SmockwerkVeel handwerkjes van de lagere school zijn niet bewaard gebleven. Dit schortje met smockwerk heeft het wel overleefd. In welke klas zat ik, toen ik dit maakte? En wederom, de kleur blauw als borduurgaren!
Was dit mijn eigen keuze of had ik niets te kiezen?
Wie zal het zeggen?

22 gedachten over “Smockwerk

 1. Misschien kun je op een school-/klassenreĆ¼nie ’t eens in de groep gooien?
  Allemaal oude handwerkjes meenemen…
  Als iedereen dan ’t zelfde schortje heeft, hadden jullie geen keuze…
  :o)

 2. Ha Berthi, leuk !!!
  Een aparte manier van smockken, ik denk dat je ongeveer 10 zal zijn geweest.
  Als je ziet wat de meisjes vroeger op jonge leeftijd al deden.
  Dit is toch niet het allermakkelijkste lijkt mij, dus heb je misschien eerst iets eenvoudigers gemaakt.

 3. Wij eindigden de lagere school steevast met een tafellaken. Je kon uit twee motieven kiezen, kersen of rozen, maar de kleur stond al bij voorbaat vast.

 4. Wat is het toch leuk dat je dat allemaal nog hebt, het ziet er toch erg moeilijk uit en zeker als je nog zo klein bent.

 5. @Juul, fijn om te lezen dat je weer uit de lappenmand bent! We missen je direct op de weblog!
  Een paar jaar geleden is er een reĆ¼nie geweest. Wellicht konden ze mij niet vinden want dit hoorde ik achteraf.
  @Marloes, ik kan me herinneren dat ik in de vijfde of zesde klas ook een tafellaken heb geborduurd, met rozen erop!
  @marian’ne m, misschien vierde of vijfde klas? Het is en blijft een gissing!

 6. Een tafellaken! WAUW! ;o)
  Nee zoiets groots heb ik op de scholen die ik bezocht heb nooit gemaakt!
  pssst, ik lig nog een beetje in de lappenmand, maar met dit weer is dat helemaal niet erg. :o)

 7. @Juul , ik weet niet of je het gemerkt hebt , maar ik heb deze week naast je gelegen!!! Nu heeft ome dokter pilletjes gegeven en lig je weer alleen , zielig wel Juul!
  Marlies

 8. @Marlies,
  ik kijk al over ’t randje van m’n mandje! :o)
  Jij ook sterkte!

 9. En wij maar denken dat iedereen lekker op vakantie was.
  Nou blijf nog maar even lekker warm in de mandjes hoor, het is zo’n akelig weer!!! Ik ga de mijne zo ook weer lekker opzoeken.

 10. Marlies, beterschap… ik dacht dat jij ook met vakantie was.
  De anderen zulllen waarschijnlijk wel met vakantie zijn!

 11. Juul en Marlies beterschap. Ik woonde nog in Nijmegen toen we bezig gingen met schmockwerk. Dat was vanaf de vierde klas lagere school. Dat zag er trouwens heel anders uit. Het was een babypofbroekje met zo’n stukje ervoor. Ik denk dat mijn moeder het heeft weggegooid.
  Dit ziet er leuk uit.

 12. Was een weekje in Denemarken en zag daar in Faaborg (heel oud stadje in Zuid-Funen) een schattig boetiekje met Haute Couture voor kinderen. Matrozenbloesjes,-broekjes, lange jasjes met fluwelen kraagjes en 2 rijen knopen, GESMOCKTE JURKJES!!, vestjes met ronde noorse pas met sterren ingebreid, lakschoentjes met bandje en knoopje. Heel schattig allemaal, maar niet echt meer voor de huidige pc- en mobieltjes-generatie. Ik heb mijn dochter nog wel eens in een zelfgemaakte smock-zonnejurk gehesen, maar dat is al weer meer dan 25 jr. geleden.

 13. Was een weekje in Denemarken en zag daar in Faaborg (heel oud stadje in Zuid-Funen) een schattig boetiekje met Haute Couture voor kinderen. Matrozenbloesjes,-broekjes, lange jasjes met fluwelen kraagjes en 2 rijen knopen, GESMOCKTE JURKJES!!, vestjes met ronde noorse pas met sterren ingebreid, lakschoentjes met bandje en knoopje. Heel schattig allemaal, maar niet echt meer voor de huidige pc- en mobieltjes-generatie. Ik heb mijn dochter nog wel eens in een zelfgemaakte smock-zonnejurk gehesen, maar dat is al weer meer dan 25 jr. geleden.

 14. Hoi Ineke,
  Leuk dat je in Denemarken bent geweest. Prachtig land…. en dan zo’n bijzonder winkeltje tegenkomen! Super…. alleen niet voor onze kinderen zoals je al zelf schrijft!

 15. Hallo,
  Graag zou ik van U willen weten hoe U precies het smockwerk maakt.
  Eerst zal ik even uitleggen waarom ik het graag zou willen weten.
  Het zit namelijk zo: Ik heb kennis aan een vrouw van 83 jaar en die zit nog steeds veel te handwerken. Nu kwam afgelopen vrijdag het smockwerk ter spraken, maar zij wist niet meer precies hoe dat moet.
  Toen heb ik haar aangeboden om het op internet voor haar op te zoeken. Ik kwam daarbij op Uw site terecht.
  Vandaar mijn vraag, Hoe gaat het smockwerk in z’n werk. Ik zal het dan voor die vrouw uitprinten, zodat zij het nogeens kan maken, voor de bejaardensoos.
  Daarvoor worden namelijk allerlei handwerkjes voor verkocht, zodat er met dat geld weer wat voor die ouwetjes georganiseerd kan worden.
  Bij voorbaat vriendelijk dank voor Uw medewerking.
  H.J.v.d.Meij.
  PS> mijn e-mailadres is henkvdmeij@zeelandnet.nl

 16. Meneer of mevrouw v.d.Meij: ik kan niet smocken, maar ik vind U een HEEEEEEEL aardig mens! Waarom denk ik nou dat u een meneer bent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *