Fotoboekje


Manlief heeft al verschillende fotoboeken van digitale foto’s samengesteld. Wat je hierboven ziet is het nieuwste exemplaar en tevens een nieuwe vormgeving van een fotoboekje, dat je bij de HEMA kunt bestellen. Het ziet er zeer verzorgd uit met een ringbandje. Manlief wil voor mij, aan het eind van het jaar een catalogus/fotoboekje samenstellen van alle Abc-tjes. Dat boekje krijgt een ISBN-nummer, zodat iedereen, die dat graag wil, zelf een exemplaar kan bestellen.

Dit fotoboekje geeft een overzicht van de schaakweek in Schagen. Een mooie herinnering voor Thijmen. Op de foto zie je de schaakpartij van Magnus Carlsen en Loek van Wely. Na een tiebreak wordt de eindstand 5,5 – 2,5!

26 gedachten over “Fotoboekje

 1. Ik vind ’t een erg leuk boekje…, maar…
  Hier ga ik even wat brainstormen, draag ook je steentje maar bij…
  …ISBN nr. zodat “iedereen” ’t kan bestellen…
  OH HELP! …is m’n eerste gedachte.
  Mijn ABC is een ontwerp van iemand anders met © copyright.
  Mag dus niet worden vermenigvuldigd enz., etc., …!
  In feite is het plaatsen van een (na te tekenen) foto op je weblog al een overtreding van dat copyright.
  De originele ontwerpster verdient dan nl. niets, en daar heeft zij wel recht op, toch!
  (Op mijn ABC-patroon doet zij zelfs heel vriendelijk een verzoek om haar creativiteit te respecteren.)
  Borduurpatroon-ontwerp(st)ers zijn vaak lang met hun ontwerp bezig geweest, en zij hebben gewoon recht op hun geld.
  Veelal zijn het zelf borduursters, waarvan de hobby “wat” uit de hand is gelopen.
  Ik ken zelf een paar ontwerpsters, en vind dit dus een moeilijk onderwerp, hoe leuk je idee ook is.
  Jij bent aardig, maar zij zijn dat ook. ;o)
  Weet je nog hoe Carla een paar dagen geleden reageerde. i.v.m. de Knit-a-long en het copyright, en terwijl (sorry hoor Carla) dat véél werk was, was het al wel een bestaand “ontwerp” van een vroegere breidster.
  Maar omdat Carla de eigenaar is, en het een antiek stuk is, mag Carla het copyright hebben, hmmm, zoiets dergelijks(ik ben geen advocaat)…
  En sommige van onze ABC-deelnemers die zelf hun ABC-tje hebben ontworpen, geven zo hun ontwerp uit handen…
  Besef goed wat je dan doet…
  Kijk, voor eigen gebruik vind ik het leuk zo’n foto-album-boekje, en je idee is heel spontaan, maar er kleven allerlei “dingen” aan.
  :o)
  M’n ABC…, je met ons mee? idee… Hé daar had ik toch copyright op! ;o)
  Lees maar terug…
  …tot zo ver mijn eerste gedachten.
  (valt ’t tegen? Mijn hoofd-gedachte: ’t is voor de gezelligheid en ’t ABC-tje is gewoon voor je zelf.)
  Zoals sommige lezers weten, is dit één van mijn zeepkist-onderwerpen.
  PS Een ander idee:
  Zo’n fotoboekje van een antieke merklap uit jouw verzameling, misschien zijn daar nog véél meer liefhebbers voor…
  Vroeg Marian’ne M. daar pas ook niet naar?
  Ik wil dáár ook wel één van…
  Met een opdracht van jou voorin. ;o)

 2. Tjonge, ik schrijf ook LAPPEN tekst…
  En dan heb ik ’t nóg kort gehouden…
  ;o)

 3. Dat copyright recht zit vreselijk moeilijk in elkaar. Toevallig heb ik het daar onlangs met Yvonne Koop nog over gehad. Dat gaat over een ontwerp voor HzG. Copyright recht blijft 50 jaar van toepassing.
  Als ik een log schrijf met informatie uit een krant of tijdschrift, vermeld ik altijd de bron, vanwege het copyright.
  Maar als ik jouw merklapje, Juul, op mijn weblog publiceer, dan kan ik dat toch ook overnemen?? Of zie ik dat verkeerd.
  Dit fotoboekje is voor eigen gebruik. Achter in het boekje staat een ISBN-nummer om een nabestelling te kunnen doen. Dat ISBN-nummer hoef ik natuurlijk niet te plaatsen op mijn weblog.
  Ik kan beslissen aan wie ik dat ISBN nummer geef! In principe is het fotoboekje voor mij! Uiteraard is het goed om daar bij stil te staan. De laatste tijd is daar steeds meer over te doen. Ook wat betreft foto’s op een weblog. Ik probeer al mijn foto’s zelf te maken of uit de Wikipedia te halen.
  Op mijn foto’s berust ook copyright. In principe mogen die niet zomaar overgenomen worden en zeker niet zonder bronvermelding.
  Ik heb al één keer een probleem met een foto van mijn website gehad. Die kwam ik toevallig op een website tegen en het vervelende was dat ze in eerste instantie ontkenden dat het mijn foto was. Na lang heen en weer geschrijf, gaven ze toe dat het mijn foto was. Ze mochten de foto laten staan, maar dan met een verwijzing naar mijn website.
  Tegenwoordig wordt alles zeer snel overgenomen. Al heb je zelf b.v. een cursus in elkaar gezet, dan wordt deze ook gecopieërd. Wat uiteraard niet mag. Ik weet dat dit met personen is gebeurd. Het is o zo moeilijk dat copyright recht!
  Ik heb enkele kantfoto’s, die Peter had gemaakt, naar België gestuurd. Die zouden gebruikt worden bij een kantopleiding. In eerste instantie wilde ze alle foto’s “hebben”. Nadat ik enkele foto’s verstuurd had…. nooit meer iets gehoord, zelfs een bedankje kon er niet vanaf. Blijkbaar zijn er toch een aantal mensen die daar zeer gemakkelijk in. Zo kan ik nog even doorgaan. Maar we laten het hier maar bij.
  We denken er nog over.
  Het andere idee….. daar had ik zelf niet aangedacht. Dat is uiteraard ook een mogelijkheid.
  Ik heb al jaren het plan om een boekje te schrijven over tien mreklappen uit één familie. Daar had ik het laatst over. Maar dat wordt dan een andere vorm.
  Zo’n fotoboekje met een antieke merklap met patroon en beschrijving en detailfoto’s zou kunnen. Ik denk er over.
  Een andere vraag van mij….. zo’n boekje gaat dan ongeveer 16 euro kosten (dat is de prijs van bovenstaand boekje) en misschien nog iets meer, want ik moet de persoon betalen die het patroon voor mij tekent….. wordt dat niet te prijzig?
  Misschien kan ik dan beter kiezen voor een gebonden boek met linnen omslag. Dikker boek met veel meer foto’s van antieke merklappen.
  Het is zeker iets om over na te gaan denken!
  We gaan brainstormen! Ik hoor graag jullie mening.
  Juul, goed dat je weer een idee aandraagt….voor mijn Abc-idee heb je immers ook gezorgd!:)
  p.s. Ik moet bij de HEMA eens informeren wie zo’n fotoboek kan bestellen. Van de exacte regels ben ik niet op de hoogte. Misschien is dat toch alleen maar de auteur van dat fotoboek. Hoe is hier de bescherming?
  Tot nu toe heeft Peter alleen fotoboeken voor onszelf, familie en kennissen gemaakt.

 4. Wanneer er foto’s van mooie oude lappen in staan en zelfs nog een patroon, dan heb ik daar wel wat voor over. Zie de prijzen van de boeken van Groningen en Friesland (die zijn wel heel uitgebreid) Boven de 50 euro ga ik toch wel heel lang nadenken hoor!

 5. Een linnen gebonden fotoboek bij de HEMA afgedrukt kost circa 30 euro.
  Maar we zullen ons eerst eens gaan verdiepen in de exacte regels.
  Nog een toevoeging:
  Elsevier heeft van manlief enkele foto’s van de kantfabriek in Horst gekregen. Die staan afgebeeld in de speciale Elsevier uitgave van Mode (maart 2006). Zij kennen de regels en zouden uiteraard de bronvermelding, dus de naam van de fotograaf, vermelden. Mooi niet!!!! Ik heb daar een email over gestuurd. Nooit meer wat gehoord!!!!!!! En dat van Elsevier!

 6. elsevier: opnieuw sturen! Blijven zeuren (heb je geen kennis die advocaat is om een velletje briefpapier te lenen? \:-)
  Verder, zoek het goed uit. Mij maakt het niet uit, nog niet, want ik weet nog steeds niet wat ik doe.

 7. hoihoi
  het is bijna OT, maar ik heb me bedacht: ik heb een manier bedacht om toch mee te doen aan het ABC-idee.
  groetjes

 8. @ Anneke, hartstikke leuk dat je meedoet. Ik ga je er meteen bijzetten in het Abc-lijstje.
  @yvonnep, manlief heeft zo’n drukke baan…. en heeft, en wil geen tijd hier verder aan besteden. Bij Elsevier voelen ze echt wel aan dat ze het niet goed gedaan hebben. En… zij hebben uiteraard het liefste mensen, zoals manlief die er verder geen aandacht aan besteden! Ik zit er nog meer mee dan manlief! Maar…. het zijn, zijn foto’s!

 9. Nog een laatste toevoeging en dan stop ik echt:
  Een regionale krant heeft schaakfoto’s gepubliceerd van manlief en zij hebben alles volgens de regels gedaan!

 10. WEB LOG HEEFT MIJN NIEUWE LAP TEKST OPGEGETEN!!! OH!!! :o(
  Nu kan ik weer opnieuw beginnen!!!
  (niet gesaved… dom!)

 11. @Berthi,
  SNIK, snotter…
  Ik ben m’n LAP tekst kwijt… ik ga eerst even ergens anders lezen…
  Had ik (natúúrlijk) net een geniale LAP tekst geschreven…! ;o)
  Ik ben moe!
  Ik denk dat de warmte me parten speelt!

 12. Hoe kan dat nu….. heb je op de verkeerde toets gedrukt? Dat is balen.
  Ik heb dat een paar keer gehad met een log. Had ik een log klaar…. en zomaar zonder reden was mijn tekst weg. Dat is vreselijk balen….. zeker als je een lap tekst hebt geschreven.
  Het wordt echt tijd voor afkoeling!!

 13. OK nieuwe poging…, waarschijnlijk véél korter en véél minder geniaal… ;o)
  Allereerst zou ik graag de meningen van alle deelnemers willen weten, voor je tot samenstelling/uitgave van een boekje overgaat…
  Vooral omdat sommigen hun ABC zelf ontwerpen. :o)
  Begrijp ik het goed dat de HEMA dat ISBN nr. er dus aan “plakt”, voor het nabestellen?
  Dan is het inderdaad handig om te weten WIE het kan nabestellen…!
  Nog wat gebrainstorm:
  Oplage afspreken met elkaar!?
  Alleen voor de deelnemers?!
  (Lous doe je dan toch mee?)
  Volgens mij blijft copyright zelfs tot 70 jaar ná het overlijden van de ontwerper, in het bezit van zijn erfgenamen!
  Als je mijn ABC-tje (ontwerp van een ander), close up publiceert op je weblog, overtreed je denk ik het copyright.
  Voor jouw merklap boekje had ik meer zo iets in gedachten als het Haslemere Educational Museum CD-ROM project, maar dan als boekje.
  Als je (DH) de motieven close up duidelijk fotografeert, heb je volgens mij geen getekende patronen nodig.(..???)
  En als jij dan de tekst bij de foto’s verzorgd hebben jullie weer een mooi gezamelijk project! :oD
  Wat een vervelende ervaringen, met de foto’s van je DH! Ik zou net als jij ook behoorlijk pi**ig worden!
  (*kies een s en/of een t) ;o)

 14. Hoi Berthi,
  Nee ik had heel creatief m’n URL veranderd…
  Nou dat “DING” onthoud dat dus, en keurde alles af, “ongeldig!!!URL”, zei hij nog wel, en at gelijk m’n LAP op!
  :o( snik…)
  En het was natuurlijk een geniaal stukje! ;o)

 15. We denken er nog eens over voordat we besluiten om een fotoboekje samen te stellen.
  Het is altijd een heel gedoe met dat copyright. Laten we voorlopig vooral gezellig doorgaan met ons Abc-project.
  Alle verdere ideeën zijn welkom. Het is nooit verkeerd om te brainstormen.

 16. Ja, we borduren gewoon lekker verder… ;o)
  Ik heb nog twee UFO ABC’s…, misschien moet ik die eens oppakken… ;o)
  Eén ligt al plm. 10+ jaar stil, ingepakt nadat ik een heel stuk verkeerd had gedaan, en min of meer verdrongen uit m’n geheugen…
  Misschien pak ik die wel weer op?
  Nog even over denken… ;o)
  ’t is nu wat stil online, maar als ’t straks slechter weer wordt…, wie weet, komen er dan meer reacties! ;o)

 17. De laatste dagen is het té, té, té heet geweest! Vannacht heeft het hier gegoten….. ook de planten zaten hierop te wachten.

 18. Hoi Juul, heb jij de CD-rom van Haslemere? Ik heb hem nooit in zijn geheel kunnen zien. Is hij de moeite waard? Ik vond hem te duur, en weet niet of hij echt goed bruikbaar is. Als het Hollandse lappen waren geweest had ik het er waarschijnlijk wel voor over gehad, toch nog prijzig hoor. Maar Hollands heeft wel mijn voorkeur. Zelf heb ik liever een boek, terwijl je met de PC waarschijnlijk de details beter kan tonen.

 19. @marianne’m, ik ben het helemaal met je eens.
  Ik heb de CD-rom niet. Vond hem te duur en mijn voorkeur gaat uit naar Nederlandse merk-, letter- en stoplappen. En een boek uit de kast pakken en in je handen nemen heeft toch iets!
  Ik zou best eens willen weten hoe de verkoop van deze CD-rom is!

 20. tjeeempie wat is het stil overal he. Ja en Juul is natuurlijk onderweg naar het postkantoor. Juul, achter de diek vandaan hup, beetje doortrappen met je fietsie, ’t is nogal ver weg:-)))).

 21. Hoi :o),
  Ik was geveld/t door de hitte-naweeën. o.i.d.
  Ben nog steeds moe, en het is me nog te warm.
  Even offline is ook wel ’s lekker, oh, en manlief is naar de post… ;o)
  Het is overal op de wereld stiller op de weblogs, merk ik.
  En op sommige plekken is het winter! Maar ik zal wel eens vragen of ze daar ook zomervakantie hebben…!? ;o)

 22. Daar ben ik weer. Vandaag de hele dag op pad geweest. O.a. mijn schoonmoeder bezocht (bijna 86) die aan het revalideren is in een verzorgingstehuis. Zowat iedereen is op vakantie en het is toch leuk als er bezoek komt.
  @Juul, ik ga maandag de post opvangen.
  @marian’ne m, ik heb van zoveel mensen gehoord dat ze dit weekend met vakantie gaan. Nederland loopt leeg!!:)))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *