Mai Sai en Chiang Mai

Op 22 juli ontving het ik het volgende verslag van Peggy:

Ja ik ben toch langer in Mae Sai gebleven. Overal rondgekeken naar textiel. Niets gevonden behalve geweven dekens van de Naga bevolking uit Burma. Alles nog by hand. Ik vind het persoonlijk niet slecht. Weet je de echte antieke Naga textiel is niet meer te krijgen behalve bij een paar galeries en het is alleen maar voor verzamelaars interessant en ik moet je vertellen dat het erg duur is. Nu heb ik nieuwe gekocht, maar het is wel authentiek. Dat vind ik toch wel belangrijk. Verder heb ik ook nog wat hoofdtooien van de Akha’s gekocht, ergens uit Yunnan, China. Heel apart. Nog nooit gezien,wel interessant voor de hoedenverzamelaars. Verder heb ik ook nog wat Birmese oude houten beeldjes bij een antiquair gekocht. Na een paar dagen ben ik van guesthouse verwisseld. Het laatste was een toplokatie in Mae Sai. Ik had een hutje bij de rivier. De rivier was de grens met Burma. Mijn veranda lag
op palen boven de rivier. Echt een fantastisch onderkomen. Alleen waren de eigenaren heel erg onsymphatiek. Dat vonden alle buitenlanders. Ik heb nog nooit zulke mensen meegemaakt op al mijn reizen. Alles draait om geld. Wat dat betreft heb ik het niet zo met Thailand. Dit land is al meer dan veertig jaar bezig met het toerisme. Dus de service is nihil. Misschien in de sterrenhotels zijn ze wat aardiger. Ik weet het niet. Ik wil je wel zeggen dat Thailand voor mij echt een aflopende zaak is. En dan de sex-industrie, dat stuit je tegen de borst. Nee geen goed land hier. Maar dat hutje aan de rivier heeft mij wel een beetje opgebeurd ondanks de onsympathieke eigenaren. Ik heb vrij veel regen gehad en dan voel je je een beetje zielig. Zo zoetjes aan ga ik weer terug naar Chiang Mai…. en dan de derde augustus vlieg ik naar China. Ik ben wel blij dat ik uit Thailand weg ben en ik hoop wat leukere tochten te maken in China. Het zal zeker fijner zijn, dat weet ik!

Op 31 juli ontving ik het volgende verslag van Peggy:

Ik probeer zoveel mogelijk nog oude borduurselen hier te vinden. Maar de Thais verwerken alle tribel kleding. Ze maken er gigantische tassen van. Verknippen rokken. Allemaal voor de toeristen, echt wel jammer. Zo ben ik in een winkel geweest. Ik zag van die Yao (Mien) geborduurde lange broeken. Je ziet me met wat vrouwen op de foto. Zowat niemand koopt die broeken, dus ze maken er een tas van. Ik vind het niet mooi. Jij hebt een heel klein jasje bij mij gekocht. Nu heb ik ook kleine rokjes gekocht, wel echt want op de markten zie je dan kinderrokjes die ze dan van volwassen rokken maken. Dat wil ik niet. Het moet wel authentiek zijn. Over twee dagen, de derde vlieg ik naar China. Ik ben wel blij hoor. Als ik volgend jaar hier weer terug kom dan is het alleen maar in vogelvlucht. Een paar adresjes langs. Meer niet!!!! Ik geloof wel dat Thailand een vakantieland is. Vooral in de zomer. Heel veel gezinnen met kinderen. Je hebt hier alles. Stranden, bergen, op olifanten zitten en het eten is hier goedkoop. Ik denk als je jarenlang in Benidorm geweest bent en nu eens wat anders wilt proberen, een Aziatisch land, ja dan moet je naar Thailand. Vergeleken met andere landen is het hier schoon en ze zijn al meer dan veertig jaar bezig met de toeristen. Dus ze weten precies wat de westerse toerist wil. Een land als India, smerig en chaotisch, maar voor mij heel apart. Veel cultuur. Je moet dan wel in de winter naar India en niet in de zomer. Wel natuurlijk naar de Himalaya’s. China, dat is heel moeilijk…je kunt er alleen maar met groepen er na toe. Behalve die enkelingen die zich erdoor heenpersen !!!!! Ja en dan Bali. Ook geschikt voor gezinnen met kinderen, maar toch is Thailand denk ik voor de westerse toerist een goede keus!! Ik ben hier alleen maar op doorreis en dat is totaal anders!! Zo Berthi , mijn volgende email zal uit China komen!

13 gedachten over “Mai Sai en Chiang Mai

 1. Wat een verhaal weer, tjonge.
  Berthi, er is een rokje voor je onderweg…
  ;o)
  De vrouwen op de onderste foto zien er haast modern uit, een geëmancipeerde(?) klederdracht?
  Van de geborduurde broeken zou ik wel een close up willen zien.

 2. Ja, schattig hé… zo’n klein rokje!
  Ik heb de foto er even bijgepakt. Ik denk dat het heel moeilijk wordt om een close-up van het borduurwerk eruit te halen.
  Ik zal morgen kijken of dat lukt. Waarschijnlijk is de foto daar niet scherp genoeg voor. Maar, proberen kan altijd.

 3. Mooi verhaal, wat een reis!!!
  Jammer dat alles weg gaat, maar ja de (gewone) mensen willen ook hun boterham ‘met’ verdienen. Dan heb je geen tijd voor nostalgie.

 4. Wat een avontuur, op je eentje knap vind ik dat. Het is wel jammer dat ook daar alles verdwijnt en dan gaat het ook net overal, alleen voor het geld, maar ook dat is wel te begrijpen, overleven zit in de mens gebakken.

 5. Vorige week op de verjaardag (86e) van mijn vader: ons oudste nichtje (31) is vorige maand getrouwd en had haar foto’s bij zich en die haalde ze uit een heel aparte tas. Uit Thailand, waar ze op huwelijksreis naar toe was geweest. En nu zie ik bij jou, hoe die zo aparte tas gemaakt werd! Ze is oio (onderzoeker in opleiding) bij de Univ. Utrecht en heeft niet echt veel geld, dus wij waren al verbaasd haar met zo’n leuke tas te zien rondsjouwen.

 6. @Berthi,
  Berthi, misschien kun/mag je een foto van zo’n geborduurde broek maken als je je rokje gaat ophalen?
  ;o)

 7. Helemaal alleen erop uittrekken .
  Ik heb bewondering voor haar .
  Met veel belangstelling alles gelezen .

 8. Nou, ik ben zo verschrikkelijk benieuwd naar haar verhalen over China (daar wil ik ook zo graag naar toe). Wat ze heeft gekocht in Thailand kan ik me niet zo’n voorstelling van maken, ik hoop dat er gauw foto’s komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *