KPA 1838

Een paar zeer fraai gebreide kousen, met de initialen KPA en het jaartal 1838. De kraaltjes zijn meegebreid. Waarschijnlijk gaat het hier om gelegenheidskousen. Misschien voor de bruiloft? Op de eerste landelijke SnB-dag zal ik zeker zo’n paar kousen laten zien. Ook wil ik voorbeelden laten zien van gebreide oefenkousen uit begin 20e eeuw.

24 gedachten over “KPA 1838

 1. Berthi, wat heb je allemáál leuke spullen! :o)
  Ik zit met m’n neus tegen ’t scherm!
  De pop-up schermen die vergroten, zoals b.v. bij Marian’ne m. zijn hier af en toe (vaak) ook geen overbodige luxe.
  (laat Matthijs ajb leren, hoor(!), maar misschien ooit eens?)
  Ok…, ik gelóóf je, ’t zijn kraaltjes!
  Ik zal wel wachten tot de SnB dag! ;o)
  Aan ’t eind v.d. dag stond de afdruk misschien wel in je been?

 2. Sorry, ik vertypte me! Ik ben hélemaal van slag!
  168 jaar oud! (nog gaver!!!)

 3. Heel mooie kousen en niet of heel weinig gedragen, zo te zien, want zoiets blijft nooit zo mooi wit als je ze gebruikt. (Ondanks alle beloftes van de wasmiddelenindustrie werden míjn tennissokken nooit meer smetteloos wit).
  Bijna niet voor te stellen, dat iemand hier zo lang geleden aan gewerkt (en in gelopen) heeft!

 4. @Juul, ik zal kijken of ik straks een detail van de kraaltjes kan plaatsen!:)
  Deze kousen zullen misschien één keer gedragen zijn! Anders kunnen ze inderdaad niet zo mooi zijn.
  Ik heb nog een paar stuks meer. Ik kan overwegen om er nog eens een paar te laten zien!:)

 5. Lekker warm zulke kousen zeg , helemaal tot aan de knieen , hm voor de komende herfst en winter!!!!! Oh had ik maar geduld genoeg om te breien , en emmers tijd en zo en oh oh volgende week begint Wimbledon!!!
  Misschien nog even zin om te lachen , quilters mopperen altijd dat ze niet genoeg stoffen hebben , kijk even op de volgende link amisimms.com/lisad.html
  Genieten hoor , neem er maar een lekker bakkie bij , ga ik ook doen en dan toch echt maar aan het werk.
  Fijn weekend van Marlies

 6. Jee Berthi, wat een beeldschone kousen! Prachtig. Zijn het dameskousen en wat is de maat ongeveer? Die van mij is klein, ik denk zo voor een meisje van 4 of 5 jaar oud. Als dit een grotere maat is, zou het toch wat zijn om deze na te breien! (hint…..)
  Een detail van de kralenrand/jaartal/initialen zou fijn zijn!
  carla M

 7. Wat een prachtige kousen . Ze zien er zo netjes uit . En dan die mooie rand en initialen met kraaltjes ingebreid . Wat een geduld werk . Geen Tv en radio er kon rustig aan gewerkt worden . Maar s,avonds aan zo,n breiwerk bezig zijn , toen was er nog niet de goede verlichting die we nu hebben . Wel fijn dat we deze werkstukken na zoveel jaren nog mogen bewonderen !

 8. @Carla, de kousen zijn volgens mij dameskousen en maat 36-37. Jij mag ze van mij nabreien….. misschien iets voor HzG?
  Ik zal nog een detailfoto van de kralenrand maken.
  @Marlies, dank je voor de link…. daar ben ik wel eventjes zoet mee!:)
  Heb je mijn emailadres al gevonden via mijn website?
  @Gerrie, ’s avonds breien bij kaarslicht…zie je het al voor je? Tot nu toe heb ik nog niet vaak oude kousen met ingebreide kralen gezien, die bewaard zijn gebleven. Ik heb zelf de indruk dat het in Duitsland veel meer gedaan werd.

 9. ja Berthi ik heb je mailadres gevonden , in het weekend ga ik uitproberen of het ook echt te doen is voor mij , ben niet zo handig met foto’s plaatsen en zo maar sameen met mijn DE kom ik er wel uit! [hoop ik ;-)) ]
  Marlies

 10. Prachtig dat we nu alles nog beter kunnen bekijken . De kralen worden toch aan het breigaren geregen en meegebreid .
  Ik dacht eerst dat er misschien een extra dunnere draad waaraan de kralen geregen werden , zou zijn meegebreid .

 11. Ik ben al bezig met een sokkenspecial van HzG en daar horen deze beauties zeker in thuis! Tja Berthi, je maakt ons veel te lekker met al die mooie spulletjes, daar willen we gewoon meer van weten en zien 😉

 12. @Gerrie, op de detailfoto’s kun je heel goed zien dat de kraaltjes aan het breigaren geregen zijn.
  @Ykke, sokkenspecial van HzG…..daar horen uiteraard (zou ik ook zeggen) deze prachtige kousen bij. Ik heb nog meer mooie kousen!:)
  @Juul, ik heb met Matthijs overlegd, wat de foto’s betreft. Als ik hetzelfde systeem ga doen, zoals op mijn website, dan heb ik daar heel veel ruimte voor nodig. Aangezien ik toch heel veel foto’s plaats op mijn weblog, dan moet alles dubbel geplaatst worden op mijn beschikbare ruimte. Wat vind je er van als ik meer detailfoto’s ga plaatsen? Zoals ik nu bij deze kousen heb gedaan. Mocht ik het soms vergeten, dan geef je me een seintje! Ik denk dat je uiteindelijk aan detailfoto’s meer hebt!

 13. @Berthi, :o)
  Hartelijk bedankt voor de detailfoto’s! :o)
  Héél erg leuk om ’t nu zo goed te kunnen zien!
  Prima, en als we een verzoekje hebben hoor je ’t! :o)

 14. ha berthi, ben je er zeket van dat dit echt ‘oude’ kousen zijn?
  ik ben zo’n voor straf kousen breister, en die kraaltjes komen me een beetje modieus voor…\maar ik ben geen deskundige ;-(

 15. @meizoen, ik heb meerdere voorbeelden van dit soort kousen. Dit paar zijn de oudste! De kousen met een latere datum hebben grovere kralen. Maar ik weet niet veel van datering van kralen….. en is dat niet moeilijk? Weet jij iemand die veel weet over datering van kralen? Ik heb ze gekocht als zeer oud zijnde kousen. Ze komen uit een inboedel uit het oosten van het land, uit een plaats dicht bij de Duitse grens.
  Als ik naar het zeer fijne breiwerk kijk, kan ik de datering geloven. Ik heb een paar soort gelijke gebreide kousen uit Duitsland en die waren door de bruid gedragen, begin 20e eeuw.
  Maar….. ik houd me aanbevolen voor meer informatie.
  Op de detailfoto’s lijken de kraaltjes groter dan ze in werkelijkheid zijn.

 16. oeps.. ik bedoelde dat ze er zO perfect uitzien, dat ik me niet voor kan stellen dat dat zo lang geleden zo mooi gemaakt is ;-()
  de enige die ik het ooit had kunnen vragen is mijn oude inmiddles overleden tante, (met beierse roots)die t/m haar bidprentje geprezen werd om haar handwerken.
  ik zou willen dat ik nu nog af en toe met haar zou kunnen praten… en dan te bedenken dat haar gehele handwerkerfenis zonder op of om te zien naar de vuilnis is gegaan.

 17. @meizoen, kijk eens naar al die mooie oude kralen tasjes. Kunstwerkjes met prachtige kraaltjes!
  ….handwerkerfenis naar het vuilnis…. hoe is het mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *