58 gedachten over “Pothoedjes

 1. Toch zijn ze heel duidelijk. Je ziet er echt type’s in. Het blijft fascineren, vooral de man. Knappen jonge Fransman, met ‘champion’ kapsel.
  De ‘pot’ hoedjes ook zo grappig!!!

 2. De rechtse mevrouw had mijn moeder kunnen zijn, sprééékend! Ze droeg bij die hoed ook zo’n vos (met kop en pootjes er nog aan!), waar ik als kind doodsbang was, vond ik zó luguber!
  In de 50-60er jaren moesten vrouwen nog een hoed of sjaal op/om, als ze naar de kerk gingen (en ik geloof, in ’t algemeen als ze de deur uitgingen). Wij speelden nog wel eens “modezaakje” met de garderobe van mijn moeder(als ze niet thuis was), maar als ik die vos tegenkwam zette ik het op een lopen.

 3. Volgens mij zijn het moeder en dochter,Juul.
  @Ineke, mijn moeder droeg in de 50- en 60 jaren een hoed als ze naar de kerk ging. Een klein hoedje. Ik denk dat het verplicht was.
  Ik begreep niet dat iemand zo’n vos, zoals jij beschrijft, om haar nek kon hangen.

 4. Het kunnen toch ook vriendinnen zijn , zussen , tante’s , nichtjes ?!
  PS hebben jullie het ook zo w…???????
  Groeten van Marlies

 5. Marlies kan jij een pittige afkoeling naar het zuiden (waar de hoogste temperatuur is) van het land sturen? Ik snak ernaar?:)

 6. Hm als ik afkoeling had voor je Berthi kwam het er subiet aan , maar verder kan ik je alleen maar adviseren gooi af en toe een plens koud water in je snoet , DRINK VEEL HEEL VEEL en neem een zeer uitgebreide siesta , ga ik ook doe als ik mijn broodje op heb , met een boek!
  Even off topic hoe staat het met alle abc-werkstukken meisjes? Ik heb zeer hard gewerkt afgelopen weken en mijn abc-tje nadert zijn voltooing , ik denk er nog even over na of ik het werk dan al zal laten zien of dat ik toch lekker wacht tot november!
  Hou het hoofd koel verder allemaal en bedenk dat het niet eens zo lang meer duurt eer het herfst is! ;-))))
  Groeten van Marlies

 7. @ Ineke, dode vossen moet men begraven.
  @ Marlies,
  Laat a.j.b. “iets” zien…!!! :o)
  ’n IETS-epietsje?
  @ Berthi en Marlies,
  Een Marlies-log 2!
  De mijne is af, en ik ben aan het broeden over/op nr.2… Ha, ha!
  Het wordt nog warmer…, een siësta?!
  Dan merk je het minder.
  OK Trusten… :o)

 8. OOOO, ik heb nergens (meer)laaaaast van!! Die plas water ben ik, al gesmolten dus.
  Aahh Marlies, laat een ietsiepietsie zien van je ABC, heb ik ook gedaan!!!! Je kan er een puzzeltje van maken net als Juul!!!
  Wat een luxe voor ons dames dat wij kunnen kiezen of we een siesta gaan houden of voor een ven gaan zitten. Lekker van genieten, ik heb zooooo lang naar de zonmer uitgekeken dat ik zelfs dit heeeeerlijk vind. En dat wil wat zeggen hoor met mijn ijsberen bloed:-))).

 9. Zullen we een verhaaltje schrijven over bovenstaande dames . Geeft afleiding met deze warmte . . . . .
  Ik geloof echt dat het moeder en dochter is . De linkse dame is de moeder en de andere duidelijk veel jonger , dat is de dochter .
  Ja mijn moeder had ook zo,n pothoed . Ik moet er nog een foto van hebben .
  O en zo,n vos met kop en al , en staart geloof ik .
  Toen vond ik het niet bepaald eng .
  Maar ik was er ook niet echt gek op , bijv. eens even om doen , nee ! En een bontjas vond ik ook maar niets . Laat de dieren hun eigen velletje .
  Alleen schoenen en tassen graag van echt leer . En een leren bankstel komt er hier niet in . Er zijn prachtige meubelstoffen .
  Maar leer vind ik mooi en goed materiaal voor schoenen . Komt zeker dat ik een oom had met schoenenwinkel .
  Ik hoor nog mijn oom over zacht kalfsleer vertellen .

 10. @Marlies, een nieuwe log van je? Over het Abc? Denk er maar over. Laat het me maar weten. We hebben geduld. Immers, we zijn helemaal niet nieuwsgierig!! LOL
  @Gerrie, links de moeder, rechts de dochter… daar ben ik het mee eens.

 11. Poe poe een log over mijn abc-tje? Kweenie hoor!!!!! Moet het dan al af zijn , want dat gaat nog wel even duren , zeker nu er weer een hittegolf aan zit te komen , ik wordt er een beetje lieveheersbeestjes-achtig van!!!!
  Marlies [tijd voor iets verfrissends , meloen of zo!]

 12. Marliiieees!!!, je zei dat het bijna af was:-))). Het hoeft nog niet af te zijn hoor(ik ben NIET nieuwschierig) Lieveheersheestje???? Is dat een hint??

 13. ‘lieveheersbeestje’
  In Spakenburg ‘kukelezaantje’ genoemd en in Huizen ‘boketor’. Nog meer varianten???

 14. @ Marian’ne bijna af is nog niet helemaal hoor , en hier ligt ook een HELE grote plas water , dat ben ik dus helemaal gesmolten!
  Marlies

 15. Het hoeft nog niet af te zijn, Marlies. Mijn Abc- is nog lang niet af. Ik heb maar een stukje laten zien.
  …..bedenk dat het niet eens zo lang meer duurt eer het herfst is! ;-))))….. Ik lees net in het NRC dat ze bij Droste druk in de weer zijn om chocoladeletters voor Sinterklaas te maken….. dus voor je het weet is het St.Nicolaas!:-))))

 16. Dat wordt voor ons allemaal dweilen:-))))( met de kraan open).
  IK heb er meerdere onaf laten zien!!!! (de aanhouder wint)

 17. Nou Berthi, nog effe niet he:-))).
  Zo nu ga ik mij ‘liefdevol’ naar de keuken begeven. Leg vast wat dweilen neer, of de vriezer open, in ieder geval de ven mee!!!!

 18. Ja hoor, chocoladeletters met dìt weer?
  Degenen, die dus vreemd gevormde, half gesmolten (en later weer hard geworden) letters in hun Droste-doosje aantreffen, weten, dat het die letters van de eerste productieronde in juli waren!

 19. Er is niets meer aan toe te voegen,leuke verhalen allemaal, ik zit op mijn werk en hier voor de deur komt net een Mevr. met vest en das om , het zeewindje koelt haar nek teveel???? zo zie je de een smelt en de ander heeft het koud met 28 graden.

 20. Hoi allemaal, tja, snik, voor mij geen siesta, ik mag kramen bij een gezin met een eerste kindje. Heel leuk en dan merk je pas dat het warm is als je weer buiten staat.Dat is eigenlijk wel heeeeeel fijn,…
  Ik vind deze dames erg leuk, vooral die veertjes bij de moeder, ze staan zo eigenwijs. Verder vind ik dat de moeder een strenge neus heeft, en haar dochter, een lief grappig wipneusje. Maar dat strenge, komt misschien omdat ze een bril op heeft….
  Deze hoedjes zie je nog steeds erg veel in de streek waar ik nu woon. Kampen, Zwolle. Er wonen hier veel christelijke mensen, en alle dametjes in een gezin hebben een hoedje op als ze naar de kerk gaan, en iedereen is gestoken in de netste kleding.
  Toen ik zondag van mijn werk naar huis ging, en Kampen uit reed, zag ik mensen genieten van het koele(tja, vieze?) Ijsselwater in hun zwemkleding, en de kerkgangers, in zwart pak, lange rokken en hoeden. Heel bijzonder. Dan waan ik me terug in de tijd,…50-erjaren?(ik ben zelf van 1962)
  Je hebt hier ook nog veel hoedenwinkels. Ze zijn aan mij niet besteed, ik heb erg veel krullen en daar blijft een hoed niet goed op zitten. Zelfs niet zo’n romantische strooie hoed, voor in de tuin, als je rozen af gaat knippen, en gaat borduren/quilten in je prieeltje,…
  En,….lieveheersbeestjes worden hier koekediefjes genoemd,…grappig he,…ik dacht dat er een jongetje in de koekjestrommel had gezeten,…maar hij had een lieveheersbeestje gezien,…
  Dat waren wat gedachten van mij, fijne avond,…en wat jammer dat Marcella op vacantie is, ik mis haar verhaaltjes,…Maar gelukkig ga jij stug door Berthi!!!!
  Groetjes van Ingrid.

 21. Had Maxima ook eens zo,n antiek pothoedje op . Was dat niet toen ze in Wijhe was ?
  Nou nog even volhouden allemaal , o o wat een hitte .
  Maar hier in de kuststreek hebben ze een noordelijk windje aangekondigd . En dat zou mij weer wat koelte geven in de keuken .
  Maar als ik bij het journaal alle narigheid hoor , dan zijn onze problemen niet zo van belang .
  Weer een TSUNAMI op midden JAVA , in de populaire badplaats PANGANDARAN .
  En in Israel en Libanon schijnen ze ook maar niet wijzer te worden .
  Bagdad waar dagelijks wel aanslagen zijn .
  Je vraagt je af kan de mensheid nou niet eens in vrede samenwonen .

 22. @Ingrid, wat een mooi verhaal van je. Hier zie je die hoedjes niet meer. Lijkt me toch wel erg leuk om ze eens met eigen ogen te zien. Koers zetten naar Kampen!
  Wat een mooie namen allemaal voor een lieveheersbeestje….. helaas heb ik geen andere naam voor dit lieve beestje!
  @Gerrie, ik zie dat leuke pothoedje van Maxima nog voor me. Dat stond haar goed. Eigenlijk staat alles haar goed.
  Wat een ellende als je naar het journaal kijkt. Wij mogen niet klagen of zeuren! Wij hebben het ontzettend goed!!!

 23. Er is een foto gemaakt van het abc-tje , maar hoe moet dat met het mailformulier , geen sjoege van hoe ik daar een foto bij kan meesturen! Hellepie hellepie!
  Marlies

 24. Dat pothoedje had Mabel op volgens mij , misschien Maxima ook wel eens , maar ik herinner me Mabel , als ik me niet vergis in een zwart/wit ensemble!
  Marlies

 25. goed gedaan Marlies, elektronisch kan ik je helaas niet bijstaan (erg he), er zal zo wel iemand met de uitleg komen. Ik ben benieuwd!!! Net ook nog lekker kunnen letteren, heerlijk buiten, een alfabet af nu de omlijsting gaan verzinnen.

 26. Ja inderdaad Mabel had ook zo,n pothoed .
  van Maxima was net een soort tweedstof in beige rode kleuren en . . . een veertje erop als ik het nog goed weet .
  Nog even verder over kapoentje .
  http://www.volkscultuur.nl/kb.php?doc=4473
  http://www.hetKapoentje.nl/Sites/Kapoentje-sites/Pagina%201%20kapoentje.htm
  http://www.liedjesland.com/Liedjes/Sinterklaas/Sinterkapoentje/Sinterklaaskapoentje.htm
  En nu nog zingen alvast repeteren voor het Sinterklaasfeest .

 27. @Marlies, boven aan je mailformulier staat “invoegen”, klik daarop, en kies voor afbeelding, daar bladeren en kies de map waar je de foto in hebt opgeborgen, klik op de foto, openen, en hij staat in je mail, je kunt er zo ook een bijlage van maken.
  Kies dan bij invoegen voor bijlage.
  Ik sla misschien een stap over (warm, laat enz.) en dit geld voor outlook, maar misschien helpt ’t?
  F1 of HELP, kan je ook verder helpen.
  :o)
  *zingend, en een koele komkommer etend* ;o)
  Wij willen plaatjes zien,
  Wij willen plaatjes zien,
  Wij willen plaatjes zien… ;o)

 28. hi,hi, Gerrie dank je wel. Ik wacht nog even met zingen. Toch een leuke naam voor zo’n agressief beestje.
  Juul, houdt op met zingen, mijn oren:-))))

 29. @Ineke, in de krant staat erbij dat het een zeer aangename koele ruimte is waar de chocoladeletters gemaakt worden.
  @Marlies, je hebt al eerder een foto naar mij gestuurd, de Droomdeken. Je bent toen naar mijn website gegaan en via dat emailadres heb je de foto en tekst gestuurd. Dat was zeer goed verlopen. Misschien nu maar weer doen!?
  Ik heb nog geen email binnen.
  @Juul, kan je met deze hitte nog een beetje geduld opbrengen?:)
  Frisse komkommer smaakt heerlijk met deze temperatuur.
  @Gerrie, ongelofelijk met deze hitte… om dan aan Sinterklaas te denken… niet teveel doen, anders heb ik er tegen die tijd helemaal geen zin meer in!:)
  Het pothoedje van Mabel heb ik niet gezien, alleen van Maxima!

 30. @Juul, dat jij energie hebt om te zingen??:))) Of komt dat door die frisse komkommer die je net gegeten hebt?:))

 31. @ Berthi, ik heb héél véél geduld. ;o)
  @Marian’ne, Tra-la-la, tra-la-la, la-la-la…
  *fluit de rest er achteraan* ;o)
  In het Engels is het een ladybug.
  LADY, lief hè?
  Dat bug is dan weer minder… ;o)
  Kapoen-linkje, met een “eng plaatje” van een gevilde haan erbij, u bent dus gewaarschuwd…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapoen

 32. Ja hoor Juul, lachen. Die sinterklaas, werd even in de maling genomen:-)) Het plaatje heb ik maar even niet bekeken!!!

 33. Ja dames, er stond toch een waarschuwing bij! :o)
  Nog kippensoep? :oP

 34. @Juul, er stond een waarschuwing bij…. maar nieuwsgierige aagjes gaan toch even een blik werpen!:))
  …G2G now… naar het postkantoor!LOL

 35. leuk he die gevelstenen, vind ik prachtig. Wanneer je in Utrecht met de rondvaart boot gaat zie je er ook veel in de grachten. Al dit soort dingen vertellen ons toch over vroeger!

 36. Vaak kijken we niet goed genoeg om ons heen, etalages trekken onze aandacht, maar in een winkelstraat naar boven kijken levert ook wel eens leuke (onverwachte) dingen op.

 37. @Juul, prachtige gevelstenen. Ik ben het met je eens, dat we te weinig naar boven kijken. Onlangs ben ik met manlief in mijn eigen woonplaats het centrum ingegaan om enkele foto’s van prachtige gevels te maken. Volgen misschien nog!

 38. Ook tegenwoordig kun je nog steeds gevelstenen laten maken. Ik dacht dat er een bedrijf in Deventer of Zutphen zit, die dat doet. Lang geleden stond er een keer een artikel in de Seasons over.

 39. En wat te denken van muurankers.Nooit zo op gelet tot dat ik ze wilde gaan maken aan mijn poppenhuis.Er zijn nogal verschillende.

 40. Ria , door het poppenhuis gebeuren leer je veel over cultuur, zeker wanneer je in een klassieke stijl werkt. Heb je ook mail gehad van Wilga ???

 41. @Ria, nu zeg je iets…. zal ik ook eens beter op gaan letten.
  Heb jij ook gedacht aan regenpijpen voor je poppenhuis?

 42. Voor poppenhuizen zijn er ook mini gevelstenen te koop. :o)
  @Marianne:
  http://www.amsterdamsegevelstenen.nl/
  Erg mooie stenen zitten er bij beide links!
  Als ik ooit een huis laat bouwen (je kunt nooit weten…)lijkt me het heel erg leuk, en ook een eerste steen legging…
  * …droomd nog even verder over een naam en afbeelding…*
  :o)
  :o)

 43. was achter je aan naar meizoen:-))).
  Moet overal nu driedubbel coderen, deze PC werkt niet soepeltjes, stop er nu mee:-)))).

 44. Bij meizoen was zoveel te doen… daar ben ik nog niet klaar…
  En ik huppel ook nog eens heen en terug…

 45. Nee regenpijpen heb ik niet maar wel een gevelsteen.Met 2 mooie zwanen.En ornamenten boven aan de dakpunt.Het is namelijk een Amsterdams grachtenhuis.

 46. Dat zal een sjiek grachtenhuis zijn. Eline’s poppenhuis heeft wel regenpijpen en er is echt glas gebruikt, maar heeft geen gevelsteen en ornamenten!
  Ik moet nog steeds foto’s maken van het poppenhuis. Komt nog.
  Inmiddels heb ik wel het prachtige boek:
  De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz van Robert van Lit.
  Een prachtig boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *