Historische kostuums van Vlieland

Een boek over de streekdracht van Vlieland hadden we nog niet. Daar is nu verandering in gekomen. Sytske Rispens heeft zich in de kleding van Vlieland verdiept:

‘Al zolang ik mij kan herinneren, houden allerlei aspecten rondom kleding me bezig. Wat droegen mensen door de eeuwen heen, welke stoffen werden er gebruikt en hoe werden de kostuums precies gemaakt?
Voor operettevereniging A.D.O. uit Eelde heb ik jarenlang en met veel plezier, kostuums ontworpen en gemaakt.

Ik heb zelf jarenlang op Vlieland gewoond. In het museum “Tromp’s Huys” op Vlieland hangt een gravure, waarop een boer en boerin in 17e eeuwse kleding, staan afgebeeld. Omdat Vlieland geen historische kostuums bezit, was dit voor mij aanleiding om een reconstructie te maken van deze streekdracht uit ± 1675.

Mijn uitgangspunt was dat de kleding die ik ging maken historisch verantwoord moest zijn.
Musea, boeken en schilderijen bleken bronnen van goede informatie te zijn.’

Het historische kostuum van Vlieland is een gebonden uitgave en telt 336 pagina’s. Prijs € 45, exclusief verzendkosten.

15 gedachten over “Historische kostuums van Vlieland

 1. O, een heel intersessant boek!!! Mooi. Is echt heel anders dan de meeste klederdracht boeken. Die vind ik fantastisch hoor, maar er kwam geen vernieuwing meer. Zou mooi mijn verzameling aanvullen. Zet ik op mijn veeeeel te grote verlanglijst 🙂 dank je voor de tip!

 2. vlieland, ook nog op mijn “to do” list.
  fijn, dat op de rand van verdwijnen weer een stuk van onze kostuumgeschiedenis gedocumenteerd is!
  toch maar eens een weekend uittrekken en er gaan kijken.
  groetjes,
  ineke

 3. Leuk, Berthi. Laat je op een volgend log wat details zien?
  (dan doe ik dat een ander keertje van andere kostuums)

 4. @yvonnep, misschien binnenkort. Wanneer kan ik nog niet zeggen. Vanaf zondag ben ik even weg. Dat schrijf ik nog in een log. En…. Matthijs zal voor mij logs gaan plaatsen…… je hoort/leest er meer over. Maar ik vind het heel interessant om op jouw log vast details van andere kostuums te zien!

 5. Hallo,
  Het boek komt er helaas niet!! Maar er is een DVD van het historisch kostuum op Vlieland. Deze DVD biedt een boeiende kijk op het historisch kostuum, het onderzoek en de reconstructie hiervan. De DVD wordt uitgereikt aan . . en gepresenteert op zondag 7 juni 2009.
  Sytske

 6. @Sytske Rispens, dank je wel voor je berichtje. Jammer dat het boek er niet komt. Gelukkig is er een mooi alternatief.

 7. Het boek is er nu wel, een heel mooi boek geworden en voor de liefhebbers te koop……

 8. Hallo Berthi, weet je de titel van het boek en ook waar het verkrijgbaar is ?

 9. Hallo Berthi,

  Vandaag was ik in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en zag daar de prachtige reconstructie van de Vlieland kostuums. Wat ontzettend mooi zeg! Ik kan nergens vinden of het boek nog verkrijgbaar is en de links hierboven werken ook niet. Weet jij of het nog ergens verkrijgbaar is? Alvast bedankt voor je reactie.

 10. @Iemkje Heier, dit is een bericht uit 2006 en omdat het al zo lang geleden is, komt het vaker voor dat de links die ik geef op een gegeven moment niet meer werken; dus de desbetreffende website is van het internet gehaald. Om er achter te komen of dit boek nog te koop is, kun je misschien het beste een boekhandel op Vlieland bellen. Zij kunnen je vast meer vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *