Nederlandse vloertapijten

De voorjaarstextieldag van Stichting Textielcommissie Nederland vond gisteren plaats in het Limburgs Museum. Het thema was Nederlandse vloertapijten. Tien sprekers kwamen aan bod. In het ochtendprogramma kregen we onder meer informatie over de geschiedenis van de Deventer Tapijtfabriek 1797-1978 en de Hilversumse tapijtindustrie. Opvallend is dat er bitter weinig bewaard is gebleven.
Het middagprogramma stond vooral in het teken van de conservering en restauratie van vloertapijten. De laatste spreker, een medewerker van de tapijtfabriek Desso/Armstrong, vertelde een interessant verhaal over de tapijtindustrie van nu. Tot mijn verrassing gaat het goed met dit bedrijf. Waar tref je zoal hun tapijten aan? Onder andere in vliegtuigen, hotels en op cruiseschepen. Het bekende tapijt in het Paleis op de Dam (zie foto), ontworpen door Ria van Eyk, is geweven door de tapijtfabriek Desso/Armstrong.
Op dit moment komt er weer meer belangstelling voor wandtapijten.

Nog een grootmoederstip die blijkbaar nog steeds van toepassing is: wil je een schoon vloerkleed hebben, leg het omgekeerd in de sneeuw… en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!
Voor de liefhebbers een interessant boek met slechts 1041 pagina’s: The National Trust Manual of Housekeeping, First Edition: The Care of Collections in Historic Houses Open to the Public.

Stichting Textielcommissie Nederland geeft elk jaar een jaarboek uit, met daarin een verslag van de voorjaars- en najaarstextieldag.
Dit jaar komt het jaarboek over 2005 uit.

8 gedachten over “Nederlandse vloertapijten

 1. Ik heb enkele links in het artikel al even snel bekeken, en ik vond het heel erg interessant, het is nu te laat, maar ik ga hier nog verder lezen!
  Vooral de link naar het verhaal over het tapijt in het Paleis op de Dam vond ik mooi!
  En dan dat boek…… oh boy, dat zou ik wel eens wiilen inzien! :o)

 2. Vanaf begin juni tot eind september is er een expositie van Ria van Eyk in het textielmuseum Tilburg. De meeste van haar kleden zijn daar (in Tilburg) ook geweven. Of dat voor dit Sterrenhemelkleed ook geldt, weet ik niet.

 3. Wandtapijten, prima…maar op de vloer moet hout. tja, met een kleed erover en dat is toch echt een tapijt, sprak zij zichzelf vermanend toe 😉

 4. @Yvonnep: “de commentaren” van 1 april wachten nog op een antwoord van jou… ;o)

 5. In 1875 werd een filiaal van de Deventer tapijtfabriek gesticht in het Achterhoekse dorp Dinxperlo, door de fam. M. Prins. Ook hier zorgde de fabriek voor werkgelegenheid. Zowel voor nederlandse als duitse werknemers. In 1941 werd deze fabriek aan de Veneta in Hilversum verkocht, door fam. Prins (een jaar later is deze familie omgekomen in Duitsland)
  Ik dacht dat tegelijk met het sluiten van de Veneta ook in Dinxperlo de fabriek is gesloten, kan ook eerder zijn geweest. Als kind heb ik vaak in deze fabriek rondgelopen, ze maakten er de mooiste tapijten. Er was ook een onderdeel handgeknoopte tapijten.

 6. Wat een goede tip over het reinigen van tapijt! Een vloerkleed omgekeerd in de sneeuw leggen? Echt nog nooit gehoord! Dit ga ik eens uitproberen! Alleen even wachten totdat Nederland weer vol sneeuw ligt…

 7. En als dat kleed daar dan ligt in de sneeuw, dan moet je wel de mattenklopper zijn werk laten doen. Het werkt echt. Ik heb jarenlange ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *