Speurwerk van Juul

Door al het speur (nacht) werk van Juul worden wij veel wijzer! Zo maakte Juul ons vorige week attent op een bijzonder boekje: Het feesten kan beginnen, Margaret Wild & Julie Vivas. Gelukkig kon ik in Schagen, in het ROC gebouw, gebruikmaken van een computer zodat ik meteen op zoek kon gaan. In de originele versie Let the Celebrations begin vond ik het nog op verschillende plaatsen te koop, varieërend in prijs van $ 30 tot $ 285! De Nederlandse uitgave vond ik via boekwinkeltjes bij één antiquariaat in Nederland voor de prijs van € 5 plus € 2,25 porto! Meteen besteld.

Katya koestert in het concentratiekamp de herinneringen aan haar kinderjaren. De kinderen hangen aan haar lippen wanneer ze over haar speelgoed vertelt. De vrouwen besluiten het gemis aan speelgoed te vergoeden. Ze bereiden een feestje voor en gaan op zoek naar vodden en rafels. Hun kleren komen gehavend uit de strijd maar hartveroverende knuffelbeesten zijn het resultaat. Uit dit speelgoed spreekt de hoop op de bevrijding en een overwinning op het Nazi-regime dat hen niet van hun dromen heeft kunnen beroven. Dan zwaaien de hekken open. Ze zijn vrij. Het feesten kan beginnen…

Juul plaatste vorige week ook een link naar het Verzetsmuseum in Friesland. Ik bracht een bezoek aan de website en zag dat er een publicatie zou komen van het Album Amicorum van Hotel de Kroon. Ook deze publicatie, bestaande uit twee boekjes in een mooie cassette, bestelde ik. Het ene boekje geeft informatie over Hotel de Kroon en de personen die een bijdrage hebben geleverd in het Album Amicorum. In het andere boekje vinden we de prachtige tekeningen, gedichtjes en verhaaltjes van diegenen die te gast zijn geweest bij Hotel de Kroon. Vele bekende namen kom je tegen zoals Kees Maks, Bertus Aafjes, Greet en Jan Sluijters, Jan Wiegers. Ik vind het toepasselijk om de bijdrage van Max Euwe te laten zien. De uitgave is absoluut een aanrader!

Dichten kan ik niet en gezien de prestaties van enkele mijner medegasten schijnt het mij verstandig mij niet aan rijmelarij over te geven.

Evenmin kan ik schilderen of tekenen, zoodat ik, alweer in tegenstelling met anderen, de ‘illustratie’ aan den fotograaf moet overlaten.

Kijken we echter liever naar de prenten van overeenkomst met mijn voorgangers, die meer of minder talrijk kunnen zijn.

Resumerend is er wel niets, waarover we het zoo eens zullen zijn als in zake onze waardering voor de keuken van ‘de Kroon’ of meer in het algemeen voor de onovertrefbare gastvrijheid van ‘Pim en Pimme’ met hun staf.

Onze vrienden van voor het IJsselmeer plegen wel eens onderscheid te maken tusschen Friezen en Hollanders.

Onverschillig, hoe men daarover denkt, prijs ik mij als Hollander gelukkig, dat ik kennis heb mogen maken met Friesland en Leeuwarden.

Nergens echter heb ik sterker gevoeld, dat Friezen en Hollanders tot één Nederlandsche stam behooren dan in Hotel de Kroon.

Max Euwe, october 1942.

10 gedachten over “Speurwerk van Juul

 1. @Juul, ik waardeer je bijdrage elke keer opnieuw……. door deze twee aanwinsten voel ik me een stuk “rijker“!!

 2. Graag gedaan hoor!
  Door het “speurwerk” bewandel ik zelf ook vaak onbetreden paden, en gaan er nieuwe werelden voor me open!
  Jij draagt het onderwerp aan en ik leer iedere dag!
  :o)

 3. Ja, ja…, ’t is geen tijd… :oD
  Maar ik heb weer nieuwe wegen bewandeld…
  Jullie hebben nog een linkje van mij tegoed…
  En…, ta da, …
  Ik kan een nieuw kunstje… ABC… je met ons mee?
  En je kunt er op klikken… :o), mocht je er de laatste dagen niet meer geweest zijn…, er is weer meer te lezen…, en na ’t klikken floep je er zo naar toe!
  “Floepen” midden in de tekst, zonder zichtbare link.. :oD
  :o)

 4. Het is me gelukt!:) Vanaf nu kun je op Abc… je met ons mee? klikken en dan kom je rechtstreeks bij de log. Hoef je niet meer te zoeken. Morgen verdwijnt het Abc-lapje uit het zicht.

 5. Wat een byzonder boekje, ook weer aandoenlijk!!! Dat woord heb ik deze week vaak “gevoeld”,dat is toch heel fijn!
  En het “Album Amicorum” ook heel interessant, leuk dat het te koop is.
  Weer goed gedaan Juul!!!
  Op de gewone weekmarkt in Baarn lag er een zomaar te koop bij de boekenkraam. Een soort kistje met prentjes. Mijn man heeft niet eens de prijs gevraagt, meestal schreeuwend duur.
  Ik reed net door de wijk en zag dat de ooievaar heel wat kindertjes heeft gestrooid, overal blauwe en rose slingers, ballonnen etc. Allemaal nieuwe mensjes in “VRIJHEID” geboren!!! En aan wie wij veel door mogen/moeten geven!

 6. Berthi even laten weten dat ik iedere dag van logjes geniet.Door jou en Juul leer ik veel en vind het erg alles leuk .lief en of ontroerend om te lezen

 7. @ Marian’ne m., de vondsten van je man zijn goud waard! :o)
  @Ria en Marian’ne m, dank jullie wel! :o)

 8. let wel, wij hebben het niet gekocht hoor!!! Het was afgelopen dinsdag in Baarn, dus wie er een zoekt… elke dinsdag ochtend markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *