Arcen

Arcen staat bekend om zijn mooie kasteeltuinen, thermaalbad, Klein Vink, Graanbranderij De IJsvogel en om zijn pittoreske centrum. In het centrum is het heerlijk vertoeven op een terrasje bij Clevers, om te smullen van het dagelijks versbereide ijs, met een magnifiek uitzicht op de maas. Voor de honger moet je naar het pannenkoekenrestaurant de Bosrand, waar ik me al vaak een spek-ui pannenkoek heb laten smaken. Wat je beslist niet over mag slaan, is een bezoekje aan ‘Hoed van ’t Hof’. Gisteren bezocht ikzelf deze hoedenzaak en sprak met de hoedenontwerpster en eigenaresse Carina van ’t Hof. Morgen kun je het interview op mijn weblog lezen.

In de toekomst wil ik vaker een mini-interview gaan plaatsen en af en toe een gastlogger aan het woord laten.

Foto: op de voorgrond zie je de ijscoupe Boswachter. Bosbessen- en frambozenijs met verse aardbeien en slagroom. Op de achtergrond zie je de ijscoupe Mokkatella. Mokka- en chocoladeijs met slagroom.

63 gedachten over “Arcen

 1. Berthi, heb je ook een zonnehoed gekocht? ;o)
  Het water loopt me in de mond…, en ik heb geen ijs in huis…

 2. Ik heb geen hoedenhoofd!:))) Als ik een hoed op mijn hoofd zet zie je mij niet meer! LOL
  Er is genoeg te doen in Arcen en omstreken!

 3. Dan is een ‘potje’ iets voor jou Berthi!!!
  Ik wil nooit wat op mijn hoofd, brrr te warm ook in de winter. Vind gebreide mutsjes enig maar die staan echt niet en krijg ik kriebel van, welk materiaal ook.
  Oei, oei, al dat lekkers, ben net wakker dus nu even niet :-)))).
  Ben benieuwd naar het interviuw, goed idee!!!

 4. Wat verleidelijk allemaal!! En maar weer calorieën tellen, dames….Nee hoor, gewoon van genieten (met mate!!).
  Als je geen echt hoedenhoofd hebt (heb ik ook niet) kan een klein dopje op je kruin wèl. Maar waarom zou je? Vroeger (’50-’65 ongeveer) moest je naar de kerk iets op je hoofd. Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan “iets” op m’n kop. Het heeft bij ons een generatie overgeslagen, want tot vreugde van mijn moeder, dochterlief was errug voor “kraaltjes en sjaaltjes” enz.

 5. Wat een zaligheden!
  Heel slecht voor mij, maar af en toe (veel te vaak)wel erg lekker.
  Jammer dat Arcen zo ver weg ligt voor ons, de kasteeltuinen staan al lang op ons lijstje van dingen-om-te-gaan-bezoeken.
  Ik houd erg van hoedjes, heb er denk ik geen geschikt hoofd voor en draag ze daarom zelden, maar bij anderen vind ik het vaak leuk staan. Hoewel tijdens Prinsjesdag vind ik het vaak POTsierlijk!
  Hier (noorden) is er momenteel heerlijke verkoeling door plensbuien.

 6. Oh oh niet om aan te zien voor een ijsverslaafde zoals ik , ik ben al heel blij dat de ijscoboer niet meer 2 keer per dag door de straat komt!!! Ik kon de verleiding vaak niet weerstaan en het is toch zo slecht voor mijn toch al niet aanwezige slanke lijn!
  Groeten van Marlies

 7. @Mienke, Prinsjesdag….. hoedjesdag, tegenwoordig!
  Stuur die plensbuien maar richting het zuiden! Het is hier nog steeds behoorlijk heet en de zon schijnt volop.
  @Marlies, geniet maar lekker van die ijsjes met dit weer!

 8. Het ziet er heerlijk uit .
  En toch als ik eens in een ijssalon zit , blijft het meestal bij een of meerdere kopjes Italiaanse koffie .
  En als ik voor een ijsje kies dan worden het enkele bolletjes met een dotje slagroom . Je kunt mij echt verwennen met noten / mocca ijs . Ik zit vaak te kijken hoe ze zo,n enorme coup klaar maken met al die mooie vruchten .Maar ik kan er niet tegen om in zo,n koude vrucht te happen .
  Als ik nog puf heb vandaag , dan kom ik later op de dag met een ijsverhaaltje van vroeger .

 9. Het ziet er overheerlijk uit, jaren geleden in de Tuinen van Arcen geweest, ik vond het erg leerzaam en leuk, ik kom zelf uit een bloemen en planten familie en mijn Vader veranderde vroeger onze tuin bij de kwekerij , het grappige was dan, wat hij erin zette , dat werd verkocht.

 10. @Gerrie, leuk… een ijsjesverhaal! Mag je ook morgen of over- over- overmorgen vertellen.
  @Lous, zo gaat dat nou altijd….! Grappig!

 11. Mmmmmm, heerlijk zo’n ijsje!!! Ben benieuwd naar het intervieuw. Hoeden maakster…. lijk me interessant. Marijna

 12. In ons dorp stond een pomp . Een echte dorpspomp dicht bij de kerk en een beetje beschut onder grote bomen . In de zomermaanden stond daar naast die pomp Jantje met zijn witte ijskar .
  Ik mocht er weleens een ijsje kopen .
  Toen was een ijsje nog een echte kinderlekkernij .
  Ijsjes van 5 cent en ook wel van een dubbeltje . Die waren natuurlijk dubbel zo groot .
  In de maanden dat de ijskar er niet stond, was Jantje bezig als kleermaker .
  Jantje was niet groot.
  Hij droeg altijd een keurig wit gesteven kort jasje .
  Dat stond hem netjes . Een zwarte pet op met een glimmende klep .
  Ik kende Jantje niet anders dan dat hij altijd een tevreden mannetje was .
  Altied best te passe , zouden ze in het dorp zeggen .
  En wat deed Jantje graag , hij pruimde graag . En maar kauwen op zijn pruimtabak .
  Dat zag je ook goed , want vanaf zijn beide mondhoeken zag je kleine slootjes , waarlangs het tabakssap weg sijpelde . . .
  s,Avonds na gedane arbeid ging Jantje huiswaarts met zijn witte kar .
  En op die kar stond in duidelijke letters te lezen :
  WIE LEKKER IJS WIL ETEN MOET JANTJE NIET VERGETEN !

 13. Tingelingeling daar komt de ijsman , de ijsman van de buurt , die ied’re dag geregeld komt zolang de zomer duurt , hij heeft lekk’re wafels van 3 van 5 van 10 en ook nog grote bekers met slagroom bovendien , heel langzaam komt hij nader en trekt eens aan de bel hij roept : “ijs met slagroom” die roep die ken je wel!
  Dit liedje leerde ik een aantal jaren geleden , kom daar nu nog maar eens om , ijsjes van 3 5 of 10 cent!!!!
  Groeten van Marlies

 14. @Marlies, erg leuk om je reactie te lezen. Ik kan me van vroeger alleen de dubbele waterijsjes herinneren. Je weet wel die waterijsjes die je doormidden kon breken, dan had je zomaar plotsklaps twee ijsjes. Volgens mij waren die ook niet duurder dan 10 cent. Vroeger kreeg ik op zaterdag een stuiver. En dan ging je naar het plaatselijke kleine sigaren- sigarettenwinkeltje die ook wat snoep verkocht. En daar zocht ik voor 5 cent wat snoepjes uit. Vaak die grote dropmunten.

 15. Jamin ijsjes, een blokje met koekjes eromheen, at je de verpakking bij op ,mmmmm. Op de stoeprand zitten bij de winkel, anders was hij gesmolten voor je thuis was.
  Op zaterdag een verrassing zakje voor 10 cent of bubble kouwgom, waar je hele grote bellen mee kon blazen.
  Bij de “marretjes” (katjes, bijnamen in Huizen)5 vrijgezelle zussen die in een woonhuis een kruidenierszaakje hadden.

 16. Willen jullie nu [niet!!!! ]ophouden met die ijsjesverhalen!!!!!!! Terwijl manlief net binnen komt met jawel de boodschappen met o.a. 2 flinke bakken IJS!!!!!!!
  Marlies

 17. @marian’ne m, natuurlijk, de Jamin blokjes- roomijs met een laagje chocola erom heen en dan twee dunne wafelkoekjes. Goed dat je mijn geheugen een opfrisbeurt geeft! LOL
  Ik geef de hitte maar de schuld…. daardoor vergeet ik af en toe iets! LOL
  @Marlies, het water loopt in mijn mond…. ga heerlijk smullen van je IJS!

 18. Marlies leuk dat versje komt mij bekend voor . En nu nog herinneringen over snoepwinkeltjes . Hoe is dat leuke liedje ook weer van Manna de Wijs Mouton ( Zeg ik haar naam zo goed ?)
  In de donkere straat waar het belletje gaat . Klets ,t deurtje al rinkelend open .Een heel kleine vent in zijn knuistjes een cent. . .

 19. @Gerrie, geen idee… waarschijnlijk is dat voor mijn tijd?!
  Misschien dat iemand anders het herkent.

 20. mijn man is al jaren op zoek naar een kinderliedje. Iets van een mannetje met een neusje als drop, oogjes van chocola???

 21. Toen ik nog vrij klein was (rond 1957 schat ik) kocht mijn moeder een enorme diepvrieskist. Aan het eind van het seizoen kocht ze de voorraad van Jamin op (die stopten in september met ijsverkoop) en wij aten dus na het kerstdiner (of bij zondagse familievisites) ijs met warme kersensaus.
  Af en toe probeerden we te pikken, maar het deksel van de vrieskist maakte een akelig piepend geluid, dus mijn moeder betrapte de dief vrijwel altijd…

 22. Volgens mij moet er ergens een site bestaan waar de kinderliedjes in alfabetische volgorde staan. Ik ben niet zo zoekerig , maar misschien op een rustiger tijdstip een googelen.
  Marlies

 23. Er zijn zooooveel liedjes van vroeger op internet te vinden .
  Maar een mannetje met een neusje van drop en oogjes van chocola , dat zegt mij helemaal niks . Wie weet vinden we dat nog .

 24. He, ik had al gewreageerd maar die is niet overgekomen.
  Gerrie, ik had je uitvoerig bedankt :-)).
  En nu Juul erbij, ik heb ze net aan mijn man laten lezen en hij herkent ze inderdaad. In alletwee is herkenning, al 30 jaar heeft hij het erover. Hij herinnert het zich als een opzeg/gebaren versje. Hij was een ‘snoepert’ als kind dus sprak het hem wel aan. Lekker zijn eigen voeten op eten. Ik heb hem maar niet gevraagd te zingen, als er 1 a-muzikaal is. Nog nooit heb ik hem een liedje compleet horen zingen.
  Een paar kinderen van mij hebben dit ook, zo erg zelfs dat mijn zoon op school niet met de klas mee mocht zingen en moest playbacken. Hij klonk als een drone van een doedelzak, een monotone bromklank:-))))).

 25. Meer links bij marian’ne…
  Ook een “recept” voor een snoepmannetje.
  De blokijsjes van Jamin, oh ja, LEKKER waren die!
  En de koekjes moest je toch uit zo’n grote doos pakken als ik me niet vergis…?
  En die enorme toverballen!
  Je stikte er bijna in, en van kleurstoffen hadden we geen “bal” verstand… ;oP
  En muntdropjes 1 cent per stuk, en schuimblokken :oP brrr, trekdrop en zoethout kauwen, ik moet er niet meer aan denken!
  Salmiakpoeder uit je hand likken, …het water loopt tijdens het typen in m’n mond! :o)

 26. @Juul, jazeker… de koekjes moest je bij Jamin uit een grote doos nemen! Toverballen, schuimblokken….heb ik altijd vies gevonden. Salmiakpoeder uit je hand eten….mmmm heerlijk! Hoe heten die drankjes ook weer waar je, ik meen salmiak, met water deed mengen? Zoethout kauwen….smerig!
  Ik kocht grote muntdroppen… iets van 3 stuks voor 5 cent!

 27. Ik mag ze niet… :o(
  * geeft dropje weer netjes terug, nadat ze ‘m van ’t toetsenbord geraapt heeft *
  ;o)

 28. Dropwater?
  Dropjes en water in een flesje, en schudden tot je een ons woog, en smeeeeeerig! :oP

 29. Spoetnik!
  7-up in een glas met suiker en koffiemelk! LOL, en als versiering hagelslag er boven op!
  * probeer dit niet thuis, eigen risico! *
  En m’n moeder deed seven-up bij de fresia’s…
  We zijn wel lekker op dreef… ;o)

 30. Psst Juul, ik mag ook geen drop. Maar ik ben er zo gek op, met deze hitte MOETEN we wat zout hebben:-))).
  Lourier drop daar maakte je dropwater van, gggg!!

 31. Psst Marian’ne en Berthi,
  * reikt een kaasplateau met crackers aan *
  Champagne erbij?
  Of liever een Spoetnik?
  :o)

 32. jooohhh, ik krijg honger van al dat lekkers. Lekker kaas, ik heb dorst haal even de spa fles erbij. Sta niet voor mij zelf in met champagne en een spoednik klinkt wel heel gevaarlijk :-)).

 33. Och ja dat was het… laurierdrop!
  Ik maak even een plekje vrij voor de heerlijke kaas (a.u.b geen blauwe kaas!) en volkoren crackers…. en de champagne…. glaasje witte droge wijn mag ook!:)))

 34. Ik kom niet meer bij, en ben buiten adem van ’t hollen door Berthi’s virtuele huis…
  En hoe zit ’t met Saartje de nieuwe ABC deelnemer?
  @Berthi, ik heb haar berichtje nog niet gevonden? (e-mail?)

 35. @Berthi, ja JOUW berichtje heb ik gezien, maar die van Saartje niet…
  ;o)
  Marian’ne en haar DH zijn zingend naar de bedstee vertrokken…
  @Matthijs,
  OH, GAAF!
  :o)
  Hoofdpijn plaatjes! (27 july) ;o)

 36. Saartje heeft mij een email gestuurd.
  Ik geloof dat ik mijn pc ook moet afsluiten voordat de hoofdpijn de kop op doet steken!:)

 37. @Saartje,
  wat ik eigenlijk bedoel is dat ’t heel erg gezellig is als we de ABC af en toe met elkaar delen.
  (Verder bericht op de 2e ABC-log.)
  :o)

 38. Beste mensen,
  Voor mijn moeder van 82 jaar zocht ik ook het liedje van de snoepwinkel en dankzij jullie hulp heb ik het gevonden! Bedankt!
  Nu heb ik nog een vraag: ze kent een aantal regels van een gedicht (niet de beginregels en zoekt de rest…
  De huizekes zijn nu zo stil
  Geen zielke wat ge ziet
  Alleen een pluimpje rook beweegt
  maar breekt de stilte niet
  Men hoort zijn eigen stappen niet
  Weet iemand de rest van het gedicht of de schrijver?
  Alvast bedankt voor de moeite!!

 39. @Annegreet, deze regels komen mij niet bekend voor. Misschien dat iemand anders er meer over kan zeggen.

 40. Annegreet, ik kijk voor het eerst op deze site, omdat ik ook de tekst van dat liedje over het snoepwinkeltje zoek. Gewoon wat ik wist van dat liedje in getikt bij google
  In de donkere straat enz.
  Waar kan ik dat vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *