Breistekenlap

Deze breistekenlap, vermoedelijk begin 20e eeuw, is 8 cm breed en 44 cm lang. Op de foto zie je de helft van de breistekenlap; 22 cm. Dit gedeelte is tweemaal gebreid. In het midden zijn de twee gedeeltes met de hand aan elkaar genaaid. Het was mooier geweest als beide helften aan elkaar gebreid waren. De oefenlap is keurig gebreid. Dit is, naar mijn idee, niet door een zeer jong meisje gedaan. Het aardige is, dat de korte breipennen- waarmee deze lap gebreid is- bewaard zijn gebleven. Enkele jaren geleden kreeg ik deze lap met de breipennen cadeau.

Carla Meijsen is een KnitalongSamplerM gestart. In deze log schreef ik er al over. Ik ga mijn moeder (76 jaar) aanmelden. Zij gaat meedoen en de prachtige breistekenlap van Carla breien. In 1997 heeft mijn moeder al een breirol, van ruim 10 m lengte met allemaal verschillende breisteken, voor mij gemaakt. Lees hier meer over de breirol.

41 gedachten over “Breistekenlap

 1. Hee, ook leuk zeg, al is het een kleine rol. En wat wijs dat je moeder zo’n lange rol heeft gemaakt, wat een eind. Maar mooi dat al die steken zo bewaard blijven en weer gebruikt worden. Een vraagje, haal je die pennen er alsjeblieft uit. Doe ik nooit, in mijn werk prikken brrrr…:-)))

 2. Berthi, jouw moeder kan wel les gaan geven aan de andere “knit-a-longers”!
  10 meter…! :o)
  Wauw!
  Je kan als je ‘m uitrolt heel wat logjes schrijven, over de diverse steken…
  Straks krijgt Carla nog concurentie!
  Weer een boekjes idee…? ;o)
  Mooi, die close up foto’s. :o)

 3. @marian’ne m, het zijn zo’n dunne, kleine breipennen, dat ik ze mooi door de gaatjes kan steken. Ik ben bang dat ze anders kwijt raken. Het breiwerk wordt niet beschadigd.
  Normaal steek ik mijn breipennen door een bol garen.
  @Juul, misschien moet ik maar af en toe een breisteek uit de breirol laten zien op mijn blog. Waarschijnlijk weet ik een heleboel namen niet van die breisteken. Een goed idee, Juul! Zo, ik kan weer een jaar vooruit met mijn weblog! LOL

 4. Berthi, je kunt (nu nog) je moeder interviewen, doen!
  Duo-log met je moeder! :o)

 5. Bij elke stukje dat ze gebreit heeft kan ik een verslagje maken! Voorlopig heb ik geen problemen met een onderwerp voor mijn weblog!:)))

 6. Hoe ze tot de keuze voor een bepaalde steek kwam?
  Wie weet ook welke verhalen je te horen krijgt!
  Gezellig toch!
  Maar pas op…, het breivirus gaat rond!
  ;o)

 7. @Juul: het breivirus gaat rond?? Met déze temperaturen?? Ik moet er niet aan denken, dat ik zo’n warme kluwen op mijn schoot heb liggen en dat mijn armen en handen continu moeten b-e -w-e-g-e-n…
  Van de winter, als de ijsbaan alweer bijna gesmolten is, dan zal ik misschien een trui op de pennen zetten, die dan vervolgens weer nóóóóóit af komt. Maar de UFO-zolder is geduldig, gelukkig.

 8. Hoi Berthi
  Wat een aparte steek is er gebruikt in deze breirol. Ben erg benieuwd hoe die gebreid wordt, nog een idee voor een logje.Het breivirus heeft mij ook in zijn greep.

 9. Goedemorgen Berthi, zag net je aanmelding bij Carla. Goed joh, zo leren en bewaren we lekker veel steken!! Nu kan je daar ook de andere oude breirollen zien.
  Trouwens, ik vind het heel mooi dat de oude pennen nog bewaard zijn hoor, heel speciaal!!!!! (alleen niet prikken:-)) ook niet in bollen, en opletten met roest?). Maar dat weet jij heus zelf wel!!!

 10. Aan de foto’s te zien is dit geen breirol, maar een werkstuk in de sprang techniek (heet ook wel egyptisch vlechten) De breipennen worden niet gebruikt om te breien, maar om het vlechtwerk op zijn plaats te houden. Het wordt vanaf de einden naar het midden gevlochten. Als je in het midden bent aangeland worden de draden vastgezet (soort afhechten) zodat het op zijn plaats blijft. Het werk is erg rekbaar in de breedte, daarom wordt het ook wel gebruikt voor hangmatten.

 11. Nou ik zag ook al al de draaingen van de draden in het werkstuk en had ook dezelfde gedachten .
  Sprang of Egyptisch vlechten .
  Ik zat er al eens aan te denken net als onlangs met het tennerif werk .
  Die technieken zijn helemaal in de vergetelheid geraakt .
  Ik kocht ooit een boekje over sprang , maar er is niets van gekomen om het eens te proberen .
  En nu gaan we natuurlijk weer even richting boekenkast en kijken wat er in andere boeken over oude handwerk technieken staat .
  En de fijne breinaaldjes die kocht ik ooit om er mee te breien met kraaltjes voor een tasje bijv.
  Dat was nog in de tijd dat ik enkele jaren naar een cursus ging : kralen sierraden maken .
  Ben erg benieuwd naar de discussie die er wel zal volgen over deze oude techniek

 12. Fantastisch, dat je moeder mee doet! wat is nou 76 jaar tegenwoordig , ik wens haar veel succes.

 13. Zitten er dan geen haakjes of verdikkingen aan de naaldpunten. Het lijkt mij nog een ingewikkelde techniek. Misschien kan je moeder zich dit ook nog wel herinneren.
  Een hangmatje zou nu niet verkeerd zijn, heerlijk in de boomgaard.:-)).

 14. Ja lekker hangen in de boomgaard , met wespen en vliegen om je heen die je het leven zuur maken!!!!! Brrrrrrrr!!!!!
  Groeten van Marlies

 15. hm… geen breirol maar sprangtechniek? Dat zoeken we op. Eigenlijk moet ik “maandag wasdag” gaan doen vandaag, ik heb twee koffers vol ellende 😉
  en ook nog het huiswerk van Carla.
  eerst maar even verder terug lezen en zachtjes wennen aan weer thuis zijn.
  ik ben er weer 😉

 16. Nog even ter aanvulling: een aantal jaren geleden stond in de HZG een artikel over deze techniek. Naar ik me herinner werden er vroeger met name door Nederlandse vissers beurzen van gemaakt: het wast een soort sok met een speciale sluiting met een ring, die aan de broekriem van de vissers werd bevestigd. Alweer: door de rekbaarheid van het materiaal was de beurs geschikt voor veel, maar gelukkig ook voor weinig munten!

 17. Dit is interessant. Ik had gisteren deze “breistekenlap” aan mijn moeder laten zien omdat ik twijfelde of het wel gebreid was. Je kunt het namelijk, zoals Froukje schrijft, vrij ver uitrekken. De “steken” kwamen me niet direct bekend voor. Ajour?
  Mijn moeder dacht in eerste instantie dat het wel gebreid was, maar het verhaal van Froukje vind ik heel interessant.
  Ik zal eens gaan zoeken of ik daar een boek over heb. Fijn dat je dit even vertelde, Froukje.
  Ik ga kijken of ik de HzG kan vinden.
  @Annie, ik had je gisteren al gevonden op de site. Leuk dat je besmet bent met het breivirus!:)
  @Marcella, gezellig dat je er weer bent.
  Fijne vakantie gehad?
  @marian’ne m, er zitten geen haakjes of verdikkingen aan de naaldpunten. Ze zien er hetzelfde uit als kleine breipennen!

 18. Over sprang heb ik het volgende gevonden .
  In een opzoekboekje van Handw.z.gr.
  Sprang is dus een vlecht-techniek .
  Pré’historische textiel in Noord-Europa deel 3 Sprang ( H.z.gr.nr.3-36)
  Sprangmutsje aan geweven band ( H.z.gr.nr.3-40 )
  Sprang met stof op losse draden (H.z.gr.nr.7-43)
  Sprang oude vlechttechniek met eigentijdse mogelijkheden (H.z.gr.1/88-47)
  Intertwining een andere sprang techniek
  ( H.z.gr.2/88-31)
  Kousenbeursjes in sprang naar 19de eeuws voorbeeld (H.z.gr.5/89-11
  Sprang~Egyptisch vlechten
  Fenny Nijman
  Ariadne handwerk bibliotheek
  uitg.1977 Zomer&Keuning boeken BV.Wageningen
  ISBN 90 210 2075 0
  Sprang oude vlechttechniek
  Tine Abrahamsson
  Uitg.Cantecleer 1977 ISBN 90 213 1346 4
  Het komplete Handwerken /3
  Bij vlechten .
  Sprang of Egyptisch vlechtwerk
  En als grote verrassing voor mijzelf vond ik weer heel wat handwerk borduur( juwelen ) boeken .
  Ook leuke richting aan wijzers voor het ABCen .

 19. @Gerrie, ontzettend bedankt voor je supersnelle zoekaktie. Ik ga zometeen in deze nummers van HzG lezen.
  Wordt vervolgd!

 20. Nog een kleine aanvulling van mijn zoektocht naar Sprang / Egyptisch vlechtwerk
  In het bekende boek van B.C.Jelles
  IK KAN HANDWERKEN een uitgebreid artikel
  over Het vlechten pag.79-90

 21. Joh Gerrie wat een hoop werk. Bedankt voor de aanwijzingen!!!! De hele oude HzG heb ik niet, maar de nieuwere wel waarschijnlijk. Iedereen weer de boekenkast overhoop:-))). En wat Juul altijd zegt, een “feestje” want je vindt weer dingen(terug)!!!

 22. Nog even dit .
  Ik heb twee boekjes van Hanw.z.gr. om alles op te zoeken .
  Ik geloof dat we dat gewoon bij het abonnement kregen .
  Een van februari 1995
  Het handige opzoekboekje 79 afleveringen
  Handwerken zonder grenzen
  Alle artikelen op onderwerp gerangschikt
  Het andere boekje nr.1 t/m het septembernr.1998
  Alle artikelen op onderwerp gerangschikt in volgorde van verschijnen .
  Die laatste is dus al bijna 8 jr. geleden uitgekomen .
  Het zou een goed idee zijn als er weer eens zo,n handig opzoekboekje zou komen .

 23. Ik heb die boekjes ook, ja heel handig!! Nu kan je tegenwoordig op internet ook de inhoudsopgave bekijken per blad, maar ik gebruik ook sneller even het boekje omdat het daar per categorie staat ingedeeld!

 24. @Gerrie, ik heb ook twee opzoekboekjes van HzG en ik vind ze erg handig. Gebruik ze altijd. Normaal gesproken internet, maar voor HzG toch deze boekjes. Ik kan het eens vragen of er een nieuw opzoekboekje kan komen. Maar…… ik betwijfel het!

 25. Hallo allemaal, wat zijn jullie bezige bijtjes! :o)
  Ik ben gesmolten. ;o)
  Even geen energie meer… pffft, net als de katten van Marlies!
  Ik duik nu geen kast in! Ik heb wel 2 opzoekboekjes…
  Doeiiiiii. :o)

 26. Hi Berthi, ja hoor, dit is vast sprang. Daar heb ik vroeger wel eens wat mee gedaan op de opleiding. Ook de Ariadne besteedde er wel eens aandacht aan, dan met gezellige kleurtjes. Ik haakte de middenste baan vast, weet ik nog, maar daar zullen nog wel meer technieken voor zijn.
  Overigens, de Sampler M is uitgebreid met een extra project, het gezamelijk samenstellen van een internationale breirol met patronen van over de hele wereld. Jeane heeft afgelopen woensdag al de eerste uit Ierland geplaatst, prachtige keltische knopen. Ik ben benieuwd of we woensdag nieuwe patronen van iemand anders erbij hebben. Ook leuk voor de SnB-dag of ZO!
  Carla M

 27. Lieve mensen, ik ben geen breister maar een knutselaar en op zoek naar documentatie over sprang ben ik hier terecht gekomen.
  Ik ben aan het experimeteren met sprang en zoek daarover documentatie, om mijn zelfgesponnen wol te verwerken.
  Bedankt voor de reeds opgegeven HZG nummers, maar helaas heb ik die niet.Ik zal eens informeren of die nog te bestellen zijn.
  Nog iemand tips ivm sprang?!

 28. @MvP, helaas kan ik je niet verder helpen, maar misschien dat er iemand anders is die er meer over kan vertellen.

 29. Ik ben al heel blij dat ik hier mensen vind die de techniek op zijn minst al kennen.
  Bij het lezen en bekijken van uw fotos heb ik toch weer wat bijgeleerd, alle beetjes helpen.
  Ik heb gisteren op de trein naar Antwerpen, mijn eerste proeflapje gemaakt van sprang (op een plastiek kadertje)en ik ben er al bijna aan verslaafd…….
  Het bied onneindig veel mogelijkheden!

 30. sorry, spelfouten !!!!Haast en spoed is……
  het biedt oneindig etc.etc…

 31. Kijk anders even op de site http://www.denblauwenswaen.nl Bij technieken staat o.a. een uitgebeid stuk over sprang, hoe het werkt met tekst,foto’s en zelfs een paar filmpjes, links naar andere pagina’s en veel werkstukken die zijn gedocumenteerd. Als je meer wilt weten over de techniek sprang is het wel een goede informatie bron. Misschien hebben jullie er wat aan.

 32. @blue, ik heb net je site bekeken en via de links kan ik informatie vinden over sprang.
  Heel goed dat je probeert om deze techniek over te brengen en wellicht een nieuw leven in te blazen.

 33. Via de links ook maar als je bij technieken kijkt en op de foto klikt bij sprang, vindt je mijn eigen info en uitleg. (Ik loop hier gewoon onze eigen site te promoten, sorry…)

 34. nou, meer dan twee jaar na de eerste reacties ben ik ook op zoek naar informatie over sprang. ik kwam het tegen in scandinavie in vikingmusea. ik probeerde door te vragen, maar geen enkel museum of historicus of breiende huisvrouw kon me iets vertellen. dat wekte mijn nieuwsgierigheid. ik ben blij dat het niet een volkomen vergeten techniek is … ik ga de door jullie aangeraden links en boeken proberen. als ik iets moois maak zal ik het posten okee?

 35. @Petra, geweldig dat jij belangstelling hebt voor sprang. Ik kijk uit naar een ontwerp. Je kunt eerst een email sturen naar mij via het mailformulier. Ik zal je mail beantwoorden zodat jij dan een foto en tekst naar mij kunt sturen van je sprangwerk. We kijken er met z’n allen naar uit.

 36. Petra, bij Boekwinkeltjes is ook ‘Sprang een oude vlechttechniek’ te koop, van Tine Abrahamsson, een vertaling uit het Zweeds.

 37. Dat boekje van Tine Abrahamsson is een goeie, ik raad hem zeker aan. Ik vind hem beter dan het deeltje uit de ariadne serie (van Fenny Nijman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *