VaatdoekjesEen fragment uit de column van Jerry Goossens, 14 juli 2006:
Met het schaamrood op de kaken nam ik vorige week kennis van het bericht dat hogeropgeleiden ‘de grootste smeerlappen zijn als het gaat om het gebruik van de vaatdoek’. Nou vind ik mezelf bepaald niet hoger opgeleid, gezien het beroerde niveau van de onderwijsinstellingen die ik doorlopen heb, maar mijn aanrecht toont aan dat ik wel degelijk binnen die bevolkingscategorie val. Want in tegenstelling tot minder hoog opgeleiden vervang ik het vaatdoekje niet elke dag en was ik het al helemaal niet op zestig graden. Sterker nog, het ligt vaak in de gootsteen tot het glibberig begint aan te voelen, waarna ik mij schuldbewust voorneem om het niet meer zover te laten komen. …..

Jerry, ik heb de oplossing voor je. Koop, zoals ik heb gedaan, deze prachtige vaatdoekjes. Voor elke dag een exemplaar. Uitgezonderd de zondag, want dan is het rustdag. Ja, nu wil jij natuurlijk weten waar ze te koop zijn. Surf snel naar WOONkaravaan.

37 gedachten over “Vaatdoekjes

 1. Phoe, ’n beetje opgelucht kijk ik waar ’t over gaat als de pagina zich heeft geopend!
  Waarom zul je denken?
  Nou, na al het gebrei was ik “bang” dat je ons ook al aan de gebreide vaatdoekjes wilde voorstellen!
  Die zijn op ’t ogenblik een “hit” (ja, wat niet op breigebied!), en ik vind ’t zo errug!
  De mooie gebreide lapjes, als dishcloths!
  Zo jammer! :oP
  Maar WEL erg leuk om er een lappendeken van te maken… LOL
  http://www.knittingpatterncentral.com/directory/dishcloths.php
  Via Google vind je vast nog veel meer. ;o)
  En toen las ik je verhaal, JAKKES!
  Slijmerige doekjes! :oPPPPPPP
  @ Jerry, je kunt ook van die hele sterke uitspoelbare keukenrol-doekjes kopen, die zijn heel handig en hygienisch. (milieu?).
  Tot slot bekeek ik je vrolijke slinger nog eens goed, VEEL TE MOOI om te gebruiken… LOL
  Die ga je toch ophangen in je keuken! :o)

 2. Deze doekjes zijn te mooi om als vaatdoek te gebruiken, een lekkere keukenrol is prettig en nooit van die stinkende dingen meer op aanrecht.

 3. PS
  Een brei ABC idee…
  Kijk eens goed naar namen in de link…
  Er ontbreken slechts 3 (begin)letters, de V, X en Z.
  Nou daar weet ik wel wat op te verzinnen…
  ’n Viooltjes-lapje, een lapje met een ingebreide X en een zebrastreep-lapje.
  Nu nog maken… ;o) LOL
  Froukje, iets voor jou misschien?
  Een lapjes deken, of een rol… ;o)
  Of ben je al met iets anders begonnen?

 4. Wat een grappige doekjes!!
  Te mooi om te gebruiken.
  Ik las nog een ’tip’ in een of andere rubriek in de krant: het vieze vaatdoekje dagelijks meewassen in de vaatwasmachine,bllllgggg!

 5. Met zulke doekjes begin je toch weer zingend aan de keukenklussen? Ik koop in Frankrijk altijd dweilen, hebben ze hele leuke, bedrukt met de kleurigste taferelen: appelbomen vol appels, zeilboten, kippen of katten. Ik neem er altijd een paar mee, om de “moed erin te houden”, want het huishouden staat niet op mijn lijst met hobbies!

 6. @Juul, gisteren dacht ik; laten we vandaag eens geen breionderwerp nemen….. en wat gebeurt er…..? LOL
  Tsjee zeg, gebreide vaatdoekjes….wat er allemaal niet verzonnen wordt om te breien!
  Hopelijk komen er geen gebreide badpakken… slechte herinnering aan!
  De gebreide vaatdoekjes lijken me wel leuk voor een lappendeken…. alleen dat gewicht van zo’n deken, dat zie ik niet zitten!!!
  Een mooi klusje voor je om de drie ontbrekende letters te maken/breien!:)
  Deze slinger in mijn keuken…..ROTFLOL
  Uitspoelbare keukenroldoekjes…..kunnen nooit sterk zijn!!:)
  @Mienke, een vaatdoekje in de vaatwasser…gatsie…is die tip van een man afkomstig?:)
  @Ineke, het huishouden is ook niet mijn hobby…. maar helaas blijven de kabouters hier weg…. dus zal ik het zelf moeten doen! Maar met een beetje kleur en fleur…!

 7. misschien ben je wel super intiligent omdat je het vergeet Berthi:-)))).
  Bij mij is het doekje elke dag in de was en ook een paar theedoeken(70 graden). Geen afwasmachine! Dus ben ik wel heeeeel dom:-))).
  Maar de rest ziet er niet uit, zeker nu niet, hitte, vakantie, dus dat houdt het in evenwicht misschien???
  Een gebreide pannelap van een goede stevige katoen werkt prima, werd vroeger ook gedaan, kan je heel heet uitwassen.
  Ik ben van de bewaarderige en zou zo’n leuke theedoek bewaren. Heb er een gekregen met een merklap er op afgedrukt, netjes bewaard:-))).
  Leuk die spagettie stijl tekeningen op de doeken.

 8. Eindelijk prachtige exemplaren ga je met plezier je aanrecht mee afnemen. Deze zijn ook leuk om cadeau te geven.

 9. Mijn doekje gaat niet dagelijks in de wasmachine (wel op 60 graden) maar om de twee, drie dagen. Deze zijn geweldig leuk en ik ga ze dan ook zeker halen hier in de stad
  (op de site kan ik ze niet terugvinden?)

 10. Lollig zeg, ga zo kijken en kopen…
  Ben wel netjes op de doekjes, heb hele stapels en loop er langs als ik naar mijn washok ga, kan altijd wat extra was zo mee pikken.
  Nou, kleed je niet te warm vandaag he?
  See you!

 11. Ik behoor zeker tot de hoogopgeleide doelgroep met smerige vaatdoekjes….En met een baan van 5 dagen per week zullen de retrodoekjes van Berthi of zelfgebreide (YAGH!) hier zeker niets gaan oplossen… Voor Juul: ik heb al een idee voor het ABC maar niet richting link…. Het moet nog even groeien (dat idee dus…)

 12. @Berthi, ik zal het je nog sterker vertellen, ik hoor net van iemand dat er speciale vaatdoekjes in de handel zijn die gemaakt zijn om te wassen in de vaatwasser. Merk: onbekend. Op tv is altijd wel een mannetje in de weer met allerlei testjes voor de vaatwasmachien: commercial voor SUN of zo? Dus vast een man….

 13. Voor wie nog niet overtuigd is dat het echt héél, héél smerig is een klein lesje in bacteriën.
  reken maar mee:
  stel je hebt 1 bacterie en hij deelt zich 6 keer per uur.
  dan heb je na 10 minuten 2 Bact,
  die 2 delen zich na 10 min. en worden er 4,
  4 wordt 8,
  8 wordt 16
  16 wordt 32
  en na een uur hebben we er 64. Leuk! we delen nog een uur:
  128 -> 256 ->512 ->1024 ->2048 ->4096
  kijk, nu hèb je wat 😉 daarna gaat het snel:
  8192 -> 16384 ->32768 ->65536-> 131072 -> 262144 na drie uur is dat ene bacterietje met z’n 262144-en
  Iedere keer dat je het glibberige doekje met 262144 vriendjes pakt smeer je die hele kolonie verder uit over het aanrecht, de kraan, de eettafel etc.
  Ga er maar vanuit dat dit verhaal in het echt niet met 1 bacterie begint maar met veel meer 🙂
  Met dit weer is zo’n sterke keukenrol best handig en die doekjes drogen heel snel op en daar zijn die bact weer niet blij mee.
  Er zijn ook gebreide vaatdoekjes te koop, o.a. bij Kek en Lisa in Utrecht, gebreid in een soort patentsteek en te koop in een heleboel vrolijke kleurtjes.

 14. @ marcella, (juffie, ik dacht dat je les gaf in iets anders) zie je bij Friday, jij (dametje) met het orgel-onderstel kan je ook boodschappen doen:-))).

 15. @Marianne, eigenlijk was het onderstel meer bedoeld om kroost in te vervoeren 😉
  ach, een lesje keukenhygiene is met dit weer ook wel aardig, dan hoef je vanavond geen griezelfilm meer te kijken, het is hier al eng genoeg 😉

 16. Tja , ik ben op de spinazieacademie al errrug bang gemaakt voor bacterien , ik doe mijn vaatdoekjes minstens na elke afwas in de was[en wassen op zo hoog mogelijke temp.dametjes !] en zeker als ik kip eet gebruik ik keukenpapier! maar wat die vaatdoekjes betreft , leuk om een gordijntje voor de keuken van te maken met een patchworkrand eromheen!!! Oh oh weer en WIM-metje!!!!
  Groetjes van Marlies

 17. Wat een leuke vaatdoekjes zijn dat .Speciaal zeker om de afwas een beetje feestelijk te maken .
  Hoe ik zo,n vies vaatdoekje noem wat als een dotje ergens op het aanrecht ligt : BACTERIE_BAL !
  Sommige mensen vinden het ook nog fijn om met een spons te werken . Dat wordt helemaal een vieze bedoening . Eerder had ik altijd wafeldoekjes , kunnen ook heet gewassen worden .
  Maar ik kreeg problemen met mijn handen .Pijnlijk met het wringen . Ik heb zo,n dun velletje , dan gaan zo mijn handen stuk .
  En nu heb ik dus een zacht vezeldoekje , ze zijn te koop in meerdere kleuren .Kunnen goed heet gewassen worden .
  Maar er werden vroeger wel vaatdoekjes gebreid of gehaakt . Ben benieuwd of ik ze tegen zal komen in oude Ariadne,s .Ik heb ze nooit gemaakt zou ook niks zijn voor mijn handen .
  Ik kocht eens , ook al jaren geleden van die zachte vezeldoekjes met een aardige print , geruit of stippen .Kom ik ook wel weer tegen , ergens in de kast.En de bedoeling was om er iets leuks van te maken . Tot op heden nog niet gebeurd .
  De heren en dames kok,s die je wel eens bezig ziet op TV , dragen altijd een doek ergens aan hun schort geklemd .
  Let er eens op wat daarmee allemaal gebeurd . Overal vegen ze langs , handen even afvegen . Zijn met rauw vlees bezig .
  Als alle kookkunst op de borden gedresseerd wordt , O een beetje gemorst op de rand dat staat niet netjes . Wat gebeurd er even met het doekje erlangs . Eens zag ik twee mannen bezig in een keuken een maal bereiden . Het was franstalig en de heren waren nogal lawaaerig bezig .
  In een keuken kun je het echt warm krijgen , vooral las je ook nog zo,n druktemaker bent . En wat zie ik staat de ene man z,n gezicht af te poetsen met die doek .
  Ik hoop dat iedereen die dit vanavond nog zal lezen inmiddels smakelijk heeft gegeten .

 18. Ik was even afwezig en zit nu met veel plezier alle reacties te lezen.
  @Marloes, deze vaatdoekjes staan niet afgebeeld op de website. Ze behoren wel tot hun assortiment. Kijk even of er een winkel bij je in de buurt is, dan kunnen zij deze vaatdoekjes altijd bestellen. Ik heb ze in Eindhoven gekocht.
  @marian’ne m, …super intelligent…ROTFLOL
  Ik maak ook veel schoon met keukenpapier. Dat is hier zo snel op, dat ik me wel eens af vraag of het gegeten word(t)!?
  @Froukje, met een baan van vijf dagen per week heb je wel wat anders aan je hoofd, dan vaatdoekjes!
  @Mienke, ik zal de reclame eens in de gaten houden!
  @Marcella, wat een geweldig lesje over bacteriën. Dank je!
  @Gerrie,… een bacteriebal….!
  Weet je hoe ze in Brabant een vaatdoek noemen? Geen idee…… het is een schotteldoek. Je pakt een aantal oude lapjes, die leg je op elkaar en vervolgens ga je met de naald van je naaimachine er kris kras overheen. Voila, een nieuwe schotteldoek is geboren! Mijn moeder doet het nog altijd op deze manier.
  Volgens mij heeft ze nog nooit in haar leven vaatdoekjes gekocht!

 19. Mijn oma een rasechte Brabantse sprak altijd met een Brabants accent en daar dialect woorden tussendoor. Ze woonde bij mij in Huizen. Ik dacht dat zij een eigen taal had verzonnen. Drempel of raamkozijn noemde zij altijd de ‘durpel’. Wanneer haar familie over kwam was het groot feest en ik verstond er niemand van. Ze was ons-Ans of tant-An voor iedereen.
  Later begreep ik dat het Brabants was, ze maakte elke winter heerlijke ‘zure zult’, dan kocht ze een varkenskop en poten en kookte die buiten in een ketel. In de erwtensoep de voeten van het varken. Daar keek je niet van op. Zo lekker kom ik ze niet meer tegen.

 20. @marian’ne m, geweldig… echt Brabants. Ik moet er direct weer om lachen. Mijn oma maakte ook altijd zure zult. Ik heb het nooit gegeten…. het idee alleen al.
  Mijn ouders praten altijd nog over de durpel.
  Grappig dat dit bij jou bekend is!

 21. Heerlijk hoor dat luchtige Brabantse in dat stugge Huizen. Mij opa is ziek van heimwee geweest, z’n hele leven. Maar ja , jaren 30 crisis tijd! Kan ik nu begrijpen. Gelukkig heeft mijn moeder mij veel Brabants bloed meegegeven :-)). Elke zaterdag ochtend ging ik mijn oma helpen met het huishouden en bij de koffie kwamen de verhalen van vroeger, heerlijk!!

 22. Tja, ik ben een echte Brabantse, alleen verhuisd naar het noorden, en ik mis het wel,…onsmamonspap,…koffie opschudden,..houdoe,..en die zachte g,…In mijn huidige woonplaats ben ik de kraamverpleegster met de zachte g,…en in Brabant denken ze dat ik geen Brabantse ben,… tja,..
  Over dat vaatdoekje,..Jaren geleden, toen ik nog in de kleine kinderen zat, kreeg ik de walgelijke tip om zo’n vies doekje op de zere billetjes van de kinderen te leggen. Gatver,….noooooooooooit gedaan!

 23. @Froukje,
  Fijn om te horen dat je bezig bent met een ABC, spannend! :o)
  Van een gebreid ABC heb ik inmiddels 2 linkjes geplaatst.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/07/regels_voor_het.html#comment-15498230
  Voor wie ’t leuk vindt. ;o)
  b.v. voor een monogram op een sjaal of trui.
  Dish cloths worden gebruikt om mee af te wassen, je hebt ook wash cloths om je zelf mee te wassen.
  Het washandje zoals wij dat kennen vind ik veel fijner! :o)
  Her’s :
  http://www.purpleduckie.com/herpatternpage.htm
  His:
  http://www.purpleduckie.com/hispatternpage.htm
  Behalve aan ’t poppetje ook aan de kleur te herkennen, LOL.
  @ Ingrid, ik zag ze ook met patroontjes voor babies. :o)
  Wat een vies advies kreeg je! brrr!

 24. @Juul, omdat jij het zegt, geloof ik het. Dan maar eens proberen!:)
  @Ingrid, ….ons mam en ons pap…. zeg ik bijna altijd! Een vies doekje op de billetjes van een baby… ongelofelijk.

 25. @Berthi,
  Wel de maestro kopen, niet de gewone keukenrol, hoewel ik die ook heb, maar voor vaatdoek-gebruik bedoel ik… :o)
  Snap je ’t nog?
  Er is hier ’n drupje gevallen…

 26. Ondanks de hitte kan ik het nog volgen!:)) Vanavond zijn er hier voorzichtig hier enkele druppels gevallen. Niet de moeite.

 27. Hé je was er nog!
  Ik wip net even over uit OZ, hier ook een beetje regen.
  Maar er is meer beloofd! :o)

 28. Deze zijn toch echt te mooi om als vaatdoekjes te gebruiken.Wel om in een quiltje te verwerken.

 29. @Juul,geen regen meer gezien of gehoord hier!
  @Mien Boerekamp, ik vind de vaatdoekjes tot nu toe ook nog te mooi om te gebruiken.
  Ik ga het voorlopig doen met Lotus Maestro!:)

 30. @ Berthi, :o)
  Hier een pietsje regen de afgelopen nacht, maar vandaag weer ZON! :oP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *