The Quilts of Gee’s Bend

The women of Gee’s Bend, a small, remote, black community in Alabama, have created hundreds of quilt masterpieces dating from the early twentieth century to the present. The Quilts of Gee’s Bend tells the story of this town and its art.

Gee’s Bend quilts carry forward an old and proud tradition of textiles made for home and family. They represent only a part of the rich body of African American quilts. But they are in a league by themselves. Few other places can boast the extent of Gee’s Bend’s artistic achievent, the result of both geographical isolation and an unusual degree of cultural continuity. In few places elsewhere have works been found by three and sometimes four generations of women in the same family, or works that bear witness to visual conversations among community quilting groups and lineages. Gee’s Bend’s art also stands out for its flair-quilts composed boldly and improvisationally, in geometries that transform recycled work clothes and dresses, feed sacks, and fabric remnants.

The Quilts of Gee’s Bend is een prachtig boek. Bij elke quilt staat een foto van de maakster en een kort verhaaltje over haar. De afgebeelde quilt is gemaakt door Annie E. Pettway (1904-1971), circa 1935, ‘Flying Geese’ variation. Er is met katoen en wol gewerkt. De afmeting is 86 x 71 inches.
Het is de eenvoud die mij zo aanspreekt en uiteraard de verhalen die bij de quilts horen!
Bij Amazon kun je een reactie van Donna Pettway lezen.
Op dit moment is er in High Museum of Art Atlanta de expositie The Quilts of Gee’s Bend.

24 gedachten over “The Quilts of Gee’s Bend

 1. quilts, zoals quilts “in den beginne” waren, gemaakt met de resten stof, die voorhanden waren; eenvoudige vormen, liefst met kleurige lapjes erin verwerkt (want het dagelijkse leven was vaak al zwaar en somber en sober genoeg!). ik blijf er een zwak voor houden.
  groetjes,
  ineke

 2. quiltboeken die jou dan ook wel zullen aanspreken zijn Dear Jane van Brenda Papadakis, en de boeken van An Moonen, een Nederlandse antiek textiel deskundige.

 3. De boeken van An Moonen heb ik en die spreken me inderdaad aan. Zij is trouwens met een nieuw quiltboek bezig. Maar misschien wist je dat al, Arja!
  Dear Jane van Brenda Papadakis ken ik niet…… ga ik direct opzoeken. Bedankt voor de tip, Arja!

 4. Ik ken het boek niet, toch kun je aan veel moderne quilts zien dat huidige quilt-artists zich hebben laten inspireren door die juist die oude kleuren en motieven. Wat dat betreft sluit dit prima aan bij je vorige twee logjes.
  Ik houd daar wel van, van dit soort boeken. Er is ook een boek over Zweedse quils, Old Swedish quilts en er zijn nog veel meer boeken met Antieke quilts uit de VS. An Moonen is natuurlijk dicht bij huis, jammer dat beide boeken niet meer te koop zijn. Ik heb ze gelukkig zelf wel. Het boek met de Jane Stickle quilt ( dear Jane) laat de geschiedenis zien van één van de vele quilts bestaande uit allemaal verschillende blokjes. Er zijn meer van dergelijke quilts, het was kennelijk een tijdje mode.

 5. Een heel interessant boek en leuk om de achtergrond te lezen.OOO, wat is dat toch mooi die Quilts, nu ik zo op jou en andere logs daarover zoveel zie en lees loop ik er erg warm voor. Maar ik wil mij door tijdgebrek bij mijn leest houden, het borduren en poppenhuizen. Wie weet ooit/eens!!! Vanmiddag op strooptocht geweest voor lapjes voor mijn “Art Postal” project. En had dan toch wel echt de neiging om een heleboel leuke lapjes mee te nemen. Ik ga mij er toch alvast in verdiepen, de technieken en zo. En misschien een voor het poppenhuis maken. Het mooie boek van An Moonen heb ik gelukkig ook al.

 6. De verhalen achter de quilts maken deze (in feite (en ik durf het haast niet te zeggen)) “lelijke” quilts tot juweeltjes.
  Als je deze quilts naast een sjieke Baltimore zou leggen, dan weet je welke de eerste prijs zou krijgen, maarrrrr… wie de geschiedenis kent zal daar anders over gaan denken…
  En Marcella doet zich zelf te kort zij heeft een schitterende “baby Jane” gemaakt:
  http://nuttigenfraai.web-log.nl/log/4193898

 7. Door de eenvoud en de verhalen zijn deze quilts mooi!! En je weet, Juul ……..ik houd van verhalen.
  En de quilt van Marcella is een PLAATJE……met een mooi verhaal.
  Ik ga snel het boek van Brenda Papadakis bestellen! En wie weet komt er over de quilt van Marcella nog een publicatie? Ik heb het al eerder aan Marcella gevraagd!
  Dus bij deze een mooie gelegenheid om hier weer op terug te komen……..zit die publicatie er aan te komen, Marcella?
  Tot nu toe weet ik veel te weinig over quilten en quilts………maar och, je kunt niet overal evenveel vanaf weten!!!

 8. Hoi Berthi,
  Het Dear Jane boek is niet direct iets voor echte beginners die helemaal niets afweten van patchwork en quilten…, althans niet zonder begeleiding, want er zijn geen patronen, alleen tekeningen van de blokken, de eerste blokken die heeft Brenda zelfs getekend vanaf een foto van de originele quilt…
  Pas veel later heeft ze de echte quilt in het museum gezien, de “fouten” in haar tekeningen heeft ze later nooit verwijderd…
  Hier zijn hele verhandelingen en “hulpgroepen” door ontstaan! ;o)
  Gelukkig kwam er ook via Brenda zelf, hulp op gang om de diverse blokken te maken, zie de inmiddels zeer uitgebreide website:
  http://www.dearjane.com/
  Als je bij Google: Dear Jane intypt ben je ook wel even zoet! :o)))))))
  Door de jaren heen is het wel veel gemakkelijker geworden, met alle hulp die nu on-line te vinden is.
  Toen ik er aan begon werden we echt in het diepe gegooid en hadden we al snel overal in het land (en de wereld) Dear Jane groepen waar elk blokje druk werd besproken, voor elk blokje werden technieken uitgedacht, vaak meerdere mogelijk heden per blokje, discussie bleef niet uit, het waren gezellige tijden! :o) Internationale ruil en praatgroepen! Brenda kwam ook in Nederland…
  Weet je al wel hoe het patchworken en appliceren gaat, dan is de D.J. echt een geweldige quilt! Zie het als een middeleeuws meesterstuk, je laat er je ontwikkeling en kennis mee zien, het is echt een leer quilt. Je begint met het eenvoudigste blokje en neemt iedere keer een moeilijker.
  Na het schrijven van het D.J. boek heeft Brenda voor haar kleindochter de Dear Hannah-quilt en boek gemaakt…
  Ook zijn er andere quiltsters die op het D.J. thema hebben verder geborduurd, zoals b.v.:Linda Franz:
  http://www.lindafranz.com/
  en Liz Lois :
  http://www.nearlyinsane.com/
  De grootste Dear Jane hype is nu een beetje voorbij, maar er liggen nog erg veel U.F.O.’s bij de diverse quilters in de kast… LOL, hmm, …… ;o) Wie roept?
  Er zijn echter ook nu nog steeds Dear Jane (U.F.O.) groepjes bezig…
  Ik kan het je aanraden, duik er eens in!
  Het kan tegenwoordig ook met computer programma’s, lekker makkelijk, want de blokjes zijn uit het boek niet te kopiëren zonder vertekening, daarom hebben velen in den beginne twee boeken (één voor de sloop) gekocht…of ze hebben alle blokjes overgetrokken…
  Of, of,of,…
  Bij de D.J. zijn zoveel mogelijkheden, het is niet te geloven! (zó leuk!)
  :o)

 9. Na al deze informatie wordt het steeds verleidelijker om aan een Dear Jane te beginnen……. maar ik heb een klein probleempje…..laat ik nu net mijn naaimachine weggedaan hebben…….. ik had altijd ruzie met dat ding……….. !!!!!! Het idee om eens een quilt te maken zit al heel lang in mijn hoofd…… alleen, waar kan ik een extra hoeveelheid tijd vandaan halen……… ik start met het boek ……. het begin is er dan al!!!

 10. Je “moet” helemaal niet(s) met de naaimachine!
  Lekker met de hand en de freezerpaper methode(dat is wat anders dan de foundationpaper methode LOL), dat werkt voor mij het lekkerst bij de D.J.!
  En gewoon lekker simpel beginnen, één blokje is een pannelap, twee blokjes een naalden boekje, drie blokjes een lopertje en met vier blokjes heb je al een klein quiltje… :o))))), enz., enz., enz., en opeens heb je een D.J. of een U.F.O…. LOL!
  Maar plezier heb je! :o)
  Misschien pak ik die van mij ook weer op…
  ;o)
  Kunnen we elkaar uitdagen… ;o)

 11. een kleine aanvullig op Juul’s verhaal: de Linda Franz quilt is eigenlijk een modern allegaartje tussen Jane’s quilt en de ruitenquilt van Jane Austen ( jawel!!)
  als je authetiek wilt blijven kopieer dan de quilt van Salinda Rupp, beschreven in het boek nearly insane.
  Als ik je een goede raad mag geven…begin er niet aan 😉
  publicatie over mijn Dear Jane ( en subtiel beginnetje van nearly Insane) is bespreekbaar…..

 12. @ marcella,Bedankt voor de aanvullingen, maar via de links komt men daar zelf wel achter dacht ik, mijn stuk(je) was al zo lang… LOL ;o)
  Quote: “Als ik je een goede raad mag geven…begin er niet aan ;)”
  Reactie: Ha, ha, ha,…..
  Quote2: “en subtiel beginnetje van nearly Insane”
  Reactie: Woe ha, ha, ha,….. Woe ha, ha, ha,….. Woe ha, ha, ha,….. Woe ha, ha, ha,….. Woe ha, ha, ha,….. Who is nearly insane…?
  Ik lig nu onder m’n stoel… I’m nearly insane. ;o)))))
  Allemaal naar Marcella om te gaan kijken, ik ben net weer terug…..

 13. @ Marcella: Ik mis hier de smileys vandaar de Woe en Ha’s… :o)

 14. het was echt een goede raad hoor ;(
  het meest bewerkelijke DJ blokje had “slechts” ruim vijftig snippers stof. bij Nearly insane moet je niet gek opkijken als je een blokje van 180 stukjes aantreft en dat alles op 15 cm2 . dan zit je draadjes aan elkaar te punniken 😉

 15. Ja Juul, je kunt nu eenmaal niet alles in het leven hebben……. er moet wat te wensen blijven; o)))))
  Het valt me van je tegen, Juul, dat jij je Dear Jane niet afgemaakt hebt!!!
  Ik wacht nu eerst de publicatie van Marcella af……!
  Houd je ons op de hoogte? Het eerste gesigneerde exemplaar is voor mij…….afgesproken, Marcella???

 16. @ Marcella: Zelf ben ik niet bang voor gepriegel, maar ik wil je nog wel wat zeggen, ik was te melig aan het doen…:

  *Ü* sorry *Ü*

  *Ü* Ik heb spijt van m’n ge-Woe-ha! *Ü*

  *Ü*

 17. De Quilts of Gee’s Bend zijn voor mij de aanleiding geweest om me met patchwork en quilten te gaan bezighouden. In november 2003 zag ik de tentoonstelling in Milwaukee. Geweldig! Ook de boeken bij de tentoonstelling 1. The Quilts of Gee’s Bend en 2. Gee’s Bend. The Women and their Quilts zijn zeer de moeite waard. In het museum waren ze niet te betalen, maar eenmaal weer thuis, heb ik ze voor een heel redelijke prijs bij Amazon besteld.
  Leuk, dat je hier nu aandacht aan besteedt. Zou er geen mogelijkheid zijn om de tentoonstelling naar Nederland te halen?

 18. Het lijkt me heel bijzonder als deze expositie in Nederland zou komen. Misschien iets voor de Quiltersgilde om dit te proberen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *