Hoed van ’t Hof

In het pittoreske centrum van Arcen vind je de hoedenzaak Hoed van ’t Hof. Ik sprak met de eigenaresse en hoedenontwerpster Carina van ’t Hof.

Hoe is het idee ontstaan om een hoedenzaak te beginnen?
“Vanaf mijn twaalfde draag ik al hoedjes. Toen zei ik:’ooit ga ik ze zelf maken’. In het televisieprogramma De Stoel van Rik Felderhof, in 1998, zag ik de hoedenontwerpers David Vos en Joop Knoppers. Naar aanleiding van dit programma schreef een brief aan deze hoedenontwerpers. Ik wilde graag van hen het vak leren. Een paar maanden gingen er overheen voordat ik antwoord kreeg. Eén belangrijke vraag werd er door hen gesteld:’Heb je al eerder hoedjes ontworpen of gemaakt?’. Nee, was mijn antwoord. ‘Dan mag je bij ons het vak komen leren’. Zo ging ik in 1998 en 1999 elke zaterdag naar Amsterdam en leerde ontzettend veel in die tijd. Nu ga ik inmiddels het vierde jaar (25 mei 2003 geopend) in, dat ik mijn hoedenzaak heb.”

Verkoop je alleen eigen ontwerpen?
“Nee, ik verkoop ook confectie. Zoals bijvoorbeeld zonnepetten tijdens de zomermaanden. Dit maakt de drempel lager om naar binnen te lopen.”

Waar haal je de ideeën en inspiratie vandaan?
“Zodra ik met het materiaal ga werken ontstaat het idee vanzelf. Het materiaal wordt vaak als cloche of cappeline geleverd. Vandaar uit wordt dan de hoed gemaakt. Ik werk met vilt, leder en stro (voor de zomermaanden). Een hoed kost circa zeven tot negen uur werk. Een hoed bestaat uit twee delen: de dop en de rand. Op mallen trek ik met behulp van stoom en heet water de vorm goed. Je kunt nooit in één keer het materiaal over de mal trekken. Dat gaat stukje voor stukje. Vrij arbeidsintensief.
In het begin maakte ik veel klassieke modellen, maar ik ga steeds meer voor de eenvoudige stijl. Meestal heb ik geen spijt van een hoed die verkocht is. Op één hoed na. Gelukkig heeft een vriendin die gekocht, zodat ik de hoed nog regelmatig zie.”

Groeit de belangstelling voor de hoed?
“Het raakt meer ingeburgerd en men gaat het ambachtelijke steeds meer waarderen. Vroeger had het met welstand te maken. ‘Hoe groter de hoed, hoe statiger’. Zomers moeten veel mensen een hoed dragen voor hun hoofdhuid.”

Is de hoed onderhevig aan mode en trends?
“Alleen de kleur is bepalend, niet het model. De grootste vraag is naar natureltinten en zwart. Volgend jaar zullen veel sobere kleuren in de mode komen.”

Is er een bepaald model hoed dat geliefd is?
“De asymmetrische hoed; een beetje schuin en rechts naar beneden.”

Naast hoeden verkoop je accessoires als tassen en shawls. Is hier meer vraag naar dan voor de hoed of wordt er eerst de hoed gekocht en dan de accessoires?
“Het gaat om hoed, tas, shawl. Een compleet plaatje. Ik heb een hoedenzaak met aanverwante artikelen.”

Voor welke gelegenheid kopen mensen een hoed?
“Mijn grootste groep zijn de bruidsmoeders. Daarnaast heb ik vaste klanten die regelmatig een hoed kopen. Zij komen vanuit Maastricht, Breda, Den Bosch en Den Haag.”

Het gaat goed met Carina en haar hoeden. Ze voelt zich enorm rijk, ze mag immers dit mooie vak uitoefenen. Toch heeft ze nog een wens: een hoed voor prinses Marilène ontwerpen en maken.

Binnenkort komt er een website van Hoed van ’t Hof. Tijdens de wintermaanden kun je bij Carina ook terecht voor een hat and high tea- party. Tussen het genieten van allerlei heerlijkheden belicht zij de geschiedenis van de hoed van hoofdbescherming tot mode accessoire.

Hoed van ’t Hof
Schans 4
Arcen


©Tekst: Berthi Smith-Sanders
©Foto’s: Peter Smith

11 gedachten over “Hoed van ’t Hof

 1. Wat een leuk interview, het lijkt me heerlijk om in zo’n gezellig winkeltje je hoed te kopen. Hoeden vind ik zo leuk, maar met mijn opgestoken haar lukt dat niet.

 2. Een leuk intervieuw, mooi vak, mooie hoedjes ook!! De derde vind ik aantrekkelijk, ongedwongen en vrolijk uitzien.
  @ Carina, vind jij ook dat er veel mensen de verkeerde hoed uitkiezen, zeg jij dat dan? De trent is tegenwoordig steeds groter en groter, vind je dat mooi. Ik zelf vind dat vaak echt niet staan, zelfs niet bij een mooie vrouw als Marilene.

 3. @marian’ne, Carina zegt altijd als een hoed niet staat. Ook is ze het met je eens dat de prinsessen regelmatig te grote hoeden dragen… waarschijnlijk voor de privacy… voor het fotograferen!
  Toevallig heb ik het met Carina hier over gehad. Zij gaat steeds meer voor de eenvoudige stijl.

 4. Heel erg leuk om te lezen, en mooie foto’s!
  Tja…, wat te doen bij opgestoken haar?
  Daar zal “vroeger” toch ook iets op gevonden zijn…?
  @Carina, weet je daar iets over te vertellen?
  Knotje achter (of bovenop)…
  Er een staart?
  Haarspelden, diadeem?
  :o)

 5. O wat leuk al die hoeden .
  Ik zou zo die winkel eens willen binnen stappen .
  Ik heb nog wel eens een hoed gedragen , toch maar heel weinig . En nu als het nodig is een regenhoedje .
  Ik ken iemand die op een hoedenatelier gewerkt heeft .
  Ze kon er met veel liefde over vertellen .
  Voor mijn moeder moest ik vaak naar de hoedenmodiste . Dan werd zo,n hoed weer eens even helemaal opnieuw opgemaakt met een nieuw lint of andere garnering .
  Alles had m,n moeder met de modiste besproken en dan kon ik de hoed enkele dagen later weer ophalen .
  Ik vond dat prachtig om te doen . Want mevrouw Walraven was een aardig mens .
  En soms moest er nog een enkel steekje gedaan worden en mocht ik mee naar boven waar haar atelier was . Wat een voorraad kant en band strikken en veren en allerlei modellen hoeden .

 6. Iedere keer als ik hier langs kom ,kijk ik even binnen bij die mooie foto-etalages met de uitgebreide collectie hoeden .
  Misschien is er een die mij zou staan ?
  Het duurt niet lang meer dan is het weer Prinsjesdag .
  Dan worden de hoeden weer tevoorschijn gehaald uit de hoedendoos of ergens achter uit de linnenkast .
  Maar wie goed voor de dag wil komen kan er niet omheen en moet dan toch wel een nieuwe creatie aanschaffen .
  En ik denk niet dat er voor mij een uitnodiging op de deurmat zal vallen om aanwezig te mogen zijn in de Ridderzaal , op 19 September a.s.

 7. Ik heb geen hoedenhoofd, maar geniet volop door naar de mooiste hoeden te kijken.
  Prinsjesdag begint steeds meer bekend te staan als dé hoedjesdag!

 8. Dag dames.
  Vaak klagen mensen dat, sinds ze kort haar hebben, geen hoeden meer kunnen dragen. Waarschijnlijk komt dat omdat ze dezelfde modellen blijven passen. Een nieuw kapsel is ook vaak gekoppeld aan een nieuw model/soort hoed. Als je een knot hebt ligt het ook aan het model hoed of je de knot hoog of laag draagt. Heb je hem altijd op het achterhoofd kun je ook een grotere maat hoed nemen. Zelf heb ik ook lang haar, en ik zal mijn haar bv nooit in een paardenstaart dragen zonder hoed, dus ook niet mét hoed. Als je hem onverwacht af moet zetten hoef je dan ook niets aan je haren te veranderen.
  Hopenlijk hier iets wijzer mee en anders, altijd van harte welkom om te komen passen. Met lang of kort haar!
  vriendelijke groet, Carina.

 9. Oh ja nog even, iedereen kan wel een hoed op. Belangrijk is dat je je gemakkelijk voelt met een hoed, want anders is er geen uitstraling en komt de hoed én de draagster/drager niet tot z’n recht.
  Hoi, Carina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *