Topdrukte in musea!

Topdrukte in musea! Dat gold zeker voor het Van Gogh Museum gisteren. Samen met Jenny ging ik daarheen voor de expositie Rembrandt-Caravaggio. Om 10.30 uur sloten we aan bij de lange wachtende rij voor de ingang. Het verliep redelijk vlot waardoor we al om 11.00 uur in het museum waren. Wat we zagen waren veel, heel veel mensen! Om een blik op de schilderijen te kunnen werpen moesten we langzaam schuifelend met de stroom meegaan. Wat een geluk dat ik niet zo groot ben! Niemand had er hinder van als ik voorzichtig naar voren schoof… iedereen kon over mij heen kijken! Ondanks de drukte was het absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze bijzondere expositie!

Een twaalftal koppels van de twee meesters van de Zuid- en Noord-Europese barok vormen de kern van de presentatie. Hoewel de kunstenaars Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) elkaar nooit hebben ontmoet, zijn er overeenkomsten in hun werk te ontdekken. De meest opvallende gelijkenis is de onovertroffen manier waarop zij licht- en donkereffecten toepassen in hun werk, ook wel clair-obscur genoemd. Hun overtuigend realisme en hun diepe psychologische inzicht tonen nauwe verwantschap, evenals hun zoektocht om op verhalende, schilderkunstige wijze grote thema’s van de mensheid weer te geven. De expositie biedt nu voor het eerst de mogelijkheid de gelijkwaardige kwaliteiten van de schilders uitgebreid te vergelijken. 

Links zie je Belsassars Feest (c.1635), Rembrandt. Rechts zie je De Emmaüsgangers, Caravaggio (1601).

7 gedachten over “Topdrukte in musea!

 1. tja, dankzij deze tentoonstelling vind ik momemteel de rest allemaal maar`matigjes’. Er vervaagt veel naast genialiteit.

 2. Hoi yvonnep, ik hobbel achter je aan, de tentoonstelling binnen…
  Mooi hè? ;o)

 3. Daar zou ik ook graag naartoe gaan, maar ik heb echt een rijen-fobie. Vijf mensen vóór me bij Albert Heijn trek ik al heel moeilijk, dus een half uur wachten en dan schuifelen met de massa, nou, dan bedenk ik me nog wel een paar keer. Hoe mooi ik het ook vind.
  Maar zo tussen Hemelvaart en weekend waren er natuurlijk extra veel bezoekers, want vrije dagen en regen…

 4. prachtig, prachtig, wat een ‘Kunstenaars”
  zo’n mensenmassa kan ook in niet aan, maar mijn kunst boeken maken veel goed en nu meegenieten met jou!!!

 5. Wij hadden vrijdag willen gaan, vanwege de berichten in de media over topdrukte hebben we het uitgesteld. Ik wacht de eerstvolgende mooie doordeweekse dag af ( en dan is het waarschijnlijk nog druk 😉

 6. @Marcella, ik denk naarmate je steeds dichterbij het einde van de expositie komt, dat al die mensen die zolang gewacht hebben nog snel naar de tentoonstelling willen gaan. Op een gegeven moment moet je gewoon een beslissing nemen…..en zeker gaan….druk of niet druk! Wij hadden gehoopt dat het niet zo druk zo zijn, juist door alle media aandacht. Maar het heeft de mensen niet afgeschrikt!

 7. matigjes tegenwoordig………..
  en wat is geniaal……….en vervagen??????
  rembrandt, caravaggio
  rothko, herman brood
  van gogh, stiene
  peren moet je niet met appels vergelijken, als je er dan al iets van mag vinden/zeggen…….
  nog niet zo lang geleden in polder nederland ilja repin, en zovelen meer……..
  eline’s werk, gelukkig kan dat bestaan naast ander werk……
  onderhuids is er genoeg, maar gelukkig dat het stille wegen zijn, die niet altijd zichtbaar hoeven te zijn, zo zijn ze ook vaak ontstaan he???????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *