Gedateerd 1692

Wees kalm temidden van het lawaai en de haast, en bedenk, welk een vrede er in stilte kan heersen. Sta op goede voet met alle mensen, zonder jezelf geweld aan te doen. Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en luister naar anderen: ook zij vertellen hun verhaal. Mijd luidruchtige en agressieve mensen: zij belasten de geest. Wanneer je je met anderen vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden, want er zullen altijd kleinere en grotere mensen zijn dan jezelf bent. Geniet zowel van wat je hebt bereikt als van je plannen. Blijf belangstelling hebben voor je eigen werk, hoe nederig dat ook moge zijn: het is een werkelijk bezit in het veranderlijk fortuin van de tijd. Betracht voorzichtigheid bij het zaken doen, want de wereld is vol bedrog. Maar laat dit je niet verblinden voor de bestaande deugd: veel mensen streven hoge idealen na, en overal is het leven vol heldendom. Wees jezelf. Veins vooral geen genegenheid. Maar wees evenmin cynisch over de liefde, want bij alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als het gras. Volg de loop der jaren met gratie, verlang niet naar een tijd die achter je ligt. Kweek geestkracht aan om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn. Maar verdriet jezelf niet met spookbeelden. Vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren. Leg jezelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf. Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren. Je hebt het recht hier te zijn, en ook al is het je al of niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zich zoals het zich ontvouwt, en zo is het goed. Heb daarom vrede met God, hoe je ook denkt dat Hij moge zijn: houd vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven. Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit toch nog steeds een prachtige wereld. Wees waarachtig. Streef naar geluk.
Tekst gevonden in de oude St. Pauluskerk te Baltimore, gedateerd 1692.

Een bijzondere tekst om even bij stil te staan. Dit kreeg ik toegestuurd door Japke.

18 gedachten over “Gedateerd 1692

 1. Zeker een bijzondere en diepzinnige tekst. Veel wijs en waarheden. Kan geen kwaad ook nu daar mee te leven.
  Wat zal deze schrijver van deze chaotische tijd schrikken!!

 2. Oh daaraan twijfelde ik niet, hoor.
  Ik kan de oorspronkelijke tekst misschien ook wel googelen. :o)
  Nee, ik dacht tegen ’t eind: “New Age”…, maar ’t was “Old Age”, vandaar 1692!
  :o)

 3. Ik zit er nog steeds over te lezen, en ik bewandel af en toe leuke zijwegen.
  En de tijd, die vliegt weer voorbij… :o)
  En echt NEW AGE! :o)
  Want…, een quote uit één van de vele website’s:
  “The poem was popular prose for the “make peace, not war” movement of the 1960s.”
  Het verhaal van dit gedicht…, je kunt er een film over maken, … en misschien is die er ook al…
  Google… Ja daaaag,…
  Weltrusten.
  LOL

 4. De tekst van dit gedicht (in het Engels) heb ik in 1988 laten kaligraferen als cadeau voor mijn baas, die hoogleraar werd in Wageningen. Hij was deze tekst ergens tegengekomen en vond ’t erg mooi, had het voor in zijn agenda liggen. Enkele jaren later (ik meen in 1991) stond de Nederlandse vertaling op de cover van het Kerstnummer van Libelle. In goud op een sneeuwwitte ondergrond afgedrukt.
  Of het nou uit 1927 of uit 1692 stamt, het blijft een bijzondere tekst.

 5. Raar, wanneer het echt zo oud is spreekt het mij meer aan, echte wijsheid, terwijl de New-Age vind ik gemaakte wijsheid. Vreemd he, want ook nu wil ik zelf graag ‘wijsheid’ strooien :-)))). Misschien vind ik New-Age te zweverig, met die muziek en zo, je moet wel op aarde blijven vind ik. Ha,ha ik doe er nu al aan mee!!!

 6. @Juul, dank voor de links. Ik had gisteren al gezien dat er ontzettend veel over geschreven is. Maar de tekst blijft bijzonder!
  Je hebt weer nuttig nachtwerk verricht, waar wij uiteraard zeer content mee zijn!
  @Ineke, dat jij nog weet dat deze tekst op de cover van de Libelle stond!
  Een mooi cadeau voor je baas!
  @Marloes, dank je voor de link. Toevallig heb ik ook al een paar keer een bezoek aan haar blog gebracht.

 7. Heerlijk om mee thuis te komen. Helaas niet in rust. Als ik een hoedje neem voor mijn hartsvriendin’s huwelijk weet ik waar ik terecht kan en wat een leuk breipatroon. In Spanje gevonden: een abc idee!

 8. Hoi Yvonne,
  Gezellig dat je er weer bent. We zullen op je weblog wel lezen hoe je vakantie is geweest.

 9. mooie tekst..
  hoe ver komen we er mee?
  langzaam sluipt de werkelijkheid van vandaag bij me binnen, wie borduurde deze week 3 kruisjes?
  ik vond dat mooi!
  berthi jij had het al vaker over hoe vrouwen de werkelijkheid, ook in oorlogstijd in hun handwerken lieten zien.
  vandaag dus 50 rode kruisjes..
  kom niet veel verder dan eindeloos borduursite bekijken.. en hier: http://verom.canalblog.com/archives/2006/07/06/2302850.html
  oe oe is ie niet veel te lang?? snap ik niets van! wat IS dit?

 10. Meizoen ik borduurde het rode kruisje! Helaas al meerdere keren op mijn merklappen moeten doen de laatste jaren.
  Zag afgelopen week de Burgemeester van Utrecht, zij is toendertijd gegijzeld geweest in de trein bij de Punt.
  Ze vertelde dat zij zich daar verveelden en om meer borduurwerk en boeken hebben gevraagd. Ze zaten er ruim veertien dagen. Kan je het je voorstellen, dat je in zo’n beangstigende situatie kunt lezen of borduren. Er gingen zelfs mannen mee borduren. Ik zou wel wat van dat borduurwerk willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *