Gehaakte knuffels

De gehaakte knuffels van Anne-Claire Petit staan volop in de belangstelling. Regelmatig staan ze afgebeeld in tijdschriften. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar het haakwerk en wilde dat wel eens van dichtbij bewonderen. Niet eenvoudig! De exclusieve gehaakte knuffels worden in exclusieve winkels verkocht met een exclusief prijskaartje. Daarvoor worden ze allemaal met de hand gehaakt door vrouwen in Azië, die op deze manier een extra bijverdienste hebben. Totaal onverwacht zag ik vorige week in Schagen enkele knuffels van Anne-Claire Petit. En als je er veel van verwacht, blijkt het in werkelijkheid tegen te vallen. Natuurlijk zijn het leuke, vrolijke, gehaakte knuffels voor kinderen, maar van het haakwerk had ik hogere verwachtingen!

45 gedachten over “Gehaakte knuffels

 1. Hand-werk!
  Je moet de Aziatische dames ook wat gunnen…
  (… soms misschien, “grote steken, snel thuis…?)
  :oD
  En het zijn wel vrolijke haaksels en breisels toch?
  (psst, wat stond er op ’t prijskaartje?)
  ;o)
  Maar voor wie denkt dat kan ik ook, en zin heeft…
  Google de Google…
  Er staan heel veel patronen, vooral in het Engels…
  :o)
  ————————————————————————————————-
  Ik bleef nog “’n tijdje” op dit onderwerp Google-en…en vond nog heel veel ander moois, o.a.:
  ’n vrolijke schildpad:
  http://www.tamemymind.com/artscrafts/images/patternbooks/turtletime.jpg
  uit:Annie’s Quick & Easy Pattern Club, Oct.-Nov. 1992, Number 77, Pages 30-34… (zie ‘m maar te pakken te krijgen… :o) via e-bay…? )
  Hij stond met nog meer gezellige vriendjes op deze patronenverzamelings (niet voor de verkoop) pagina:
  http://www.tamemymind.com/artscrafts/pages/patternbooks-crochet-toysanimals.php
  en
  ’n lieve beer:
  http://www.allfreecrafts.com/crochet/teddy-bear.shtml
  Gelukkig had zij wel haar patroon bij zich, ook voor haar kleding…
  http://www.allfreecrafts.com/crochet/teddy-bear-dress.shtml
  …..en als je liever een jongetje hebt, geen probleem:
  http://www.allfreecrafts.com/crochet/teddy-bear-overalls.shtml
  Verder nog véél meer moois, maar dat mogen jullie zelf zoeken, en… smaken verschillen! LOL
  :o)

 2. Ik heb weer veel plezier gehad!
  Het is altijd weer een verrassing wat je me aanreikt…
  … en voor jou een verrassing wat ik daar mee doe!
  :o)

 3. Als je met Google zoekt op ‘amigurumi’ (dat is Japans) krijg je een heleboel links met allerlei gehaakte poppetjes. Het is haast een rage, sommige zijn ook erg schattig. Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.flickr.com/photos/tags/amigurumi/
  Ik kan helemaal niet haken, maar misschien moet ik het toch eens proberen!

 4. Toch een heel schattig, vrolijk aapje, heb je hem gekocht?
  Ja, ook al zo heerlijk haken (meters gordijn gehaakt in jaren70, wie niet). Ik vind het zo leuk dat jonge mensen tegenwoordig echt kunstwerkjes maken met de oude technieken. Zo ook de klaprosen van Saartje, leuk joh!!! Ik kijk niet langer anders wil ik dat ook weer:-))))

 5. @Saartje, ik ben de leuke amigurumi al op een aantal blogs tegen gekomen. Ze zijn erg leuk……. en het lijkt er op dat het een rage gaat worden!

 6. @Marian’ne m, ik heb het aapje niet gekocht. Op het prijskaartje stond een bedrag van…… ik meen 24,90 euro!?

 7. Juul, wat doe je nu “IK KIJK NIET”!!!! ahhhh
  TOCH.. “even dan” gekeken!!!! oooo dat schaapje:-)))) Ik ga maar niet alle 2394 bekijken!

 8. Ik was tegelijk met je aan het typen Berthi, goed dat je het niet gekocht hebt voor die prijs! Ik hoop dat de dames die er aan borduren er ook zo goed aan verdienen. Het zal inderdaad allemaal stukwerk ( dus haastwerk) voor ze zijn!!!

 9. @Juul, het zijn absoluut hele vrolijke knuffels. En de ene persoon kan nu eenmaal mooier haken dan de andere. Daar is niets mis mee….. alleen als iets als exclusief wordt aangeboden, zijn mijn verwachtingen erg hoog (misschien wel te hoog)….en dan kan het soms wel eens tegen vallen.
  Wat heb je weer geweldig je best gedaan…. telkens denk ik….. wat zal Juul weer gevonden hebben. Heel verrassend, elke keer opnieuw!!
  Ongelooflijk dat je er nachtwerk van maakt….. terwijl ik al lang op één oor lig!:)
  Als ik tijd in overvloed zou hebben begon ik vandaag nog aan die vrolijke schildpad!
  In het volgende nummer van HzG kan je meer lezen over Anne-Claire Petit!

 10. inderdaad schattig, ik viel er ook voor.
  maar wordt een beetje huiverig als dat werk god weet ik waar in de wereld wordt gemaakt…in een soort fair trade constructie kan ik er wel mee leven.
  en nee nee ik ga voorlopig al die mooie links niet bekijken 😉
  dan ben ik zomaar een dag verder, wel al een paar dagen op e-bay aan het bieden op oud linnengoed uit noord duitsland…

 11. “Uiteraard” kende ik Anne-Claire Petit en de amigurumi knuffels al…..
  :oD … ik surf weleens ergens… ;o)
  Het is zo leuk om al die creativiteit te zien!
  Ik geniet enorm van alles! (… en kan dan maar moeilijk m’n pc uitzetten…)
  :o)

 12. over de kwaliteit van Aap kan ik moeilijk oordelen..ik heb er niet aangezeten 😉 Hij (of zij) ziet er wel erg lief uit, ik hoef hem zelf niet op de bank maar tegen de tijd dat ik knuffels “nodig” ga hebben vind ik zo’n gehaakte wel erg leuk…je ziet tegenwoordig ook veel kinderkleren met gehaakte dingetjes, zelfs bij de HEMA, zo schattig!

 13. @ Marcella, òòòh, die moet je afmaken!
  Zo’n dotje!!!
  :o)

 14. Hoi Berthi, wat is het toch elke dag weer leuk om jouw site aan te klikken. Groetjes Martine

 15. 25 euro voor dit gepruts…? Ik zal je wat zeggen: ik vind het niet leuk. Maar altijd goed om te weten. 🙂

 16. OK…(zeepkist…)
  Hoeveel uur werk zit er in die knuffel? !!!!!
  En hoeveel verdienen wij per uur? !!!!!
  Plus materiaal, verpakking, verzending en marketing….
  JUIST!
  Dus gewoon betalen, als je ‘m mooi vindt!
  :o)

 17. @Marcella, terwijl ik je link aanklik kijkt Thijmen mee….. en hij vindt Mr.Bean aap SUPER…..Thijmen ligt in een deuk! “Waarom ga je die aap niet maken?” vraagt Thijmen. Och ja, ik heb toch niets te doen! Maar eerlijk, ik vind de aap ook SUPER. Dus wie weet…. moet ik misschien net als Juul nachtwerk gaan verrichten!?
  Kunnen we binnenkort de Mr. Bean aap af zien op je weblog?

 18. @Juul, in de volgende HzG lees je een artikel over Haken, tussen kunst en commercie. Hierin lees je ook iets over Anne-Claire Petit.
  Het artikel heb ik geschreven!:)

 19. Berthi en Thijmen, de knuffel van Mr bean is een beer, genaamd Teddie. of teddie ooit af komt betwijfel ik, ik heb hem al jaren niet gezien, maar aangezien ik (bijna) nooit iets opruim of weggooi zal het nog wel in een la liggen..ik zal eens zoeken

 20. @ Berthi, ik weet het al,… (sorry hoor) maar via ’t net…, ik kom je zo hier en daar wel eens ergens (in stilte) tegen…
  Maar ik zeg niets, maar dat zei ik al…
  (stil… sttt)
  Ik kijk in ieder geval vol verwachting naar het volgende nummer uit!
  :o)

 21. @Marcella, dom, dom, natuurlijk een beer….ik was afgeleid door de tekst van Marian’ne m.
  @Juul, tsja ik hoef je eigenlijk niets te vertellen…..jij hebt je net (zoals je dat zo mooi noemt)…..!:))))

 22. ja, en ik wist ook best dat het een beertje was:-)))))) stom he!!! Ik heb zoooo vaak gekeken met de zonen.

 23. Vanavond Ned. 3 om 19 uur… de tekenfilm versie.
  :o)
  @ Berthi, …met het net vang vind ik het… ;oD

 24. Kan iemand mij helpen?
  Ik zoek patronen van knuffels om te maken voor school. Eigenlijk zouden het handpoppen moeten worden. Van een poesje, schildpad, leeuw, wasbeer, pauw, uil.
  Ik heb overal al gezocht maar niks gevonden.

 25. @Nelly, zoek eens bij google. Tik het woord amigurumi eens in! Probeer het met zoveel mogelijk verschillende woorden en er zal vast wel ergens een patroon opduiken. Veel succes ermee!
  Lukt het niet, dan je eigen fantasie gebruiken!

 26. Beste Berthi,
  beetje late reactie, maar dit aapje is zeker niet van Anne-claire Petit! Hij lijkt er wel op, maar haar werk ziet er stukken beter uit! Deze is dus nep.
  Ben overigens ook op zoek naar patronen die op haar werk lijken, hoeft niet precies hetzelfde te zijn, als t maar een idee geeft van hoe te beginnen?
  Gr, Jel.

 27. @Jel, als ik me goed herinner (het is tenslotte alweer eventjes geleden), hing er wel het kaartje van Anne Claire Petit aan! Deze aap was ook behoorlijk prijzig.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat knuffels van Anne Claire Petit nagemaakt worden.
  Er zijn hier geen patronen van, voor zover ik weet. Ik denk dat je het zelf moet gaan uitproberen. Of je maakt je eigen ontwerp! Nog leuker!!

 28. Anne-Claire Petit zou een boek moeten maken met een aantal patronen erin. Zou toch zo leuk zijn! Ik ben nog niet gevorderd genoeg met haken om mijn eigen ontwerpen te kunnen maken…….

 29. @Annemiek, dat zal Anne-Claire Petit niet doen! Het is de bedoeling dat je de gehaakte knuffels van haar koopt! 🙂

 30. Ja Berthi, dat begrijp ik natuurlijk ook wel 😉
  Maar stel, ze ontwerpt wat leuke knuffeltjes en zo, speciaal voor de gemeenschap, en zet ze in een boek. Hoe denk je dat dat boek verkoopt?!

 31. @Annemiek, ik heb haar gesproken over patronen, maar ze wil dat (nog) niet doen.
  Maar wie weet, verandert Anne-Claire Petit nog eens van mening en dat boek zal zeker goed verkocht worden.

 32. Hoi,
  leuk om dit allemaal te lezen, maar misschien kunnen jullie mij helpen aan een haakpatroon voor een hartje? Kom er zelf niet uit. Hopelijk weet iemand iets.
  liefs Margreet

 33. Misschien heeft Anne-Claire Petit (Ik had er nog nooit van gehoord!) het wel uit die oude Ariadne, is de cirkel weer rond. En verder is copyright een eindeloze discussie….dus als ik een sleutelhanger in de vorm van een hartje maak ..en denk dat ik origineel ben… dan is het toch niet niet origineel omdat iemand voor mij dat al bedacht heeft? Echt moeilijk.

 34. @Irma, het is en blijft moeilijk. Naar mijn idee hebben we met golfbewegingen te maken en om de zoveel jaar komt ‘iets’ weer terug in een net andere ‘nieuwe’ vormgeving.
  @Margreet, ik heb geen haakpatroontje van een hartje bij de hand. Gewoon beginnen met haken en dan moet het toch lukken om een hart tevoorschijn te krijgen op een gegeven moment.

 35. hallo,
  Wat leuk zeg…ik was even aan het googlen en zocht een leuke gehaakte knuffel voor mijn dochter. Ik had een geinige gezien bij de artis! Artis de partis, dan gaat er nog eens 5 euro naar een goed doel ook.
  Ik was jullie blog aan het lezen, leuk hoor dat je kan haken. Hierboven heb ik een website gezet, daar vond ik leuke haarspeldjes, ook gehaakt. Voor een leuk klein prijsje. http://www.pittigenstoer.nl Daar ga ik maar even wat van bestellen.
  Ik zoek nog even door voor een leuke roze knuf, nou daaaag groetjes sil

 36. Hallo,
  Wie kan mij helpen aan een haakpatroontje van een uil. Hier zou ik erg blij mee zijn.
  Groet, Yvonne

 37. Yvonne google eens bij af beeldingen met de woorden “hookes owl pattern” of op z’n hollands kan natuurlijk ook. In ieder geval kom je dan veel inspiratie tegen en met wat bladeren misschien ook een patroontje !!Succes, een uilenliefhebber !!;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *