Paaszaterdag

Terwijl iedereen druk in de weer is met het beschilderen van eieren, haal ik mijn eieren, beplakt met papierknipsels, tevoorschijn. De papierknipsels zijn gemaakt door Jantje de Jong-Brouwer (1924-2002), Jantje III.

In 1964 verving Jantje de Jong-Brouwer een correspondent van een regionaal dagblad in Noord-Holland en versloeg zij een lezing over papierknipkunst. Naar aanleiding hiervan nam ze zelf schaar en papier ter hand.
Omstreeks 1966 is Jantje de Jong in contact gekomen met Hil Bottema van het Openlucht Museum in Arnhem. Hil was zeer onder de indruk van haar folkloristische knipsels. Hil had onderzoek gedaan naar het knipwerk van Jantje I (1803-1883) uit Zeeland, bijnaam Jantje de Gewiekste, en Jantje II (Jan Visscher 1855-1938), bijnaam Jantje de Vrome en zag de lijn hierin voortgezet door Jantje (Jannie) de Jong-Brouwer. Hil vroeg of zij voortaan wilde signeren met Jantje III. Ze wilde dit graag doen, maar vroeg direct aan Hil: ‘Krijg ik dan ook een bijnaam, dat vind ik wel leuk zoals de andere Jantjes?’ Hieruit is het Jantje de Humoristische geworden.

Ik heb Jantje III persoonlijk gekend. Ze had altijd veel te vertellen, hield van organiseren, hield van kinderen, enigszins dominant en ze stond graag in de belangstelling. Jantje III was een bijzondere vrouw!

Meer papierknipsels van Jantje III zijn te vinden op mijn website Textile-Collection, bij mijn collectie en vervolgens bij papierknipsels.

14 gedachten over “Paaszaterdag

 1. Wat een schitterend verhaal heb je weer verteld, en wat een mooie knipsels, vooral het kerstknipsel vind ik erg mooi.
  Zels ben ik nooit veel verder gekomen dan het knippen van (poppetjes) slingers, sneeuwkristallen en kleedjes. :o)
  Leuk dat je zo deze herinneringen weer boven haalt!
  Ik vind het altijd weer spannend met welk onderwerp je ons weer verrast! :o)

 2. prachtig verhaal en even prachtige eieren. Ik beschilder al heel lang geen eieren meer. vroeger deed mijn vader dat; ik moet nog ergens een beschilderd ei hebben van hem. Als ik het ei zo gauw kan vinden maak ik er een logje van.
  Ooit vond ik een meneer in Frankijk die eieren borduurde, op de schaal dus, héél bijzonder..zal ik ook nog naar zoeken. Ondertussen geniet ik van deze mooie blauwe exemplaren

 3. Schitterend Berthi, vooral het “hartjes ei”, maar ik heb sowieso bewondering voor diegene die zo mooi kunnen knippen.

 4. beste Berthi prachtig verhaal,wat je niet allemaal mooie dingen kunt maken.
  ik wens jullie allemaal een fijn Paasfeest toe .
  Mia van `t Näöldje

 5. Goed dat je het zegt… :o)
  Ik dacht dat het twee eieren waren!
  ;o)

 6. Ik vind persoonlijk de achterkant het mooist. Dit is heel wat beter dan mijn poging om eieren te verven.

 7. Mooi is papierknippen toch he! Jaaaaaaaren geleden heb ik ook ooit een aantal cursussen gevolgd , ook wel redelijk goed leren knippen , maar toch was het niet helemaal je dat , ik wilde met kleuren werken , dingen in de handen hebben om aan te ruiken enzo , tja dan kom je op textiel uit , wat mij betreft QUILTEN! Door omstandigheden doe ik het wat minder even maar ik zou het toch niet meer willen missen!
  Groeten van Marlies

 8. Heel kunstig dat knipwerk. Jaren geleden ging ik met mijn dochter wel eens naar Sil in Bronkhorst. Zij had ook heel mooi knipwerk en een soort mini-museumpje met ook knipwerk van anderen. Helaas is ze een aantal jaren geleden gestopt. Heel jammer, we stonden altijd vol bewondering naar haar te kijken, als ze bezig was.
  Fijne paasdagen allemaal,
  Ineke

 9. @Ineke, bij de log van 11 maart zie je een zakdoekje met silhouetten die geknipt zijn door Sil in Bronkhorst. Ik vind het ook erg jammer dat zij gestopt is.

 10. Wat een leuk geschreven stukje. Die eieren komen me maar al te bekend voor. Jantje de Jong is mijn Oma Jannie. Ik zocht haar op google en kwam op deze website. Wat maakte ze een mooie dingen! Ik ga meteen even op de andere website kijken. Groetjes, Laura

 11. @Laura Wesseldijk, leuk om een reactie van je te lezen. Wij zijn naar de kerkdienst van je oma geweest toen ze was overleden. Ook zijn we verschillende keren bij haar op bezoek geweest.
  Doe je de groeten aan je moeder? Ik heb haar meerdere keren telefonisch gesproken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *