van die 5 mor… :-)).

 21. Berthi, Heb jij deze schoentjes zelf?
  Prachtig borduurwerk, maar goed dat het inbinden van de voeten is afgeschaft.

 22. @Marlies, wel handig om brieven te openen…, er werd op de diverse links ook veel over het leeglepelen van oren gesproken… LOL
  Maar verder lijkt ’t mij verschrikkelijk onhandig!
  @Marian’ne, schatteboutjes bedoel je toch, waar je van die leuke “lachrimpeltjes” van krijgt…
  LOL ;o)

 23. Juul, mijn ervaring: mensen die bijna altijd met hun uiterlijk bezig zijn leven vaak oppervlakkig en zijn onzeker. Wat denk je van anorexia of boulimia.
  Ik waardeer mensen die zichzelf zijn en zich niet laten beïnvloeden door de mode of hun omgeving. Zij hebben vaak veel te vertellen en denken na over de wereld, zoals jij….. en verder nog heeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeel lezers van mijn blog. Ik merk het aan de reacties en de emails die ik krijg. Dat geeft mij weer voldoening om tijd en energie in mijn weblog te steken. Serieus met als afwisseling af en toe een beetje humor, dat ook belangrijk is.
  De nagelbeschermers had ik nog niet eerder gezien. Dank je voor de links.
  Die lange nagels zijn trouwens niet om aan te zien.
  En Juul…. en alle lezers…. ik vind jullie hartstikke tof en ben blij dat ik in een korte tijd zoveeeeeeeeeeeeel leuke, aardige, lieve, interessante mensen heb leren kennen.
  Nog een kleine toevoeging:
  Op de vroegere basisschool van Thijmen stonden de dames op het schoolplein als groepjes bij elkaar….. en wat was vaak het onderwerp? Je raadt het al…… kleding en aan de lijn doen!!!
  Op afstand volgde ik dat altijd….. het boeide me totaal niet.
  Zo kreeg ik eens een opmerking van één van de dames: Wat vind ik het knap dat jij je eigen weg gaat! Zo moeilijk is dat toch niet….. of voor velen wel? Hoe komt dat? Invloed van de omgeving en maatschappij?

 24. Berthi, jij ben ook TOF en allemaal :-))).
  Toch wordt een ‘eigen weg’ kiezen niet altijd begrepen.
  Ik ga ook graag mijn eigen weg, maar ben vriendelijk/behulpzaam naar iedereen. Maar in mijn woonomgeving is een kliekende groep die door onbegrip dan maar van alles over je gaan verzinnen. En dat zijn geen aardige dingen. Jammer hoor en hard !!!

 25. @Mien Boerekamp, ja deze schoentjes zijn inmiddels van mij.
  Dit is één paar uit mijn bescheiden collectie lotusschoentjes. Volgens mij zijn er meer mannen die de lotusschoentjes verzamelen. Ferdinand Bertholet heeft een grote collectie van deze schoentjes. Hij zou een boek gaan schrijven waar deze schoentjes uitgebreid aan bod zouden komen.
  Een interview met hem:
  http://www.vpro.nl/programma/747documentaire/afleveringen/15337022/

 26. @marian’ne m, dat is heel vervelend! Proberen er boven te staan… al zal dat niet altijd gemakkelijk zijn!
  Birkenstock; volgens mij fijne loopschoenen. Ik loop op houten klompen thuis!

 27. Berthi, toch heel bijzonder dat jij ze hebt, want ook deze dingen gaan verloren. En helemaal uit China, zie net het schaakstuk op de postzegel, leuk.
  En als ik (wij) het af en toe te bont maken met onze ‘vrolijke noot’ dan laat je het weten he!!!

 28. Zoals ik al schreef ben ik heel blij met alle reacties. Serieus, afgewisseld met humor. Een mens kan niet zonder humor!!

 29. @Corien, die geven niet zoveel steun, IMHO! ;o)
  @Berthi en Marian’ne,
  Kliekjes…
  Opwarmen, of weggooien!
  Anders gaan ze stinken, reuze vervelend!
  vertaling:
  “Maak ze gek”, door je eigen ding te blijven doen, of negeer ze!
  Anders gaan ze je leven verpesten, reuze vervelend!
  Marian’ne ik vind je een held dat je desondanks gewoon buiten zit te handwerken!
  Ergens in je omgeving zitten vast meer vrouwen in ’t zelfde schuitje, die je nog niet ontmoet hebt!
  :o)

 30. Ja, voor mij ook jeugdsentiment,…Ze zaten toen wel lekker, maar ja, nu is iets meer steun wel prettiger,…..
  Wat is het toch altijd leuk om alle reacties te lezen!
  Even een volgend gedachtesprongetje n.a.v. de schoentjes:
  Het boek “Dagboek van een geisha” vond ik erg mooi.De film heb ik nog niet gezien, lijkt me leuk om met m’n oudste dochter van 20 te gaan bekijken.
  Groetjes van Ingrid H.G. (die ontzettend hard zit te werken aan haar bridal quilt,…) Terwijl er dvd’s op staan van Miss Marple en (zwijmelzwijmel) Angelique,…

 31. De film “dagboek van een geisha”haalt het niet bij het boek , vind ik. gr Mien

 32. @Juul, in de uitverkoop heb ik alles afgelopen om zo’n paar slippers in mijn maat te vinden! Helaas….. niet gelukt. Uiteindelijk heb ik Paul Green slippers gekocht met een sleehak….. en die lopen toch heerlijk!! Ik wil meestal een stukje groter lijker! LOL
  @Ingrid en Mien Boerekamp, ik heb de film met Eline gezien. Wij vonden het een mooie film. Maar…. we hebben allebei het boek nog niet gelezen.
  Matthijs is gisteren met een paar vrienden naar de film Da Vinci Code geweest. Matthijs heeft het boek niet gelezen en vond de film mooi, anderen hadden het boek gelezen en vonden dat er veel in de film weggelaten is. Zij vinden het boek beter!

 33. @Mien,Berthi, Geef mij maar een boek! :o)
  Meestal is ’t boek als je dat eerst hebt gelezen beter, omdat je zelf een invulling aan alles hebt gegeven, en een film moet alles in een beperkte tijd/budget uitbeelden.
  :o)
  @Ingrid,
  Miss Marple Heerlijk! :o)
  Ik ben dol op rustige Engelse detectives!
  Angelique, iets minder. Te veel “gedoe”… ;o)
  Ik moet me nodig eens gaan verdiepen in de werking v.d. dvd, 120 bladzijden hokus pokus en abracadabra doorspitten…! Hiephoi! NOT! ;oP
  Daarna als beloning een filmpje!? :o)
  En binnenkort vinden “ze” dan wéér iets nieuws uit, en begint de pret opnieuw! ;oP

 34. Oh ja…
  Gaat het analoge tv signaal binnenkort nog steeds uit de lucht? (ivm de veranderde politiek in Den Haag?)
  Dan kan ik me nl. weer in iets nieuws verdiepen… AHRG!
  Ik wil m’n eigen oude antennetje houden, mét signaal, dat wel natuurlijk!
  Ik wil helemaal geen kabel, digitenne of schotel!!! :oP Grrr!

 35. @Corien, bedankt voor de link, ik kende dit merk nog niet!
  Ik kom ook zelden in ’n sport(kleding)winkel, maar zag dat zelfs mijn eigen “gewone” schoenenspeciaalzaak ze verkoopt! LOL
  Binnenkort eens wat beter gaan kijken…
  :o)

 36. Heel de middag heb ik heerlijk met mijn “tuttenclubje” in de tuin zitten patchen, nu lees ik alle reacties en zou zoveel willen zeggen, maar het meeste is al gezegd, blijf allemaal lekker jezelf, dat hou je het langste vol, en we lezen al de leuke, gezellig en leerzame reacties van elkaar.

 37. Juul, jij hebt geen hakje nodig…. jij hebt de ideale lengte! Het zal wel ’tussen mijn oren’ zitten, maar ik wil altijd iets groter lijken.
  Meestal is het boek beter dan de film!
  @Lous, vandaag was het een ideale temperatuur!

 38. Onvoorstelbaar het voetjes-verhaal. Dat je een gaaf geboren mensenkind dingen aandoet als deze schoentjes, besnijdenis, enz.
  Wat een wijze woorden van verschillende mensen vandaag. Ook ik probeer maling te hebben aan het schoonheidsideaal, hou erg van “naturel”, mensen moeten me nemen zoals ik ben, ik probeer dat ook naar anderen te doen.
  Toch betrap ik mijzelf er op dat het makkelijker gezegd is niet te oordelen, dan altijd gedaan. Ik moet soms achteraf met schaamrood op de kaken bekennen dat ik helemaal fout zat met mijn verwachting of oordeel van/over iemand. Inderdaad heel leerzaam Juul!
  Cliché: het gaat niet om de buitenkant!
  En dat vind ik het leuke van het contact via de website, je kent elkaars uiterlijk en achtergronden niet en toch is er een verbintenis, in eerste instantie door het handwerken. Vaak (net als vandaag) gaat de discussie/reactie verder, daardoor is het zo waardevol! Nu ik wat vaker op de site kijk gaan de namen van mensen steeds meer leven, vind dat heel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *