Museumweekend

Wat een overweldigende belangstelling voor de mangeldoeken! Super! Voor veel bezoekers was het gisteren de eerste kennismaking met de mangeldoek. Met uitzondering voor de mensen uit Duitsland. Het doet me goed dat de interesse voor dit onderwerp steeds meer gaat toenemen. Er wordt altijd aandachtig naar mijn verhaal geluisterd en ook krijg ik weer verhalen te horen over de ‘was’ van vroeger.
En dat vind ik nu zo leuk van verzamelen… het overbrengen en delen van informatie!
De expositie mangeldoeken duurt nog tot en met 23 april.

Het is weer maandag, de ‘officiële’ wasdag. Daarom een leuk filmpje uit 1959 Wenken voor de wasdag.

12 gedachten over “Museumweekend

 1. Wat leuk dat je weer een fijne doeken-dag hebt gehad, met leuke verhalen over en weer!
  Berthi, ik heb genoten van het oude filmpje! :o)))
  Wat een leuke link! Ik vermaak me weer kostelijk!
  Ik kan me uit mijn jeugd de tijd zonder wasmachine nog herinneren, de zinken ketels op het fornuis en een hand wringer…
  Gelukkig heb ik zelf een wasmachine!

 2. Wat een leuk filmpje: ben wel heel erg blij dat ik vanmorgen met 1 druk op de knop mijn was mocht laten draaien!

 3. Ik herinner me nog heel goed de grote wasketel waaarin op zondagavond de was werd gekookt en op maandag de rest werd gedaan. Dinsdag was de versteldag!
  Zo, nu ga ik snel mijn wasmachine het werk laten doen.

 4. Gisteravond laat je filmpje bekeken. Die wasmachine kan ik me nog vaag herinneren. Al vrij snel had mijn moeder een “volautomaat”. Ik denk dat zij ook niet zo van wassen hield 😉 voor ons kleuters was dat een evenement..voor dat raampje zitten turen…
  Je mag de was vandaag bij “mij” komen doen, Het kost wat maar dan hèb je ook wat 😉
  Je gooit wel op slinkse wijze een nieuwe huishoud dag in de groep. Moet ik echt op dinsdag versteldag vieren…nee toch hoop ik ?
  Op vrijdag werden hier altijd de ramen gezeemd (behalve door mij )

 5. zojuist van de week een nieuwe wasdroger gekregen. de oude had de respectabele leeftijd van 26 jaar bereikt en was op.
  als ik de wasdag van vroeger bekijk, mag ik me, vergeleken met mijn grootmoeder, die op een grote boerderij 14 kinderen heeft grootgebracht, zéér gelukkig prijzen! mijn moeder had een Miele met wringer en centrifuge, voorzover ik me herinner en al snel ook een volautomaat. ik kan me nog wel het draaien aan de wringer (en mangel) voor de geest halen en hoe doodmoe je daarvan werd. als ik nu wel eens wollen truien op de hand was, denk ik nog dikwijls terug, dat zo àlle lakens, baddoeken, ondergoed, bovenkleding, tafellakens etc. gedaan werd… ja, ja, de slavernij was in 1863 afgeschaft, behalve in het huishouden!

 6. Er zijn vast nog verhalen over de versteldag. Misschien moet ik maar eens een oproepje plaatsen!? Ramen zemen…… gisteren hoorde ik nog een goede tip van een mevrouw. Na het ramen zemen ga je er nog even met een krant er overheen en je ramen worden minder snel vies. Iets om uit te proberen!?
  Mijn wasdroger heb ik net de deur uit gedaan! Ik hang keurig mijn was aan de waslijn!

 7. toen ik 26 jaar geleden mijn eerste kind van 1 jaar had, dat allergisch was voor de parfum in de pampers en dus katoenen luiers nodig had, en zwanger was van kind 2, dacht ik, dat de was er niet minder op zou worden in de toekomst. nadat ik 5 x de was voor (en tijdens) een dikke bui binnengehaald had (en weer gecentrifugeerd in de wasmachine) vond ik het tijd voor een droger. maar mijn was hangt ook nog regelmatig buiten hoor, want er gaat niets boven een buitengedroogd dekbed, vers van de lijn op mijn bedje!

 8. vroeger, in mijn streng christelijk visserdorp, “Huizen” was het de gewoonte ( v.n. uit pronkzucht) om op zaterdagmiddag de koperen bel glimmend te poetsen en het stoepje te schrobben en de ramen te lappen. Dit stukje cultuur heb ik maar niet overgenomen!
  Met 5 kinderen, hond en kleinkind heb ik elke dag wasdag, al jaren.
  Merkwaardig geeft inderdaad regelmatig een nieuw patroon uit, vaak op de jaarvergadering. En nu met dit snelle medium kunnen wij snel op de hoogte zijn van nieuwtjes. Handig hoor! Ik zal “Geduld ” hebben tot 2008.

 9. @Marianne m, tjee, al dat werk op zaterdagmiddag……. en dat elke week….. waar haalde ze de tijd vandaan. Ik kan me voorstellen dat jij liever met andere dingen pronkt!!

 10. Berthi, je moet niet vergeten dat al het kerkvolk voorbij liep en owee als je ramen niet schoon genoeg waren.
  Dat wassen met de allereerste wasmachine’s…vreselijk, het ging er warm in, maar werd met koud water wel 4 keer gespoeld. De laatste keer met wat bleek en dan de wringer. Mijn ouders hadden 5 kinderen en over de was deed mijn moeder tot in de middag. Zoveel mogelijk waslijnen . ik kan mij nog wel een winterdag herinneren dat de lakens aan de lijn bevroren en als je niet uitkeek, beschadigde je die bij het eraf halen.

 11. Ja, dat is waar ook…… het kerkvolk….. die hielden alles in de gaten!!
  Bevroren aan de waslijn….. heb ik vroeger als kind ook wel eens gezien…..zo stijf als een plank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *