Jean Baptiste Colbert (1614-1683)

Carla Meijsen is een bezige bij! Breien behoort tot één van haar favoriete bezigheden. Daarnaast bezoekt zij graag een begraafplaats, in binnen- en buitenland. Veel hierover is te vinden op haar website. Ontelbare foto’s heeft ze inmiddels gemaakt en deze stuurde ze naar mij. Het is de foto van het graf van Jean Baptiste Colbert, dat te vinden is in de St. Eustache in het centrum van Parijs.

Volgens velen komt colbert van Jean Baptiste Colbert (1614-1683), minister van Financiën onder Lodewijk XIV. Deze politicus zou als eerste een kort jasje hebben gedragen. Of hij onder zijn colbert een pantalon droeg, is de vraag. De pantalon kwam pas na de Franse Revolutie in trek en dit kledingstuk stamt uit Italië. In de commedia dell’arte was Pantalone een figuur die graag een strakke lange broek droeg met daaronder rode Turkse sloffen. Colbert, zoon van een lakenkoopman, redde Frankrijk van een bankroet door de textielindustrie te stimuleren. Naast minister was Colbert ook directeur van een borduurfabriek.

11 gedachten over “Jean Baptiste Colbert (1614-1683)

 1. Berthi ik geloof je! :o)
  Deze pagina van Carla Meijsen vond ik gezelliger, en dan vooral de poezen op ’t grote kussen…
  Ik heb enige tijd in m’n leven tegenover ’n hele oude begraafplaats gewoond…..
  ;o)

 2. Enkele jaren geleden hebben wij in deze kerk gezongen met het koor waar ik lid van ben, een mooie Mozart mis. Jammer dat ik het toen niet wist, bij een volgend bezoek ga ik zeker opletten.

 3. Berthi, leuke log. Vreemd te bedenken, dat na vier eeuwen het colbert nog steeds in is! Meestal verdwenen kledingstukken na verloop van enige tijd weer en werden vervangen door iets dat praktischer òf extravaganter, luxer was. Dit heeft al die tijd (wel met wat kleine wijzigingen, maar toch) stand gehouden. Hoeveel dingen van 400 jaar geleden gebruiken we nu nog?

 4. @ Ineke…, dat wil je niet weten hoevéél! :o)
  Echt hoor, en nog wel van veel langer geleden ook!
  :o)

 5. Ja, maar weet je ook dat ze in Frankrijk een colbert geen colbert noemen, maar une veste? En dat Colbert een kort jasje droeg omdat hij de lange jassen die in de mode waren maar geldverspilling vond?

 6. @yvonnep, leuk extra info!
  Ik heb ook dingen over ‘m gelezen!(Berthi: jouw “schuld”!)
  Hij was géén lieverdje, ook niet voor “onze” Nederlanders uit die tijd!
  :o)

 7. @yvonnep, dank voor de extra informatie…..dit wist ik nog niet.
  @Juul, politiek…..ministers…..?? Vul maar in!
  Carla heeft prachtige poezen!
  @Lous, wat een bijzondere ervaring om in deze kerk te mogen zingen!

 8. Mij hebben ze een ander verhaal verteld. Dat wil zeggen: Colbert was de eerste die de kraag van zijn jas omsloeg. Daardoor vervielen een aantal knopen, en de omgeslagen randjes vormden nu iets dat ze nu lapels noemen. Zodoende zit er in de linker lapel nog een loos knoopsgat waarin een bloem of speldje kan worden gestoken.
  Door deze ingreep ontstond een lege ruimte in de voorkant van de herenjas, die vervolgens weer moest worden opgevuld; met een cravatte (das)

 9. @Piet, dank voor de info. Interessant om te lezen. Weet jij of dit verhaal ergens beschreven staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *