HP/De Tijd

HP/De Tijd geeft in week 28 een dubbeldikzomernummer uit, met als thema de vrouw. Ik blader dit nummer door en mijn aandacht wordt getrokken door het artikel vrouwenliteratuur.

Ik lees:

Vrouwen kopen veel meer boeken dan mannen. De best verkochte boeken zijn dan ook vaak vrouwenboeken, over passie, romantiek en desnoods handwerken.

Vergeet chicklit. De nieuwe rage in de vrouwenboekenwereld heet quilt-lit. Dat zijn boeken, pardon, romans over, ja, het woord zegt het al: quilten. Quilten is een aanzienlijk tijdverdrijf onder vrouwen van alle leeftijden, over de hele wereld. Letterlijk betekent het naaien of watteren; een quilt is een lappendeken, en quilten als activiteit – ik citeer hier de website Mia’s Patchwork en Quiltpagina – is ‘heel simpel gezegd: lapjes stof in stukjes knippen en ze in patroon weer aan elkaar naaien!’ Mia haast zich te schrijven: “Een vrij domme aangelegenheid, zul je zeggen. Ware het niet dat je met dessins, kleuren en patronen een ongekend scala aan mogelijkheden hebt om er een echt kunstwerk van te maken!”
Het is echt waar, nu zijn er dus fictieboeken over quilten geschreven. Goed verkoopbare boeken. Tot nu toe van een en dezelfde schrijfster, Jennifer Chiaverini. Chiaverini, inwoonster van het Amerikanse Wisconsin, getrouwd, twee kinderen, werkt aan een ‘succesvolle serie romans over quilten, familie, vriendschap en liefde’, aldus haar Nederlandse uitgeverij Arena, De boeken heten De quiltclub, De kerstquilt, en onlangs verscheen De doorgeefquilt. De doorgeefquilt is een deken die van hand tot hand gaat in een clubje bevriende vrouwen. Iedere vrouw kent natuurlijk haar eigen sores: de een blijkt onverwacht een halfzus te hebben, de ander heeft problemen met zoonlief, nog een ander met haar dominante moeder, en weer een ander ontdekt dat haar echtgenoot een internetromance beleeft. En terwijl iedere vrouw een nieuwe rand aan de lappendeken toevoegt, voegen ook de verhalen zich aaneen tot een uitgebreide vertelling…
Iedere generalisatie is gedoemd te worden weerlegd, is zogezegd eerder schepnet dan vangnet, maar toch kun je zeggen dat De doorgeefquilt veel kenmerken heeft van een typisch vrouwenboek: het is geschreven door een vrouw, het verhaal heeft vrouwelijke hoofdpersonen, de invulling van de karakters is sjabloonachtig en ten opzichte van elkaar vertegenwoordigen die karakters sitcomachtige archetypen; daarom is het ook zeer geschikt voor een eventueel vervolg. Het lezen van het boek is – alle getob rond naald en draad niet te na gesproken – uiteindelijk een feelgood-ervaring, en de auteur is heel promotable: uitgevers weten precies waar ze quilters kunnen vinden, er is een duidelijk afgebakende doelgroep, en de auteur zelf is ook erg bedreven in het maken van patchwork. Arena adverteert daarom ook met de slogan ‘Even iets anders dan naald en draad?’ in onder quilters veel gelezen tijdschriften als de Burda en Ariadne.
Naaikransjesliteratuur is een laatste verschijnsel sinds Het Dagboek van Bridget Jones alweer bijna tien jaar geleden een nieuwe levendige, veelvormige episode inluidde in de wereld van het vrouwenboek. …..

….. Het mag niet verwonderen als straks de lappendeken groot genoeg is om ook de literaire markt in te zwachtelen.

Dit patchworkje over het vrouwenboek is tot stand gekomen na gesprekken met…… .

55 gedachten over “HP/De Tijd

 1. http://www.elmcreek.net/
  Onderstaande link, geeft telkens patronen, klik hiervoor rechtsboven.
  http://homepage.mac.com/chiaverini/sylviasbridalsampler/
  http://www.boekenarena.nl/result-auteur.asp?Auteur=Jennifer%20Chiaverini
  Zij is echter niet de enige auteur die “vrouwenromans over quilts” heeft geschreven.
  Er zijn stapels leesboeken over quilts, ook hele leuke kinderboeken, geschreven. ;o)
  Maar in het Nederlands zijn slechts een paar vertaald.
  Dat wel natuurlijk.
  :o)

 2. Grappig item, zie je dat handwerk een belangrijke plek in (blijft) nemen!!!!
  Ik handwerk dan ook liever dan dat ik lees, of het moeten handwerkboeken zijn :-)))).

 3. Ik heb de eerste twee nederlands vertaalde boeken van haar.Nummer 1 was wel leuk om te lezen maar de tweede kon mij niet boeien heb ik ook nooit uit gelezen.De derde koop ik dan maar niet.Zijn echte amerikaanse romannetjes(vind ik)

 4. Hallo allemaal,
  ja, ik lees de boeken ook, en inderdaad deel 2 vond ik niks, maar deel 3 viel me reuze mee. Het is niet diepzinnig, maar gewoon een beetje gekeuvel. En in deze wereld is dat best wel eens fijn.
  Als je de tweede link van Juul aanklikt, en dan weer de gallery, dan zie je allerlei namen van quiltsters die de SBS (Sylvia’s Bridal Sampler) maken. Het afgelopen jaar heeft Jennifer regelmatig wat patroontjes geplaatst, die je kunt downloaden.
  In totaal moeten dat er 140 worden. Zo kun je een quilt maken die in één van de boeken beschreven staat.
  Nederland is in die gallery uitstekend vertegenwoordigd! Je ziet dan meteen dat het kleurgebruik heel divers is, en dat maakt het zo leuk. Zoals je kunt zien, sta ik er ook bij.
  Ik gebruik deze Bridal , om alle patroontjes (die er ó zo veel zijn op quiltgebied), te leren kennen. Een soort merklap, maar dan geen borduurwerk maar een quilt. En elk patroon heeft weer een naam, dat vind ik ook zo leuk.
  Zo, daar ben ik dus zoet mee,..half mei ben ik begonnen,..alles met de hand,…90 klaar,…een baan,…4 kinderen, honden, katten,….en jawel, ondertussen verslind ik nog menig boek.Gelukkig heb ik een DH die heerlijk kookt en de boodschappen doet.
  Jullie snappen wel, dat vacantie er niet in zit,..maar dat geeft niet, ik ben erg honkvast. Fijne dag allemaal, groetjes van Ingrid.

 5. O, Ingrid, dit had ik nog niet bekeken. Handig al die namen van de blokken. Ik probeer mij een beetje in te ‘leren’ in de quiltworld, is zo veel. Het trekt mij enorm. Maar ja ook borduren en nu weer breien, je kent het wel. Ook ik ben zeeeeer honkvast en vermaak mij wel deze zomer:-)))).
  Ik kwam je naam tegen, leuk, en nog een paar bekenden.

 6. Wie geen zin heeft in lezen kan natuurlijk ook tv kijken 😉
  Maandagavond bijvoorbeeld om 20.30 op Net 5
  de film How to make een American quilt.
  Ook hier wordt een bruidsquilt gemaakt voor Finn ( Wynona Ryder) door een tweetal tantes + vriendinnen en ondertussen praten ze tijdens het maken van de quilt over leven, liefde, mannen, huwelijk en andere zaken aan de hand van gebeurtenissen uit hun eigen leven die in flashbacks worden getoond en die zelf ook weer een lapjesdeken vormen.
  Mooie film, een aanrader ( vind ik 😉

 7. Oeps , gelukkig maar dat we allemaal zo verschillend zijn , want ik verveelde me verschrikkelijk bij de film!!!!! BLLLLLLL!
  Groeten van Marlies

 8. Het eerste boek in de reeks heb ik (ook omdat ik een kortingsbon ervoor had) aangeschaft. Maar deel 2 heb ik maar in de winkel gelaten.
  Het is niet onaardig, maar het boeide me niet echt. Een romannetje, dat zich in de “quiltscene” afspeelt i.p.v. het ziekenhuis.
  De quilt, waarvoor de patroonblokken te downloaden zijn (of is het: down te loaden) is een echte hype in quiltland (zie link Juul). Ik vind de Dear Jane-quilt leuker, omdat daar meer (en moeilijker) originele blokken in zitten; dit is meer een compilatie van heel bekende patroonblokken. Maar het is natuurlijk best leuk om als een simpel mee te nemen “erbij”-werkje te doen.

 9. Het is als met zoveel dingen, het woord quilt erin en je koopt het!, dus ook deze boekjes gewoon leuk. De film van How to make an American quilt , is echt leuk, zeker als je met een hoop quiltvriendinnen kijkt, ik heb de video en de boeken ,ooit kreeg ik ook een poster van de film, die in een quiltwinkel in Evry (Fr) hing, die hangt trouwens ook nog op mijn toilet, samen met heel veel andere aankondigingen van tentoonstellingen.(Het is wel een apart damestoilet)

 10. @Berthi, Manlief kwam net met de post binnen…
  :o) DANKJEWEL!!! :o)
  “Dat had je nou niet hoeven doen, mallerd…”
  MAAR IK BEN WEL HEEL BLIJ DAT JE HET HEBT GEDAAN!
  Leuk, joh! TE GEK! Véél te gek! Ik zit te genieten!
  Voorlopig ben ik er wel een tijdje zoet mee.
  Leuk, leuk, leuk! Dank je wel! Super!
  :o)

 11. @Juul, dank je voor de aanvullingen!
  @Ingrid, wat ben jij een bezige bij! Ik kwam je naam tegen in de gallery.
  Jij bent half mei begonnen en nu al 90 patroontjes klaar! Jij hebt vast weinig slaap nodig! Laat je het ons weten als de quilt helemaal klaar is. Misschien wel leuk om hem t.z.t. op mijn blog te laten zien.
  Wat vind je ervan?
  @Marcella, ontzettend bedankt voor de tip. Maandagavond om 20.30 uur zit ik voor de buis. Je bent mooi op tijd thuis gekomen, anders hadden we deze tip van je gemist.
  @Lous, bezoekers van jouw toilet zullen voor hun plezier langer vertoeven in het kleinste kamertje:) Onze toilet is de verzamelplaats voor leuke foto’s.
  Ik heb de voorpublicatie van De quiltclub gelezen…. en verder dan dat ben ik niet gekomen!
  @Juul, post en reacties op internet zijn erg leuk…. maar er gaat niets boven post die op je deurmat (of via een andere weg bij je komt) valt.

 12. @Ingrid,
  Wat een mooie blokken heb je gemaakt!
  En al zoveel!
  Ik zit er van te genieten! :o)
  Ik ben ook een “honkvaste”, en het tropische vakantieweer wordt zelfs thuisgebracht! ;o)

 13. Dank-jullie-wel!
  Ik zit hier te blozen, en niet van de warmte.
  @Berthi, ik vind het een hele eer, maar het duurt nog wel eventjes eerdat ie af is,…ik laat het je weten!
  @Juul, op vacantie krijg ik altijd heimwee,… Maar met een tijdje wonen in het buitenland, daar heb ik weer geen moeite mee, en ook in Nederland zelf ben ik al heel vaak verhuisd. Het gaat goed, als ik m’n honk maar mee mag nemen!
  @Marcella, ik heb de maandagavond gereserveerd. Ik ben erg benieuwd naar deze film. Op het quiltersprikbord werd ie ook aangekondigd.

 14. O, ja, ik heb wel veeeeeel slaap nodig. Maar ik ben een hele vroege vogel. Om 5 uur s’morgens zit ik jullie berichtjes te lezen,…Juul, ik denk dat jij dan naar bed gaat. Ik vind het heerlijk om die uurtjes voor me zelf te hebben,en,…het is dan ook lekker koel!!!!
  Zo, ik ga een raketijsje eten, hmmmmmmmm

 15. @Ingrid, het heeft geen haast! Het wordt een prachtige quilt met al die mooie kleuren blauw en prachtige patroontjes!
  Tsja, iedereen heeft zijn eigen ritme. Ik ben een avondmens. Totaal geen ochtendmens. Nu ik niet meer per se om 7.00 uur op hoef voor de kinderen, ga ik later naar bed en sta ook later op.
  Ingrid, ik ben ook een honkvast iemand!
  Pas op met het raketijsje….. niet te dicht bij de quiltpatronen!
  @Juul, fijn om te horen dat de post in de smaak valt!:)

 16. Vandaag wel een heel ander onderwerp , maar zo is er een leuke afwisseling . Het boven beschreven boek zal ik niet kopen . Laatst bij Bruna had ik het even in m,n hand . Nee toch maar niet , ik heb nog zoooveel boeken ongelezen liggen .
  De Silvia,s Bridel Sampler vind ik erg mooi en kijk er regelmatig rond .
  De Blokken die geplaatst worden zijn toch veelal klassiekers .
  En iedereen is altijd druk in de weer om alles op te slaan of uit te printen .
  De computers raken wel tot berstens toe vol lijkt mij zo . En dan zijn het zogenaamde Wim(wil ik maken)metjes .
  En maandelijks komen er nieuwe blokken uit ,
  meestal gratis patronen . En dat heet dan een BOM ( BLOCK OF THE MONTH )
  De Bommen vliegen je soms om de oren .
  Soms zijn het al Kerstbommen .
  De terminologie van het Quilten dat is wat .
  En dan weer noodkreten , wat is een Siggy ?
  Er komt altijd wel weer antwoord voor iedereen . Ik denk soms eerst even nadenken , waar komt dit woord vandaan . Er zijn ook nog woorden boeken en Google !
  Noodkreten als wie kan mij helpen aan huisjes voor een huisjes Quilt .
  O o dan denk ik vaak , in de eerst klas van de lagere school probeerden we al huisjes
  te tekenen .
  Mijn devies is eerst zelf proberen .
  De Dear Jane is ook altijd nog steeds geliefd bij velen .
  En ik vond de NEARLY INSANE QUILT ook zo prachtig .
  Op de Quilt Expositie van het Quiltersgilde in DEVENTER hing een prachtig exmplaar van de NEARLY INSANE .
  http://www.nearlyinsane.com/Bookfront-400×520.jpg
  http://www.dearjane.com/fullsize.htm
  Nog iets over hip breiwerk :
  http://www.destentor.nl/veluwewest/article517508ece
  De film voor a.s. Maandag zal ik wel niet kunnen zien .
  Alles ligt een beetje door elkaar de laatste tijd met de TV zenders .
  Op het ogenblik zit er op die plek een Spaanse zender .
  Daar heb ik laatst wel een heel gezellig Spaans tuinfeestje kunnen meebeleven met zang en dans . Het was wel in de ver nachtelijke uren . Maar ja wat doe je met deze warmte .
  En vanmiddag zag ik het militaire defile tgv de nationale feestdag In Belgie .
  Manschappen marcheren met berenmutsen diep over hun hoofden !
  De koninklijke familie natuurlijk en ook de al bejaarde Fabiola . Zou ze al 80 zijn ?
  Heren in stijf zwart en de stijve uniformen , waarin het manvolk ingepakt zat . Het publiek langs de weg natuurlijk wel heel luchtig omhuld .
  Ik zag in een voertuig mannen in zwarte plastic overall,s en gasmaskers op .
  Was dat nou nodig . De koning zal toch wel op de hoogte zijn van dit onderdeel .
  En dan is alles voorbij en komt het afscheid van de koniklijke familieleden onderling .
  Wat gaat dat stijfjes . De koning geeft Fabiola een hand , is toch zijn schoonzus ?
  En zijn eigen kinderen allemaal een stijve handdruk .
  Dat zijn we hier toch anders gewend ?
  Dat zou Beatrix toch ook wel anders doen .
  Nou ik heb aardig op de praatstoel gezeten lijkt me .
  Maar ja op deze plek is het altijd een gezellig samen komen .
  Ik hoop van ganser harte dat we een klein beetje koelte mogen ervaren de komende nacht.

 17. Raketijsje!
  @Berthi,
  Dat is ook toevallig!
  Die zag ik vandaag ook. :o)
  Ik vind het ’s nachts zo heerlijk rustig.
  Maar nu met al die warmte ben ik best wel moe.
  Ik weet ook niet of ik ’t vanavond nog vol houd, ik zat daarstraks al te knikkebollen…
  Misschien moet ik ook maar ‘ns op tijd “onder de wol”. ;o)
  Dus als je niets van me leest, dan snurk ik al! :o)

 18. @Gerrie de linkjes werken niet goed, ik plak hier even een paar andere.
  http://www.nearlyinsane.com/
  http://www.dearjane.com/
  i.v.m. copyright alleen het begin stukje van ’t artikel uit “De Stentor”:
  Hip breiwerk en bh’s in alle maten
  door MINKE SCHUTHOF
  21 JULI 2006 – PUTTEN – ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien’, krijgt Rijkje Willemsen nog geregeld te horen. Terwijl ze toch al heel wat jaren met haar bijzondere bolletjes breigaren op braderieën en hobbybeurzen staat.
  Het hele artikel, is (nu nog) te vinden aan de rechterkant op deze pagina, onder Veluwe West…
  http://www.destentor.nl/
  Ook mooi is de Dear Sarah quilt.
  Klik hiervoor op de Dear Jane site op “shop” en scroll naar beneden.
  We boffen maar met onze koninklijke familie, het lijkt mij nl. een hele zware baan/roeping.

 19. het boek ligt klaar op m’n stapel: mee te nemen op vakantie. de andere 2 staan prima in de boekenkast… als je niet te veel van zo’n boek verwacht, is het een paar uurtjes prettige lectuur.
  groetjes

 20. Ja, de Nearly Insane wil ik ook maken, staat op m’n lijstje en verder deze nog, om hele mooie stofjes in te verwerken en uit nostalgie,…dan denk ik terug aan m’n literatuurlijst van engels,…
  http:www.jasa.net.au/quilt.htm#make
  @Juul, ik denk dat ik met m’n neus kijk,…maar ik zie de Dear Sarah niet,…
  of slaap je al?

 21. Ik heb ze alle drie nog op de “ongelezen stapel” liggen, en ik begin pas als er nog meer (alle?) delen zijn vertaald, dan lees ik in één stuk door. :o)
  @Ingrid, bij shop, naar beneden scrollen dan vind je ’t boek…
  En als je dat koopt, en hij is erg leuk, dan zie je de quilt… ;o)
  Sarah is de kleindochter van Brenda Papadakis, en nu heeft ze de brieven aan haar kleindochter gericht.
  Er is ook weer een cd met alle patronen gemaakt, staat ook in de shop.
  Er zou ook een www pagina komen, maar die is weer uit de lucht.
  Moet ik even googelen, voor een plaatje…?
  ;o)
  Ook heb ik net als bij de Dear Jane, elke week, van elk blok de uitleg gedownload…

 22. @Ingrid, Dear Sarah zie ik ook niet….. wel Dear Hannah!
  En wat is die Jane Austen quilt prachtig!!
  @Gerrie, dank je voor je gezellig praatje!
  Ik snak eveneens naar afkoeling. Misschien mogen we morgen genieten van regen?
  Wat geniet ik toch altijd van al die prachtige quilts.
  @Juul, we proberen de hele week al Raketijsjes te kopen….. uitverkocht! Normaal hoef ik niet zo’n ijsje, maar met deze hitte geeft het eventjes enige verkoeling!
  Mooi dat jij in ieder geval van een waterijsje kunt genieten!:)) Of was het al gesmolten?
  En wat lees ik….. snurk jij??? Ik heb medelijden…..

 23. SORRY!!!
  Zit ik Dear Sarah te typen…??? DUF!!! *Ü*
  En ja “ze” zeggen dat ik snurk…
  “Ze” snurken zelf VEEL harder!!! ;o)
  De uitleg van de Dear Hannah blokken staat er nog steeds.
  Maar dan moet je wel het boek hebben. ;o)
  Telkens een uitleg van een applicatie en een patchwork blok:
  http://www.dearjane.com/weeklychallenges.htm
  http://www.electricquilt.com/Shop/DearHannah/DHCD.asp
  Een goede foto van de originele DH quilt, valt nog niet mee…
  Waarschijnlijk i.v.m. copyright gedoe, daar heeft Brenda nogal eens over geschreven.
  Misschien kun je met behulp van de volgende links een idee krijgen?
  http://www.hawkins.dk/dearhannah.htm
  http://community.webshots.com/album/88779910LZrMqU
  http://community.webshots.com/album/90186147goTMek
  Hier kun je naar beneden scrollen voor een klein plaatje:
  http://softexpressions.com/software/books/dearJane.php
  Hier onder nog een quilt waarin blokken van de DH quilt zijn gebruikt, de originele DH quilt is echter veel mooier. :o)
  http://www.friendshipstar.org/2006show/Raffle_Quilt.htm
  En verder mag je zelf googelen, of het DH boek kopen… ;o)
  Ik ga vast even een schone hoes om m’n dekbed doen, enz… pffft warm, maar langer uitstellen gaat niet.
  :o)

 24. wat een krampachtig gedoe met dat copyright.grrrrrr
  de heren en dames “ontwerpers” vergeten nog al eens dat ze het grootste deel van hun klandizie danken aan het “hoort en zegt het voort principe”. Als de eerste Jane replica niet getoond was aan anderen die het boek vervolgens ook gingen kopen waarna er nog meer mensen enthousiast raakten, foto’s lieten zien, hun quilts tentoonstelden etc etc zat ene Brenda P nu nog met al haar boekjes aan de keukentafel.
  Dat anderhalve g… het zou kunnen presteren om al die blokjes met de hand na te tekenen van een foto doet daar niet aan af. wat een flauwekul!
  What happened with “quilting is sharing?”

 25. Juist, Juul….met deze hitte (ik smelt nog net niet op zolder) al die links opzoeken. Dank je!
  Heb jij de Dear Hannah gemaakt, of ben jij er mee bezig. Ik vind het erg jammer dat er geen duidelijke afbeelding te vinden is. Het is toch zoals Marcella zegt, “hoort en zegt het voort principe”.
  De laatste tijd is er zo wie zo erg veel te doen over copyright. Maar als je wilt verkopen zul je toch je waar goed onder de aandacht moeten brengen!

 26. Ik heb het boek en de cd, voor “ooit”…, maar gewoon het boek lezen (topic!) en de foto’s en plaatjes bekijken is ook al leuk!
  :o)

 27. Na het bed opmaken, werd ik weer wat wakkerder…
  Dat is wel errug hoor… LOL ;o)

 28. Juul, jij heet toch geen Brenda? LOL
  Ik ken de Brenda’s en ik ken ook de anderen. Een tijdje terug was ik op een beurs, kocht een piepklein pakketje, ’s avonds was het dingetje af, fotootje op weblog. Volgende dag meldt zich iemand bij die kraam op de beurs voor ook zo’n pakketje, had ze op een weblog gezien en nu wou ze d’r ook één zei ze er nog bij. Na even speuren op internet kwam de winkelier later weer bij mij terecht en vertelde me dit verhaal.
  Die kant zit er ook aan; dat wou’k maar effe kwijt.

 29. @Juul, weer wakker….heel eeeeerrrrg…. voordat je het weet breng je weer uren achter de pc door!LOL

 30. @Marcella, ik weet ’t.
  Ik snap ook niet waarom de Dear Hannah zo slecht te vinden is. (…ik ruik wel een nieuwe speurtocht…)
  De Dear Jane kom je overal tegen!
  En de Dear Hannah, kennen veel minder mensen…, terwijl het een hele leuke quilt is!
  Dat is toch jammer!
  Zowel voor Brenda, als ook voor de quilters. :o)

 31. @Berthi, er zou een tijdschakelaar op de pc moeten zitten…
  (NOT!) ;o)

 32. @Ingrid, zoals Jennifer omgaat met copyright, zo gebeurt dat nu op dezelfde manier bij het breiproject van Sampler M.
  Je moet toch proberen om al het werk dat jezelf doet enigzins te beschermen, zodat niet iedereen er zomaar mee aan de haal gaat.
  Ik ben ook heel voorzichtig met foto’s op mijn weblog. De meeste probeer ik zelf te maken, zoniet dan de bronvermelding erbij.

 33. De reactie op deze vraag vond ik zo mooi:
  May I print out these patterns and sell them as a Block of the Month at my quilt shop?
  Are you out of your mind? NO.
  :o)

 34. De film van a.s. maandag is gemaakt naar aanleiding van een mooi boek. Heel lang geleden heb ik het gelezen.
  En het is ook in het Nederlands vertaald: De krankzinnege lappendeken van Whitney Otto ISBN 9025469256.
  Het is in 1991 verschenen, dus waarschijnlijk alleen nog maar te verkrijgen in de bibliotheek.

 35. @Berthi, er is ook een video van… ;o)
  Misschien tegenwoordig ook een dvd… LOL
  En een fotoboek over de quilt… ;o)
  Maar ik ga alleen de kast overhoop halen als ’t echt moet…, en bij daglicht. ;o)
  Want anders worden de snurkers wakker! LOL

 36. Berthi, dat boekenwinkeltje is ook een goede tip, ik heb het boek ook besteld!

 37. @Juul, Matthijs heeft voor mij “heel” internet doorgespit voor een dvd…. niets te vinden. Video…. is uit de tijd! LOL
  Ik heb de videotheek gebeld….. zonder resultaat! Mijn jongste broer heeft een dvd-recorder en zal het maandagavond opnemen voor mij.
  Zelfs een fotoboek over de quilt? Tsja, als ik straks de film op dvd heb en het leesboek….dan hoort daar natuurlijk ook het fotoboek bij!:) Als het wat minder warm is en je hebt tijd, dan zou ik het geweldig vinden als je “even” zou willen zoeken tussen je boeken! Het heeft absoluut geen haast!!!
  Jammer dat jij de film morgenavond niet kunt zien!

 38. Ik vond wel een dvd in Amerika. Maar met Nederlandse ondertiteling vind ik toch iets handiger.
  De dvd-recorder is een mooie oplossing.

 39. IK heb het quiltboek Pieces of an American quilt van Patty McCormick’s.Hier is de film op gebaseerdEr staan foto’s en quiltpatronen in.
  ISBN:1-57120-012-6

 40. @Berthi,
  De video was in de vorige eeuw ook niet in de videotheek, en die heb ik toen besteld, hij staat nu voor me. ;o)
  Leuk die link v.d. dvd, die is nu veel goedkoper dan de video indertijd. LOL
  Misschien moet ik die ook maar bestellen?
  Het boek dat Ria heeft is inderdaad ook het boek dat ik heb. :o)
  http://www.amazon.com/gp/product/1571200126/103-8731551-9797428?v=glance&n=283155
  Via bovenstaande link vind je ook de dvd en ’t boek, maar voor de dvd moet je natuurlijk wel op de regio letten.
  Wat wel opmerkelijk is, is dat de video geschikt is voor alle leeftijden en de dvd voor 12 jr en ouder!
  http://www.planetpatchwork.com/amerquil.htm

 41. Ria en Juul bedankt voor de informatie. Ik ga zometeen kijken.
  De quilts ter herinnering aan overleden aids patienten is nieuw voor mij…. maar er zijn zo ontzettend veel boeken over quilts… naar mijn idee van alle handwerktechnieken zijn er de meeste boeken op het quiltgebied te vinden!
  De dvd moet je maar bestellen…. toch een betere kwaliteit dan een video.

 42. Berthi, er bestaan diverse quilts, waar familieleden of vrienden van overleden aids-patiënten blokken voor hebben gemaakt. Ik weet, dat er in New York een quilt op een plein heeft gelegen, die het plein grotendeels bedekte! Er zijn helaas veel slachtoffers. En nog dagelijks nieuwe.
  Ook voor borstkanker patiënten zijn er memorial quilts en memorial days. Mijn enige zusje stierf bijna 7 jaar geleden op 46 jarige leeftijd aan borstkanker plus uitzaaiingen. Een Amerikaanse quiltvriendin stuurde me toen een boek met diverse patronen van “pink ribbon quilts”, allemaal quilts ter herinnering aan geliefde familie of vriendinnen, die aan borstkanker gestorven waren. Binnenkort is er o.a. in een quiltshop in Drente een borstkanker-memorial dag. Ben even kwijt wanneer precies.

 43. Nog even n.a.v. de borstkanker-memorial dag: dat is op 30 september en heel wat quiltwinkels o.a. in Diever, Siddeburen, Haarlem, Den Bosch, Etten Leur, organiseren dan wat. Kijk op de quilten-startpagina bij de winkels en hun programma’s.
  Het boek, waarover ik vertelde is
  Pink Ribbon Quilts, A Book because of Breast Cancer, auteur: Mimi Dietrich, uitg. That Patchwork Place, ISBN nr. 1-56477-279-9.

 44. @Ineke, vreselijk van je zusje! Je hebt me al veel verteld over je leven maar dit niet. Het wordt tijd dat er een beetje rust in je leven komt.
  De borstkanker-memorial dag op 30 september valt samen met de activiteitenbeurs van Merkwaardig in Nijkerk. Daar heb ik me vandaag voor aangemeld.
  Dank je voor de melding van het boek. Ga dadelijk zoeken.

 45. De Aids memorial quilts zijn ook in Nederland, ik heb ze wel eens gezien, maar vewacht niet een kwaliteitsquilt in de zin van handwerken te zien, uitzonderingen daargelaten, de kwaliteit van deze quilts ligt veel meer op het menselijke vlak.
  Het zijn herinnerings”quilts” en met veel emotie gemaakt.
  Op deze links lees (en zie) je er meer over:
  http://www.aidsquilt.org/
  http://www.aidsquilt.nl/
  Ik weet/heb ook heel veel over borstkanker (en handwerken), maar krijg ’t nu niet goed op “papier”. :o(
  Oktober is de borstkanker-bewustzijns-maand…
  @Berthi,
  Misschien tegen die tijd daar eens aandacht aan schenken?
  Ik zie je (weer) in Nijkerk…, hoop ik.
  (Ligt aan de bevestiging…) :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *