KoffieboontjeDit breipatroon, met de naam koffieboontje, kreeg ik van Marnel Verstegen (SnB- Venlo). Het koffieboontje is zeer geschikt om als patroon te gebruiken voor sokken te breien. Ik wilde deze breisteek uitproberen en breide dit proeflapje!

Marnel aan het woord:”Het patroon gaat als volgt;
1e nld. 2r, 2avr. dit steeds herhalen
2e nld. 1r, 1omsl., 1r, 2avr. dit steeds herhalen
3e nld. 3r, 2avr. dit steeds herhalen
4e nld. 1r afh., 2r breien, afgehaalde steek over deze 2 r gebreide steken halen, 2avr.
dit steeds herhalen
Deze 4 naalden steeds herhalen, het patroon loopt op de voorvoet door, tot aan de teen.
Je moet voor sokken een veelvoud van 4 opzetten, dus bv.56 steken totaal verdelen over de drie naalden bv. 16,16,24 en een andere mogelijkheid is 12,12,32 .
Ik denk dat men vroeger een totaal van 64 steken aanhield, dus verhouding 16,16,32.
Dit patroon is al heel oud, mijn grootmoeder breidde het al, meestal in het wit en dan kuitlang voor onder de zondagse jurken. Het patroon werd van moeder op dochter doorgegeven, ik ben de 3e generatie dat ik weet.”

70 gedachten over “Koffieboontje

 1. OO leuk, ook weer zo’n mooie steek. Die namen ook, prachtig!!
  Deze komt ook bij Carla, toch!!
  Dank je Marnel!!!Ik ben vooral blij dat het in het Hollands is!!

 2. Ik kan best meebreien, maar de tijd….. ik moet nog zoveel doen!!!!!
  Toen mijn kinderen klein waren heb ik veel voor ze gebreid.
  Voorlopig houd ik het bij sokken breien.
  Ik heb geen idee of deze breisteek bij Carla komt!

 3. @ Marnel,
  Bedankt voor het patroon! :o)
  En die naam vind ik schitterend!
  @Berthi,
  Leuk joh! Maak je sokken in dit motief?
  Ik sla ‘m op, voor als het virus me ooit overvalt…
  Ik heb al naalden en katoen in huis…
  ;o)

 4. @Juul, met de sokken waar ik nu mee bezig ben zit een gewoon boordje aan en verder simpel 1r en 1avr. Ik gebruik gemeleerd garen en als je het koffieboontje gaat breien kun je het beste effen garen nemen. Het patroon komt dan het beste uit. Ik wil dit patroon zeker een keer voor mijn sokken gaan gebruiken. En…. het breit gemakkelijk….. met een leuk resultaat!

 5. Al die verschillende namen op handwerkgebied zijn al enorm leuk, je kunt er zo lekker bij fantaseren, want hoe komen ze toch op het idee? Misschien was de echtgenoot wel een koffiehandelaar,..voor je het weet zit je bij, Max Havelaar, Multatuli,…hmmm of liever ijskoffie, koffie-ijs?
  Het patroontje is schattig!
  Mijn moeder breide vroeger altijd sokken. Ze was verpleegkundige bij een epileptisch centrum,en de bewoners vonden het knotsgezellig als zij s’avonds een sok tevoorschijn haalde en een stukje ging breien. Iedereen verzamelde zich dan om haar heen in de huiskamer, de één zat te puzzelen, de ander te zingen,…en ondertussen zaten de bewoners enorme sigaren te roken,..en genoten! Die sokken die af waren,…gingen meteen in de was….
  Ik begreep later pas hoe belangrijk deze huiselijke gezelligheid voor deze heren op leeftijd, was.
  groetjes van Ingrid.

 6. Toen ik in een advertentie bij de supermarkt, een paar jaar geleden mijn vuilniszakken vol wol aanbood, voor een goed doel, kwam er ook een dame die een breiclub was begonnern in het bejaarden tehuis van haar moeder. En dat liep storm. Zelf was ik in de veronderstelling dat ik nooit meer zou breien en moet je nu zien. Het blijft trekken hoor!!!

 7. @Ingrid, wat leuk om je verhaal te lezen.
  Ik kan me voorstellen dat de sokken direct de was ingingen…al die rook!
  @marian’ne m, wat wil je ook met al dat mooie breigaren van tegenwoordig…. en al die leuke patroontjes die weer tevoorschijn komen. Het duurt niet lang meer of Juul is ook besmet met het breivirus! LOL
  De katoen en breinaalden heeft ze al!:)

 8. Berthi, we halen haar wel over de streep hoor!!! Maar ze heeft wat hulp nodig, wanneer ze nooit echt gebreid heeft, de patronen zijn zeer duidelijk en hier is hulp genoeg.
  Maarrrrr dan vind ik dat jij ook mee moet doen. Dit stukje van gisteren is evenveel werk als elke week de stukjes bij Carla.
  Ik kwam Marnel tegen bij Carla, vandaar mijn vraag.

 9. Helemaal off topic , maar ik heb een vraag.
  Ik zag laatst bij een blogger een aantal merklappen en jullie vatten hem al waarschijnlijk :bij wie was dat????? Ik zou zo graag die merklappen nog eens zien en de boel opslaan , ik kan ze zelf niet meer terugvinden ondanks naarstig zoeken zoeken zoeken zoeken en nog meer zoeken!!!!!! ;-(
  Groeten van Marlies

 10. Misschien bij Jeanny (staat boven bij het abc). Dat is een prachtige site. En haar trappenhuis, geweldig!!!!! M’n mond viel open toen ik dat zag,…..!!

 11. Ik wil niet onbescheiden zijn , maar bij Berthi (web-site) en bij mij (maand april en mei) staan ook leuke merklappen.
  Of zoek je pakketten???

 12. Mooi die site van Jeanny , die ga ik op een later tijdstip nog eens rustig bekijken , maar die bedoel ik toch niet , het was van iemand die met een groep een merklap had gemaakt , ieder een , of dat ze ook voor elkaar gewerkt hadden dat weet ik niet meer.
  Marlies

 13. Sorry, sorry, Marian’ne! Je hebt helemaal gelijk!!!! Die van jullie zijn ook geweldig!!! En de verhaaltjes erbij helemaal!
  Misschien komt het omdat ik die van Jeanny nog niet had gezien, en als je ze dan ineens allemaal bij mekaar ziet,..dan word ik zo hebberig,…

 14. Okeee, misschien bij Marcella,…
  Kijk maar bij Marcella, bij de Quakerfinale.

 15. Marlies, ik denk dat je inderdaad de merklappen bij de Quakerfinale bedoelt.
  Bij Marcella staat een link.
  @marian’ne m, ik zal het eens aan Marnel vragen.
  Ik heb haar een email gestuurd, maar misschien is ze nu op vakantie.

 16. O, daarom zei ik het niet hoor Ingrid, maar het is leuk om iemand ideen aan te dragen. En zo mee te helpen met zoeken!!
  Vandaar mijn vraag of zij pakketten zoekt want ik ontwerp zelf. Er staan bij iedereen zoveel linken dat het een heel zoekwerk wordt wanneer je niet gelijk iets vastlegt, ik herken dat probleem:-).
  Berthi, ik wil er niet over doorzeuren hoor, woensdag zal zij een steek plaatsen bij Carla voor het extra project. Ik dacht misschien biedt zij nog meer oude steken aan. Hoe meer hoe liever he!!! We hebben toch tijd genoeg:-)).

 17. @Berthi en Marianne,
  Voorlopig houdt ik ’t nog even op de borduurnaald! :o)
  Ik heb veel te veel WIP’s! :o)
  Maar wie weet…??? ;o)
  Ik heb ook al haaknaalden… LOL
  @ Marlies, als ’t de quaker niet is,…
  Heb je nog wat meer info?
  Wat stond er op?
  Zoek je ’n bepaald patroontje?
  Was ’t een RR?
  enz…
  Hoe zag de weblog er ongeveer uit, welke kleur b.v.?
  (ik ben nu “even” off line, maar meer info helpt wellicht…)

 18. Dank jullie wel voor het meedenken maar tot nu toe heb ik het niet gevonden! 🙁
  Juul , ik weet alleen nog dat het om een groep ging die samen of voor elkaar mooie merklappen hadden gemaakt , weinig ik ben het me bewust maar ooit vind ik het misschien terug. Nu ga ik lekker wat drinken nemen met een paar zoute koekjes voor het extra nodige zout , en jullie allemaal : DRINK DRINK DRINK!!!!!
  Marlies

 19. @Marlies, was ’t in Nld?
  Er zijn zoveel RR’s…wereldwijd…, maar ook in Nld., het is niet te doen om te zoeken, LOL zonder meer info.
  Misschien is het een site waar je wel weer eens terug komt, en dan valt ’t kwartje op eens!
  Laat je ’t dan hier ook even weten? :o)
  Dan kunnen wij ook weer rustig slapen. ;o)

 20. En nu ben ik “weg”…>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Tot laterzzzzzzzzzzzz. :o)

 21. @marian’ne m, jij zeurt nooit! Ik zal kijken of ik vandaag Marnel nog kan bellen.
  Dank voor de informatie.
  @Marlies, die website komt vast nog een keer boven drijven! LOL

 22. Marlies kijk eens bij mij op 14 juni, misschien is dat wat je zoekt.
  Leuk breipatroontje, oud en uit “de familie” dus die mag in mijn rolletje. vergis ik me of komt het patroon wat op de foto staat aan de achterkant van het breiwerk?

 23. YES YES YES!!!!!!!! Gevonden , Marcella een virtuele zoen voor je!!!!!! Ta ta ta ta , ik ben er zo blij mee!!!! Zulke mooie merklappen , zou er wel echte echte echte foto’s van willen hebben!!!!!
  Vanmiddag was ik helemaal totall loss , ondanks dat het toch niet meer zo benauwd is , heb een paar uur :-(( op bed gelegen , een Maigret uitgelezen en ik dacht ik ga nog eens verder zoeken en daar komt Marcella met de gouden tip :kijk eens op 14 juni!!!!!!
  Zo het is tijd voor bouillon en dan tijd om te koken , bloemkool , wij eten meestal toch gewone pot , man en zoon moeten gewoon werken en ik kook dus maar gewoon wat ze het liefst eten , hollandse pot , maar ik krijg vrijdag lekkere nasi van mijn schoonzus!
  Marlies

 24. Marian’ne niet verder vertellen hoor, maar je zou een goede dedective zijn. Berhi en ik kregen op hetzelfde moment hetzelfde idee. maar deze steek kan niet genoeg gebreid worden LOL. Kun je alvast beginnen, alleen op de Sampler komt het patroon in het vlak, dus vk en ak, Berthi heeft ‘m voor sokken dus in het rond beschreven, dus toch even geduld 😉
  Marnel

 25. ojee, ik dacht al zo iets dus ik had het patroon maar vast aangepast en nu zit ie al aan mijn rol. Ik zal verder zwijgen en nog geen fotootjes plaatsen 😉 sttttt……
  ’t is wel een erg leuk patroontje, Marnel dus op voorhand bedankt!
  Ik wilde eigenlijk schuldbewust aan mijn Baltimore huiswerk. Nou ja, de avond is nog lang. Toch weer fijn een uurtje zitten breien 😉

 26. Marnel, ik lees alleen maar dagelijks de open mail’s bij Carla, en vond je verhaal erbij zo leuk, dus en hoe meer zielen….!!!!
  Prachtig toch dat velen de steek willen breien.

 27. @Marlies,
  Fijn dat je raadsel is opgelost!
  Dat zijn inderdaad super patroontjes en lappen! :o)

 28. @Marnel, grappig dat we op hetzelfde moment met hetzelfde idee komen. Ik wist niet dat je het woensdag zou gaan plaatsen.
  Mijn moeder heeft vroeger ook sokken gebreid met het koffieboontje als patroon. Het kan zijn dat het een variatie op dit koffieboontje is. Zal nog eens navragen!

 29. nee berthi ik laat me niet ‘gek’ maken, zul je zien dat ik straks ook nog zit te breien 😉
  maar ik herken het patroontje wel, gek en mooi dat vooral de herinnering in jouw logjes zo getriggerd wordt.
  volgens mij droeg ik zulke witte kousen bij de nonnen, maar geen flauw idee wie die ooit gemaakt heeft.

 30. @meizoen, laat je nooit gek maken!!:)))Ook niet met je Abc!
  Maar wel leuk dat je dit patroontje herkent.
  Heb jij op kostschool gezeten omdat je zegt dat je witte kousen droeg bij de nonnen?
  Het zullen wellicht zondagse kousen geweest zijn?! Witte kousen droeg je toch niet doordeweeks? Dat moesten donkere kousen zijn, die kon je lekker lang dragen!:)))

 31. … breek me de bek niet open.. ja alles donkerblauw, maar wel gekleurde sjerpen die verstrekt werden bij goed gedrag..
  maar die witte, bij mijn communiejurkje, dat hEb ik trouwens nog ergens.. morgen de zolder op!
  kan me moeiteloos de hele avond achter deze machine vermaken.
  ik bestelde mw. meulenbelt en mw. schipper allebei bij tweedehands boekwinkeltjes.
  en meteen ook maar nog 6 mooie servetten bij e-bay.
  en daarna kwam ik via jou op de site van sanny de soete; ‘k moet mijn creditcard maar eens gaan verstoppen..
  vandaag in de stad een kunstwinkel gezien waar geborduurde broches en tassen lagen.
  enfin, het is/ is het een hype?

 32. *Ü* STOM, dat had zelfs ik kunnen weten…
  Te veel haast zeker? :o)

 33. En maken jullie allebei je huiswerk?
  ;o)
  * pffft, gelukkig(!), een zin zonder d of t *

 34. Wat een prachtige steek!!!
  Misschien een idee om in te leveren bij het extraproject bij Sample M?

 35. Hoi Tijm,
  Leuk dat je een bezoek aan mijn weblog brengt. Ik was je al een paar keer tegen gekomen op de site bij Sampler M.
  Het grappige is dat Marnel deze breisteek morgen gaat plaatsen bij het extra project.
  Een aantal weken geleden had ze mij al verteld over het koffieboontje. Marnel vertelde toen nog, dat het misschien leuk zou zijn voor mijn weblog. Inmiddels is er een extra project ontstaan en heel toevallig hadden wij, Marnel en ik, op hetzelfde moment hetzelfde idee. Grappig.

 36. @Marian’ne m.
  ROTFLOL :oP
  Ik kna 300 woodren pre muniut tpyen! ;oP

 37. Deanc juwell, leiferd! ;oD
  Wei bugrieb’n ulkoarr!
  ROTFLOL :oD

 38. @Berthi,
  Ik vint (LOL) ;oP ’t best hoor, verbeter me maar, daar leer ik van.
  * blijft hopen…* ;o)

 39. @Juul, bij SnB-Utrecht is hier al regelmatig over gesproken! Ze kunnen ook gaan overdrijven!:))
  Nu breien zo hip is, wil iedereen proberen om er geld mee te verdienen!:) Of zie ik at verkeerd?:)Je moet tenslotte het ijzer smeden als het heet is!

 40. zijn er ook verlichte borduurnaaldjes of neon linnen (garen was er al dacht ik) ???:-))).
  Dat zal een Hi-tech doekie worden!!!

 41. Ik kan het even niet meer bijbenen met deze hitte…. in het zuiden van het land is het veel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeter dan in de rest van het land. Stuur a.u.b wat afkoeling naar het zuiden van het land!:)

 42. Hallo Berthi
  ik vind he tpatroon zo leuk ik ga het vast ook breien echt leuk voor mijn kleindochters
  hartelijk bedankt hoor groetjes Hilke

 43. Hela , wie zie ik hier???? JUUL!!!!!!!
  Alles goed met je???? Ik heb je gemist , maar je kent het spreekwoord : ontberen doet waarderen!!!
  Marlies

 44. Marlies…..lieverd dat is al een oude reactie!!
  Maar gelijk heb je wel.
  Ik mis haar lieve en leuke reacties ook…..
  Ze is een groot gemis op het log!!
  Ik had gehoopt dat ze op ons honk nog wel zou reageren!!

 45. Oeps oeps , even niet goed opgelet! Was aan een middagslaapje toe , heb ik net achter de rug , lekker wel!
  Marlies

 46. Marlies geeft niet!!!
  Ik ben nu aan mijn slaapje toe. Maar manlief is nog maar net thuis uit zijn werk…..dus die wil nog even lekker afdraaien!!

 47. @Marlies, zou Juul haar winterslaap nog niet uit hebben?:-) Het is al echt voorjaarsweer!! Het zou erg leuk zijn als ze op dit honk wat werk uit mijn handen zou nemen!! Daar bedoel ik mee…. de aanvullende informatie op mijn logs, onder andere de links, weer op zich neemt!! Daar kom ik niet meer altijd aan toe!!!
  Dus…. Juul, hoe staat het er mee???

 48. Berthi ik kan mij voorstellen dat je dat mist!!! De linkjes en de opmerkingen!! En vooral de LOL!!! Ik ben zo benieuwd hoe het met haar is. Het is wel erg stil om haar heen!!
  Ik had wel verwacht dat ze hier op het honk wel eens zou reageren……of zou ze vreselijk zitten lachen om ons, dat we haar missen!!!
  ;o)

 49. Hallo aus Deutschland …
  Ein wunderschönes Muster.
  Habe gleich damit orange Socken gestrickt.
  Lieben Dank
  Sanne

 50. Is het patroon wat beschreven staat nu voor sokken of voor een lapje???ik wil namelijk graag het koffieboontje gebruiken voor een breirol.

 51. @Marina, het is een oefenlapje wat je op de foto ziet, en het patroon kan je zo gebruiken voor je breirol.

 52. hoi Marnel bedankt
  ik weet dat het eenheel oud patroon is
  hierkent niemand het.

 53. Beste Berthi,
  Als je het koffieboontje rond breit (sok) wordt het toch anders dan bij een recht lapje waar je een teruggaande naald breit? En brei je die teruggaande naald helemaal averecht of in patroon maar danachterstevoren en recht/averecht omgedraaid? Ik heb me om die reden nog nooit aan kabels en ingewikkelde patronen gewaagd.
  Ik zie zoveel moois op internet, zo moeilijk moet het toch niet zijn….
  Groet, Anke

 54. Aan Anke,
  Ik lees net dat je je niet waagt aan kabels breien.
  Bij het breien van kabels heb je een hulpnaald nodig Een eenvoudig voorbeeld is: Je breid eerst 2 steken afrecht- 6 steken recht- 2 steken afrecht. de achterkant brei je zoals het zich voordoet. (afrecht)
  Je breid ongeveer 4 toeren zoals aangegeven, dan laat je de eerste 3 steken van de rechten op een hulpnaald glijden. De volgende 3 gewoon breien en dan de steken van de hulpnaald er achteraan.
  Toer afmaken en breien zoals de steken zich weer voor doen.
  Dit herhaal je een paar keer en je zult zien dat je een heel mooi kabeltje krijgt.
  Naar gelang je de hulpnaald aan de Voorkant of langs de achterkant laat wachten “draait” de kabel..
  Op de terug toer kun je gewoon afrechte steken breien.

  Succes van mij.. Jantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *