Vakmanschap is Meesterschap II


Vandaag speelt het Nederlands voetbalelftal weer. Ook vanavond zal de spanning hoog oplopen en een biertje zal voor enige ontspanning zorgen.

Afbeelding: Reclame van Grolsch op de achterpagina van Spiegel Historiael , maandblad voor geschiedenis, oktober 1978. De knottedoeken, knottepongen en handwerkattributen zijn afkomstig van het Fries Museum.

Al eerder schreef ik over knottedoeken:
namelijk in deze log en deze log.

25 gedachten over “Vakmanschap is Meesterschap II

 1. Hoe bestaat het, nog een keer allemaal van die mooi dingen bij het bier. Hoort er geen worst of zo bij bier. Hoe komen ze er bij om uitgerekend handwerk voor deze reklame te gebruiken. Huiselijkheid, vertrouwd, geborgenheid????
  Maar zo kunnen wij wel weer mooie ‘dingen’ zien:-)))

 2. @marian’ne m, ik en ook de andere familieleden drinken geen bier… dus, ik kan niet zeggen of daar worst bijhoort!:))
  …Vakmanschap is Meersterschap….. dat geldt toch ook voor al dat bijzondere en mooie “handwerk” dat er wordt gemaakt!:)))

 3. Mooie reclameprent!knottedoeken heb ik gelezen maar knottepongen? niet kunnen ontdekken wat dat is, is dat erg dom???

 4. Dit is een geval van “zoek wat ’t zelfde is”!
  (ipv zoek de verschillen.)
  Gelukkig gebruiken ze in reclame met voedsel, meestal totaal ander “spul”.
  Hoe wil je die schuimkraag of een ijsje mooi fotograferen onder de hete lampen? :o)
  Dus dat bier zal ook wel van totaal ander materiaal gemaakt zijn, ik heb hier eens een documentaire over gezien, en dit is óók vakmanschap. :o)
  Opeten/drinken van deze waren is echt niet aan te raden!
  En bier is sowieso bah! IMHO :o)
  WUP NEDERLAND WUP!
  (Vandaag waren de wupjes hier ook op, we kregen stickers…)

 5. Hoi Berthi,
  Bij ons thuis wordt altijd voetbal gekeken en meestal kijk ik gewoon mee, lekker met een handwerkje. Nu ik hier in Cairo ben gaan we kijken op de Nederlandse ambassade. In de tuin op een groot scherm. Gesponsord door dat andere biermerk. H……. Is toch gezellig hoor! Voor de wedstrijd Nederland- Argentinie mochten we twee Egyptische zakenrelaties uitnodigen. Dress code: smart casual with a touch of orange. Nou, ze hebben hun ogen uitgekeken! De oranje pantoffelklompen, de beierse hoedjes die veranderden in een soort megafoon, de make up nederlandse vlaggetjes op de wangen van de ambassadeur, de haring, stroopwafels, het bier, blokjes kaas. Alles wat wij zo ‘gewoon’ vinden tijdens zo een kampioenschap…. ze keken hun ogen uit hahaha. Of we ooit nog geloofwaardig zaken met ze kunnen doen, ik heb zo mijn twijfels. Ze deden trouwens niet voor de nederlanders onder wat stroopwafel eten betreft! Ze lustten er wel pap van. Sommigen aten er wel een stuk of 7 achter elkaar op, brr. Enne, Marian’ne ik heb even aan de mannen hier om advies gevraagd. Ze willen geen worst bij het bier want van het vet van de worst slaat het bier dood. Ofwel, de schuimkraag gaat er van weg en dat is juist het lekkere van het bier. Waarvan akte. Berthi, kan ik me nog opgeven voor het ABC project? Lijkt me heel leuk om mee te doen. Groetjes vanuit een nu al weer bloedheet Cairo, Tineke.

 6. @Tineke, wat vind ik het leuk om je verhaal te lezen!! Het lijkt me een bijzondere ervaring om op de Nederlandse ambassade gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd te kijken.En…. zeven stroopwafels achter elkaar opeten….dat krijg ik niet voor elkaar, ik zou ploffen!:)))
  Mooi, dat je aan de deskundigen hebt gevraagd hoe het zit met de combinatie worst en bier. Dat vergeet ik nu niet meer.
  Hoe houd je het vol als het zo bloedheet is in Cairo? De meeste tijd doorbrengen in een ruimte waar airco is?
  SUPER, dat je met het Abc-project meedoet!!!
  Er is nog tijd genoeg….. de planning is dat er zoveel mogelijk Abc-tjes te zien zijn op de landelijke SnB-dag in Rotterdam op 18 november. Ik wil ze graag aan het eind van het jaar allemaal op mijn weblog plaatsen…. en ik denk nog aan iets anders. Later daar meer over!
  Ik ga je naam toevoegen.
  @Juul, ach wat sneu….. de wuppies zijn op!!:))) Misschien valt dat nu wel samen met de uitschakeling van Nederland vanavond??????

 7. @Tineke leuk dat je meedoet en bedankt voor de ‘worst’ toevoeging ;-)).
  Wordt al een rijtje he Berthi, ik ben nu uitgeslapen!!
  Lous kijk uit voor ‘vrijgezelle’ mannen wanneer je je beurs zo noemt!!!!

 8. @marian’ne m, ja leuk….. en internationaal!! Hoeveel mannen zullen er zijn die weten wat een knottepong is?:))

 9. Hoi Tineke, fijn dat je meedoet! :o)
  Heb je al een “ABC-plannetje”? ;o)
  Regels zijn er nauwelijks, het alfabet handwerken zoals je het zelf fijn vind en einddatum 21 december. That’s all.
  (En als je kunt, op 18 november de SnB-dag in R’dam bijwonen.) :o)
  Ik zat vannacht/vanochtend toevallig nog naar een webcam pagina te kijken…, de piramides stonden er nog zag ik. :o)
  http://www.globaldesktop.be/webcams_scenes.html
  Maar voor jou is deze leuker, dan kun je ons een beetje volgen, vanmiddag wordt ’t slecht weer…
  http://www.xs4all.nl/~gouda004/

 10. @Juul, jij komt toch ook over de hele wereld. Dank je voor deze prachtige links! Dit is de eerste keer dat ik op deze manier over de wereld reis!:))))) Moet ik vaker doen!
  Zo, nu ga ik weer in de tuin werken ( in het zand froeten!:) ). Het regende net een beetje…. nu is het weer droog…..maar voor hoe lang?!:)

 11. Hallo Juul,
  Dank voor je prachtige sites. Ik ben van de week nog even naar de pyramides geweest. Steeds als we visite krijgen mag ik weer. Ik weet niet of je ze ooit in het echt gezien hebt? Valt niet helemaal mee hoor! Veel rotzooi er omheen, lege plastic flessen, stinkende kamelen, opdringerige mannen die allemaal wat aan je willen verdienen. Omdat ik er nu verschillende keren geweest ben gaan sommige van de mannen me herkennen. Das wel grappig. Gaan ze je ook heel anders benaderen. Zo van, he jij ook weer hier? Als je eens wilt gaan kijken , alleen maar in de ochtend hoor. Brandend zand… Groetjes, Tineke.

 12. Ook even de links bekeken, het heeft toch iets mystiek’s hoor. Sinds Suske&Wiske er zijn geweest, wilde ik er ook altijd nog een keer heen!!!
  Maar als ik zo over de hitte en stank hoor, en mijn romantische blik op de arabier weggenomen wordt, beleef ik het wel virtueel. PRACHTIG!!
  Mijn vader zou vroeger, toen ik een jaar of 10 was, uitgezonden worden naar Arabie, ging helaas niet door(zeeeeer honkvast type). Ik had net die Suske&Wiske gelezen dus ik zag het wel zitten:-)))))

 13. Alweer een mooie bier plaat van heel lang geleden . Nou al het moois wat er rond de bierpul ligt is voor ons toch belangrijker . Ik blijf me toch maar afvragen hoe iemand op het idee komt het bier aan te prijzen tussen allerlei kunstschatten uit musea . We zullen er wel nooit een antwoord op krijgen .

 14. Als ik je verhaal lees over de pyramides Tineke , dan bekijk ik ze toch maar alleen virtueel. En Juul heeft weer prachtige links daarvoor gevonden! Dat is volop genieten.

 15. Afgezien van dat enge schuim naast het kostbare borduurwerk ( zou het vlekken geven) waren het wel erg mooie foto´s van Grolsch, dat vond ik toen al en ze zijn nog steeds prachtig en actueel. Het is een mooi glas bier ook al drink ik het zelf niet. De link naar ambachtelijk handwerk is mij wel duidelijk.
  Bier en worst gaan inderdaad niet samen. Alleen in Beieren, pullen van 1 liter, vette bratwurst en inhaken terwijl een orkestje in lederen broekjes schlagers speelt. gruwwwwwww

 16. Ik wil nog even vertellen dat er op de Quilt-prik-pagina een berichtje is met foto,s uit Hindeloopen .
  De foto,s zijn geplaatst door Ineke Breda
  24-6-2006
  Prachtige sitsen en enkele kledingstukken .
  In een jak zie ik op taille hoogte twee kussentjes genaaid aan de goede kant . Dat is zeker bedoeld om de rok die er overheen ging bovenaan een mooie ronding te geven .
  Wie kan er meer over vertellen ?

 17. ach, ik hoorde meteen het melodietje van de reclame Vakmanschap is Meesterschap. Dat was voor de commercials met veel mannen.

 18. leuk die foto’s uit Hindeloopen. Ik kijk niet iedere dag op de prikpagina, dus een klein hintje af en toe als er iets bijzonders is, is meer dan welkom.
  De sitsen op de foto zijn strikt genomen geen sitsen, er zit geen glanslaagje op, maar mooi zijn ze wel. Het is uit de serie Dutch chintz van Makower en ze zijn o.a. te koop bij het quiltgebeuren in Brielle. Het is wel gemaakt naar Hindelooper voorbeelden.

 19. @Gerrie, dank je voor de tip. Leuk om de foto’s te zien. Die twee kussentjes zitten er volgens mij op omdat het in de mode was om brede heupen te hebben. Dat kreeg je door die twee kussentjes.
  @Marcella, dank voor je aanvulling op de stoffen.
  Website: http://www.quiltgebeuren.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *