Zestig jaar bikini

Ik lees in het NRC Handelsblad:
…De bikini is op 5 juli 60 jaar geworden. Op 5 juli 1946 presenteerde de Franse ingenieur en badpakken ontwerper Louis Réard in Parijs zijn nieuwe Franse tweedelige badpak. Hij noemde het model ‘bikini’. Die naam was een logisch vervolg op het kleine badpakje dat de Franse mode-ontwerper Jacques Heim twee maanden eerder op de markt had gebracht, en dat hij vanwege het kleine formaat ‘atome’ had genoemd, ‘het kleinste badpak ter wereld’.
Nu was het atoom-kleine badpakje door ingenieur Réard in tweeën gesplitst: een verwijzing in de naamgeving naar atoomsplitsing lag voor de hand. In juli 1946 begonnen de Amerikanen met hun eerste na-oorlogse experimenten met onder andere atoomkern splijtende kernbommen. Daarvoor was een koraalringeilandje in de Stille Zuidzee uitgekozen: de Bikini atol. Er was veel publiciteit rond de proeven met de moderne bommen, die het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden bespoedigd.
Vandaar dat Réard zijn kleine, gesplitste badpakje in een handig meeneemdoosje bikini doopte. Ook vanwege de associatie met twee, ‘bi’ in het Latijn, en vanwege de vooruitstrevende, moderne, om niet te zeggen controversiële associatie met de atoomproeven. Misschien hoopte Réard ook wel dat zijn badpakje net zoveel impact zou hebben als een atoombom. De naam was een gouden greep: de bikini als tweedelig badpakje is bijna bekender dan de naam Bikini atol, waarnaar het vernoemd is… .

12 gedachten over “Zestig jaar bikini

 1. Ooit gedragen, maar durf dat de mensheid niet meer aan te doen :-)).
  Net als de atoombom : NIET GEBRUIKEN!!!!
  Mooie uitleg en ik moet lachen om het plaatje, zo’n lange lijs ;-).
  (pssst en om je zoon)
  Matthijs, goed gedaan hoor, fijn dat je er weer bent voor ons!!! (wij oudjes gaan wel wat eerder slapen, J. niet meegerekent)

 2. Even iets heel anders .
  Een heel mooi verslag met veel foto,s van batiks op Bali .
  www,quiltcorner.nl

 3. @marian’ne m: dankjewel, ik hoop dat jullie van de logs genieten :). Hier bij ons thuis is slapen gaan niet meer leeftijd gebonden. Sinds mijn moeder haar weblog heeft gaat ze altijd als laatste naar bed en zit ze het langste achter de pc 😛 (met uitzondering van deze week)

 4. Ik heb een uitgeefverbod dus ik ga niet op de link kijken, je weet het nooit. Wat een leuk verhaal, Berthi, die bikini atol kende ik niet (maar ja, was ook erg slecht in aardrijkskunde).

 5. Prachtig verhaal over de bikini, voor mij al lang een gepasseerd station! kijken alleen kan nooit kwaad! :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *