Cartouches


Enkele jaren geleden kreeg ik een telefoontje van Bix Schipper- van Lottum. Zij had een bijzonder merklapje gezien en misschien was dat wel iets voor mij. Het ging om dit merklapje waar met name cartouches op geborduurd zijn. Bix Schipper- van Lottum maakte mij hierop attent omdat het vrij zeldzaam is om een dergelijk merklapje tegen te komen. Over de aankoop hoefde ik niet lang na te denken. De borduurster van dit merklapje heeft in ieder geval een gedegen opleiding gekregen om later een betere kans te maken op een goede baan!


Bix Schipper- van Lottum is de auteur van het boek Over merklappen gesproken…. Het is een zeer goed boek dat elke merklappenliefhebber/ster in bezit zou moeten hebben!

12 gedachten over “Cartouches

 1. Berthi, het is misschien een domme vraag , was het voor een naam of letters in te borduren?

 2. … ik durf ’t haast niet te zeggen…
  … maar ik vind ‘m (nog)niet mooi…
  … sorry…
  ;o)
  Dat vind ik ’t vervelend, want jij bent er blij mee, maar ik weet ook niet wat ik anders zou moeten zeggen, ik ga niet een potje zitten jokken.
  Misschien is hij in ’t echt wel prachtig hoor! :o)
  Hoe groot is het?
  Uit welk jaar is het(ongeveer)?
  Zit er nog een mooi verhaal achter?
  Trek mij ’s over de streep!
  Wat zie jij wel, en ik niet?
  Dit is vast nog maar een gedeelte van ’t verhaal…
  Wat wilde je b.v. zeggen met:”De borduurster van dit merklapje heeft in ieder geval een gedegen opleiding gekregen om later een betere kans te maken op een goede baan!”
  (…zitten er speciale steken in?)
  Over het laatste zijn we het gelukkig wel weer eens: het boek, dat hoort bij de standaardwerken over Nederlandse merklappen!
  ;o)

 3. mooi en apart lapje Berthi, de kleuren ook, of zijn die zo ‘geworden’ door de tijd.
  Je ziet niet vaak lapjes met alleen cartouches. Ik ben altijd gefacineerd door cartouches, zijn leuke motieven om te gebruiken om de initialen of jaargetallen in te plaatsen.

 4. @Lous, met name voor monogrammen te borduren.
  @Juul, ik stel het op prijs als iedereen eerlijk zijn/of haar mening geeft. Je hoeft het niet met mij eens te zijn! Je kunt nu eenmaal niet alles mooi vinden.
  Dit merklapje heb ik tegelijk met drie andere gekocht. Twee merklapjes zijn gedateerd, 1813 en 1832. Deze zijn niet zo fijn geborduurd. Je treft op deze twee merklapjes wel initialen aan, waarvan je kunt aannemen dat het uit dezelfde familie komt. Dit merklapje en het andere (niet af) zijn veel fijner geborduurd. Hier staan geen initialen of een jaartal op. Ik vermoed dat het uit midden 1800 zal zijn. De merklapjes zijn waarschijnlijk niet in een weeshuis geborduurd, die uitstraling hebben ze niet. Eerder les gekregen van een goede lerares.
  ….gedegen opleiding…. daarmee wil ik zeggen: de cartouches waren met name bestemd om linnengoed te merken. De cartouches kom je tegen bij de ‘elite’. Kon het meisje goed en mooi borduren, dan had zij de kans om de linnenuitzet te ‘merken’ voor deze groep mensen en was zij min of meer verzekerd van een goede betrekking.
  Ja en ik vind het prachtig geborduurde cartouches. Een mooi oefenlapje met een grote verscheidenheid aan voorbeelden.
  Ben ik ergens nog onduidelijk geweest, dan hoor ik het wel!
  @marian’ne m, de kleuren zijn nagenoeg door de jaren heen weinig veranderd. Aan de achterkant zie je de glans van de zijde nog.

 5. een mooi en bijzonder lapje, Berthi.
  heb je enig idee wat de betekenis is van de kroontjes in dit lapje?

 6. Ik ben natuurlijk Berthi niet, en heb ook niet zo veel expertise…maar ik dacht dat het dan door een weesmeisje was geborduurd.
  Ik vond het nl. zelf ook erg leuk om kroontjes op mijn merklap te gaan borduren. (Mijn dochter heeft nl. heel wat jaartjes vaak met kroontjes op gelopen, niet altijd hoor en uit eigen beweging.)Totdat ik de betekenis hoorde.

 7. Ik ga ’t al wat mooier vinden, ik moet er gewoon even aan “wennen”.
  Ik dacht net als Annette-h, dat kroontjes door weesmeisjes werden geborduurd…?

 8. @Annette-h en Marcella, als je dit merklapje in eerste instantie ziet, zou je verwachten dat het inderdaad door een weesmeisje is geborduurd. Maar als je naar de andere merklapjes kijkt, die ik tegelijkertijd kocht, heb je dat vermoeden niet. Maar misschien is er één meisje uit de familie in een weeshuis geweest. Ook dat is nog mogelijk. Naar mijn idee hoeft het niet altijd een weesmeisje te zijn die zo’n lapje borduurde. Uiteraard weet ik ook een heleboel niet….. met merklappen gaat het ook vaak om vermoedens. Alleen als je een naam, jaartal, nummer(weeshuis), bepaalde herkenbare stijl van een merklap weet, kun je iets met zekerheid zeggen. Ik ben altijd heel voorzichtig met mijn uitspraken.
  Als iemand van jullie eerder zo’n merklapje heeft gezien, b.v. op een expositie, dan hoor ik dat graag. Tot nu toe is voor mij dit het enige merklapje dat bij mij bekend is, dat zo geborduurd is.
  Dan nog de kroontjes. Kroontjes zie je met name op merklappen die in weeshuizen zijn geborduurd. Onder de kronen staan de initialen van de belangrijke personen van een weeshuis. Ook kom je gemerkt linnengoed tegen, uit de “betere” kringen, waarop een kroontje geborduurd is, met daaronder de monogrammen. Vermoedelijk zal het hier dus ook om een zelfde oefening gaan als van de cartouches.
  Morgen zal ik met een log nog even doorgaan over de cartouches en kronen. Wellicht zal dat wel bekend zijn bij jullie.
  @Juul, als je dit niet mooi vindt….dan is dat zo! Daar is niets mis mee!
  Ik wil graag dat iedereen eerlijk is. Ook ik vind echt niet alles mooi…..dat is maar goed…anders zou de wereld er saai uitzien!
  Ik heb tien merklappen uit één familie en daar kan ik met zekerheid van zeggen waar die geborduurd zijn. De bedoeling is dat ik daar een boekje over ga schrijven. Misschien maar eens de beslissing nemen om in het najaar hiermee te starten. Het ligt al heel lang op de plank!

 9. LEUK! Moet je echt gaan doen Berthi! :o)
  Mag ik alvast een gesigneerd exemplaar reserveren! :o)

 10. Dat boekje bestel ik alvast. Ik vind vooral de verhalen leuk die je vertelt, wat je er allemaal uit kunt halen. Daardoor vind ik zo’n ‘lappie’ ook een stuk mooier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *