Breistekenlap is Sprang (Egyptisch vlechtwerk)

Over de handwerktechniek van de oefenlap twijfelde ik! Was het breiwerk of een andere techniek?
Gisteren liet ik mijn moeder deze lap (zie de vorige log) zien. Zij dacht toch zeker te weten dat het hier om breiwerk ging. Maar Froukje herkende het direct als sprang ofwel Egyptisch vlechtwerk. Gerrie ging als de bliksem op zoek naar informatie en vond deze vrij snel (kijk hiervoor bij de reacties van de vorige log). Uiteraard pakte ik de boeken voor meer informatie over sprang.

Sprang is een vlechttechniek, waarbij textiel wordt gemaakt door de werkdraden- die aan boven- en onderkant zijn vastgemaakt- om elkaar heen te draaien en te vlechten. Voor het vlechten is een raam nodig, waar de draad op gespannen wordt, min of meer vergelijkbaar met de schering op een weefraam. Het grote veschil met weven is dat er bij sprang geen inslag gebruikt wordt. De gespannen draden worden om elkaar gedraaid waardoor boven en onder dezelfde structuur ontstaat. In het midden van het werkstuk worden de draaiingen uiteindelijk vastgezet om uitdraaien te voorkomen.

Ik wil iedereen bedanken voor de reactie, in het bijzonder Froukje en Gerrie, zodat ik nu mijn fout kan herstellen.

11 gedachten over “Breistekenlap is Sprang (Egyptisch vlechtwerk)

  1. Berthi, je hebt waarschijnlijk een vrij uniek stukje in handen; hoeveel sprang-werk zal er nog bewaard zijn? Velen van ons hebben het nog nooit “in het echt” gezien, kennen het alleen van papier. Leuk, dat het bij jou terecht gekomen is!

  2. @Ineke, ik had het ook nog nooit in het echt gezien. Ik dacht ook gelijk:’zou ik nu zomaar ineens een uniek oefenwerkje in handen hebben’?

  3. Hallo Berthi: dank voor je bijdrage aan mijn blog. Dat ik herkende dat je breilap sprang bleek vond ik zelf zo leuk: ik kijk al jaren naar andermans handwerk (zelfs op straat en in de trein) en altijd vraag ik me onmiddelijk af: hoe is dat gedaan? Ik vind het fijn dat je een corrigerende post hebt gemaakt, maar nogmaals: het moment dat je denkt: maar dat is geen breilap, het is sprang….dat is zo leuk!

  4. Ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen.
    Het is ontzettend leuk als je zo’n ontdekking doet. En ik ben blij met je reactie!

  5. Het is redelijk zelden dat men een stukje sprangwerk in handen krijgt. Het is een praktisch uitgestorven maar super leuke techniek. de oudste sprangvondsten stammen zelfs uit de bronstijd, nog voor de eerste weefsels. De techniek wordt doot ingewijden vaak de moeder van alle handwerktechnieken genoemd. Ik beoefen de sprangtechniek al enige jaren. Als je er meer van wilt weten kijk dan eens of je een van de volgende boeken te pakken kan krijgen: Sprang, een oude vlechttechniek van Tine Abrahamsson of het deeltje ‘Sprang, of Egyptische vlechten uit de Ariadne handwerkserie’.

  6. @Blue, dank je voor je reactie. Fijn dat je de titels van de boeken noemt waar we terecht kunnen voor meer informatie.

  7. De echte sprangbijbel (voor als je echt de diepte in wilt) is een boek van Peter Coolingwood, braiding technique, heet het volgens mij maar die is zeer zeldzaam.

  8. om even reklame te maken voor een andere site: http://www.boekwinkeltjes.nl. hier zijn nog veel nederlandse boeken (tweedehands) over sprang te vinden. die van peter collingwood heet “The Techniques of Sprang: Plaiting on Stretched Threads”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *