KinderkousjesDeze gebreide ajour kinderkousjes zijn door Harry Asselberghs gedragen toen hij vier jaar was. Ze zullen niet vaak gedragen zijn als je naar de zeer goede staat kijkt. Het is heel aannemelijk dat het zondagse kousjes waren. Harry Asselberghs is in circa 1991 (het juiste jaartal is bij mij niet bekend) op 104- jarige leefijd overleden. Als je terugrekent dan dateren deze kousjes van circa 1891.17 gedachten over “Kinderkousjes

 1. OOO, sokken. Wel een heel net jongetje. Willen ze nu niet meer dragen de jongens denk ik. Toen ik sokken breide gaf ik mijn zoon geen ajour steek, alleen voor de dochter. Werd er toen toch sierlijker kleding gedragen. Jongetjes met kanten kraagjes en zo.
  Mooie steek, lijkt een beetje op een van de breirol.

 2. Ik denk aan de tulesteek, marian’ne m.
  Deze jongeman woonde in het zuiden van het land en op zondag ging je met je zondagse kleren naar de kerk! Waarbij waarschijnlijk deze kousjes hoorden.

 3. Nee de steek die ik gebreid heb heette “sneeuwklokje”, leuke naam he voor een steek. Hij lijkt er ook echt op. Zal hem morgen laten zien bij mij.

 4. Misschien is dit dan ook sneeuwklokje! Ik weet ook niet zeker of dit tulesteek is!
  Ik zal morgen kijken!

 5. We hollen wel achter elkaar zo, het scheelt net iets denk ik. We wachtwen af, ik ga naar mijn bedje. welterusten!!!:-))

 6. Leuk, jullie praatje.
  Zou ’t jongetje ferm toegesproken zijn om z’n kousen zo netjes te houden?
  Ik lees wel wat er morgen nog meer aanvast gebreid word, want van breien heb ik geen verstand, verder dan recht en averrechts breien gaat het niet… :o)
  Weltrusten allemaal, morgen nog warmer!
  Allemaal naar de supermarkt met breiwerk, borduurwerk en een stoel op/in/naast de diepvries-afdeling!
  :o)

 7. Je ziet de kleine Harry stappen, matrozenpakje (nog van zijn 2 jaar oudere broertje geweest) aan. Rijglaarsjes eronder of van die knoopschoentjes. Alléén aan naar de kerk, meteen bij thuiskomst andere kleren aan! En na Harry is er ook geen rits kindertjes meer gekomen, aan de staat van deze kousjes te zien; die zou ik toch omschrijven als: z.g.a.n.
  Je moet er niet aan denken, dat je deze kous moet stoppen…

 8. …averechts! LOL
  Ik wist gisteren, er klopt iets niet…
  Het is nu alweer te warm, breien julie lekker verder, tot vannacht of zoiets. :o)
  @Ineke, mooi verhaal!
  Ik zie het voor me. :o)

 9. Prachtig die kousjes op leeftijd en het ziet er nog zo mooi uit. Waar duikel je al die leuke dingen toch altijd op? Groet Martine

 10. @Ineke, heel mooi verhaal…. zoiets had ik zelf ook al in mijn hoofd. Je ziet het beeld voor je. Het is heel goed mogelijk dat het zo gegaan is zoals jij beschrijft. Prachtig toch…. zeggen we nu…. maar toen?
  @Martine, sommige dingen komen op mijn pad… soms zoek ik ernaar…. maar meestal vind ik dan niets.
  Wat ik uit mijn eigen collectie laat zien, is vanaf 1995 bij mij terecht gekomen. En ik geniet er ontzettend van. Zeker als er een verhaal(tje) bij is. En, via dit weblog wil ik mijn liefde voor textiel delen met anderen. Het fijne van alles vind ik de reacties die er komen. Een fantastische aanvulling, waar iedereen die van textiel/handwerk houdt kan meegenieten. Ik wil mijn liefde en enthousiasme voor textiel/handwerk delen met anderen. Ik wil het niet alleen voor mijzelf houden!

 11. Ik heb mijn brei-rol geplaatst ondertussen. Ik zit de steken te vergelijken, maar deze gaatjes lijken groter, en bij mij is het tussenstukje een steekje meer. Met nog wat averecht er tussen. Leuk hoor al die verschillende oude steken.

 12. Leuke sokjes! ze lijken me wel een beetje dik ! Hoe weet je dat het jongentje Harry ze gedragen heeft?Fam. Asselberghs ken ik als een naam uit Breda.

 13. @Lous, ik heb deze kinderkousen van een mevrouw gekregen die mij vertelde dat ze van Harry Asselberghs waren geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *