TAA

Het plan was er al lang, alleen kwam het er niet van. Nu ben ik dan eindelijk lid geworden van de vereniging Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA).

Betsy Perk (1833-1906) werd geboren in een gezin wat geen financiële problemen kende. Ondanks haar kunstzinnige aanleg mocht ze geen opleiding volgen, dat paste een vrouw immers niet. Naar later zou blijken, had Betsy meer initiatief en intelligentie om zich hierbij neer te leggen. Betsy Perk zette zich in voor de zelfstandigheid van vrouwen. In 1871 richtte zij de vereniging Arbeid Adelt op. In haar tijdschrift Onze Roeping vroeg ze om hulp bij het oprichten van deze vereniging die tot doel had aan dames een vorm van betaald werk te verschaffen. Immers, een ongetrouwde vrouw was veroordeeld tot huishoudelijke werkzaamheden en handwerken. Juist deze vrouwen wilde zij de mogelijkheid geven iets te verdienen met hun handwerken en zo de kans te krijgen een cursus of opleiding te volgen. Er was direct koninklijke belangstelling voor de nieuwe vereniging: koningin Sophie, echtgenote van koning Willem III werd de officiële beschermvrouwe. Vanaf 1934 werd prinses Juliana de beschermvrouwe.

Er kwamen problemen binnen de vereniging en een nieuwe vereniging splitste zich af onder de naam Tesselschade, vernoemd naar Maria Tesselschade, kunstzinnige en geëmancipeerde dochter van Roemer Visscher uit de Gouden Eeuw. In 1953 besloten beide verenigingen te gaan fuseren. Ter gelegenheid van de nieuwe vereniging, TAA, werd er een merklap ontworpen met onderaan het motto van de vereniging Elck Syn Waerom. Hiermee ondertekende Maria Tesselschade haar brieven.

In 1996 bestond de vereniging 125 jaar en ter gelegenheid hiervan verscheen het boek Toekomst door traditie, geschreven door Vilan van de Loo. Zij heeft haar studie kunnen afronden door middel van financiële ondersteuning van TAA. Vilan van de Loo was op zoek naar geld dat haar plotseling weggevallen studiefinanciering kon vervangen. Zij schreef een aantal particuliere fondsen aan. Een van de eerste reacties kwam van TAA. Haar aanvraag werd gehonoreerd.

Jaarlijks komen er 150 tot 200 (getal uit 2000) verzoeken voor financiële hulp. Er gelden strenge normen en richtlijnen of iemand die door het Rijk een erkende opleiding volgt, in aanmerking komt voor een gift.

40 gedachten over “TAA

 1. Leuk onderwerp!
  Ik ben nog wel even zoet met alle links die je hebt meegegeven, zo heb ik een rustig dagje…alleen maar lezen en kijken.
  Maar alle gekheid op een stokje, leuke log!
  Ik heb al diverse malen geshopt bij TAA, en draag hun een warm hart toe! :o)
  Ik ga me (proberen) koest (te) houden, en ga lekker lezen en handwerken!

 2. Al een paar keer, heb ik bij de dames baby-cadeautjes gekocht, vooral molton Nijntjes. Later hoorde ik dan, dat het zeer geliefde knuffels geworden waren.
  Ook heb ik hun kookboek, waaruit ik af en toe een recept-idee haal.
  Organisatie, die steun verdient!

 3. Weer fris na een heftige log avond (gefeliciteerd!) en een goede nachtrust. Mooi deze uitleg van TAA. Heb een schriftje met de afbeelding van het merklapje, maar wist niet wat het precies was. Weer wat geleerd op de vroege morgen.

 4. ik ging vroeger als kind al daar in de etalage naar de handwerkjes kijken omdat ze zo mooi waren. In mijn handwerkgroepjes zitten ook een aantal dames die aktief lid zijn of zijn geweest en zelf ook handwerk hebben gemaakt. Een ervan was ook op een of andere manier betrokken bij het maken van het knilekussen voor PWA en Máxima.
  Ik denk dat we dit jaar nog wel meer zullen horen over TAA. Ga jij ook aktief lid worden of houd je het bij de donatie?

 5. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in TAA, vandaar dat ik uiteraard ook het boek Toekomst door traditie heb. Drie jaar geleden kreeg ik een telefoontje van de afdeling Amsterdam. Zij toonden interesse in een lezing over de mangeldoeken. Verder niets meer van gehoord. Nu kreeg ik twee weken geleden een telefoontje van de afdeling Nijmegen. Ook zij toonden belangstelling voor een lezing over mangeldoeken. Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.
  Vorige week ontving ik van hen het jubileumboekje; de afdeling Nijmegen bestaat dit jaar 120 jaar. Morgen vieren de leden in Museum het Valkhof hun 24e lustrum. Er is een vol programma met o.a. een lezing van Jacoba de Jonge : Vrouwenbeweging in kleding, een keuze tussen de lezing Vrouwentooi of Wandeling langs de levens van Nijmeegse Vrouwen. In september hebben zij nog een High Tea.
  Nijmegen is een prachtige stad, Matthijs en Eline studeren er…….vandaar dat ik gekozen heb om van de afdeling Nijmegen lid te worden.
  Geen aktief lid (waar haal ik de tijd vandaan??), Marcella. Voorlopig houd ik het bij de donatie.
  Ik ga wel meedenken om een verkoopgelegenheid voor TAA te vinden in het zuiden van het land.
  Nog even iets over de knielkussens voor Máxima en Willem-Alexander. In HzG 2/2002 staat een artikel over de knielkussens, die gemaakt zijn door Margreet Beemsterboer en Sytske Stratenus.
  Juul, wij waarderen alle toegevoegde informatie van je!!!! Wees niet te bescheiden.
  Dit geldt trouwens voor iedereen…… geweldig om elke keer weer de reacties te lezen!!!!
  Dus……..reageer!!!!
  Inmiddels is dit een log over een log geworden!!

 6. Mooi merklapje , ik heb de info van TAA ook gelezen , maar ik weet nog niet of ik lid zal worden , lezingen volg ik nooit , kan mijn aandacht er nooit goed bijhouden en vanwege mijn slechte gehoor is het vaak moeilijk te volgen vooral als men door een mic spreekt en als er muziek bij is kan ik sowieso wel naar huis gaan , en hindernis nr zoveel ik ben niet zo’n groepsmens , en behalve dat ook nog dom , laatst stond er een artikel over TAA in de krant ik heb het niet gelezen , nou is dat dom of niet!
  Groeten van Marlies ^ ^

 7. Poe Berthi goeie vraag , De Gelderlander , Reformatorisch Dagblad , De Edese Post of Ede stad , dat zijn zo de kranten die ik al dan niet lees.
  Marlies [die een humeur heeft om op te schieten!]

 8. @Marlies, soms zit het mee en soms zit het tegen! Geniet van het voorjaarszonnetje!!
  Ik ga strakjes proberen het te vinden in één van de kranten op internet??? Of heeft Juul wat tijd over???

 9. Welk zonnetje Berthi?????????? Inmiddels is mijn humeur wel wat opgekrikt , heb lekker een tukkie gedaan , en kreeg net een megadoos met lappies en lappen voor LQoL en Droomdekens , is natuurlijk niet van mezelf maar ik werd er wel vrolijker van! Veel pijn belet een mens soms om vrolijk te zijn! Groeten van Marlies

 10. Dat is balen…..ook nog geen lentezonnetje zoals hier het geval is! Hopelijk morgen wel zon!

 11. @ Berthi: Ik heb vandaag ’n dagje “vrij”… ;o)
  Ik zit te patchen, ga zo koken, en dan nog wat borduren, en lezen…
  :o)
  Hier is het heerlijk lenteweer…
  @ Marlies: Zulke post is altijd fijn! Sterkte met je gezondheid, houd je rustig, zoveel als dat mogelijk is, stress daar heb je niets aan, en je bent heus niet dom, dus dat mag je niet meer zeggen… ;o)
  Tot later….. ;o)

 12. Geniet van je vrije dag……je moet tenslotte voldoende tijd hebben voor al je handwerken en lezen…… anders komt dat boek, dat je gekocht hebt tijdens de boekenweek, nooit uit!
  Het woordje “dom” komt in mijn woordenboek niet voor!
  Juul, je hebt natuurlijk nu wel de nieuwe lay-out van google gemist………of loop ik achter….was dat gisteren ook al?
  Ik ben op zoek gegaan naar het artikel over TAA.
  Het meest recente artikel in een dagblad heb ik nog niet gevonden….wel een oud artikel.
  We zoeken verder!

 13. Dat doet Google regelmatig! :o)))
  Klik er maar eens op, dan krijg je info over de kunstenaar Joan Miro, Google past z’n lay out ook aan als het een feestdag is, het is leuk om daar op te letten! ;o)
  Ik heb net weer het één en ander moeten up en down loaden, grrrrrr, m’n p.c. was net voor de 2e keer in 24 uur gecrashed, grrrrrrrrr, ik hoop dat het nu ophoud! ;o)
  Ik heb wel een verdenking en moet nog wat dingen uploaden, maar heb er eigenlijk op dit moment helemaal geen energie voor… prrrrrr, dus ik houd me maar even rustig en bezoek / gebruik sommige “dingen” nu even niet……….
  Ik heb even vrij af! ;o)
  Tot later… ;o)
  “Het boek” is nog niet aan de beurt, maar ik zal het naar boven opschuiven, en dan hoor je er nog wel over… ;o) in “bedekte” of uitbundige (?) termen. LOL

 14. 20 april, de geboortedag van Joan Miro….. ;o) 1893…
  Doei… ;o)
  Ik zit K&K te kijken…

 15. Ik kom dus nog te weinig op bezoek bij google……zal het beter in de gaten houden!:)
  Leuk dat Marcella al op bezoek is geweest bij Mijn Pakkie An….helemaal in het “verre” zuiden! En geweldige aankopen!!!!
  Helaas heb ik K&K niet gezien…….informatieavond v.d. school!

 16. Het album in K&K was 700 Euro (ik had duurder verwacht, want het was vol met prachtige handwerkjes!

 17. @ Berthi, HOE KOM JE DAAR NOU WEER OP!!! LOL! j
  Je kunt het nog in de herhaling zien, of via uitzending gemist, of heb je dat inmiddels al gedaan, gezien je ongeintje! :o)))
  @ Marianne M(of moet het met kleine letters), de beste man was een “muts”… ;o)

 18. @Juul, Japke verraste me gisteren met de link!!!
  Het is toch fantastisch dat er zoveel mensen meedenken!!!!!!!
  De uitzending ga ik nog via internet bekijken!!

 19. @ M?marianne M-m (??): ;o)
  de “deskundige” had het over een mooie MUTS! ;o) En over oefeningen voor een baby MUTS… vandaar… ;o)))enz…. de beste man had er volgens mij geen kaas van gegeten…
  De uitzending uit Venlo:
  http://www.avrokunst.nl/tussenkunstenkitsch/content/uitzendingen.asp
  Bijna op het eind v.h. programma, zet het schuifje op plm. 41.30… (bier onderzetters…!) AAAHHGGRR
  M of m ??? ;o)
  @ Berthi en Japke: Ere wie ere toe komt! ;o))) Goed zo! ;o)

 20. De oogjes waren gelukkig 100 % goed, zit nu nog even met een zonnebril op te typen. Voor een handwerkster zijn je ogen toch een kostbaar goed. Maar voor iedereen natuurlijk.
  Juul, m of M maakt niets uit hoor. Op mijn merklappen zet ik altijd mijn initialen M.M. ( Marian’ne Moll, mijn meisjesnaam) allerlei verschillende maten en vormen, er is keus genoeg.Omdat er een keer nog een marianne op deze web was heb ik er een m achter gezet.
  Ja, ik vond de man ook al ondeskundig, maar dacht dat ik nogal eigenwijs deed :-)))

 21. De man had gewoon moeten zeggen dat hij het niet wist, en niet zo’n “non-uitleg” moeten geven, de “info” die hij gaf, kon iedereen geven…, en dan zelfs nog serieuzer!
  Ze hebben bij K&K een textieldeskundige nodig… ;o)

 22. @ Marianne, gefeliciteerd met de oogjes, ik heb steeds vaker een loupe nodig, ik moet misschien ook weer eens op controle. De “ouwe dag” hè…

 23. juul, jammer genoeg komt er niet zo veel textiel bij k&k, morgen nog even kijken.
  Ik hoef geen bril, diabetes controle.
  Ik gebruik ook wel een leesbril van de drogist om te borduren als vergrootglas. nu al sterkte 3.50, maar ja, wel handig omdat je hem gewoon op hebt. Een loup is wat onhandiger in gebruik misschien? De oogarts vond het geen probleem om zo’n brilletje te gebruiken. ( ze zei heel “tactvol” dat dit de “ouderdom” was :-))) Dus “enjoy the club”

 24. @ Marianne-m: Je kunt nu al gelijk kijken de link staat hierboven… ;o)
  Ik ben al bij “the club”, :o) daar ontkom je niet aan als er verder geen “dingen” gebeuren. :o)
  Ik heb voor thuis een grote loupe, en voor “onderweg” en kleine klem loupe, heel fijn. De opzet bril loupes vond ik niet prettig “werken”, als je opkeek van je werk e.d. waren ze lastig.
  (((((Sterkte))))) met je diabetes.

 25. Ik heb net de uitzending van K&K bekeken…….tsjonge,tsjonge……wat weet die man veel, zeg!!!!!!!!……..daar heb je wat aan…..muts, bieronderzetters!!!!!………waarde 750 euro……!!!!
  Ik ben één keer naar een opname geweest van K&K en had een doopbauwtje van Marken meegenomen…….en…ze hadden geen idee wat het was….ze dachten dat het borduurwerk uit de Scandinavische landen kwam…….er werd zelfs een hoge waarde aangegeven………toen ik begon te vertellen wat het was, wisten ze niet hoe snel ze van me af moesten komen!!!! Ik wilde ze gewoon even testen!!!! Wat gemeen van me!!!!?????

 26. WOOOHAAAHAAA!! :o)))
  Wat ben jij GEMEEN :oP
  Haha, Ik lig in een deuk!
  Dit vraagt om een log, of heb je dit onderwerp al gehad?
  Ik moet ’t “archief” ‘ns induiken… ;o)
  (HzG1998 nr. 4)

 27. O, was jij dat berthi, bij mij opende het filmpje niet omdat het te druk was:-)) En mijn geluid is stuk. Toch morgen kijken.
  Het is wel een van mijn favoriete programma’s, ondanks de foutjes. ( wel een beetje gemeen, nee hoor)

 28. ho, gaat iets mis (onzekere hand)
  Juul, quilt winkeltje?
  DH ?? doe het zelf-er??

 29. DH is een zeer veelzijdige DHZ-er, maar wil niet poppenhuizen… grrrrrrrr, hij is één keer mee geweest naar Heesch en dat vond hij wel interssant…, maar nog niet genoeg… :o)
  Misschien moet ik eens vreselijk gaan zitten klunzen, t.z.t….? LOL (’t onhandige vrouwtje uithangen…, altijd geëmancipeerd zijn is ook vermoeiend toch?)

 30. Zo, Marianne m ….. onzekere hand……of begint dat glaasje wijn te werken?
  Juul, dat krijg je als je altijd handig over wilt komen!!:)))
  Misschien maar een logje besteden aan het doopbauwtje!!! Inmiddels is het al een hele waslijst geworden…… even noteren, anders vergeet ik het (ik heb net een glaasje jenever wijn op) :))))

 31. Nee hoor, ik ben een kruk op “technisch” gebied…
  En dat weten ze ook best wel, dus ’n helpende hand is welkom, ook al “kan” ik ’t best allemaal zelf leren, ’t is ook veel gezelliger samen.
  Maar ja, interesse kun je niet afdwingen… ;o)
  Ik vind ook niet de dingen interessant die “de mannen” wel interessant vinden, en dat wil ik ook niet! Alleen lijkt het me erg gezellig om samen een poppenhuis te bouwen, en op “jacht” te gaan naar de spullen voor het huis. Wie weet komt het nog ‘ns, ik houd hoop. ;o)

 32. Tip: Vanacht heeft Google z’n “lay-out” weer “veranderd”, ga maar ‘ns kijken en klik er maar weer op! ;o)))

 33. Earth Day Festival…….weer wat geleerd vandaag!
  De website wordt te druk bezocht of mijn computer wil niet…….ga straks nog even kijken wat het precies inhoud.

 34. Wat gezellig deze site! Ik kom hier per toeval op terecht.
  Laat ik nu hulp nodig hebben bij een project voor vrede van mensen die handig zijn met naald en draad en ik geloof dat ik hier aan het goede adres ben.
  Wil je vrede….maak er dan werk van!
  Maak een lapje van 25 bij 25 cm met een afbeelding wat jou iets zegt over het woord vrede. Hoe je dit doet doet er niet toe dus op jou eigenwijze. Lever het lapje in door het op te sturen naar stichting zonneglossis Hoogstraat 51 1381 VV Weesp
  Op de Universele dag voor de Vrede op 21 september rollen we feestelijk de loper voor Vrede uit en ben je dus welkom, elk jaar tot 2012!
  Kijk even op de site http://www.zonneglossis.tk
  Ook zoeken we nog mensen die willen mee helpen in de commissie van het project groeitapijt voor de vrede 2007 2012
  Meer weten kijk op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *