Hollands Glorie

Gezien bij Art in Venlo: geen geborduurde keukenhanddoek, maar een geborduurde linnen rok. Dit is een kort model. Ook verkrijgbaar in een lang model. Om het geheel compleet te maken draag je in dezelfde stijl een blouse erop! Wil je liever je setje in het zwart? Geen probleem, dat is ook voorradig!

36 gedachten over “Hollands Glorie

 1. Stemmen we sabine… weg?
  Sabine, ga ’s borduren, inplaats van Xander en ons voor de voeten te lopen…
  zucht…
  ;o)

 2. Berthi… GAVE ROK! Leuk idee! :o)
  Ik heb zoiets nog ergens in de kast maar dan als over-handdoek, of hoe noem je dat ook alweer?
  Ga ik straks weer de kast in?
  ;o)

 3. Leuk, nieuwe mode? vroeger voor mijn moeder zoiets gemaakt en daar hingen de handdoeken achter in de keuken.

 4. .

  * ziet Marcella slaapwandeld, en dromend voorbij komen *
  :o)

  .

 5. Edited.. ;o)
  .


  * ziet Marcella slaapwandelend, en dromend voorbij komen *
  :o)

  .

 6. @marian’ne m, heb jij d’r ook nog één?
  De knitters hebben een sjaal/shawl afgesproken…, kunnen de stitchers misschien ook… LOL… neeeeeeeee, help!
  Wij ABC-en al!
  :o)

 7. Nee, ik heb er geen een. Heb wel zin om zo’n plaatje te borduren nu ik ze steeds zie!!
  ( pppssst… ik pas toch niet in zo’n pakje)

 8. Hoezo hebben de knitters een sjaal/shawl afgesproken. Dan ken je de knitters nog niet…ik brei waar ik zin in heb en ik a-b-c waar ik zin in heb!

 9. Lees maar ’n stukkie terug…, maar ’t was geheel vrijblijvend voorgesteld hoor…
  … kom je nu weer van de kast af…?
  ;o)

 10. @yvonnep:
  Enkele quotes:
  miriam tegels :: 20 mei 2006 18:59 :: e-mail :: website
  ——————————————————————————–
  Hoi Berthi, zullen we naar de S&B dag onze (door Carla M. ontworpen!) shawls dragen? De mijne moet alleen nog geblokt worden. Ik weet van Carla dat vele breisters op dit moment haar weddingshawl aan ’t maken zijn. lijkt me een gaaf gezicht wanneer we die 18 nov. allemaal showen!
  Berthi :: 20 mei 2006 19:25 :: website
  ——————————————————————————–
  @Miriam, hartstikke tof idee. Doen we! Mijn moeder heeft alleen nog maar een proeflapje gebreid, maar zodra ik het garen binnen heb begint ze aan de shawl.
  Het is de eerste keer dat ik hoor dat een ontwerp uit HzG zoveel gemaakt word!!:))
  Ria kom jij naar deze dag ook met je shawl? En wie nog meer???
  ————————————————————————-
  …….. zie je…, gewoon een leuk idee…
  :o)

 11. Ik ben dan welliswaar geen rokdragende man, maar hieruit blijkt maar weer dat oud-Hollandse handwerken weer helemaal in komen dit jaar.
  Jur*

 12. Onlangs overleed een tante, bij wie ik als kind wel gelogeerd had. Ik herinner me nog een enorme keuken met smetteloos granieten vloer en zo’n overhanddoek met “Mijn keuken is mijn trotsch”. Ik heb nog geprobeerd die te mogen erven, maar helaas niet gelukt…

 13. Mijn oma, moeder, tantes, iedereen had die doeken vroeger aan zo’n belachelijk onhandig rekje hangen. Thee-en handdoeken mochten niet in het zicht hangen. Jammer dat ze allemaal verdwenen zijn, ik had er nu wel raad mee geweten. En nee: ik zou er geen rokje van maken.
  🙂

 14. helaas, k draag bijna nooit rokken. nu nog patronen voor op een broek, wie weet…
  groetjes
  fijn weekend

 15. oh oh.. zat ik deze week al tranen met tuiten te huilen, toen ik onverwacht in het naaidoosje van mijn moeder zat te roeren..rose jarretel houders-papieren kaartjes met lang vergeten drukkers en piepkleine haakjes die ze echt onzichtbaar op gapende bloesjes naaide.. en nu deze ‘handdoekbeschermer’ ,,,
  nee ik zou ‘m nooit als rok dragen!

 16. Een mooi en bekend plaatje . Maar om nu zo,n motief op een rok te borduren of misschien wel een rok maken van een overhanddoek . . . .
  Zou het iets te maken hebben met de festiviteiten vlak na onze bevrijding .
  Iemand offerde z,n overhanddoek op om origineel ten tonele te verschijnen op het bevrijdingsfeest .
  Maar ik vond vroeger die overhanddoeken toch wel netjes staan . Het was toch een aankleding van de keuken met alles netjes blinkend en geboend .
  Zo zijn er meer van die dingen van vroeger die ik nog wel weer eens terug zou willen zien
  Waar zijn onze leuke geborduurde pyamazakken gebleven en de geborduurde kapmanteltjes ?
  Dat waren leuke dingen om kado te geven .
  Zie je het voor je een net opgemaakt bed en dan ligt daar alvast de pyama of nachthemd klaar in zo,n mooi geborduurde tas .
  En kapmanteltjes zijn soms nog wel eens te koop , maar het zijn geen geborduurde exemplaren .
  Ik ben benieuwd wie er nog meer verlangt naar bovengenoemde atributen .
  Misschien niet allemaal handig , maar het heeft toch wel wat . Allemaal nostalgie .

 17. o, ja een kapmanteltje. heb ik nog op zolder liggen. een groene met kettingsteekjes allemaal bloemen er op geborduurd!!!1

 18. @ Gerrie, deze nostalgie gaat aan mij voorbij…
  Mijn moeder had ook altijd een kapmanteltje…, maar met mijn haar en kleding van deze tijd heb ik dat niet nodig…
  Pyama zakken net zo, ik “gooi” m’n nachthemd onder m’n dekbed, dat ik even recht trek, KLAAR!
  Met een pyama zak (en lakens en dekens) zou ik het allemaal netjes moeten opvouwen… ;o)
  Tja, ik ben een “ontaarde huis”-vrouw…, niet meer te redden op dat gebied! ;o)
  @BERTHI!!! :o) Joehoe!!!
  Ik mis je!!!
  Ben je nog steeds in gevecht met je p.c.?
  In dat geval heel veel sterkte!!!
  En hopelijk snel tot ziens!
  ;o)

 19. Hallo allemaal,
  Even een kort en snel berichtje van mij. Was er gisteren een storing met internet……vandaag was ik de hele dag onderweg……pffff……spannend?……ach nee, luister naar het nieuws, en hoor waar het de afgelopen dagen éééééééééééééééé’rg druk was!:) Wordt vervolgd!:)
  Derde poging om mijn reactie te plaatsen. Zijn de verhuiswagens gearrriveerd?

 20. JOEPIE! :o)
  Je bent er weer!
  Was je zelf met een verhuiswagen naar ’t woonwarenhuis?
  Ik ben de hele middag aan ’t borduren geweest…
  Ik heb volgende week weer een “dead-line” met Anna en Anneke…
  Ik ga m’n online tijd wat (proberen) te minderen… *Ü*
  Anders komt er niets af! WIP’S en UFO’s te over! *Ü*
  Ik zit in ….-tig groepjes en “moet” m’n huiswerk ‘ns af maken… ;o)
  (… lukt toch niet, maar ik heb wel plezier!) :o)
  ps.
  Houd m’n kaartje nog even vast, je hoort waarschijnlijk eind volgende week wel hoe we naar Dublin gaan… Ik moet nog even wat reispapieren klaarmaken… ;o)

 21. @Juul, noem je dat inderdaad een over-handdoek? Ik wilde dat woord eerst opschrijven, maar had mijn twijfels. Ik heb geen idee of het een officiele benaming is! Mijn moeder heeft nog steeds deze over-handdoeken in de keuken hangen…..met daarachter inderdaad een rekje met de theedoeken en de keukenhanddoeken.
  En….nu kan je het Hollands Glorie terug vinden op de geborduurde linnen rokken en blousjes voor de komende zomer! Ik zie me zelf nog niet in zo’n rok lopen, maar het idee vind ik erg grappig!:)
  @marian’ne m, ik verheug me op jullie komst op 18/11 met jullie nieuwe borduurdracht!:)))
  @yvonnep, de shawl is zomaar een vrijblijvend idee!!:)
  @ alle dames, hebben jullie wel voldoende nachtrust gehad??:)
  @Gerrie, mooie nostalgie waar we nu met onze verhalen volop van kunnen genieten. Ik denk dat er in deze tijd geen plaats en tijd meer voor pyamazakken en kapmanteljes is. Voor Thijmen heb ik lang geleden een pyamazak gemaakt, met daarop een motief (een trein, daar was hij altijd gek mee) met textielverf aangebracht. Deze pyamazak hangt aan de knop van zijn bed….maar hoe lang nog…..hij wordt ook ouder!
  @Juul, nu eerst al je links even bekijken…..je hebt weer zoveel nachtwerk verricht!
  Ik zal in mijn drukke agenda kijken hoeveel dagen ik ter beschikking heb voor Dublin!:)))

 22. @Juul, leuk, leuk, leuk, leuk….al die patroontjes!!
  Ik val vooral voor de eerste drie links met patroontjes…….Super Hollands!!

 23. Overhanddoek, yes! Ik twijfelde eerst ook, maar op een overzeese site las ik dit:
  Over Towels:
  Over-towels as they are called in Germany, were a common sight in houses in Germany and Holland up to about the 1950s. They were used to decorate a kitchen and to hide the every-day, unadorned kitchen towels. They are draped over the rods with the top part folded over (it is usually decorated as well). They are usually heavily embroidered and decorated with various types of scenes, or with abundant floral decorations. Their aim was to make plain, utilitarian kitchens more decorative. Often you will see them with a Dutch-themed motif, with a saying, or with figural scenes.
  Because of the fold-over flap, over-towels can often be recycled as a small curtain, with an instant built-in valance; a nice added touch. Some of them have a pocket at the back, ready for a rod to be inserted. On the ones that don’t, adding one is a simple job. You can also either drape the towel over a rod and pin or sew it in place quick and simple instant décor!
  En Google-de-google:
  http://www.borduurgigant.nl/merken.asp?Merkchoice=Thea%20Gouverneur&Catchoice=Overhanddoeken&Sel_id=16293&Sortby=Naam&Offset=1
  @Gerrie, je kunt aan de slag! (geintje…) ;o)
  Ook kant en klaar:
  http://www.borduurpakketten.nl/shop/nl/elburg.htm
  (zie vijfde regel van boven)
  Enz…
  Dublin info, volgt ergens eind volgende week, ligt aan ook mijn agenda… ;o) LOL

 24. @Juul, het is helemaal HOT de overhanddoeken, lees ik!!
  Tjee, er gebeurt zoveel op internet……phoephoe, kan ik het allemaal nog bijbenen?:))) LOL

 25. hallo,
  ik ben echt al een lange tijd op zoek naar borduurpatronen voor overhanddoeken.
  die echte ouwerwetse met boer en boerrinetje. ik vind het schitterend al die dingen van vroeger.
  hoop dat iemand weet waar ik de patronen kan krijgen.
  ik hoor het graag
  dank u wel
  anita van haaren
  zuid holland

 26. @Anita, een patroon van een boer en boerinnetje kan ik niet zo snel vinden. Maar via Marktplaats worden regelmatig tweedehands overhanddoeken aangeboden. Misschien moet je die site in de gaten houden.
  En anders teken je een boer en boerinnetje uit een boek over, vergroot dit, vervolgens neem je dit over op je stof en daarna ga je borduren. Werkt prima. Je kunt het beste in de steelsteek borduren, is mijn ervaring.

 27. Anita en Berthi, in een Handwerken zonder Grenzen stond een keer een artikel over Holland taferelen op zakdoeken/handdoeken?, misschien zijn die te gebruiken.

 28. @marian’ne m, je hebt gelijk. Dat zijn hele leuke afbeeldingen. Als je die overneemt en vergroot, dan heb je een mooi bruikbaar patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *