Chitral

In Schagen had ik een leuk gesprek met Maroesja over Chitral, Noord-Pakistan. Tot dan was ik niet op de hoogte van het bestaan van deze streek. Ongeveer 25 jaar geleden verbleef Maroesja enige tijd in Chitral. De Chitrali zijn een gastvrij volk met een sober bestaan. Ruzie maken ze alleen om water! De taal die zij spreken is Khowar. Zij dragen een lang overhemd met daaronder een wijde lange broek, die in verschillende kleuren kan zijn. Maroesja heeft tijdens haar verblijf bovenstaande motieven geborduurd.
Het linkermotief is van het vrouwen-hoofddeksel en rechts is het motief van de bovenkant van een petje.
Onderstaande foto laat een gedeelte van een geborduurde haarband zien, die Maroesja ontving nadat ze al lang weer terug was in Nederland. Zo’n haarband krijgt een dochter cadeau als er een andere dochter gaat trouwen. Omdat ze Maroesja als een dochter beschouwden kreeg zij deze haarband toegestuurd!

32 gedachten over “Chitral

 1. Heel bijzonder en heel kleurrijk.
  Ik had er ook nog nooit van gehoord!
  Wat een mooi, waardevol cadeau voor Maroesja.

 2. Nog een toevoeging: ze heeft bewust niet alles vol geborduurd, zodat je het motief goed kunt zien!

 3. @ Maroesja, leuk dat je dit laat zien, je zal wel veel (avonturen)verhalen kunnen vertellen! :o)
  Het leven (in de bergen?) lijkt me erg moeilijk…
  Ik vroeg me net als Lous ook af of het kruissteekjes of b.v. platsteken zijn?
  En dat zwarte zijn dat stiksteekjes?
  Is de ondergrond vilt o.i.d.?
  De haarband is een lief geschenk!
  Heb je ‘m welleens gedragen?
  Ahummm, dit was géén kruisverhoor… *Ü*
  sorry, als ik te véél vraag hoor…
  :o)
  @Berthi, ga je mee, virtueel op reis…
  http://danny.oz.au/travel/1999/pakistan/#people
  …. je hebt wel even tijd nodig…
  enkele toepasselijke zinnen…:
  “…and men in Chitrali caps passed by. ”
  “A group of young girls clustered around Ruth, who swapped her hairband with one of them, having run out of pens to give away. ”
  “Short of water and rather hot, we drove on to the nearest little resthouse, where we sat in the shade and gulped mango and lemon juice, water, tea, and a lot of tinned fruit.”
  @ Maroesja, zijn op deze foto de haarbanden zichtbaar net onder de hoofddoeken vandaan?
  http://danny.oz.au/travel/1999/pakistan/p/p/526-women.jpg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chitral
  Inmiddels ben ik door mijn gereis alwéér de tijd vergeten…
  Ik heb heel véél foto’s gezien, via, via, via… ;o)
  Gelukkig kan ik lang uitslapen!
  ;oO Gaap! :o)

 4. en die flosjes maken ze natuurlijk ook zelf…als ik dit soort werken zie komt me steeds een gezegde ‘maar half’ omhoog : ‘een paardentand en een vrouwenhand…?? gaat er iets rinkelen?

 5. Mooi, dat je ons “meeneemt” naar een hoek van de globe, die ik nooit zelf zal zien. Ik verbaas me steeds weer, dat hoe primitiever de omstandigheden waaronder de mensen leven, hoe kleuriger hun handwerk is. Prachtige motieven ook!

 6. @ mezioen, het hele gezegde rinkelde gisteren op mijn web-log. ( ik geloof dat het Ineke was, die het schreef)

 7. @ Marcella & Meizoen
  Ja,klopt, mijn vader, zelf een zéér arbeidzaam leven achter de rug, zag ook anderen graag werken en hij heeft die spreuk nogal eens gebezigd.

 8. hoi, maroesja en berthi
  Jullie waren mij toch voor. Ik vind het een bijzonder mooi handwerkje. Ben bij mijn moeder nu en ze vind het een hele leuke site. Dus weer een lezeres erbij. Tot op een volgende toernooi
  de groetjes aan iedereen van Judith, Leo, mijn ouders en van mij.

 9. Wat een mooie borduurmotiefjes. Zit bijna IN de computer om alles beter te kunnen zien.
  Worden deze borduurtjes in kleding verwerkt?

 10. @ Annette-p,
  quote uit bovenstaand art.: “Het linkermotief is van het vrouwen-hoofddeksel en rechts is het motief van de bovenkant van een petje.”
  ;o)

 11. Een korte reactie, het is al laat en het was een drukke dag. Wat je ziet zijn twee bovenkanten, de rand is niet afgebeeld.Het zijn kruissteekjes in een motief van stiksteekjes geborduurd op fijne katoen met een enkele draad. De vrouwen en meisjes in Chitral borduurden meestal in het veld terwijl ze geiten en schapen hoedden. Het is een heel bijzonder stukje van de wereld, als ik erover begin is het moeilijk stoppen, maar nu ga ik echt naar bed.

 12. Wouw Berthi, wat een mooi borduurwerk!!! En wat een mooi vehaal van die haarband. Mooie kleuren gebruiken ze daar hé! Je hoort even niks van me, want ik ben vanaf zondag met vakantie in Noorwegen. Dan weet waarom ik niet reageer de komende weken. Groetjes Marijna

 13. De hele dag geen internet gehad door een storing. In ben nu even snel alle reacties aan het lezen. Juul, de links ga ik nog bekijken…..en Marijna, ik wens je een hele fijne vakantie in Noorwegen!

 14. @Juul, bijna alles is tegenwoordig op internet te vinden…..zelfs een reisverslag over een “onbekend” gebied! De foto van de dames vind ik erg mooi! Het lijkt of de dames de haarband dragen. Ik had al aan Maroesja gevraagd wanneer de haarbanden gedragen worden…..op dat moment wist zij het niet. Ik zal het nog eens aan haar vragen….en misschien als ze de foto ziet…..herkent ze het!?

 15. Ik heb nog veel meer foto’s van nog andere traditioneel geklede dames gevonden, met geborduurde kleding en andere haarbanden.
  Maar in die link zaten ook nogal expliciete foto’s van een slachting van een koe… :oP, dat wilde ik jullie niet aandoen…
  Verder heel veel achtergrond info, maar… TMI…
  ;o)

 16. Weer een nieuwe afkorting erbij……TMI?!:)))
  Twee dagen niet of nauwelijks online…..en ik loop direct weer achter!:))))
  Koe slachten…….nee, liever niet!

 17. @Juul, ik ben niet zo reislustig als jij!:))) En…. waar haal ik al die tijd vandaan???? Ik heb een chronisch gebrek aan tijd!:)

 18. Ik ook hoor, ik “moet” m’n online tijd echt wat gaan minderen…
  Maar ja…. ’t is ook zo leuk, er is zo veel te zien op de wereld!
  Dus als je me minder vaak langs ziet fladderen…, dan ben ik aan ’t handwerken… o.i.d. ;o)
  …dit gaat moeilijk worden… LOL
  :o)

 19. @Juul, laat het niet té stil worden op mijn blog!!
  Hebben we nog tijd om naar Dublin te vliegen?:)
  Inmiddels heb ik mijn alfabettenboek gevonden…..nu nog uitzoeken! Vandaag weer geen tijd gehad. We zijn net terug van een schaaktoernooi in Oisterwijk!
  Mijn voornemen voor deze week….de keuze van het alfabet bepalen en de kleur rood!!! En dan……beginnen maar!:)

 20. @marian’ne m, natuurlijk mag je dat weten. Ik zal er een dezer dagen een afbeelding van plaatsen!
  Oké?

 21. @Leonie, leuk dat je moeder geniet van de weblog en fijn dat ze het blijft volgen!
  Groeten aan iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *