Parels van de zee

Zeeland De zee is niet alleen de natuurlijke verbinding tussen alle eilanden, het is ook de bron van leven voor veel eilandbewoners in de vorm van visvangst en toerisme naar tropische stranden. Echter, door de eeuwen heen zijn de bewoners ook geconfronteerd met de verwoestende kracht van het water. De zee geeft en de zee neemt.

Kaapverdië De dames begeleiden hun zang met een bijzonder instrument: opgerolde kleding. Dit gebruik komt uit Kaapverdië. Kaapverdië was een overslaghaven voor de vele slaven die naar Midden- en Noord-Amerika werden gebracht. Na het werk, met de werkkleding onder de arm of op het hoofd, ontmoetten ze elkaar. Ze ontwikkelden een soort geheimtaal: een mengvorm tussen Portugees en Afrikaanse talen.

Indonesië De zee is van oudsher een plaats van onheil voor de inwoners van Bali. De mensen trekken uit een bergdorp in optocht naar het strand. Zij dragen twee parasols die een symbolische betekenis hebben. De zwarte parasol staat voor Kaja, de richting van de bergen waar de goden wonen. De rode parasol staat voor Kelod, de richting van de zee waar het onheil huist. Op het strand wordt gebeden en worden offerandes van fruit en bloemen neergezet. Vervolgens stellen de dansers zich op in de windroosformatie. In het midden staat de god Shiva, de schepper en vernietiger. Deze dans werd prachtig uitgevoerd met de daarbij behorende schitterende kleding!

Malta Een Malthezer dans die katholiek van oorsprong is. De dames in zwart en wit vormen een schaakspel van ‘walspatronen’. Mooie kleding en een zeer stijlvolle dans, is mijn mening.

Dit zijn slechts een paar dansen uit het programma Parels van de zee, gedanst door het Internationaal Danstheater. Het was, zoals altijd, volop genieten!! Ben je nog niet eerder naar een voorstelling van ze geweest, dan raad ik je aan om dit het volgende seizoen zeker te gaan doen. Ben je eenmaal geweest, dan ben je verkocht!!

Bron: Het Internationaal Danstheater

26 gedachten over “Parels van de zee

 1. Toen ik net bij “het toonbankmodel” met je reactie venster aan het worstelen was, zag ik de tekst van je nieuwe log…
  Parels van de zee, terwijl ik dus “eeuwen” op het trage plaatsen aan het wachten was, stelde ik me van alles voor waar het logje over zou kunnen gaan: uiteraard parels, maar ook garens, schelpen, patronen, er doemde van alles op…, en voornamelijk in zachte creme zacht blauw en grijze kleuren.
  Ik kreeg dus een lach “stuip” toen ik dit plaatje bij je log zag… Weg was mijn rustieke pareldroom, wervelende dansers kwamen er voor in de plaats!
  Je hebt vast een super avond gehad! :o)

 2. Even was ik in de war met het nationaal dans theater , maar dat is de club die altijd door Majesteit gevraagd wordt mee te gaan , wanneer ze op statie bezoek gaat in het buitenland .
  De beide dans theaters , daar mogen we wel trots op zijn . Nederland heeft best nog wel wat te bieden .
  Een heel ander genre , waar ik ook veel bewondering voor heb is Riverdance . Dit is geen Nederlands theater groep .
  Het zijn meest Ierse dansen , die ze uitvoeren en het gaat er heel heftig aan toe . Maar ik vind het geweldig hoe een grote groep dit grootse spektakel uitvoert . Heel precies en allemaal gelijk .
  Nog even een heenwijzing naar iets heel anders .
  Gisteren hadden Quiltsters een Quilten-prikdag in Staphorst .
  Ze moeten nog maar net thuis gekomen zijn van zo,n heerlijk dagje uit en toen werden er al foto,s geplaatst op de Quilten prikbord pagina .
  Er zijn mooie Quilts te bewonderen .
  En ook enkele foto,s van een vrouw in Staphorster klederdracht .
  Verder een prachtige tegelwand en ik zag een heel mooi ingelijste merklap .
  Staphorster klederdracht is te zien onder :
  P.B.dag Staphorst
  auteur Zonja Assen
  22-4-2006
  Tegelwand en ook klederdracht en merklap .
  P.B.dag foto,s
  auteur : Quitinus
  22-4-2006
  Het is nogal zoeken want de pagina met de foto,s zit erg vol dus mensen schrollen maar van boven naar beneden en heen en weer !
  Verder is er op de Quilten.startpagina .nl
  bovenaan nieuws : Quilten
  Klik op Steek voor Steek 1665-1975
  HANDWERK ONDERWIJS
  en FASHION .NL THE NEXT GENERATION
  Ik zou zeggen veel kijk en lees plezier !

 3. ja hoor berthi, ik kom nog gezellig langs. Dansen, is niet echt aan mij besteed, met deze uitleg erbij wordt het heel aantrekkelijk, maar er naar kijken vind ik prachtig. En dan zie ik graag wat passie en hoor ik graag een pittig ritme. De tango natuurlijk en de spaanse flamengo, riverdance ook heel mooi.
  Gerrie, leuke links, ga ik zo van genieten.

 4. @Juul, wat heb je dat mooi gezegd/geschreven!!!!!
  Het is altijd genieten, genieten en genieten als je naar een voorstelling van het Internationaal Danstheater gaat. Schitterende dansen en prachtige kostuums…….manlief geniet mee!!!!
  @Gerrie, dank voor al je links……ga later kijken….. het is dan wel geen maandag, maar toch staat de wasmachine ongeduldig op mij te wachten!!!!!
  @Marian’ne m, wat ben je vroeg na het nachtbraken van gisteren!!!!

 5. Heerlijk, zo’n avond. Je kunt je zo helemaal in een andere wereld wanen.
  En bij jou wacht prozaïsch de wasmachine vandaag, ik heb nog aardig wat (bladen)opruim-uitzoekwerk.
  Groetjes,
  Ineke

 6. ja Berthi, de hele nacht aan logs liggen denken.:-))))). Ideeen zat , nu nog een “zak” met tijd zien te vinden.!!!!

 7. @Marian’ne m, een ‘zak’ met tijd…… leuk moederdagcadeautje……. tip voor je kinderen!!

 8. Mooie voorstelling!!!! Ik heb hem hier ook gezien. Geweldig dat danstheater. Elk jaar probeer ik naar hun voorstelling te gaan. En dan de kleding die ze vaak aan hebben.
  En Gerrie, ik ga zo dadelijk even zoeken naar jou aanbeveling. Heerlijk is dat om te quilten. Ik heb net 2 quilts voor mijn nieuwe kleinkinderen gemaakt. En ze worden voor alles te pas en te onpas gebruikt. Leuk is dat als je werk zo gewaardeerd en ook gebruikt wordt. Groetjes Marijna

 9. Attentie . . . attentie . .! !
  Zoeven heb ik weer op de Quilten prikbord pagina gekeken . En er zijn nog meer foto,s geplaatst van de happening in Staphorst .
  Nog meer en duidelijke foto,s van de Staphorster klederdracht .
  Het mooie stipwerk op het zwarte kapje .
  De mooie tegel wanden , prachtig .
  En een echte pronkkast met mooie kopjes en kommetjes .
  En ook nog een duidelijker foto van de merklap .
  Vroeger kon ik vaak de klederdracht uit Staphorst van dichtbij bekijken als ik naar de markt ging in Zwolle .
  Maar van deze foto,s heb ik echt genoten .
  Deze serie is te bewonderen bij :
  Prikborddag
  auteur : Yvon
  23-4-2006
  Ik zou zeggen houd de prikpagina de komende dagen in de gaten , er zullen nog wel meer foto,s geplaatst worden .

 10. Als je op de site van Quilt palace gaat kijken,dan staan daar ook nog veel foto’s op. http://www.quiltpalace.nl/ Volgens mij is het een erge leuke dag geweest. Hier krijg je weer quilt kriebels van!!! Groetjes Marijna

 11. @Marijna, jij ook al zo genoten van deze dansvoorstelling!!
  Ik heb net de foto’s bij quiltpalace bekeken…… wat een mooie quilts…..en allemaal zo verschillend…..en die blitse oorhangers.
  De rest ga ik vanavond bekijken!
  Om Staphorst te bezoeken staat al heel lang op mijn lijstje……deze zomer!!??

 12. Berthi, vertel dan wanneer je gaat, dan kom ik ook!!! Het bezoeken van Quiltpalace staat al een tijdje op mijn programma. Terwijl ik er maar 45 minuten vandaan woon, ben ik er nog niet geweest. Ben je wel eens in Rouveen geweest? Ook daar kun je mooie stoffen kopen. http://www.stegemanstextiel.nl/ Daar hebben ze ook veel folklore stoffen voor de Staphorster dracht! Een walhalla om daar eens een kijkje te nemen. Kun je combineren met Staphorst. Groetjes Marijna

 13. @Gerrie, fijn dat wij weer kunnen genieten van je reacties!!
  Ik heb net een bezoekje gebracht aan de prikpagina quilten….. het was even zoeken (er staan inmiddels zoveeeeel foto’s op), maar ik heb je links gevonden. Dat moet een geweldige dag geweest zijn met al die prachtige quilts. Ik heb mijn favoriete quilt al uitgekozen…….!!
  Ja, die tegelwand mag er zijn…… misschien mag er best wel wat minder aan de muur hangen……de tegelwand is alleen al zo mooi!!
  Maar ja…….pronken met je mooie servies, merklap, oorkonde etc……..heeft wel wat!!
  Met de mangeldoeken werd in Duitsland ook gepronkt…..het werd zelfs een statussymbool!
  @Marijna, ik hoop deze zomer tijd te hebben voor Staphorst……beloven kan ik niet…….er komt hier altijd zoveel tussendoor!!

 14. @Berthi: Ik had echt zachte pastelkleurige parel visioenen… :o)))
  ’t is altijd weer heel verrassend met welk verhaal je komt, en gisteren had ik even de tijd om m’n eigen fantasie op je titel los te laten, dus toen was het echt even een cultuurshock… ;oD
  Ik heb de links en foto’s nog niet bekeken, maar: Stegeman, daar word je vrolijk van :o), ze kunnen ontzettend leuk over de klederdracht vertellen, ik heb al een paar keer een (hele nette) “striptease” voorstelling van ze meegemaakt, en het is echt lachen!
  De winkel zelf daar ben ik nog steeds niet geweest, alleen virtueel:
  http://www.stegemanstextiel.nl/
  Ga maar eens kijken.
  @Gerrie: even een linkje maken (voor mijn eigen gemak) ;o)
  http://www.prikpagina.nl/list.php?f=1210
  Er staat al enorm veel op zag ik, gewoon op “vorige berichten” blijven klikken! :o)
  Ik heb weer lees en kijkplezier voorlopig!
  Gerrie, bedankt voor de tip! ;o)

 15. @Juul, ik weet meestal pas laat waar mijn log over zal gaan. Soms (net als gisteren) weet ik het iets eerder!!!:)) Zo blijft mijn weblog elke keer weer een verrassing!!! Meestal over handwerk/textiel…. soms over onverwachte onderwerpen….. het blijft spannend…. voor lezers en voor mij!!!
  Fijn dat je de links even duidelijk aangeeft…….was ik vergeten!!!!! Dank je!!!! Toch maar goed dat ik af en toe iets over het hoofd zie…..!!

 16. Vele handen maken licht werk… 8o)
  Ik heb vandaag te veel drukte op m’n pc, je wilt het niet weten… de mailtjes blijven maar binnen vliegen, en overal leuke links, ik houd het niet meer bij en ik heb ook weer zoveel mooie nieuwe dingen gezien op het web… (ik zou er logjes over kunnen vullen…) LOL
  Wat maken mensen vrouwen toch veel moois! :o)

 17. bedankt voor de leuke links, Gerrie.
  wat een prachtige quilts waren daar gisteren, leuk dat ze ons daar ook van laten meegenieten.
  Juul heeft de kousebanden ook gezien van de zussen Stegeman begrijp ik 😉 Een tripje naat Staphorst en rouveen is echt de moeite waard, Berthi, in de nieuwe quiltwinkel ben ik nog niet geweest, maar die ziet er ook erg mooi uit, bij Stegeman ben ik ooit wel geweest, een waanzinnig leuke winkel. leuke dansavond had je gisteren, heel bijzonder.

 18. @Marcella, we zaten bij één van de lezingen misschien waarschijnlijk wel vlak naast elkaar… zonder het toen te weten! ;o)

 19. Wat lees ik nu………Juul die het niet bij kan houden…….. grapje!!!!????
  De inktvis moet maar snel veranderen in een duizendpoot!!!

 20. Kan het niet laten om nog even kijken, morgen al die mooie links op mijn gemak bekijken. Lekker om naar uit te zien. Fijne nacht allemaal!!!

 21. Berthi, het is ’n gekkenhuis vandaag… ik loop hopeloos achter!!!!!!!!!!! ;o)
  Weltrusten Marian’ne m ;o)

 22. wat een heeeerlijke winkel “stegeman”!!
  Ik moet mij vermannen, vergeet zoon zijn lunch mee te geven, O,O
  Nog niet wakker juul??:-))

 23. @marian’ne m: ;oD wat dacht je???
  Bovendien heb ik m’n pc vandaag (bijna heel de dag) off-line gehouden… rust… ;o)
  En ik ga zo dadelijk lekker t.v. kijken, dat doe ik nu trouwens ook hoor… (’t “inktvis syndroom…”), maar Spoorloos is er zo weer op! :o)

 24. Geweldig! Ik heb het nog altijd over het FD (Folkloristisch Danstheater). Zelf had ik jaren les van een van de oprichtsters van het Danstheater (om alles te omzeilen).

 25. @Yvonnep, toen ze de naam Folkloristisch Danstheater hadden ging ik al naar hun voorstellingen. Was er niet een groep mensen die de naam te truttig vonden?….. en daarom gewijzigd is in Internationaal Danstheater!?
  Leuk dat jij les hebt gehad van één van de oprichtsters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *