Rie Cramer


In 2006 is het een eeuw geleden dat Rie Cramers eerste prentenboek uitkwam: Van meisjes en jongetjes. Ter ere hiervan is in het Veluws Museum Nairac te Barneveld de overzichtstentoonstelling 100 jaar Rie Cramer: feest van herkenning! te zien van 17 juni t/m 28 oktober 2006.
Deze afbeelding staat op een ansichtkaart die gratis verkrijgbaar is bij het VVV- kantoor.

31 gedachten over “Rie Cramer

 1. Dat artikel op de site van ’t museum was ook interessant om te lezen! :o)

 2. Moet je nagaan hoelang de bolderkar al naar het strand getrokken wordt! :o)

 3. De bolderkar is o zo handig…. mijn vader heeft voor mijn kinderen een bolderkar gemaakt. Heel handig met boodschappen doen!
  Elke keer weer geeft dit museum goede informatie op hun website. De vorige keer ook met de expositie Nuttig&Fraai!

 4. Ik heb al heel wat werk van Rie Cramer gezien en ook een aantal kinderboeken in huis. Maar nooit ook maar vermoed, dat ze zo’n bewogen en voor die tijd gewaagd leven had!

 5. Prachtig zijn ze , de platen van Rie Cramer .
  Misschien worden er ook nog wel kaarten van haar uitgegeven . Zou leuk zijn .
  De tekeningen , de kleuren , je blijft er van genieten .

 6. Oh, wat leuk!
  Ik heb een afbeelding van Rie Cramer geborduurd. “zomer” uit een vier-seizoenenreeks. Het was de bedoeling dat het op de babykamer kwam te hangen. Inmiddels is die baby 21 jaar en het borduurwerk nog steeds niet helemaal af.
  Lie(f)s
  is geen echte borduurster, dat blijkt 🙂

 7. Even flink gezocht in de boekenkast want ik had een oude Rie Cramer wist ik. Het boek blijkt na enig googelwerk uit 1914 te zijn: Lenteliedjes met muziek van geertuida Vogel. Wel een vroeg werk dus 😉

 8. @Ineke, in 1931 al twee keer getrouwd.
  …….begon ze op haar 44ste een nieuw leven. Ze toerde met een vriendin in haar zwart-rode opeltje en haar bijpassende zwart-rode mantelpakje door Europa en woonde, vanaf het midden van de jaren vijftig, jarenlang op Mallorca…….
  De kleur van je mantelpakje aangepast aan de kleur van je autootje…..Zeer vooruitstrevend voor die tijd!!
  @Gerrie, het zou me verbazen als er geen kaarten uitgegeven worden!
  @Lies, ….geen echte borduurster?…..maar zeker wel een echte breister! Ik heb op je blog al vele mooie breiontwerpen van je gezien!

 9. Leuk he die stijl van haar. Wanneer je op Google op afbeeldingen op haar naam zoekt zie je heel veel van haar werk. Ook mooie Jugendstil (haar tijd/ periode).

 10. Moet je nagaan , ik had ook ooit Rie Cramer boekjes , heb die toen weggegeven aan een van mijn toen aanstaande schoonzusjes , die ging ermee in de hooiberg , waar ze altijd zat te lezen en de boekjes zijn waarschijnlijk opgevoerd aan de koeien [lusten die eigenlijk boekies?] in ieder geval helemaal nergens meer te vinden toen!!
  Groeten van Marlies

 11. @ marian’ne m, jugendstil….blijft mooi!
  @Marloes, wees zuinig op je originele prentenboeken van Rie Cramer!
  @marlies, ….. Rie Cramer boekjes opgevoerd aan de koeien….. niet te geloven! Het idee alleen al!

 12. Het blijven leuke plaatjes van Rie Cramer! Ik geniet er altijd weer van als ik ze zie.
  Groetjes Marijna

 13. Al een tijdje ben ik op zoek naar borduurpatronen van Rie Cramer van kinderliedjes, wie kan mij hier aan helpen?

 14. @ Hanneke Bos.
  In een oude(?) Ariadne extra staat het hele gedichten alfabet van Rie Kramer. Met bij elk letter een plaatje om te borduren.
  Bedoel je zoiets !?
  Ik moet het jaartal even opzoeken.

 15. http://www.marktplaats.nl/index.php?sref=http%3A//www.google.nl/search%3Fhl%3Dnl%26q%3D+extra+kruissteken+van+Ariadne%26btnG%3DGoogle+zoeken%26meta%3Dlr%253Dlang_nl&url=http%3A//zoeken.marktplaats.nl/search.php%3Fq%3D+extra+kruissteken+van+Ariadne%26g%3D1099%
  Een heel eind maar kijken of het lukt !!
  Hier staat het bestreffende blad, 3e van boven bij 24 maart
  nota bene, ben ik naar dit blad aan het zoeken op google bij afbeeldingen kom ik een foto van mij zelf tegen met kleindochter, ra ra ???:-)).

 16. @marian’ne m, je bent een kanjer! Zo snel gevonden. Ik had geen idee dat er zó veel extra uitgaven van Ariadne zijn geweest en dan blijkt er ook nog eens het juiste nummer voor Hanneke erbij te staan.
  Dus Hanneke…. snel bieden en je hebt de patronen die je graag wilt hebben.
  Die foto van jou, samen met je kleindochter, zal iemand op internet geplaatst hebben!?

 17. heb thuis een scheveningse vrouw: ee beeld van rie kramer. zegt dit iemand iets?

 18. Ik heb het boek met deze prent de tocht naar ’t strand. uit augustus oogstmand het is een 2e druk +-1934.Zou graag de waarde ervan kennen.

 19. Ik heb een schilderijtje op mijn eertste H Communie gekregen met 8 plaatjes van Rie Cramer. Van opstaan tot naar bed gaan met een engelbewaarder. Volgens mij hoorde hier een versje bij. Wie kan het zich herinneren, of heeft het op papier. Ik zou het graag mijn kleinkind voorlezen.

 20. Hallo ,weet iemand ook in welk boekje het versje Truitje Knagelijntje staat??
  Vr groet van Annie

 21. Ik kon 60 jaar geleden op moeders schoot niet genoeg krijgen van het voorlezen van Truitje Knagelijntje. Dat is me pas weer te binnen geschoten. Wat enig dat er nog zoveel belangstelling bestaat. Is het boek nog te verkrijgen?
  Vr. groet van Marion

 22. Ik heb na veel moeite het boekje van Rie Cramer, Truitje Knagelijntje in mijn bezit gekregen. Ik kan in ieder geval de tekst leveren, dat boekje doe ik nooit meer weg.
  Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *